Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Δίκη στις ΗΠΑ για το έγκλημα κατά της Ελλάδας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά το ενδεχόμενο συμφωνίας για χαλιναγώγηση του ευρώ με στόχο την υποτίμησή του όπως και η περίπτωση συμφωνίας για να χτυπηθεί η Ελλάδα, μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο αποφάσισαν να ερευνήσουν τον ρόλο των αμερικανικών εταιρειών που αναμείχθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη.

Ερευνάται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο συμφωνίας για χαλιναγώγηση του ευρώ με στόχο την υποτίμησή του, μια πράξη που είναι παράνομη και τιμωρείται από τους αμερικανικούς νόμους, όπως και η περίπτωση συμφωνίας για να χτυπηθεί η Ελλάδα μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Και η πράξη αυτή τιμωρείται από την αμερικανική δικαιοσύνη.

Οι έρευνες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή προέκυψε και η πρόταση της βουλευτού Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη) για τη διεξαγωγή ακρόασης στη διάρκεια της οποίας θα ερευνηθούν οι πιθανές παρανομίες χρηματιστηριακών οίκων που ασχολούνται με hedge funds.

Κλήση για να μην καταστρέψουν ή να παραποιήσουν τα αρχεία συναλλαγών τους, ειδικότερα όλες τις επικοινωνίες τους (e-mails, τηλεφωνικές κλήσεις και fax) που στόχευαν την ελληνική οικονομία και το ευρώ έλαβαν οι εξής εταιρείες: Soros Fund Management του Τζορτζ Σόρος, SAC Capital του Στιβ Κοέν και Greenlight Capital, του Ντέιβιντ Εϊνχορν.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Paulson & Co. του Τζον Πόλσον, ο οποίος σύμφωνα με ισχυρισμούς έπαιξε -και κέρδισε- τα περισσότερα στοιχήματα εναντίον της Ελλάδας. Περιέργως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι άνθρωποί του διαδίδουν ότι εσχάτως στοιχηματίζει ότι θα σωθεί η Ελλάδα! Θα ζητηθούν έγγραφα και άλλο υλικό από την Monness, Crespi, Hardt & Co., η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal οργάνωσε δείπνο στο Μανχάταν, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη των παραπάνω εταιρειών. Οι συμμετέχοντες στόχευαν την Ελλάδα και το ευρώ, ενώ συζήτησαν και τις επιπτώσεις της κρίσης για την οικονομία της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνάντηση

Την ίδια ώρα σε σε συνάθροιση που συμμετείχαν ομογενείς, νομπελίστες και παράγοντες της αγοράς συζήτησαν για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα με σχόλια θετικά αυτή τη φορά. Στη σύναξη εκείνη συμμετείχε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο οποίος έδειξε να μην αισιοδοξεί για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με δύο παρισταμένους όταν ρωτήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης πώς βλέπει την κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Σπέκχαρντ φέρεται να απάντησε ότι τα μέτρα είναι τολμηρά και στη σωστή κατεύθυνση αλλά μπορεί να προκαλέσουν κοινωνικές αντιδράσεις και ενδεχομένως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τα εφαρμόσει, με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή θέση στο μέλλον.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για να επιτύχει θεσμικές και νομικές αλλαγές. Οι παριστάμενοι ισχυρίζονται πως ο Αμερικανός πρέσβης υπονόησε ότι η Ελλάδα οδηγείται σε χρεοκοπία, μία ενέργεια που χαρακτηρίστηκε αντιδιπλωματική και ενόχλησε τους ελληνικής καταγωγής προσκεκλημένους. Πάντως, μίλησε και για τον δυναμισμό των Ελλήνων και το μεσογειακό ταμπεραμέντο τους εκφράζοντας την ελπίδα ότι βραχυπρόθεσμα θα τα καταφέρουν!

Οι αμερικανικές αρχές και το Κογκρέσο επιθυμούν να πληροφορηθούν όλες τις «υπόγειες συμφωνίες» που έγιναν μεταξύ αμερικανικών τραπεζών και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Επίσης ερευνούν πιθανές συμφωνίες μεταξύ παραγόντων των αμερικανικών χρηματαγορών για να μεθοδεύσουν την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εάν η ισοτιμία αγγίζει το 1 προς 1, εξέλιξη που απεύχονται προς το παρόν η αμερικανική κυβέρνηση και ο αμερικανικός εμπορικός κόσμος, οι παράγοντες αυτοί θα κερδίσουν εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μέρα.

Η ισοτιμία θα πλήξει δραματικά τις εξαγωγές, τον αμερικανικό τουρισμό, όπως και τις αερομεταφορές, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι επισκέπτονται μαζικά τις ΗΠΑ.

Πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι εάν διαπιστωθούν μεθοδεύσεις, «μαγειρέματα» και παραποιήσεις αριθμών και εγγράφων, ο εισαγγελέας θα επιδιώξει να «κτίσει» κατηγορητήριο και να οδηγήσει τους ενόχους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να επιδιωχθεί «συνομιλία» με κρατικούς οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας, οι οποίοι όμως δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν.

Υπό έλεγχο

1.Κλήση για να μην καταστρέψουν ή να παραποιήσουν τα αρχεία συναλλαγών τους, ειδικότερα όλες τις επικοινωνίες τους που στόχευαν την ελληνική οικονομία και το ευρώ έλαβαν οι εταιρείες Soros Fund Mana?gement του Τζορτζ Σόρος, SAC Capital του Στιβ Κοέν και Greenlight Capital, του Ντέιβιντ Εϊνχορν.

2.Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Paulson & Co. του Τζον Πόλσον, ο οποίος σύμφωνα με ισχυρισμούς έπαιξε -και κέρδισε- τα περισσότερα στοιχήματα εναντίον της Ελλάδας.

Στοιχήματα
Ο ρόλος των 2 Ελληνοαμερικανών

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», η Επιτροπή θα επιδιώξει να ακούσει και τους αξιωματούχους των ελληνικών κυβερνήσεων που είχαν συνομιλήσει και συμφωνήσει με στελέχη της Γκόλντμαν Σακς και άλλων αμερικανικών τραπεζών για να αποκρυβεί το ελληνικό χρέος.

Οι Ελληνες αξιωματούχοι μπορούν να παραθέσουν τις θέσεις τους γραπτώς.

Ανάμεσα σ’ αυτούς που αναμένεται να κληθούν από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είναι ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος της Chase Τζέιμι Ντάιμον και ένας άλλος Ελληνοαμερικανός χρηματιστής με ειδικότητα στα hedge funds, που στοιχημάτιζε συστηματικά εναντίον της Ελλάδας.

Ο τελευταίος έχει ζητήσει μέσω παραγόντων της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, για να... βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης και στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας!

Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να συνενώσει τις οικονομικές δυνάμεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενας επιχειρηματίας που αναμένεται να συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην αμερικανική πρωτεύουσα δήλωσε στο «ΕτΚ» ότι, εάν υπάρξει καλός συντονισμός, ο κ. Παπανδρέου «μπορεί να μαζέψει στο ίδιο τραπέζι ομογενείς η περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια».

Οι έλεγχοι και ποιοι έμειναν εκτός

Ο Τζορτζ Σόρος
Η εταιρεία του έλαβε κλήση για να μην καταστρέψουν ή να παραποιήσουν τα αρχεία συναλλαγών της στα πλαίσια της έρευνας του υπ. Δικαιοσύνης.

Ο Τζον Πόλσον...
Η εταιρεία του είναι εκτός λίστας αν και σύμφωνα με ισχυρισμούς έπαιξε -και κέρδισε- τα περισσότερα στοιχήματα εναντίον της Ελλάδας.

... και οι άλλοι
Στη λίστα βρίσκονται επίσης οι εταιρείες SAC Capital του Στιβ Κοέν και Greenlight Capital, του Ντέιβιντ Εϊνχορν.

ΚΑΡΟΛΙΝ ΜΑΛΟΝΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Αναζητούμε την αλήθεια για την πορεία των ομολόγων

Η έλλειψη διαφάνειας είναι το κοινό χαρακτηριστικό της ελληνικής και της κρίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανίδα βουλευτή

«Αναζητούμε την αλήθεια»... Η δήλωση ανήκει στην Αμερικανίδα βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Κάρολιν Μαλόνι, η οποία την περασμένη εβδομάδα με επιστολή της στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μπάρνι Φρανκ ζήτησε την πραγματοποίηση ειδικής ακρόασης που θα ερευνήσει τις αμερικανικές τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες είχαν ανάμειξη στις προσπάθειες απόκρυψης του ελληνικού χρέους από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη συνομιλία της με το «Εθνος της Κυριακής», η κ. Μαλόνι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως το θέμα αυτό είναι σοβαρότατο για την αμερικανική κυβέρνηση. Λέει σχετικά:

«Αρκετές αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες συμβούλευαν την Ελλάδα και πουλούσαν πολλούς από τους χρεωστικούς τίτλους. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις μιας πιθανής αθέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας έχουν ήδη προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις. Είναι σημαντικό για τους διαμορφωτές πολιτικής, που έχουν βάση την Ουάσιγκτον, και για αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες να κατανοήσουν τα πρωταρχικά αίτια τέτοιων παγκόσμιων αντιδράσεων - καθώς και τις συνέπειες για το μέλλον».

Ευθύνες

Απαντώντας στο ερώτημα εάν νομίζει πως αμερικανικές χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν ευθύνη για την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Αμερικανίδα βουλευτής που υποστηρίζει παραδοσιακά τα ελληνικά εθνικά θέματα, τόνισε ότι «απλώς, δεν γνωρίζουμε και αυτό είναι ένας λόγος που χρειάζονται ακροάσεις».

Η κ. Μαλόνι πιστεύει πως υπάρχουν ομοιότητες της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας με τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, το 2008. Ποια είναι η βασική ομοιότητα; Η βουλευτής των Δημοκρατικών απαντά: «Η έλλειψη διαφάνειας».

Και συνεχίζει: «Αν πουλήθηκαν ομόλογα στην Ελλάδα, ιδιωτικά ή κρυφά, με την πρόθεση να μην εμφανιστούν στον προϋπολογισμό και η πλήρης έκταση αυτών των υποχρεώσεων δεν γνωστοποιήθηκε στις χρηματοοικονομικές αγορές γενικά συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό θυμίζει την κρίση που περιέβαλε την AIG. Εάν επενδυτικές εταιρείες πούλησαν αυτούς τους τίτλους στοιχηματίζοντας ''ενάντια'' στη δυνατότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, προς δικό τους όφελος (ή προς όφελος πελατών τους), αυτό έχει κοινά γνωρίσματα με άλλες πτυχές της κρίσης του 2008».

Καταλήγοντας, η κ. Μάλονι τόνισε την επιθυμία της να βοηθήσει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση. Στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που αναμένεται να τον συναντήσει κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, θα υποβάλει μόνο μία ερώτηση όπως είπε στο «ΕτΚ»: «Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε για να τερματιστεί αυτή η κρίση;»... Στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Φρανκ Μπάρνι, η Αμερικανίδα βουλευτής αναφέρθηκε στην κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος ανέφερε ότι η FED θα ερευνήσει την υπόθεση των συναλλαγών σε παράγωγα προϊόντα της Goldman Sachs και άλλων αμερικανικών τραπεζών με την Ελλάδα.

Η κ. Μαλόνι ζητεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής να διερευνήσει τις καταγγελίες και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Αν οι σχετικές εκθέσεις και αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σημειώνει, πρόκειται για ένα «σοβαρό θέμα» που αφορά την Αμερική.

Αναφορικά με το αίτημα της κ. Μαλόνι, για τη διεξαγωγή ειδικής ακρόασης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έγινε γνωστό ότι αυτό έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο της Μπάρνι Φρανκ. «Ναι, πρέπει να πραγματοποιηθεί η ακρόαση που ζήτησε» (η κ. Μαλόνι), δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής ο οποίος δεν θεωρείται φιλικός προς τους «καρχαρίες» της Γουόλ Στριτ.

Πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί να καταθέσει είναι ο πρόεδρος της Γκόλντμαν Σακς, Γκάρι Κον, και οι συνεργάτες του στο Λονδίνο που είχαν την ευθύνη και την εντολή να αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αναμένεται επίσης να σταλεί πρόσκληση στην κ. Αντιγόνη Λουλιάδη.

Aπό το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: