Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στη θέση του ο Ζαγοριανός με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου

Στη θέση του παραμένει ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός για τον οποίο πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, είχε διαβιβάσει στο Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης ερώτημα για το αν θα πρέπει ή όχι να τεθεί σε αργία μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του με αφορμή τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Siemens.

Με ισχυρή πλειοψηφία – εννέα έναντι δυο – το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου που εξέτασε την υπόθεση τάχθηκε στο πλευρό του κ. Ζαγοριανού, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας, πάντως, την απόφαση αυτή τόνιζαν ότι με τον τρόπο αυτό τα μέλη του συμβουλίου έστειλαν μήνυμα στους δικαστές που χειρίζονται το πειθαρχικό και ποινικό κομμάτι της υπόθεσης Ζαγοριανού.

Συγκεκριμένα, οι εννέα ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που έκριναν ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία ο κ. Ζαγοριανός είναι οι πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ι. Τέντες, αντιστοίχως, οι αντιπρόεδροι Θ. Γκοΐνη, Ε. Καλούδης και Δ. Γιαννόπουλος, οι αντεισαγγελείς Φ. Μακρής και Α. Κονταξής, καθώς και οι αρεοπαγίτες Α. Κουτρουμάνος και Λ. Ζερβομπεάκος.

Οι δύο που μειοψήφησαν είναι οι αρεοπαγίτες κυρίες Ελισάβετ Μουζάκου - Μπρίλη και Ρένα Ασημακοπούλου.

Η πλειοψηφία έκρινε ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή δεν είναι ικανά να τον οδηγήσουν σε προσωρινή αργία ενώ ο ίδιος ο κ. Ζαηγοριανός υποστήριξε ενώπιον του συμβουλίου ότι ενήργησε σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή του.

Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στο έγγραφό του με το οποίο έθετε το ερώτημα για τον εάν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία η όχι ο ανακριτής, έκανε αναφορά στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων και ειδικά στο άρθρο 57 σύμφωνα με το οποίο «ο δικαστικός λειτουργός είναι δυνατό να τεθεί σε προσωρινή αργία, όταν εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη για έγκλημα που μπορεί να επισύρει αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης δικηγόρος του εμπλεκομένου στην υπόθεση της Siemens Γ. Σκαρπέλη και βασικός μηνυτής του κ. Ζαγοριανού, σε δήλωσή που έκανε με αφορμή την απόφαση του 11μελούς συμβουλίου ανέφερε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης εδέχθη προκλητικό μήνυμα με σαφές περιεχόμενο επίδειξης ισχύος».

Τόνισε ακόμη ο κ. Μαντζουράνης: «Ο αυτοέλεγχος των δικαστών αποδεικνύεται ανύπαρκτος, όταν υποτάσσεται στην πανίσχυρη νοοτροπία της συναδελφικής αλληλεγγύης. Ο δημόσιος έλεγχος της δικαστικής αυθαιρεσίας είναι ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η περιφρόνηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος δεν δικαιολογεί πολιτική αδράνεια. Και ισχύοντες νόμοι υπάρχουν και η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη κυβέρνηση».

Από το Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: