Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Στα ίχνη νέου παραδικαστικού

Ερευνες από Δικαιοσύνη, ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ ύστερα από καταγγελίες τραπεζών για ύπαρξη κυκλώματος που υφάρπαζε ακίνητα λίγο πριν βγουν στο «σφυρί» για χρέη

Aπό το Έθνος

Αρωμα... παραδικαστικού κυκλώματος αναδύει μεγάλη υπόθεση με πλειστηριασμούς ακινήτων, η οποία διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα φέρονται να εμπλέκονται περισσότερα από 15 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πολιτικός μηχανικός και δικηγόροι, ενώ παράλληλα διερευνάται η συμμετοχή δικαστών, συμβολαιογράφων και υπαλλήλων υποθηκοφυλακείων, καθώς και προσώπων από το προηγούμενο παραδικαστικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη αρχικά τον Μάιο του 2009, ύστερα από καταγγελίες που είχαν κάνει τράπεζες, οι οποίες φέρονται ότι είχαν εντοπίσει τη λειτουργία κυκλώματος το οποίο υφάρπαζε ακίνητα λίγο πριν αυτά πλειστηριασθούν για χρέη.

Υπεβλήθησαν μηνύσεις και ξεκίνησε έρευνα από πταισματοδίκη και αστυνομικούς του Οικονομικού Εγκλήματος.

Στην πορεία προέκυψαν σοβαρότερα στοιχεία, με αποτέλεσμα να γίνουν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ με τη συνδρομή του υπερκοριού της ΕΥΠ ξεκίνησε η παρακολούθηση και η καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκομένων προσώπων, που λέγεται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνήσεων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο την περασμένη βδομάδα, λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση χρεώθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος ξεκίνησε νέα κατεπείγουσα δικαστική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες με παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών έγινε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και έρευνες σε περισσότερα από είκοσι σπίτια και γραφεία, κατασχέθηκαν συμβόλαια, αποδείξεις και άλλα έγγραφα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.


Βαρύτητα
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από τις δικαστικές αρχές στο ενδεχόμενο συμμετοχής και δικαστών στο κύκλωμα, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- το ζητούμενο φέρεται να ήταν η διαμόρφωση ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων για όσους κατέβαλλαν χρήματα στα μέλη του κυκλώματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έστηναν απάτες με ακίνητα που επρόκειτο να βγουν σε πλειστηριασμό, κατευθύνοντάς τα στους αποδέκτες που ήθελαν. Παράλληλα φέρονται ότι εμφάνιζαν τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονταν ως μισθωμένα, οπότε δεν τα «χτυπούσαν» στον πλειστηριασμό, ενώ επίσης εμφάνιζαν εικονικές μεγάλες οφειλές σε πρόσωπα του κυκλώματος, με αποτέλεσμα εκείνοι να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των πλειστηριασμών.

Επίσης, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα για να ιδιοποιηθούν ακίνητα για τα οποία δεν υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με πυρετώδεις ρυθμούς ερευνάται από την Εισαγγελία Εφετών εάν έχουν ήδη εκδοθεί ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα που φέρονται να συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ελεγχθεί η εμπλοκή δικαστών.

Οι πληροφορίες εμπλέκουν τα μέλη του κυκλώματος και με απάτες κατά του Δημοσίου, ενώ παράλληλα οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν συστήσει περί τις 60 εταιρείες-»μαϊμού», τις οποίες χρησιμοποιούσαν σε διαφορετικές υποθέσεις.

Να σημειωθεί επίσης ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης επιταχύνθηκε ύστερα από σχετικές καταγγελίες που είχε κάνει κατηγορούμενος σε υπόθεση του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι δικαστής χρηματιζόταν και είχε παραδώσει στο δικαστήριο CD με ηχογραφημένες συνομιλίες.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο εισαγγελέας Εφετών έχει ήδη λάβει τις πρώτες καταθέσεις από μάρτυρες, ωστόσο η έρευνα θα συνεχιστεί, καθώς τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: