Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΔΟΕ : Από κόσκινο οι επιδοτήσεις επενδύσεων στη βιομηχανία - ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

Το «θολό τοπίο» των επενδύσεων στη βιομηχανία που εντάσσονται σε αναπτυξιακούς νόμους και χρηματοδοτούνται είτε από εθνικά, είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια έχει μπει στο στόχαστρο των υπηρεσιών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης.

Οι απανωτές καταγγελίες, σε συνδυασμό με την κοινωνική, αλλά και οικονομική διάσταση του θέματος έχουν ευαισθητοποιήσει την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ, που από τους ελέγχους έχει διαπιστώσει ότι οι έλεγχοι των επιδοτούμενων επενδύσεων είναι σαν «το ψάρεμα σε ενυδρείο».

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο -πραγματικό κατόρθωμα- να ψάξει κάποιος μια τέτοια υπόθεση και να μη διαπιστώσει κάποια παρατυπία ή κάποια χοντρή παρανομία και απάτη.

Από υπερκοστολογήσεις και υπερτιμολογήσεις, μέχρι κανονική «απαλλοτρίωση» των χρημάτων της επιδότησης για επενδύσεις που σχεδιάστηκαν, εγκρίθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Και το καλύτερο: μέχρι τη στιγμή που η Πολιτεία πριν από περίπου πέντε χρόνια έδωσε τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ -την τότε ΥΠΕΕ- να ελέγχει αυτά τα θέματα επί της ουσίας, περιοριζόταν σε έλεγχο των εγγράφων των φακέλων που κατέθεταν οι ενδιαφερόμενοι!

Επί τόπου μεταβάντες...

Στις περισσότερες περιπτώσεις -και στην καλύτερη περίπτωση- οι παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων πραγματοποιούσαν τυπικές επισκέψεις, χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος του φυσικού αντικειμένου της επένδυσης. Λειτουργούσαν, δηλαδή, ως «επί τόπου μεταβάντες και ουδέν αντιληφθέντες».

Σήμερα, το ΣΔΟΕ κάνει τον έλεγχο με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ακολουθώντας την κίνηση του χρήματος.

Επίσης κάνει διασταυρώσεις των κινήσεων προμηθευτών και πελατών, αλλά και παίρνει στοιχεία γι’ αυτές τις συναλλαγές από το εξωτερικό.

Δύο παράγοντες

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των στελεχών του ΣΔΟΕ για τα θέματα των επενδύσεων και των επιδοτήσεων του εδράζεται και σε δύο παράλληλους παράγοντες:

ΠΡΩΤΟΝ, οι επενδύσεις γίνονται για να στηριχθεί και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση, ώστε να προσφέρει απασχόληση.

Το κράτος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζουν οικονομικά τις επενδύσεις όχι για να μπουν τα χρήματα στην τσέπη του επιχειρηματία, αλλά για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να παραχθεί πλούτος και να προκύψουν οφέλη τόσο για το δημόσιο ταμείο (φόροι, εισφορές κ.λπ.) όσο και για την κοινωνία.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, στις περιπτώσεις αποκάλυψης επενδύσεων –«μαϊμού» η χώρα μας πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δε φτάνει δηλαδή που από το δημόσιο ταμείο βγαίνουν κάποια χρήματα που δεν πιάνουν τόπο, η χώρα, δηλαδή το ίδιο το δημόσιο ταμείο, υποχρεούται να «ματώσει» ξανά για να εξοφλήσει τα πρόστιμα.

Υπερκοστολογήσεις και εργοστάσια - κουφάρια

Χαρακτηριστική για το τι συμβαίνει στο πεδίο των επιδοτήσεων στα επενδυτικά προγράμματα είναι η περίπτωση παραγωγικού εργοστασίου στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, που σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης έχοντας «πετάξει στο δρόμο» 100 εργαζομένους.

Η συγκεκριμένη οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των τροφίμων, εμφανίζεται να έχει υλοποιήσει την περίοδο 2003 – 2005 επενδυτικά προγράμματα ύψους 15 εκατ. ευρώ για να μεγαλώσει τις εγκαταστάσεις της και να αυξήσει την παραγωγικότητά της.

Τα προγράμματα αυτά επιδοτήθηκαν με το 40% της δαπάνης και η υλοποίησή τους ανατέθηκε σε εργολάβο – εταιρία.

Παρά το ότι το ελληνικό Δημόσιο και η ΕΕ δαπάνησαν 6 εκατ. ευρώ, τα χρήματα αυτά όχι μόνον δεν αξιοποιήθηκαν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας, αλλά η επένδυση δεν έγινε και το εργοστάσιο έκλεισε.

Αυτήν τη στιγμή το ΣΔΟΕ διερευνά την πιθανότητα στο πρώτο επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ η εταιρία και ο εργολάβος να είχαν συνεννοηθεί για υπερκοστολογήσεις, δηλαδή «καπέλα» της τάξεως του 400% και ο φάκελος σύντομα θα προωθηθεί στην εισαγγελία.

Το ακόμη πιο… τραγικό, που πιθανόν υποκρύπτει κι άλλες λογιστικές και εμπορικές αλχημείες είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία εμφανιζόταν να έχει στοκ 5.000 τόνων (!) ευαίσθητων προϊόντων που συνιστούσαν την πρώτη ύλη για τα τελικά προϊόντα της, για την αποθήκευση των οποίων πλήρωνε –ούτε λίγο, ούτε πολύ- 800.000 ευρώ το χρόνο!

Αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατόπιν αιτήματος του ΣΔΟΕ, έχει ζητήσει από την υπό πτώχευση εταιρία να επιστρέψει τα 3,3 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων για τις υποτιθέμενες επενδύσεις των 8 εκατ. ευρώ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ενώ η εταιρία είχε συνάψει κοινοπρακτικό δάνειο από τράπεζες της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, η πτώχευση προέκυψε από αίτηση πιστωτή, ο οποίος διεκδικούσε 35.000 ευρώ!

Πρώτα τα… υδραυλικά

Πέραν αυτού, τα στελέχη του ΣΔΟΕ βρίσκονται συχνά ενώπιον καταστάσεων, οι οποίες είναι προδήλως… τρελές.

Για παράδειγμα, στην υλοποίηση μιας επένδυσης εμφανίζονται να έχουν «πέσει» πρώτα τα μπετά και μετά να έχουν γίνει οι χωματουργικές εργασίες ή να έχουν γίνει πρώτα τα υδραυλικά και μετά τα θεμέλια!

Από τον Αγγελιοφόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: