Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Εξεταστική για την Siemens - Προαποφασισμένη η επιλογή της SAIC/SIEMENS για το C4I

Ο αντιπρόσωπος της εταιρείας TRS κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS πως οι συνθήκες του διαγωνισμού για την προμήθεια του C4I ήταν διαβλητές.

Με την εξέταση του πρώην αντιπροσώπου της αμερικανογαλλικής εταιρείας TRS (Thales-Raytheon Systems) Παύλου Πεζά συνεχίσθηκε το ανακριτικό έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens.

H ΤRS ήταν η εταιρεία που έχασε στο διαγωνισμό για τη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) από την κοινοπραξία της SAIC/SIEMENS η οποία και ήταν εν τέλει η ανάδοχος του έργου συνολικού τιμήματος 250εκ ευρώ.

Εξεταζόμενος ο κ. Πεζάς χαρακτήρισε ως διαβλητές τις συνθήκες του διαγωνισμού και περίπου «προαποφασισμένη» την επιλογή της SAIC/SIEMENS.

Ο ίδιος στις 28/2/2003 απέστειλε επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη, όπου του παραθέτει, όπως είπε, όλες τις «μεθοδεύσεις παραβίασης του προεδρικού διατάγματος 284 που ήταν η σχετική νομοθεσία υπέρ της SAIC/SIEMENS».

Κατά τον μάρτυρα η εταιρεία που εκπροσωπούσε τότε, είχε κάνει καλύτερη προσφορά σε όλα τα επίπεδα και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, αλλά η απόφαση ήταν προαποφασισμένη.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη είπε ότι κατά τη γνώμη του δόθηκαν μίζες για την υπόθεση «γιατί πάντα δίνονται μίζες σε μεγάλα έργα και αγορές οπλικών συστημάτων».

Κατά τον βουλευτή του ΚΚΕ Αθανάσιο Παφίλη προκύπτει θέμα σύμφωνα με αυτά που κατέθεσε σήμερα ο μάρτυρας, αλλά και χθες ο Γεώργιος Τρεπεκλής για το σύστημα C4I, καθώς αλλιώς αποφασίσθηκε κι αλλιώς παρελήφθη.

Χωρίς σημαντικές αποκαλύψεις εξετάσθηκε εξάλλου ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Ελευθέριος Αντωνακόπουλος που έμεινε στη θέση του από το Μάρτιο του 2002 ως τον Απρίλιο του 2004.

Ο μάρτυρας παραδέχθηκε, όταν ρωτήθηκε, ότι «ήταν απόφαση του ΟΤΕ» και όχι άνωθεν πολιτική εντολή να επεκταθούν και συμπεριληφθούν στο καθεστώς των προγραμματικών συμβάσεων, άρα και στις απευθείας αναθέσεις ολυμπιακά έργα και προμήθειες και για την απόφαση αυτή είχε λάβει εξουσιοδότηση από σύσσωμο το ΔΣ του ΟΤΕ.

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου, αν παρόμοια εξουσιοδότηση είχε δοθεί και από τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου που τότε ήταν μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ, ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι εξουσιοδότηση δόθηκε από όλα τα μέλη, όπως συνηθίζεται στα διοικητικά συμβούλια.

Η επίκληση του ονόματος του υπουργού Οικονομικών για δεύτερη ημέρα, προκάλεσε σφοδρό φραστικό επεισόδιο με ανταλλαγή βαρέων εκφράσεων μεταξύ του προέδρου Σήφη Βαλυράκη και του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου, «για απαράδεκτη επίθεση και υπονόμευση την ώρα που δίνει αγώνα ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό».

Aπό το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: