Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Βόμβα Λοβέρδου για πάνω από 800.000 εργοδότες που χρωστούν 12 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ

«Ή πληρώνετε ή λουκέτο»!

Με λουκέτο προειδοποίησε χθες ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος πάνω από 800.000 εργοδότες, φυσικά πρόσωπα, εταιρείες, ακόμα και... ΔΕΚΟ που χρωστούν συνολικά 12 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, εάν δεν ρυθμίσουν έως τις αρχές Οκτωβρίου τις οφειλές τους.

Μάλιστα ανέφερε ότι έχει συνεννοηθεί σχετικά με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Η «βόμβα» Λοβέρδου έπεσε χθες το πρωί στη Βουλή κατά τη διάρκεια ακρόασης του νέου διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου και αναμένεται να ανοίξει νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με παραγωγικές τάξεις το επόμενο διάστημα με δεδομένη την κακή κατάσταση στην αγορά, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι αντιδράσεις συναδέλφων του στο Υπουργικό Συμβούλιο οι οποίοι εποπτεύουν ΔΕΚΟ, μεταξύ των οποίων- όπως σχολίαζαν χθες στο περιστύλιο- και περιπτώσεις όπως η ΕΘΕΛ που χρωστάει στο ΙΚΑ 27 εκατ. ευρώ.

«Καλούμε όλους τους οφειλέτες να μπουν στις ρυθμίσεις για τα χρέη στα Ταμεία. Δεν ζητούμε προκαταβολή, μειώσαμε κατά 80% τις προσαυξήσεις, δηλαδή το ισοπεδώσαμε το σύστημα για να μπορέσουν να μπουν όλοι, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να δουλέψουν. Ομως σε συνθήκες κρίσης και ανεργίας με 12% και στη μερική 7%, θα πρέπει από τη μία να είσαι αυστηρός με αυτόν που αρνείται να συμμορφωθεί και από την άλλη να είσαι επιεικής για να μην κλείσεις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη ζωή και να παράγουν καλά αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο υπουργός Απασχόλησης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφού έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας «στα θέματα ρύθμισης των χρεών έχουμε αμαρτήσει κι εμείς. Η κριτική ότι οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις δημιουργούν πρόβλημα είναι σωστή αλλά όχι απολύτως σωστή αν αναλογιστεί κανείς ότι εισφοροδιαφεύγουν πάνω από 800.000 εργοδότες», υπενθύμισε ότι «πήραμε μια απόφαση και είχα και την παρότρυνση του Πρωθυπουργού αφού περάσει ένα δίμηνο από τη δημοσίευση του νόμου του ασφαλιστικού ο οποίος δημοσιεύτηκε, δηλαδή από αρχές Οκτωβρίου και μετά, να αρχίσουμε να κλείνουμε εταιρείες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα των ΔΕΚΟ. «Εκεί θα υπάρξει και το πρόβλημα. Τι θα κάνουμε με τις ΔΕΚΟ οι οποίες χρωστάνε και είναι στην κορυφή των οφειλετών; Δεν μπορείς να κάνεις εξαίρεση, διότι εκεί τι θα πεις; Δεν έχω δώσει στους εννέα μήνες που είμαι υπουργός τη δυνατότητα σε κανέναν να λέει ότι λέω λόγια και μετά ψεύδομαι. Ο,τι λέω θα το κάνω» είπε κατηγορηματικά ο υπουργός στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Και επανέλαβε ότι θα δοθεί αυτή η δίμηνη διορία ώστε μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες να εισαχθούν στη ρύθμιση, καταλήγοντας πως αν δεν υπαχθούν «θα μπούμε στη λογική εφαρμογής του νόμου χωρίς εξαιρέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: