Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

«Στον τοίχο» 500 φοροφυγάδες

Το ΣΔΟΕ αποκωδικοποιεί ύποπτους λογαριασμούς σε ελληνικές και ξένες τράπεζες

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν 500 άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ξέπλυναν μαύρο χρήμα και έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, εμπόριο όπλων, μίζες και προμήθειες κάτω από το τραπέζι κ.ά.) και απειλούνται με κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Την ίδια ώρα ενεργοποιείται ο μηχανισμός τού πόθεν έσχες και του ελέγχου δαπανών για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και αυτοαπασχολούμενους που διάγουν πολυτελή βίο και έχουν αποκτήσει μεγάλη περιουσία με στόχο να εντοπιστούν κρυφά εισοδήματα και έσοδα από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεοσύστατη υπηρεσία του ΣΔΟΕ «ξεσκονίζει» 500 φακέλους με «γκρίζα» στοιχεία και πληροφορίες για φορολογούμενους με κινήσεις μεγάλων κεφαλαίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών (καταθέσεις, εμβάσματα) και χρηματοοικονομικών επενδύσεων ή αγορές πολυτελών περιουσιακών στοιχείων, όπως πολυτελείς βίλες και εξοχικά, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα.

Το ΣΔΟΕ έχει σκιαγραφήσει το εισοδηματικό, επαγγελματικό και περιουσιακό προφίλ των ύποπτων για φοροδιαφυγή προσώπων με βάση σήματα, στοιχεία και πληροφορίες που απέστειλαν εγχώριες και ξένες τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι οποίες εκ του νόμου είναι υποχρεωμένες να ειδοποιούν τις υπηρεσίες για συναλλαγές που κινούν υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιαδήποτε κατάθεση μετρητών άνω των 15.000 ευρώ, αγορά ακινήτου με μετρητά, κινήσεις και εμβάσματα μεγάλων ποσών κυρίως σε «εξωτικές» χώρες θα πρέπει να αναφερθεί στην επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια η επιτροπή διαβιβάζει τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ και από κοινού προχωρούν στη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων.

Ο έλεγχος των 500 υποθέσεων φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος περνάει στη νέα υπηρεσία που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για το τμήμα «Ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες» με αρμοδιότητα την ανίχνευση, δέσμευση, κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται κατόπιν δικαστικής συνδρομής με την προβλεπόμενη διαδικασία μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του υποστηρίζεται από το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και από προσωπικό που αποσπάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Η νεοσύστατη υπηρεσία του ΣΔΟΕ θα συλλέγει, αναλύει και αξιολογεί στοιχεία και πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, στατιστικές αναλύσεις και άλλες πηγές πληροφοριών και στοιχείων και θα συνεργάζεται με αντίστοιχες συναρμόδιες εγχώριες και ξένες υπηρεσίες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Στις περιπτώσεις που πιστοποιείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων και αξιόποινων πράξεων, η υπηρεσία θα συντάσσει ειδικές εκθέσεις ελέγχου και σε συνεργασία με το τμήμα «Ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες», το οποίο επίσης συγκροτείται στην ΥΠΕΕ, θα προχωρεί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων μετοχών και γενικά κεφαλαίων.

Νέα υπηρεσία
Στο κυνήγι των offshore με συνταγή από ΗΠΑ

Στο στόχαστρο μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που προβαίνουν σε καταθέσεις μεγάλων ποσών μετρητών στις τράπεζες και σε αγοραπωλησίες ακινήτων, όσοι πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες διαβίωσης. Στις περιπτώσεις που πιστοποιείται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων και αξιόποινων πράξεων, η υπηρεσία θα συντάσσει ειδικές εκθέσεις ελέγχου και σε συνεργασία με το τμήμα «Ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες», θα προχωρεί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων μετοχών και γενικά κεφαλαίων.

Η νεοσύστατη υπηρεσία του ΣΔΟΕ θα ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά διάγουν πολυτελή βίο, έχουν μεγάλες καταθέσεις και είναι κάτοχοι υψηλής αξίας περιουσιακών στοιχείων και θα πραγματοποιεί εφόδους σε κατοικίες και επιχειρήσεις με το βάρος να πέφτει στον εντοπισμό των πραγματικών ιδιοκτητών των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες.

Σύμφωνα με στελεχη του ΣΔΟΕ, στο στόχαστρο του νέου τμήματος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των φυσικών προσώπων μπαίνουν κατά προτεραιότητα οι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που προβαίνουν σε καταθέσεις μεγάλων ποσών μετρητών στις τράπεζες και σε αγοραπωλησίες ακινήτων, όσοι πραγματοποιούν υψηλές δαπάνες διαβίωσης, καθώς και εκείνοι που μεταβιβάζουν ακίνητα σε εταιρείες.

Με τη δημιουργία των νέων υπηρεσιών θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά ουσιαστικοί έλεγχοι για να αποκαλυφθούν η πραγματική περιουσιακή κατάσταση και οι δαπάνες των φορολογουμένων και να γίνει αντιπαραβολή τους με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και κάνουν λόγο για νέου τύπου ελέγχους στα πρότυπα της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας (IRS).

Σκληρές ποινές
«Σύντομα θα δούμε τα πρώτα λουκέτα»

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εκπέμψει προς τους πολίτες μήνυμα αποφασιστικότητας και έμπρακτης αυστηρότητας απέναντι στη φοροδιαφυγή:

Αναζητά φόρμουλα για να παρακάμψει τα νομικά εμπόδια και να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση μαύρης λίστας με ονόματα φορολογουμένων και επιχειρήσεων που συνελήφθησαν για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Ενεργοποιεί το μέτρο της διακοπής λειτουργίας επιχειρήσεων και προσωρινής ανάκλησης της άδειας παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι «σύντομα θα «πέσουν» τα πρώτα λουκέτα για φοροδιαφυγή».

Εχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικούς και σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά με αιχμή τη σύλληψη του ΦΠΑ, που εξακολουθεί να είναι υποτονικός και να αποτελεί τον μέγα κίνδυνο για τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.
Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως σε επιχειρήσεις με βεβαρημένο παρελθόν στον ΦΠΑ και μεγάλες επιστροφές φόρου, καθώς και στη διακίνηση αγαθών και παροχή υπηρεσιών με στόχο τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια και τη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: