Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Σκληρότερα μέτρα κατά της διαφθοράς

Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων για όσους υπόχρεους σε «πόθεν έσχες» μετέχουν σε υπεράκτιες εταιρείες. Οσοι δίνουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο, θα προστατεύονται από νομικές κυρώσεις για την εμπλοκή τους

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης παρουσία της λοιπής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, και ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για το "πόθεν έσχες" και των διατάξεων του ποινικού κώδικα που αφορούν τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το πρόσωπο που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται αλλά θα μειώνεται η ποινή του.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής καταστάσεως (πόθεν έσχες) συγκεκριμένων προσώπων στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη, ή έχει υποβληθεί η καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό, ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου.

Τέλος οι offshore για τους πολιτικούς

Επίσης, με άλλη διάταξη μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.

Παράλληλα, η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρίες απαγορεύεται σήμερα, αλλά σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα η συμμετοχή αυτή επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις off shore εταιρίες.

Προβλέπεται, επίσης, ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι σύντομα δέκα στρέμματα από το χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα δοθούν προς χρήση στο δήμο Κορυδαλλού.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: