Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

«ναι» στον νόμο για τους μετανάστες

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας υπό προϋποθέσεις από τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες και τα παιδιά τους, καθώς και για την απόδοση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε ομογενείς και αλλοδαπούς υπηκόους που ζουν και δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα τουλάχιστον επί πέντε συναπτά έτη.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε επί της αρχής του νομοσχεδίου ο ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από ΠαΣοΚ και ΣΥΡΙΖΑ (170 ψήφοι) και καταψηφίστηκε από ΝΔ και ΛΑΟΣ (86 ψήφοι), ενώ οι τρεις παρόντες βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».

Η ΝΔ, αν και αρχικώς κατηγορούσε τον ΛΑΟΣ ότι με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει και με το αίτημα για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας «προσφέρει δωρεάν γυμναστική συσπείρωσης στους βουλευτές του ΠαΣοΚ», εν τέλει δεν απέφυγε και η ίδια τον πειρασμό των ονομαστικών ψηφοφοριών και για να μη φανεί ότι σύρεται πίσω από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος έσπευσε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και επί των άρθρων, κατέθεσε ανάλογο αίτημα αλλά για διαφορετικά άρθρα.

Η διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ με τις ξεχωριστές προτάσεις ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσαν (επί της αρχής και επί των άρθρων του ν/σ), σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και αμφισβήτησης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, απέδωσε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα καθώς η πλειονότητα των άρθρων υπερψηφίστηκε εκτός από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και από τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα σε μια Ελλάδα που δεν φοβάται, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στην ελληνική παιδεία και στον ελληνικό πολιτισμό».

Αναφερθείς δε στην επικριτική στάση της ΝΔ, η οποία διά του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά δήλωσε ότι θα καταργήσει τον νόμο όταν και εφόσον έλθει στην εξουσία, είπε ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση μπορούσε να αποδείξει ότι ως κυβέρνηση «διαχειρίστηκε με την προσήκουσα σοβαρότητα, αξιοπιστία και φειδώ την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, τότε ίσως είχαν βάση οι κατηγορίες που έχει εξαπολύσει».

Ωστόσο κατήγγειλε ότι «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και παρ΄ όλα αυτά, χωρίς να γνωρίζουν ελληνικά, χωρίς να έχουν καμία επαφή με το δίκαιο του αίματος, απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια» .

Και αυτό διότι, όπως υπογράμμισε, ως σήμερα ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών «μπορούσε να δίδει αδιακρίτως, χωρίς να λογαριάζει κανέναν, την ελληνική ιθαγένεια σε όσους ήθελε».

Aπό το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: