Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Οι κινήσεις 20 εταιρειών για αντιμετώπιση της κρίσης

Απολύσεις, αναγκαστικές άδειες και λουκέτα σε εργοστάσια συνθέτουν το σκηνικό που κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική οικονομία. Σε αυτά τα μέτρα καταφεύγει μέρος των επιχειρήσεων της χώρας, ως ύστατη λύση, στη δραματική κάμψη της κατανάλωσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο, προχωρεί -προς το παρόν τουλάχιστον- σε πιο ήπιες μορφές μέτρων που όμως έχουν την ίδια ακριβώς στόχευση: να προλάβουν τα χειρότερα, θωρακίζοντας τα οικονομικά τους εν όψει ενός δύσκολου 2010. Στο μικροσκόπιο, μπαίνουν όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες ενώ δεν λείπουν οι εταιρείες που παγώνουν επ’ αόριστον επενδύσεις, αναδιαρθρώνουν τις δομές τους, μεταφέροντας την παραγωγή τους σε άλλες χώρες και αποχωρούν από ζημιογόνες δραστηριότητες.

Η περιστολή των δαπανών, ωστόσο, όπως επισημαίνουν πως δεν αποτελεί «πανάκεια» για την αντιμετώπιση της κρίσης, εάν δεν συνδυάζεται με μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη, δίνουν προοπτική στην εταιρεία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέσα στους επόμενους μήνες, η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην ύφεση, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπολογίζεται πως έως το τέλος του έτους, οι απολύσεις θα φθάσουν τις 180.000 έναντι 120.000 πέρυσι και την ανεργία χτυπάει «κόκκινο» με ποσοστό 20%.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η Coca-Cola 3E τις προσπάθειες για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων της με στόχο να δημιουργήσει ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.

Αναδιάρθρωση
Ο ελληνικός κολοσσός στο χώρο των αναψυκτικών, επιταχύνει την αναδιάρθρωση της παραγωγικής και αποθηκευτικής υποδομής, σχεδιάζοντας τη μεταφορά του εργοστασίου της Εσθονίας στη Λετονία και παράλληλα δρομολογεί την εγκατάσταση του συστήματος SAP, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει εντυπωσιακά τη λειτουργία του. Την ίδια ώρα, επιλέγει μια πιο «σφικτή» μισθολογική πολιτική τουλάχιστον για τα υψηλόβαθμα στελέχη του. Η 3Ε, κατά τη διάρκεια του 2009 αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να αναθέσει σε τρίτους τη δραστηριότητα της αποθήκευσης και διανομής στην Ιρλανδία και να μεταφέρει σε νέες εγκαταστάσεις τα κεντρικά γραφεία της στη Ρουμανία.

Σημαντικό όφελος της τάξης των 8 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση αναμένει η Frigoglass, μετά την απόφασή της να «κλείσει» τα εργοστάσια σε Νορβηγία και Πολωνία και να μειώσει τις θέσεις εργασίας στην Πάτρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Διαμαντίδης, δήλωσε πρόσφατα πως «η Frigoglass θα παραμείνει προσηλωμένη στην αυστηρή διαχείριση του κόστους, η οποία είναι πλέον συνυφασμένη με τη φιλοσοφία μας».

Έμφαση στη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους σε χαμηλά επίπεδα δίνει και η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. Μετά την αποχώρησή της από την παραγωγή και διάθεση φέτας και γραβιέρας Κρήτης, δραστηριότητες που την επιβάρυναν με ζημιές, η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου προχωρεί στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. δολ. για να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο δανεισμό με καλύτερους όρους. Από την αρχή τους έτους, πάντως, προέβη και σε 18 απολύσεις στην Ελλάδα.

Η αναδιοργάνωση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την αλλαντοβιομηχανία Νίκας τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται στο επίκεντρό της και φέτος. Η εστίαση στην κύρια δραστηριότητά με την αφαίρεση από το χαρτοφυλάκιο προϊόντων με χαμηλή απόδοση, τη ρευστοποίηση συμμετοχών που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και την αλλαγή πλεύσης στη στρατηγική στα Βαλκάνια είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, μεταβίβασε ακίνητά της σε Σπάρτη και Κω με στόχο να βάλει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία και απέλυσε 16 εργάτες από την αρχή του 2010. Τέλος, κατέφυγε στη λύση του ομολογιακού ύψους 55 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειώσει τα χρηματοοικονομικά έξοδά της.

Εξυγίανση
Σε ρυθμούς αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης κινείται η κρητική αλλαντοβιομηχανία Creta Farm, η οποία γνωστοποίησε πως δρομολογεί τη συγχώνευση των θυγατρικών της εταιρειών «ΤΕΤΟ Φάρμα» και «Φάρμα Θεσσαλίας».

Υπό στενή παρακολούθηση θα συνεχίσουν να είναι οι δαπάνες του ομίλου Αφοί Βερόπουλοι το 2010. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, στο μικροσκόπιο έχουν ήδη μπει μια σειρά από δαπάνες, όπως για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των εταιρικών καταστημάτων καθώς και τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την πτωτική πορεία και να επιστρέψει στην ανάπτυξη η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ αποφάσισε την αναδιάρθρωση του τομέα χονδρικής και την υπαγωγή του στη θυγατρική εταιρεία ΒΗΤΑ ΠΙ. Με την κίνησή αυτή, η οποία εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2010, η εταιρεία στοχεύει στην ορθολογικοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών της και στον καλύτερο δυνατό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας. Ωστόσο, απώτερος στόχος όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής που θα θελήσει να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του μία από τις δύο δραστηριότητες της Ατλάντικ.

Μέτρα
Υπάρχουν όμως και οι εταιρείες που καταφεύγουν σε μέτρα εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των πωλήσεών τους. Μια από αυτές, είναι η Παπαστράτος που αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο για ορισμένες ημέρες το προηγούμενο διάστημα και να θέσει σε αναγκαστική άδεια τους περίπου 700 εργαζομένους. Η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις το επόμενο διάστημα εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν και οι 130 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Diana, με τους υπεύθυνους της μονάδας να διαβεβαιώνουν τους εργαζόμενους ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει έπειτα από τις γιορτές του Πάσχα, στις 6 Απριλίου.

Οι κινήσεις των επιχειρήσεων

•COCA - COLA 3E: Μείωση των λειτουργικών εξόδων. Mεταφέρει εργοστάσιο από την Eσθονία στην Λετονία.
•FRIGOGLASS: Κλείσιμο εργοστασίων σε Nορβηγία και Πολωνία και μείωση του εργατικού δυναμικού στην Πάτρα.
•ΦAΓE: Εκδοση ομολογιακού δανείου 150 εκατ. δολ. Mείωσε κατά 18 άτομα το προσωπικό της στην Eλλάδα.
•NIKAΣ: Pευστοποιεί συμμετοχές. Aναπροσαρμόζει τη στρατηγική επέκτασης στα Bαλκάνια. Aπέλυσε 16 εργάτες.
•CRETA FARM: Συγχωνεύει τις θυγατρικές εταιρείες TETO Φάρμα και Φάρμα Θεσσαλίας.
•BEPOΠOYΛOΣ: Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες για την αναβάθμιση των καταστημάτων.
•ATΛANTIK ΣOYΠEP MAPKET: Διαχωρίζει τη λιανική από τη χονδρική με στόχο την εξεύρεση επενδυτή.
•ΠAΠAΣTPATOΣ: Eβγαλε σε αναγκαστική άδεια εργαζομένους στο εργοστάσιό της στον Aσπρόπυργο.
•DIANA XAPTOBIOMHXANIA: Σε υποχρεωτική άδεια τέθηκαν οι 130 εργαζόμενοι, ενώ διαβεβαιώνει πως το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα.
•SPRIDER STORES: «Παγώνει» τις επενδύσεις στο εξωτερικό. Eξετάζει την έξοδό της από την Πολωνία.
•FASHION BOX: Διέκοψε τη λειτουργία τριών καταστημάτων outlet. Σταμάτησε το «Replay Corner» στην Bουλγαρία.
•BAPΔAΣ: Aναστολή επενδύσεων και στάση αναμονής ενόψει του 2010. Εξετάζει το κλείσιμο 5-6 σημείων.
•HΛEKTPONIKH AΘHNΩN: Eπανεξετάζει το χρονοδιάγραμμα επέκτασης στην αγορά των Bαλκανίων και ειδικότερα στη Σερβία.
•EXPERT: Aναβάλει προς το παρόν τα σχέδια των συνεργασιών και επέκτασης στα Bαλκάνια.
•ΦOYPΛHΣ: Συντηρητικά η ανάπτυξη του δικτύου της Intersport.
•YALCO: Δρομολογεί στην αποχώρησή της από την Oυγγαρία.
•S&B: Eκλεισε τρεις μονάδες στην Eυρώπη και στις HΠA και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων.
•MAΪΛΛHΣ: Ενοποίησε 15 εργοστάσια παραγωγής σε 8. Προς κλείσιμο ακόμη δύο μονάδων το 2010.
•ALCO: «λουκέτο» στη θυγατρική της Groupal Aπέλυσε σταδιακά το προσωπικό της στο πλαίσιο που της επιτρέπει ο νόμος.
•ALUMIL: Συγχώνευση θυγατρικών Alumil YU Industry και Alumil Couting και AΛOYNEΦ με την μητρική Alumil.
Απο την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: