Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2010

Τα διεθνή ΜΜΕ για τα μέτρα της κυβέρνησης

Στις ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό αλλά και στην εισοδηματική πολιτική, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρονται σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα Σπαρτιάτικο μέλλον», γράφουν οι «Los Angeles Times», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, όπως ο μυθικός Ηρακλής καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία, έχει και αυτή να αντιμετωπίσει το τιτάνιο έργο της απαλλαγής της χώρας από το τοξικό βουνό του δημόσιου χρέους, που απειλεί την οικονομική ευρωστία μεγάλου μέρους και της Ευρώπης».

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, που στην ιστοσελίδα του κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σημερινή πανελλαδική απεργία, σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες σημειώνει ότι «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τoν πιο αυστηρό έλεγχο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιχειρεί να εξυγιάνει τα οικονομικά της τα επόμενα χρόνια».

Σημειώνει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στα σχέδια της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμά της. Λίγοι στις Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της να μειώσει το έλλειμμα αν δεν την ωθήσουν σκληρά οι εταίροι της στην ζώνη του ευρώ».

Ο Μάριο Λέβις, καθηγητής Οικονομικών στο Cass Business School, δηλώνει στο BBC ότι είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει τους στόχους της. «Eίναι εξαιρετικά δύσκολo να μειωθεί το έλλειμμα στα επόμενα τρία χρόνια. Η αύξηση των φόρων δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αυξηθεί και η παραγωγικότητα» τονίζει.

Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει τα ελληνικά συνδικάτα, σχολιαστής του BBC επισημαίνει ότι «η σταθερότητα του ευρώ μπορεί να καθοριστεί από τα γεγονότα στους δρόμους της Αθήνας».

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι «το Βερολίνο κατασκευάζει ένα τείχος προστασίας της Ελλάδας», γεγονός «που έδωσε ήδη μεγάλη ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές». «Αξιωματούχοι στο Βερολίνο παραδέχθηκαν ότι εξετάζουν την κατασκευή ενός τείχους, ώστε να αποτραπεί να τεθεί εκτός ελέγχου η κρίση του χρέους» γράφουν.

Η ισπανική «El Pais» τονίζει σε κύριο άρθρο της ότι «η Γερμανία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι η στήριξη θα δοθεί υπό προϋποθέσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και το τελευταίο βήμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση της φορολογικής μεταρρύθμισης από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου» σημειώνει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει: «Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης συναντούν αντιστάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι κατέρχονται σήμερα σε απεργία, αλλά και τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Σύμφωνα με το Reuters και την γερμανική έκδοση των «Financial Times», πηγές του κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο δήλωσαν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο περιλαμβάνει διμερή βοήθεια αλλά και την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ αρνήθηκε ότι έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Σενάρια στήριξης

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» υποστηρίζει ότι «βρίσκονται στο τραπέζι πολλά σενάρια στήριξης της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής της κατάστασης. Το πιο σοβαρό είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, το οποίο αντιμετωπίζει όμως ένα μεγάλο εμπόδιο: οι ευρωπαϊκές συνθήκες απαγορεύουν μια τέτοια διάσωση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η άλλη δυνατότητα θα ήταν μια παρέμβαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν τη λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε 'ταπεινωτική' ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ».

Οι «Times» του Λονδίνου σε άρθρο υπό τον τίτλο «Ελληνική τραγωδία» τονίζουν: «Οι χρεωμένες οικονομίες της νότιας Ευρώπης απειλούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ανάγκη για μια διάσωσή τους καταδεικνύει τις αδυναμίες στη νομισματική ένωση. Ο λόγος είναι η απειλή για μία κρίση χρέους σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Μια διάσωση της Ελλάδας θα ήταν πολιτικά δύσκολη και δαπανηρή και αυτό θα δημιουργούσε ένα φοβερό προηγούμενο. Όμως, η απόφαση αυτή πρέπει να γίνει δεκτή. Έχει σημασία και για την ίδια τη Βρετανία».

Η αμερικανική «Wall Street Journal» σημειώνει σε κύριο άρθρο της ότι «Η Ευρώπη εξετάζει σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα».

«Η Γερμανία», γράφει η αμερικανική εφημερίδα, «εξετάζει ένα σχέδιο, με τους Ευρωπαίους εταίρους της, να προσφέρει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, εγγυήσεις στα δάνειά τους, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης».

Η «Washington Post» σημειώνει ότι ήδη οι πληροφορίες για την ύπαρξη ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης της Ελλάδας συνέτειναν στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, καθώς ο Dow Jones ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες. «Οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα στη διαχείριση των προβλημάτων του χρέους της, οδήγησαν χθες στην άνοδο του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones πάνω από τις 10.000 μονάδες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση τους τελευταίους τρεις μήνες».

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει πως «οι Βρυξέλλες και όχι η Αθήνα θα ελέγχουν στο εξής αν και με ποιο τρόπο το πρόγραμμα λιτότητας φέρνει αποτελέσματα». «Αν οι λεπτομερείς και συνεχείς επιθεωρήσεις δείχνουν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολείπονται από τα προβλεπόμενα, όπως είπε ο Χοακίν Αλμούνια, στη συνέχεια οι φύλακες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα. Υπήρξαν εκκλήσεις, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, να σταλεί στην Ελλάδα ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ με μεγάλες αρμοδιότητες; Η μικρή χώρα έχει καταστεί σχεδόν ένα προτεκτοράτο της Ευρωπαικής Ένωσης», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: