Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις με εκκρεμή πρόστιμα

Χωματερές, επικίνδυνα απόβλητα, βιολογικοί καθαρισμοί, ζώνες προστασίας για τα πουλιά: τέσσερις μεγάλες ανοιχτές υποθέσεις, για τις οποίες η Ελλάδα ήδη μετρά «ευρωκαταδίκες» αφήνει ο επίτροπος Περιβάλλοντος.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα μας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην επιβολή μεγάλων προστίμων, ιδίως για τις παράνομες χωματερές και τον τρόπο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Συνολικά, από τις υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων με τις οποίες έχει ασχοληθεί η Επιτροπή εις βάρος της Ελλάδας, 29 παραμένουν σήμερα ανοιχτές. Οι πλέον σοβαρές είναι:

- Παράνομες χωματερές. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το 2005 και οδεύει προς δεύτερη καταδίκη και πρόστιμο, που θα συναρτάται από τον αριθμό των παράνομων χωματερών.

- Επικίνδυνα απόβλητα. Η Ελλάδα καταδικάστηκε στα τέλη του 2009 για τον τρόπο διαχείρισής τους. Θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μέτρων.

- Θριάσιο Πεδίο. Καταδίκη το 2004 για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού. Η υπόθεση οδεύει προς δεύτερη καταδίκη (και πρόστιμο) καθώς τα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ η Ελλάδα ζήτησε παράταση έως τα τέλη του 2010. Ωστόσο υπάρχει νομολογία του Ευρωδικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία τρία χρόνια είναι αρκετά για την ολοκλήρωση ανάλογων έργων.

- Βιολογικοί καθαρισμοί. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί ήδη το 2007 για την απουσία βιολογικών καθαρισμών σε μεγάλες πόλεις και η προθεσμία συμμόρφωσης λήγει τον Οκτώβριο του 2010. Οι δήμοι που υπολείπονται είναι οι: Ραφήνα, Αρτέμιδα, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Μαρκόπουλο. Οι πρώτοι τρεις έχουν χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης το 2011, ενώ Μαρκόπουλο και Ν. Μάκρη το 2012.

- Ελλιπής καθορισμός ειδικών ζωνών για τα πτηνά (ΖΕΠ). Η παραβίαση έχει τρεις πτυχές: ανεπαρκής αριθμός περιοχών (καθορίστηκαν 67, απομένουν 32), έλλειψη περιοχής προστασίας του είδους Sitta Krueperi (τουρκοτσομπανάκος) και ανεπαρκής αντιπροσώπευση 11 ειδών πτηνών στις ΖΕΠ. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2007. Επιπλέον εκκρεμεί και δεύτερη υπόθεση, αυτή τη φορά για το ελλιπές νομικό καθεστώς προστασίας των ΖΕΠ που έχουν καθοριστεί. Για το θέμα αυτό η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2008.

Αλλες περιπτώσεις παραβίασης της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας βρίσκονται σε διάφορα στάδια εξέλιξης.

- Ατμοσφαιρικός αέρας. Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο για πλημμελή εφαρμογή της οδηγίας για τον ολοκληρωμένο έλεγχο και την πρόληψη της ρύπανσης.

- Καϊάφας. Εχει σταλεί αιτιολογημένη γνώμη για τη σχεδιαζόμενη διέλευση αυτοκινητόδρομου μέσα από τον -πληγέντα από τις πυρκαγιές του 2007- βιότοπο. Η Ελλάδα πρέπει εντός του μηνός να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις.

- Ασωπός. Η Επιτροπή αναμένει την υποβολή μελέτης για την παρακολούθηση της περιοχής, προκειμένου να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία.

- Αχελώος. Υπήρξε αλληλογραφία με τις ελληνικές αρχές, αλλά η υπόθεση έχει παγώσει μετά την πρωτοβουλία του ΣτΕ να αποστείλει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωδικαστήριο.

Από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: