Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι παραλείψεις στην ανάκριση για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Την επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, η οποία συνέβαλε στην ανάσυρση της υπόθεσης των υποκλοπών από το αρχείο, δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Παπαϊωάννου απαριθμεί τις παραλείψεις στην ανάκριση για το μεγάλο σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα, ζητά από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει δύο σημαντικούς μάρτυρες που συνδέονταν ενδεχομένως με την υπόθεση και να «ανοίξουν» με δικαστική συνδρομή δύο τηλεφωνικά νούμερα στις ΗΠΑ (Μέριλαντ), προκειμένου να εντοπιστούν έστω και εκ των υστέρων οι δράστες της κατασκοπείας.

Στην επιστολή, με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2010, αναλύονται τα σημεία του σκανδάλου που δεν ερευνήθηκαν, με επίκεντρο το γεγονός ότι καταστράφηκε το παράνομο λογισμικό από τη Vodafone, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν σήμερα να εντοπιστεί το εύρος της παρακολούθησης, αλλά και ο δημιουργός του.

«Το έγκλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών διεπράχθη στη χώρα μας από τον Αύγουστο του 2004 ως τον Μάρτιο 2005 και αφορούσε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, βάναυσης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας απορρήτου των επικοινωνιών.

Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης το είχαν χαρακτηρίσει ως κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, τονίζεται ότι πρέπει να γίνει νέα «ενδελεχή έρευνα, αφού και στα δύο στάδια της δικαστικής έρευνας, τόσο στην προκαταρκτική όσο και στην κυρία ανάκριση, παρατηρούνται παραλείψεις που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική προσέγγιση του στόχου...».

Ο κ. Παπαϊωάννου στο έγγραφο τονίζει ότι η υπόθεση μπορεί να ερευνηθεί πάλι αφού ο ανακριτής την έθεσε στο αρχείο ως «αγνώστων δραστών» με αποτέλεσμα η ποινική δίωξη να είναι εκκρεμής, ενώ χαρακτηρίζει το ζήτημα θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής πάντως, παραμένει ανοικτό το θέμα της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι με βάση την επιστολή Παπαϊωάννου πραγματοποιείται σήμερα από τον εισαγγελέα Εφετών Προκαταρκτική Εξέταση, ενώ ασκήθηκε ήδη δίωξη για το αδίκημα της κατασκοπείας. Συγχρόνως η επιστολή έχει επισυναφθεί στη δικογραφία και το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται ότι κατά την προηγούμενη ανακριτική διαδικασία δεν ερευνήθηκαν ποτέ:

- οι συνθήκες αφαίρεσης του παρείσακτου λογισμικού από τους υπεύθυνους των εταιριών Vodafone και Ericsson

- η αφαίρεση και η καταστροφή κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων και μάλιστα κατά την πορεία της ανάκρισης – για αυτά η ΑΔΑΕ έχει καταλογίσει διοικητικές ευθύνες

- τα κέντρα της Vodafone από τον Μάρτιο του 2005 ως τον Φεβρουάριο του 2006 από εξειδικευμένους τεχνικούς

- περιπτώσεις κλήσεων και μηνυμάτων (sms) από και προς το εξωτερικό για τα 14 καρτοκινητά-σκιές της Vodafone καθώς και για τα καρτοκινητά της TIM

- οι κάτοχοι των αριθμών στις ΗΠΑ από τους οποίους πραγματοποιούσαν κλήσεις τα καρτοκινητά-σκιές. Αναφέρεται μάλιστα ότι δεν είναι βάσιμος ο ισχυρισμός του εφέτη ανακριτή ότι ο αριθμός από 001 δεν ήταν αξιοποιήσιμος, αφού η ΑΔΑΕ στο πόρισμά της καταγράφει τα πλήρη στοιχεία των αριθμών με τα οποία ο διοργανωτής των υποκλοπών συνδεόταν με τα δύο τηλέφωνα των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Μέριλαντ, όπου εδρεύει και η αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA. Η τακτική ανάκριση έπρεπε να διαπιστώσει με κάθε νόμιμο μέσο (δικαστική συνδρομή) ποιοι ήταν οι κάτοχοι των αριθμών

- δύο σημαντικοί μάρτυρες, όπως αναλυτικά αναφέρουν στα πορίσματά τους τόσο η ΑΔΑΕ όσο και η ΕΥΠ. Ο ένας εμφανίζεται ως κάτοχος καρτοκινητού-σκιάς από τις 16.10.2004 ως τις 19.2.2005 και πραγματοποίησε 15 κλήσεις προς το κινητό ενός μάρτυρα. Ο άλλος είναι υπάλληλος καταστήματος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά. Κατά συνέπεια το επιχείρημα του ανακριτή ότι «δεν μπορεί να προκύψει οτιδήποτε από την ανάλυση των κλήσεων των 14 κινητών» επίσης είναι αβάσιμο.

- τα στοιχεία από τον φάκελο για τον θάνατο Τσαλικίδη, μια υπόθεση που, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ι. Διώτη, «έχει αιτιώδη συνάφεια του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών»

ΑΔΑΕ: οι «άφαντοι» συνδρομητές

Το πόρισμα τριών μελών της ΑΔΑΕ αναφέρεται στο το πόρισμα της ΕΥΠ, το οποίο απεστάλη στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας που πραγματοποίησε την Προκαταρκτική Εξέταση, τονίζοντας ότι ήταν «ασαφές». Σημειώνονται μάλιστα τρεις περιπτώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον:

1 Συνδρομητής της Cosmote ο οποίος εμφανίζεται να κάνει 19 εξερχόμενες κλήσεις, σημαντικής διάρκειας, από τις 6.10.2004 ως τις 19.2.2005 προς συγκεκριμένο καρτοκινητό-«σκιά». Στο πόρισμα αυτή η περίπτωση απλώς αναφέρεται. Οπως όμως προκύπτει από τη δικογραφία, ο ανακριτής εντόπισε τον συνδρομητή της Cosmote, ο οποίος στις καταθέσεις του κατονομάζει συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο ανήκε το καρτοκινητό-«σκιά».

2 Συνδρομητής της Vodafone για τον οποίο τρεις υπάλληλοί της δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν αν του ανήκει ο αριθμός, παρότι έχει βρεθεί στην εταιρεία ενυπόγραφη αίτησή του για απόκτησή του.

3 Συνδρομητής της ΤΙΜ ο οποίος δεχόταν τις μοναδικές εξερχόμενες κλήσεις από τα καρτοκινητά-«σκιές», αλλά δεν εντοπίστηκε ποτέ. Στο μεταξύ διατυπώνεται έντονος προβληματισμός αν το παρείσακτο λογισμικό τοποθετήθηκε εκ του μακρόθεν. Η εφημερίδα αναφέρει ότι διάλογοι βουλευτών με τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ, ιδιαίτερα με τον κ. Μαραβέλα, αποκαλύπτουν ότι το παράνομο λογισμικό εντοπίστηκε στο κέντρο της Vodafone το οποίο βρισκόταν εντός των εγκαταστάσεων της Ιntracom, αλλά όταν ζητήθηκαν τα βιβλία εισόδου και εξόδου στο κτίριο δηλώθηκε ότι καταστρέφονται μετά την πάροδο έξι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: