Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΕΛΗ : Ο Αγγέλου ήταν ο ίδιος ο Καραμανλής

Η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξαπολύει κεραυνούς κατά του τέως πρωθυπουργού για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
για το Βήμα της Κυριακής

Η κυρία Σταματούλα Μαντέλη αποκαλύπτει ότι δέχθηκε απειλές και υβριστικές επιθέσεις από εκείνους που είχαν λόγο ή πρωτοστάτησαν αρχικά στην οργάνωση και μετέπειτα συγκάλυψη της υπόθεσης Βατοπαιδίου

Η ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ ΜΑΝΤΕΛΗ, πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 62 χρόνων και μητέρα δύο κοριτσιών, είναι ασφαλώς η γυναίκα η οποία απολογούμενη άλλαξε κατά πολύ την πορεία της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Επιπλέον προκάλεσε πολλές πολιτικές αναταράξεις και στη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, αφού «έδειξε» τον κ. Ι. Αγγέλου ως υπεύθυνο της προστασίας που απολάμβαναν οι δύο μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος στο στάδιο των ανταλλαγών.

Πρώτη φορά μετά την απολογία της λύνει τη σιωπή της και μιλώντας στο «Βήμα» εξαπολύει κεραυνούς εναντίον ακόμη και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.

- Είναι κοινό μυστικό ότι εσείς αλλάξατε την πορεία της ανάκρισης του σκανδάλου του Βατοπαιδίου με την τολμηρή απολογία σας. Υπάρχουν όμως ακόμη κενά. Γιατί αποφασίσατε να μιλήσετε τώρα;

«Θέλω να σας μιλήσω λίγο για εμένα. Ημουν στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες, ήμουνα οργανωμένη στη ΝΔ από το 1976. Συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ, ειδική γραμματέας στην Ομοσπονδία επί συμβάσει υπαλλήλων του υπουργείου και επί τρεις συνεχείς φορές μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πτυχιούχων του υπουργείου. Υπηρέτησα την υπηρεσία μου με αφοσίωση, αλλά και την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκα. Δεν μπορώ όμως να συγκαλύψω παρανομίες, δεν μπορώ να συμφωνήσω σε ξεπούλημα δημόσιας γης, χωρίς να καταγγείλω εκείνους που πιστεύω ότι συντόνισαν αυτό το ξεπούλημα. Πιστεύω ότι με χρησιμοποίησαν, αλλά αποφάσισα ότι έπρεπε να μιλήσω μόλις βρέθηκα στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης και ένιωσα ασφαλής».

- Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο δικηγόρος σας Γιάννης Μαντζουράνης συμμετείχε στην κατάρτιση των διατάξεων για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεργαζομένων με τη Δικαιοσύνη και συμφώνησε την ατιμωρησία σας, με αντάλλαγμα τις αποκαλύψεις που κάνατε;

«Ολα αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ποτέ δεν μου είπαν για τον νόμο που έφεραν στη Βουλή. Εγώ δεν ήξερα ούτε για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης ούτε και αν τελικά αυτοί οι νόμοι θα μου κάνουν καλό στην εξέλιξη της υπόθεσής μου. Ηξερα όμως κάτι άλλο. Οτι έπρεπε να μιλήσω και να πω την αλήθεια για να μπορώ να κοιτάζω τα παιδιά μου στα μάτια... Και αυτό το είχα πράξει πολλούς μήνες πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, με το Υπόμνημα στην αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ε. Σπυροπούλου , στις 4.3.2009».

- Οταν λέτε «ψηλά», τι ακριβώς εννοείτε. Εκτός από τον κ. Αγγέλου, τον οποίο ακούσατε να επικαλούνται οι μοναχοί, πιστεύετε ότι είχε γνώση για την εξέλιξη του σκανδάλου και ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός;

