Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινο στον νόμο για την επιλογή δικαστών

Η δικαστική ηγεσία θα επιλέγεται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση του νομοσχεδίου για την επιλογή της δικαστικής ηγεσίας με διαμεσολάβηση της Βουλής, καθώς χθεσινή γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα (46-0 ψήφοι) συνταγματικό, τον γνωμοδοτικό ρόλο που θα έχει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 

Σε αντίθεση προς τη γνώμη της Ολομέλειας του ΣτΕ (έκρινε αντισυνταγματικό τον ρόλο της Βουλής με ψήφους 31-10), θετική γνώμη για τη συνταγματικότητα της προηγούμενης αξιολόγησης των υποψηφίων από τη Βουλή διατύπωσαν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η Ενωση Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ενωση Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κ.ά. Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση της Ενωσης του ΣτΕ προ διμήνου προτείνει τη διαμεσολάβηση της Βουλής στην κρίση των υποψηφίων, ενώ τώρα η Ολομέλεια διαφώνησε...

Θετικές είναι εξάλλου οι γνωμοδοτήσεις για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου με εκλεγμένους προϊσταμένους, αντί των διορισμένων και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης θα καταθέσει σύντομα το νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού επιφέρει κάποιες μικρές βελτιώσεις.

Υστερα από την ένταση που προηγήθηκε για τον τρόπο επιλογής της δικαστικής ηγεσίας και τις αιχμές του υπουργού για τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, επανήλθε η ηρεμία.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον πρόεδρό της Γ. Καλαμίδα, υιοθέτησε την εισήγηση του αντιπροέδρου Δ. Κανελλόπουλου και σχετική πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε ότι η Βουλή μπορεί να γνωμοδοτεί για τους υποψηφίους, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, αφού δεν θίγεται η αποκλειστικότητα της τελικής επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τον εισαγγελέα, με την παρεμβολή της Βουλής ενισχύεται η δημοκρατική νομιμοποίηση (που είναι αμεσότερη σε σχέση με την κυβέρνηση) και η ηθική επιρροή της μπορεί να αποτρέπει τυχόν ακραίες επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου, άποψη που επισήμαναν στο πρακτικό της Ενωσης Εισαγγελέων και οι αντεισαγγελείς Εφετών Π. Μπρακουμάτσος, Π. Παναγιωτόπουλος.

Εξάλλου η Ενωση Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) υπό τον πρόεδρό της Ευ. Ροντογιάννη συμφώνησε με τον ρόλο της Βουλής τονίζοντας ότι με την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης θα επιλέγονται οι πιο άξιοι και ικανοί.

Το Αυτοδιοίκητο

Χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Π. Πικραμμένο έκρινε συνταγματική την επαναφορά του αυτοδιοίκητου, ενώ με την εκλογή των προϊσταμένων των μεγάλων δικαστηρίων και Εισαγγελιών (αντί για τον διορισμό τους), συμφώνησαν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Ελεγκτικού Συνεδρίου, Εισαγγελέων κ.λπ.

Ωστόσο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (μετά από εισήγηση του αντιπροέδρου Ε. Καλούδη και πρόταση του Ιω. Τέντε) ζητά η εκλογή να γίνεται με μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του αμέσως ανώτερου βαθμού, δηλαδή η Ολομέλεια Εφετών να επιλέγει τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του Εφετείου.

Από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: