Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παρελθόν πλέον τα φακελάκια στο νοσοκομείο Σπάρτης

Από την Καθημερινή
Εάν βρεθείτε στο νοσοκομείο της Σπάρτης, θα εκπλαγείτε. Αλλωστε, πόσο συχνά σας προτρέπουν οι ίδιοι οι γιατροί να μη δώσετε φακελάκι;

Αυτό ακριβώς κάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ Λακωνίας, που από τις αρχές Ιουλίου έχουν αναρτήσει αφίσες σε όλες τις κλινικές και στα τμήματα του Nοσοκομείου Σπάρτης με το σύνθημα «Εάν σου ζητήσουν φακελάκι, δώσε ένα άδειο! Βοήθησε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά. Μη συμμετέχεις».

Και αναγράφεται ο αριθμός καταγγελίας 210 87709700 της ΕΛ. ΑΣ.

Η πρωτοβουλία αυτή των γιατρών της Λακωνίας αγκαλιάστηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα αυτές οι αφίσες θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Ε, αυτό κι αν είναι έκπληξη», θα πείτε. «Οχι και τόσο», θα σας απαντήσουν.

Αυτοκάθαρση

«Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει και υγιής μερίδα των νοσοκομειακών γιατρών, που δεν θέλει να μπει σε αυτού του είδους τη συναλλαγή», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας. «Και φυσικά, θέλουμε να προτρέψουμε τους πολίτες να πάψουν να χρηματίζουν γιατρούς».


Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει ότι στην Ελλάδα, περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγείας έδωσαν φακελάκι και όχι πάντα έπειτα από απαίτηση του γιατρού.

Η απόφαση να υιοθετηθεί η αφίσα από την ΟΕΝΓΕ ήταν ομόφωνη και εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια «αυτοκάθαρσης» του κλάδου που ξεκίνησε με την πρόταση υποβολής «πόθεν έσχες» από τους γιατρούς του ΕΣΥ, η οποία τελικά θεσμοθετήθηκε.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη δημιουργία από την αρχή, αυτής της αφίσας, από την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Λακωνίας. Οπως επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης κ. Χρύσα Ντοροβίτσα, «έχουμε κατ’ επανάληψιν ταχθεί κατά της διαφθοράς και της παραοικονομίας στον χώρο της Yγείας.

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα. Να περάσουμε στην πράξη. Πρέπει κι εμείς οι γιατροί να δούμε το φακελάκι σαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Μόνο εάν το αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο, μπορούμε να το κερδίσουμε». Για τα μέλη της Ενωσης ήταν κι ένα είδος «στοιχήματος» για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι πολίτες και οι συνάδελφοί τους. Πώς αντέδρασαν;

«Οι πολίτες ήταν πολύ θετικοί με σχόλια του είδους “έχουν δίκιο οι γιατροί”. Ξέρετε, δυστυχώς, έχει περάσει στο ίδιο το DNA τον πολιτών το φακελάκι και συχνά το δίνουν ακόμα κι αν δεν τους ζητηθεί», σημειώνει η κ. Ντοροβίτσα.


Και η πλειοψηφία των γιατρών τάχθηκε με το μέρος της Ενωσης. «Ελάχιστα ήταν τα αρνητικά σχόλια», σημειώνει. «Ακούστηκε πχ ότι “χαλάμε την εικόνα των γιατρών προς τα έξω”. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Πιστεύουμε ότι η εικόνα χαλάει από αυτούς που χρηματίζονται και όχι από εμάς που ζητάμε στον κόσμο να το καταγγείλει».

Στην αρχή υπήρχαν ορισμένες «απώλειες», σημειώνει η ίδια, χαριτολογώντας. Κάποιες αφίσες σχισμένες. Αλλά αντικαταστάθηκαν. Σήμερα, τα μέλη της Ενωσης δεν βρίσκουν πλέον σκισμένες αφίσες.

-//-

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ

1 σχόλιο:

Γκιωνης είπε...

. Πολύ καλή ανάρτηση χαζοπούλι !

. χαζο-Γκιώνης ! ! !