«Ακούστε, όπως έχω καταθέσει, η εντολή του υπουργού Ευ.Μπασιάκου ήταν να διεκπεραιώνονται ταχύτατα όλα τα αιτήματα της μονής και να προωθούνται χωρίς καθυστέρηση οι καταστάσεις με τα προεπιλεγμένα ακίνητα αρχικά στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μέσω αυτού στην ΚΕΔ για να μη δημιουργηθούν προβλήματα με το Μέγαρο Μαξίμου. Η εντολή δόθηκε, όταν ξεκίνησαν οι ανταλλαγές, ενώ, όταν καθυστερούσα λίγο για μελέτη του θέματος, δεχόμουνα τηλεφωνήματα από τον υπουργό και την αδελφή του να συμμορφωθώ τάχιστα, αλλιώς υπήρχε δυσαρέσκεια και δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως πάντοτε μού έλεγαν. Με ρωτάτε αν γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός; Δεν έχω ιδίαν αντίληψη. Αν δεν γνώριζε ο Καραμανλής, τότε ο Αγγέλου τον κορόιδευε, πλην όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό από κανένα λογικό άνθρωπο, γιατί ο Αγγέλου ήταν το alter ego του Καραμανλή ή, όπως ελέγετο, ήταν ο ίδιος ο Καραμανλής. Ετσι εξηγείται γιατί ο υπουργός “κατουριόταν” όταν τού τηλεφωνούσαν από το Μαξίμου!».

- Πιστεύετε ότι οι μοναχοί είχαν παρέμβαση και στην επιλογή των προσώπων;

«Γιατί όχι, δηλαδή; Ηταν τέτοια η συμπεριφορά τους και η δύναμη που αυτή (η συμπεριφορά) απέπνεε, ώστε όταν μιλούσα μαζί τους πίστευα ότι μιλούσα στον ίδιο τον Καραμανλή...».

- Λέτε ότι καταλάβατε εκ των υστέρων τι γινόταν. Σας ζήτησε όμως ο κ. Κοντός να επιλέξετε οικόπεδα για τις ανταλλαγές, παραθαλάσσια με οικοπεδική ή τουριστική αξία. Δεν σας έκανε εντύπωση γιατί ήθελαν οι μοναχοί παραθαλάσσια οικόπεδα;

«Ναι, και από τότε άρχισα να φοβάμαι. Προσπάθησα να επισημάνω τα προβλήματα, αλλά αντιμετώπισα απίστευτες πιέσεις, τόσο από τον κ. Μπασιάκο όσο και από τον κ. Κοντό, γιατί έτσι καθυστερούσε η διαδικασία ανταλλαγών. Μάλιστα ο κ. Μπασιάκος μού είπε με αγενές ύφος “ ποια είσαι εσύ που αντιδράς σε μια υπόθεση για την οποία έχουν γνωμοδοτήσει έγκυροι νομικοί...”».

- Λένε ότι δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο στην όλη υπόθεση. Εσείς πιστεύετε ότι κάποιοι «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι;».

«Εγώ δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα ζήτησα να ανοιχτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί εμού και όλων των συγγενικών προσώπων μου, γιατί “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”. Για άλλα πρόσωπα δεν έχω προσωπική γνώση και γι΄ αυτό δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για αυτό το ζήτημα, πλην όμως διαθέτω την κοινή λογική. Ετσι δεν μπορώ να φαντασθώ ότι κάποιος συντονίζει ένα τέτοιο πελώριο σκάνδαλο, χωρίς οικονομικό όφελος. Παρ΄ όλα αυτά, όμως, δεν ξέρω ποιος ωφελήθηκε τελικά από τα εκατομμύρια ευρώ που κυκλοφορούσαν σε οffshore στην Κύπρο και αλλού; Ας τα βρει όλα αυτά η Δικαιοσύνη και οι άλλες αρμόδιες αρχές του κράτους. Αν ερευνήσουν καλά, μπορούν να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από όλες αυτές τις τραπεζικές συναλλαγές...».

- Πώς είναι οι ημέρες σας μετά την απολογία;

«Εγώ ένιωσα ανακούφιση και οι δικοί μου άνθρωποι μου είπαν “καλά έκανες και είπες την αλήθεια”. Πράγματι δέχθηκα και απειλές, αλλά και υβριστικές επιθέσεις απόεκείνους που είχαν λόγο ή πρωτοστάτησαν αρχικά στην οργάνωση και μετέπειτα στη συγκάλυψη της υπόθεσης, μολονότι και αυτοί γνωρίζουν πάντως την αλήθεια...».

- Η κλήση του κ. Αγγέλου ως κατηγορουμένου αποτελεί για εσάς δικαίωση;

«Δεν είμαι χαιρέκακος άνθρωπος και γι΄ αυτό δεν χαίρομαι με τις δικαστικές περιπέτειες κανενός συνανθρώπου μου. Πρέπει όμως και ο Αγγέλου να πει την αλήθεια, αν μετανιώνει, γιατί χαρίστηκαν στη μονή εκατοντάδες στρέμματα που ανήκαν στο Ελληνικό Δημόσιο...».

Η απόφαση για τις ανταλλαγές είχε ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο

Η κυρία Σταματούλα Μαντέλη (δεξιά) με τον δικηγόρο της κ. Ι. Ματζουράνη και τη συντάκτρια του «Βήματος»

- Μετανιώνετε γιατί δεν μιλήσατε νωρίτερα;

«Μόλις βρέθηκα ενώπιος ενωπίω με τη Δικαιοσύνη αποκάλυψα την αλήθεια. Ας μη λησμονείται ότι η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, δεχόμουνα απειλές και επισκέψεις στελεχών της ΝΔ στο σπίτι μου, μεσάνυχτα. Φοβόμουνα για τα παιδιά μου. Ισως έπρεπε να είχα μιλήσει με λεπτομέρειες νωρίτερα, αλλά οι αφόρητες πιέσεις που είχα υποστεί δεν μου το επέτρεπαν. Αλλωστε και ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς έκανε ό,τι μπορούσε για να μπει ταφόπλακα στην εξιχνίαση των υπουργικών εγκλημάτων. Οσα κατέθεσα στην ανακρίτρια ήταν ήδη γνωστά. Τα είχα καταθέσει στην εισαγγελέα κυρία Σπυροπούλου από τις 4.3.2009 αλλά και δύο μήνες μετά στην Ολομέλεια Εφετών, όπου ο δικηγόρος μου Γιάννης Μαντζουράνης είχε υποβάλει σχετική γραπτή αίτηση για διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, όταν οι εφέτες συνεδρίασαν προκειμένου να ορίσουν ειδικό ανακριτή για τη διεξαγωγή ανάκρισης. Οσα είπα, αποδεικνύονται από συγκεκριμένα στοιχεία που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η απόφαση για τις ανταλλαγές είχε ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και η διαδικασία έπρεπε πάση θυσία να προχωρήσει. Οι κκ. Κοντός, Μπασιάκος και άλλοι ήταν τα εκτελεστικά όργανα όλης αυτής της ιστορίας και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ευθύνες τους. Οι χαρα κτηρισμοί τους περί αναξιοπιστίας μου είναι τουλάχιστον αστείοι και εξυπηρετούν υπερασπιστικές ανάγκες τους. “Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι”... Ολοι έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό... Ας γίνει δεκτό το αίτημά μου για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και τότε θα φανεί ποιος είναι ο αναξιόπιστος και ποιος όχι...».

- Πώς βλέπετε το μέλλον αυτής της υπόθεσης;

«Αρχικά θέλω να καθαρίσω το όνομά μου. Και στη συνέχεια θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά κυρίως να επανέλθει η δημόσια γη εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στο Ελληνικό Δημόσιο...».

- Η Δικαιοσύνη τι ρόλο έπαιξε στην όλη υπόθεση;

«Οι συγκεκριμένοι μοναχοί είχαν υψηλές σχέσεις με όλους τους φορείς εξουσίας, γιατί όχι λοιπόν και με παράγοντες στη δικαστική εξουσία. Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα, άκουγα για συζητήσεις, επισκέψεις ισχυρών ανθρώπων και από την πολιτική, τη Δικαιοσύνη, τη δημοσιογραφία, στη μονή. Η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της και εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ασφάλεια όταν ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο τόσο με την εισαγγελέα Εφετών κυρία Σπυροπούλου όσο και με την ανακρίτρια κυρία Καλού για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Οι δικαστές μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο, κυρίως ακολουθώντας τη “διαδρομή του χρήματος”... Μάλιστα τώρα που συνταξιοδοτήθηκε ο Σανιδάς τα πράγματα είναι ευκολότερα, γιατί αποχώρησε ο νεκροθάφτης της δικαστικής ανεξαρτησίας και ιθύνων νους της σκευωρίας της συγκάλυψης, ο οποίος κατασκεύασε το νομικό και λογικό τερατούργημα των δήθεν “παραπλανηθέντων υπουργών” για να προστατεύσει τους υπουργούς, να εμποδίσει τη Βουλή να ασκήσει τις δικαστικές αρμοδιότητές της και να εγκλωβίσει τους ιεραρχικά υφισταμένους αυτού, εισαγγελείς και δικαστές, σε προκατασκευασμένες νομικές λύσεις, που θα συγκάλυπταν την αλήθεια και τις ευθύνες όσων τώρα η ειδική ανακρίτρια και η Βουλή υποβάλλουν σε ποινικό έλεγχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: