Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η πάλη των... τάσεων στον ΣΥΝ

Και στο κραταιό «Αριστερό Ρεύμα» και στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» οι απόψεις είναι κομμένες στα δύο. Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα και αύριο της ΚΠΕ όπου ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να βάλει «φρένο» στην εικόνα Βαβυλωνίας


Ενδοτασικός καβγάς άναψε στον ΣΥΝ, με αφορμή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια εκτάκτου συνεδρίου, καθώς και στις δύο βασικές τάσεις καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις.

Το σκηνικό είναι περίπλοκο στο εσωτερικό του ΣΥΝ και μία πρώτη αποτίμηση αναμένεται να γίνει σήμερα και αύριο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η διενέργεια ή μη του εκτάκτου συνεδρίου.

Για πρώτη φορά ίσως και στις δύο ισχυρές τάσεις του Συνασπισμού έχει σπάσει η «τασική αλληλεγγύη», καθώς από τη μία πλευρά στο κραταιό «Αριστερό Ρεύμα» οι απόψεις για τη διενέργεια του εκτάκτου συνεδρίου είναι «κομμένες» σχεδόν στα δύο, ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στην «Ανανεωτική Πτέρυγα».

Από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα πολλά θα εξαρτηθούν για το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας, αν και πλέον στη βάση του κόμματος κυριαρχεί η θέση ότι το έκτακτο συνέδριο είναι αναπόφευκτο.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικαλεστεί τις περιφερειακές συσκέψεις, γιατί αποτύπωσαν εύγλωττα την πραγματική εικόνα των προσδοκιών και των απαιτήσεων του κόσμου από την ηγεσία του κόμματος, ενώ θα επισημάνει και τη μεγάλη απόσταση στις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών με το κοινό αίσθημα, με την κοινή απαίτηση των μελών «να σταματήσει η εικόνα Βαβυλωνίας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες μέρες στη Λάρισα -σε κομματική σύσκεψη- είχε δηλώσει ότι είναι υποχρεωμένος να προτείνει τη διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου, γιατί, όπως είπε, «στον δικό μας πολιτικό χώρο ιδιοκτήτες δεν είναι ούτε ο πρόεδρος, ούτε οι τάσεις, ούτε τα στελέχη τους», ότι «δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή, δεν υπάρχει για μένα άλλος δρόμος».

Πάντως, όπως προαναφέραμε, το σκηνικό εντός των τάσεων είναι μπερδεμένο. Τέσσερα μέλη που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα (Στ. Μπαγιώργος, Σ. Λυκούδης, Μ. Σαμπατακάκης, Θ. Μαργαρίτης) αποχώρησαν από την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάνοντας λόγο για «λογικές ξεκαθαρίσματος».

Με αφορμή την πρόταση Τσίπρα για το έκτακτο συνέδριο, αποστάσεις πήρε ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης και ο Γ. Μπαλάφας, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στο «Αριστερό Ρεύμα».

Ομιχλώδες το τοπίο και στο εσωτερικό του Αριστερού Ρεύματος, καθώς Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Στ. Λεουτσάκος (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διενέργεια του συνεδρίου, αν και διαφωνεί) και Σ. Παπαδόγιαννη έχουν ταχθεί κατά του συνεδρίου, ενώ υπέρ είναι εκτός του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, ο γραμματέας του Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δ. Βίτσας, ο Τ. Κορωνάκης, ο Β. Αποστόλου, ο Α. Καρίτζης και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης. Στη ΚΠΕ έχουν κληθεί και οι γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων, στην οποία αναμένεται να μιλήσουν όσοι επιθυμούν τη διενέργεια του εκτάκτου συνεδρίου.

Δημήτρης Βίτσας
Ο γραμματέας του ΣΥΝ έχει ταχθεί υπέρ της διενέργειας του εκτάκτου συνεδρίου. Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι χρειάζεται «συμφωνία λόγων και έργων». Ο κ. Βίτσας θεωρεί επιβεβλημένο το έκτακτο συνέδριο, απορρίπτει τις αιτιάσεις μελών της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» ότι υπάρχει σχέδιο «εξοβελισμού» στελεχών και φίμωσης των απόψεών τους. Επισημαίνει, δε, ότι πρέπει να λειτουργεί ο ΣΥΝ ως κόμμα.

Δημήτρης Παπαδημούλης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από το κείμενο των «4» στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, θεωρεί «διαδικαστικό θέμα» τη διενέργεια του εκτάκτου συνεδρίου και τονίζει σε σχέση με το συνέδριο ότι χρειάζεται ισχυροποίηση του ΣΥΝ με σύνθεση απόψεων και αποφυγή σπασμωδικών κινήσεων.

Γιάννης Μπαλάφας
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ (ανήκει στην Ανανεωτική Πτέρυγα) διαφώνησε με τις απόψεις των «4» στελεχών της ΠΓ που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καθώς και με το κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα. Ο κ. Μπαλάφας τάσσεται υπέρ της διενέργειας του εκτάκτου συνεδρίου, καθώς είναι η μοναδική λύση στο αδιέξοδο.

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη διενέργεια του εκτάκτου συνεδρίου -θεωρεί ότι είναι βεβιασμένη κίνηση- γιατί όπως υποστηρίζει, υπό τις σημερινές συνθήκες το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει την εσωστρέφεια, άγονους ανταγωνισμούς και απολιτική μάχη για συσχετισμούς.

Φώτης Κουβέλης
Ο κ. Κουβέλης αναμένεται στη συνεδρίαση της ΚΠΕ να διαφωνήσει με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτο συνέδριο. Σημειώνεται ότι όταν είχε τεθεί και πάλι το θέμα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή είχε διαμηνύσει προς την ηγεσία του ΣΥΝ ότι «θα δοκιμαστεί η ενότητα του κόμματος». Ο ίδιος θεωρεί ότι το μόνο θέμα που χρειάζεται απάντηση είναι οι σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Χατζησωκράτης
Ο συντονιστής της Ανανεωτικής Πτέρυγας θεωρεί ότι το έκτακτο συνέδριο έχει μοναδική στόχευση τις εσωκομματικές διευθετήσεις και αλλαγές ιδρυτικών συμφωνιών δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΝ. Το μόνο θέμα που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Χατζησωκράτη, είναι οι σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μπορούσε να λυθεί και με ένα δημοψήφισμα.

Πάνος Σκουρλέτης
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ έχει δηλώσει ότι τα μέλη του κόμματος βιώνουν μια κατάσταση θερμών επεισοδίων, ενώ έχει χαρακτηρίσει «αστεία πράγματα» τη θέση μελών της Ανανεωτικής Πτέρυγας ότι μέσω του εκτάκτου συνεδρίου επιδιώκεται ο εξοστρακισμός τους. Είναι θερμός υποστηρικτής της θέσης υπέρ της διενέργειας του εκτάκτου συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: