Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για την Siemens : Καυτή αλληλογραφία Ντόρας και Βουλγαράκη με Siemens

Σε... ειδικό πρέσβη επί τιμή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις είχαν μετατρέψει κάποια μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκο.
Δύο επιστολές των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη αποδεικνύουν τις θερμές σχέσεις τους με τη Siemens! Αποτελούν μέρος της δικογραφίας και βρέθηκαν στο πλούσιο πλέον αρχείο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας, που έχει κατασχεθεί από τους δικαστές που διερευνούσαν την υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, στο ίδιο αρχείο αποκαλύπτονται και δοσοληψίες του κ. Χριστοφοράκου με δύο ακόμα τράπεζες, την Dresdner Bank, αλλά και την Hypo Vereins bank στη Γερμανία, ενώ ένας λογαριασμός, που δέχεται το ποσό των 53 χιλιάδων ευρώ από δικά του χρήματα, δεν έχει ακόμα ανοιχτεί από την ανάκριση, που διαρκεί τέσσερα χρόνια στη χώρα μας...

Πρόσκληση σε υπουργό

Η «Κ.Ε.» δημοσιεύει σήμερα έγγραφο του Γ. Βουλγαράκη, που φέρει ημερομηνία 26 Ιουλίου 2005 με το οποίο απευθύνει πρόσκληση στον ομόλογό του υπουργό της Βαυαρίας Gunter Beckstein. Το περίεργο είναι ότι αυθημερόν με φαξ από το γραφείο του υπουργού η έγγραφη αυτή πρόσκληση στέλνεται στο... γραφείο Χριστοφοράκου και ειδικότερα στην Αικ. Τσακάλου, τη γραμματέα του. Και οι επαφές συνεχίζονται. Στις 3 Αυγούστου ο τότε βαυαρός υπουργός, με επιστολή του στον κ. Βουλγαράκη, δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόσκληση και του επισυνάπτει σύντομο βιογραφικό. Και αυτά τα έγγραφα στάλθηκαν στο γραφείο Χριστοφοράκου και σήμερα είναι στα χέρια των ανακριτών, που κατέσχεσαν όλο το υλικό.

Οι σχέσεις αυτές θα μπορούσαν, πάντως, να μην εντοπισθούν καν, αν ο κ. Βουλγαράκης δεν ήταν αυτός που ουσιαστικά ως αρμόδιος υπουργός υλοποίησε τη σύμβαση του C4Ι, επίδικη σύμβαση κατά το κατηγορητήριο. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταθέσεις γερμανών κατηγορουμένων (Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ), οι έλληνες αξιωματούχοι για να υλοποιήσουν τη σύμβαση για το σύστημα ασφαλείας ζητούσαν από τον Μιχ. Χριστοφοράκο μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνος έπειτα από πιέσεις -κατά τις καταθέσεις του Κουτσενρόιτερ- έδωσε τις μίζες σε τέσσερα ελληνικά υπουργεία. Αλλωστε, το 2005 φαίνονται να έχουν κατατεθεί από τα μαύρα ταμεία της Siemens ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ στις εταιρείες, που είχαν ιδρυθεί γι' αυτό τον σκοπό, Fairways και Placid Blue. Είναι σίγουρο ότι η εξεταστική επιτροπή θα ερευνήσει τι σήμαιναν αυτές οι σχέσεις καλώντας ως μάρτυρα τον πρώην υπουργό, Γ. Βουλγαράκη.

Στο αρχείο Χριστοφοράκου βρίσκεται, πάντως, και επιστολή της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη (Μαρτίου 2006), που απευθύνεται στον πρόεδρο της γερμανικής εταιρείας Klaus Kleinfeld, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος για το σκάνδαλο. Διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος μετά την παραίτηση του Φον Πίρερ το 2007. Η κ. Μπακογιάννη, αφού ευχαριστεί το μεγαλοστέλεχος, τότε, της γερμανικής εταιρείας για τις ευχές του με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού, προσθέτει:

«Εγκάρδια ευχαριστώ... και για τη διάθεσή σας για βοήθεια την οποία πολύ εκτιμώ, η εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μου και στη δουλειά μου μου δίνει το θάρρος και τη δύναμη για τις προκλήσεις, που συνεπάγεται η νέα μου θέση. Σας ευχαριστώ κ. Κλάινφελντ και όλα καλά...». Και αυτή η επιστολή, που στέλνεται σε χρόνο «αθώο» από πλευράς ξεσπάσματος του σκανδάλου, βρίσκεται πάλι στο αρχείο του Χριστοφοράκου και φαίνεται από το φαξ ότι του έχει σταλεί από τη Γερμανία. Μοιάζει δηλαδή με την ανοχή κάποιων στη χώρα μας να έχουν αναγορεύσει το αφεντικό της Siemens Ελλάς σε άτυπο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου για τις ελληνογερμανικές σχέσεις!

Σκοτεινοί λογαριασμοί

Από το ίδιο αρχείο προκύπτει, στο μεταξύ, ένας ακόμα λογαριασμός, που δεν έχει διερευνηθεί. Ετσι στις 27 Νοεμβρίου 2007 και λίγες ημέρες πριν εκδιωχθεί από τη Siemens ο Μιχ. Χριστοφοράκος, παίρνει e-mail από στέλεχος στα κεντρικά της γερμανικής εταιρείας και καλείται να καταθέσει 53.000 ευρώ σε λογαριασμό στην Siemens στην τράπεζα Hypo Vereinsbank υπ' αριθμ. 76320072. Είναι άγνωστο αν αυτός ο λογαριασμός έχει ανοιχτεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, δεν υπάρχει, πάντως, πουθενά στη δικογραφία. Αλλη επιστολή στελέχους τράπεζας (Dresdner Bank) του τμήματος ιδιωτών πελατών (private-business banking) στην Καρλσρούη της Γερμανίας, που βρίσκεται επίσης στο πλούσιο αρχείο του, φέρει ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2006 και αποδεικνύει θερμή χέση με τον κύριο Siemens Ελλάς. Του εύχεται χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του και του αφιερώνει σχετικό ποίημα. Για να είσαι πελάτης σε ένα τέτοιο τμήμα πρέπει να έχεις συναλλαγές ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ!

Και όμως, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί προσωπικός λογαριασμός του Μιχ. Χριστοφοράκου, ούτε σε αυτή τη γερμανική τράπεζα, που ήταν, πριν πωληθεί, συμφερόντων της Siemens. Κατά μία συγκυρία, πάντως, είναι στην Καρλσρούη, όπου βρίσκεται αυτή η τράπεζα, και η έδρα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που αρνήθηκε ουσιαστικά την παράδοση του Χριστοφοράκου στη χώρα μας μετά τις παραλείψεις της ελληνικής Δικαιοσύνης στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του...

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: