Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σαχινίδης: Εάν εφαρμοζόταν ο νόμος, οι περισσότερες ΠΑΕ θα είχαν κλείσει

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ προς το δημόσιο ανέρχονται σε 222 εκατ. ευρώ.

Επίσης 26 εκατ. ευρώ προέρχονται από πρόστιμα εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μόνον τρία.

Εάν εφαρμοζόταν πλήρως η σχετική νομοθεσία, η πλειοψηφία των αθλητικών εταιρειών θα έπρεπε να είχαν κλείσει, υπογράμμισε.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πλαίσιο στο οποίο οικοδομήθηκε ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα έχει αγγίξει τα όριά του", τόνισε ο υφυπουργός.

"Πράττουμε το αυτονόητο, διενεργούμε ελέγχους και όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις της νομοθεσίας επιβάλλουμε κυρώσεις", πρόσθεσε και διευκρίνισε: "Είμαστε αντίθετοι στις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών, που πολύ λίγα απέδωσαν στο παρελθόν".

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Φιλ. Σαχινίδης γνωστοποίησε στο σώμα ότι βούληση του αρμόδιου υπουργείου Πολιτισμού είναι σταδιακά να σταματήσει κάθε μορφή άμεσης χρηματοδότησής τους από το υπουργείο ή τους εποπτευόμενους οργανισμούς ή εταιρείες. Η όποια χρηματοδότηση θα γίνεται μελλοντικά μόνον έμμεσα, δηλαδή, για παράδειγμα, μέσω χορηγίας στο πρωτάθλημα και όχι σε μεμονωμένες ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Ο υφυπουργός οικονομικών έδωσε τα εξής στοιχεία:

• Για τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί από το 1998 μέχρι και τις 3 Μαρτίου 2010 στις 288 μηχανογραφημένες ΔΟΥ: «Μόνο σε κεφάλαιο, χωρίς τις αναλογούσες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε περίπτωση που οι οφειλές είναι ληξιπρόθεσμες- ανέρχονται σε περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ».

• Για τα ποσά που έχουν εισπραχθεί έναντι βεβαιωμένων οφειλών: «Ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ περίπου και τα ποσά που έχουν διαγραφεί έναντι των βεβαιωμένων οφειλών ανέρχονται σε 26 εκατ. περίπου, ενώ τα ποσά που είναι ανείσπρακτα σε κεφάλαιο, ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ».

• Για τις ενεργές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις των ΠΑΕ και ΚΑΕ: «Το συνολικό κεφάλαιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και προσαυξήσεις, είναι περίπου 37 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ΠΑΕ και ΚΑΕ που έχουν περισσότερες της μίας ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, με διαφορετικούς όρους διακανονισμού. Επίσης ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν ΠΑΕ ή ΚΑΕ που έχουν χάσει τη ρύθμιση ή τη διευκόλυνση, διότι δεν τήρησαν την έγκαιρη πληρωμή των δόσεων».

• Για τα βεβαιωμένα χρέη: «Ληξιπρόθεσμα και μη ανέρχονται στο ποσό των 222 εκατ. ευρώ».

• Για τις ενεργές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις των ΠΑΕ και ΚΑΕ έναντι των βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών: «Το συνολικό κεφάλαιο, ανέρχεται σε 36 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το τελικό ρυθμισμένο ποσό που περιλαμβάνει και κάποιο ποσό προσαυξήσεων είναι ύψους 37 εκ. ευρώ. Υπάρχουν ΠΑΕ και ΚΑΕ που έχουν περισσότερες της μίας ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, με διαφορετικούς όρους διακανονισμού. Επίσης ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν ΠΑΕ ή ΚΑΕ που έχουν χάσει τη ρύθμιση ή τη διευκόλυνση, διότι δεν τήρησαν την έγκαιρη πληρωμή των δόσεων».

• Για τον έλεγχο που έγινε από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στις 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας: «Διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ 1,3 εκατ. ευρώ, μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων 5.247.000 ευρώ και σύνολο μη αποδοθέντων φόρων 6,5 εκατ. ευρώ».

O Δημ. Παπαδημούλης

Ο Βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης στην παρέμβασή του τόνισε ότι για χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και ΚΑΕ χρησιμοποιούν ως ασπίδα τους οργανωμένους οπαδούς που τους δίνουν πολιτική δύναμη. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε ένα καθεστώς φορολογικής ασυλίας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι απολαβές των μισθωτών και οι ΠΑΕ και ΚΑΕ να μένουν στο απυρόβλητο και ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα ώστε να εισπραχτούν τα οφειλόμενα προς το δημόσιο ποσά.

Επίσης, επισήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τον τρόπο ελέγχου αυτών των ανωνύμων εταιριών. Παράλληλα δήλωσε ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα πρέπει να αναλάβει δράση και ότι ύστερα από πιέσεις της παράταξής του, την περασμένη Παρασκευή έγινε έλεγχος στις 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας.
Aπό την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: