Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Οι ποινές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Απο την Καθημερινή
Του Τάσου Τελογλου

Mία ενδεχόμενη δίωξη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλου θα «σηματοδοτούσε» έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο για την τιμωρία ενός πολιτικού προσώπου, καθώς -αν αποδεικνυόταν- θα προέτασσε το φορολογικό αδίκημα.

Σε αυτήν την περίπτωση οι εκπλήξεις που «περιμένουν» τόσο τον κ. Τσοχατζόπουλο όσο και τους «αντιπάλους» του, τις διωκτικές αρχές (ΥΠΕΕ) και την Εισαγγελία, είναι πολλές και τα θέματα που πρέπει να απαντηθούν πρωτόγνωρα.

Δικαστικές πηγές διαβεβαίωναν αυτή την εβδομάδα την «Κ» ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται αποκλειστικά για φορολογικά αδικήματα.

Τα φορολογικά αδικήματα, διαβεβαίωσαν την «Κ» βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της τότε αντιπολίτευσης, δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του άρθρου 86, παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ως νόμος ορίζει...».

Το αδίκημα της φοροδιαφυγής -αν αποδειχθεί- δεν θα προκύπτει από τη φύση της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων ούτε συνδέεται με πράξη ή παράλειψη σε σχέση με αυτά.

Αρα, η δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει από την τακτική δικαιοσύνη.

Κρίσιμο ζήτημα -και πραγματικό- είναι από πότε θα θεωρήσει, αν τελικά το θεωρήσει η δικαιοσύνη, ότι δεν έχουν καταβληθεί φόροι.

Διότι βεβαίως θα πρέπει πρώτα να αποδειχθεί ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν τελικός δικαιούχος (final beneficiary) μίας τουλάχιστον από τις υπεράκτιες εταιρείες από τις οποίες συγγενικά του πρόσωπα -η σύζυγός του κ. Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του κ. Αρετή Τσοχατζοπούλου- αγόρασαν τα ακίνητα των οποίων εμφανίζονται ιδιοκτήτριες.

Αν το ύψος της φοροδιαφυγής ξεπερνάει ένα ποσό, κάτι που υποστηρίζουν άνθρωποι του φοροελεγκτικού μηχανισμού, αλλά αποκρούει ο κ. Τσοχατζόπουλος, τότε το αδίκημα τιμωρείται με δεκαετή κάθειρξη και συνεπώς εμπίπτει στο άρθρο 3, παράγραφος ιη) του νόμου 3691/2008 για το ξέπλυμα.

Ετσι, σημείωναν πρώην στελέχη της ΥΠΕΕ με εμπειρία στο θέμα των υπεράκτιων εταιρειών, «κάθε αδίκημα που τιμωρείται πάνω από 6 μήνες θα συμπαρέσυρε το ξέπλυμα, τα εξωτερικά γνωρίσματα του οποίου παρουσιάζονται ως ενδείξεις, σε κάποιες απο τις διαδικασίες των μεταβιβάσεων...».

Το άρθρο 47 του νέου νόμου για το ξέπλυμα (3691/2008) δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να εγείρει αξίωση αποζημίωσης αρκεί να καταδικαστεί ο υπαίτιος (σ. σ. ή οι υπαίτιοι στην περίπτωση αυτή) του βασικού αδικήματος.

Πρέπει όμως το Δημόσιο να αποδείξει τη σύνδεση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου ή μέρους του με το συγκεκριμένο αδίκημα (σ. σ. της φοροδιαφυγής).

Εφ’ όσον η περιουσία μεταβιβάστηκε σε καλόπιστο τρίτο «... η αξίωση (σ. σ. για αποζημίωση) μπορεί να ασκηθεί κατά του τρίτου που απόκτησε απο χαριστική αιτία, εφ’ όσον κατά τον χρόνο κτήσης ήταν σύζυγος ή συγγενής εξ αίματος κατ’ ευθεία γραμμή με τον καταδικασμένο...». (Πολυχρόνης Τσιρίδης, Ο νέος νόμος για το ξέπλυμα του χρήματος, Αθήνα 2009, σελ 285).

Εφ’ όσον αποδειχθεί ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν ιδιοκτήτης ενός η περισσότερων ακινήτων πριν από την ισχύ του νέου νόμου, αλλά και εκείνου του 2005, θα ισχύσει ο επιεικέστερος 2331/95 που σύμφωνα και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαοσύνης κ. Γιώργο Δημήτραινα δεν συμπεριλάμβανε την υποβολή ανακριβούς φορολογικής δηλώσεως στα αδικήματα που συνόδευε η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το πόθεν έσχες

«Εφ’ όσον αποδειχθεί η ανειλικρίνεια της καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων ωστόσο θα τεθεί», σημειώνει νομικός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που θέλει να παραμείνει ανώνυμος «ζήτημα ειλικρινούς καταγραφής του πόθεν έσχες».

Με έναν τρόπο, αυτό είναι ένα διαρκές αδίκημα, τιμωρείται μέχρι δύο χρόνια και μπορεί να “συμπαρασύρει” τη νομιμοποίηση εσόδων. Θα είναι ενδιαφέρον να έχουμε μία δίκη για το πόθεν έσχες, καθώς ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί κάποιο πόθεν έσχες...».

Ο τρίτος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Β. Αργύρης έχει ανακοινώσει ότι θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα «πόθεν εσχες» της τελευταίας 10ετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: