Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ο κυβερνητικός απολογισμός με την ματιά του ΠΑΣΟΚ

1 ΧΡΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«Πριν από ένα χρόνο, είπαμε για την Ελλάδα, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», δηλαδή ή αλλάζουμε πορεία και κυβέρνηση ή βουλιάζουμε. Και οι εξελίξεις μάς επιβεβαίωσαν. Θέλησαν οι Έλληνες να αλλάξει η κυβέρνηση. Αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε. Καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σώσαμε την Ελλάδα από τη βέβαιη χρεοκοπία.

Σήμερα, αφού αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά βέβαια με την κρίση πάντα εδώ, το δίλημμα παίρνει μια νέα διάσταση: ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα. Γιατί τα ψέματα τελείωσαν. Ή τώρα αποφασίζουμε τα αυτονόητα, όσα δηλαδή δεν τολμήσαμε, πολλές φορές, λόγω πολιτικού κόστους, αυτά που δεν αποφασίσαμε για χρόνια, για να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, ή τελικά καταδικάζουμε την Ελλάδα να παραμένει συνεχώς σε κρίση, να παλεύει συνεχώς για τη σωτηρία της, επιτηρούμενη, εξαρτώμενη, δέσμια «δάνειων» δυνάμεων.

Το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει.

Αν πριν από ένα χρόνο ακριβώς, σας έλεγα ότι, μέσα σε ένα χρόνο, θα ξέραμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας - επειδή μπορέσαμε να τους μετρήσουμε,
 Ότι θα είχαμε ψηφίσει την ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας,
 Ότι θα είχαμε ψηφίσει φορολογικό νομοσχέδιο, μια πραγματική επανάσταση δικαιοσύνης,,
 Ότι θα είχαμε ψηφίσει και θα ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκλογές για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη»,
 Ότι θα είχαμε σταματήσει από την πρώτη στιγμή τη θλιβερή εξαγορά συνειδήσεων για μια θέση στο Δημόσιο, με την καθολική υπαγωγή στο ΑΣΕΠ όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων,
 Ότι θα είχαμε καταφέρει να μειώσουμε το έλλειμμά μας σήμερα κατά 7 ολόκληρα δισ. ευρώ,.
 Ότι θα είχαμε ψηφίσει νόμο, που υποχρεώνει όλους τους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς λειτουργούς να αναρτούν όλες τις αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο,
 Ότι θα είχαμε κόψει τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, τις δαπάνες δηλαδή για προμήθειες - τηλέφωνα, ρεύμα, αυτοκίνητα, αμειβόμενες Επιτροπές - κατά 50%, δηλαδή 1 δις ευρώ,
 Ότι θα είχαμε σταματήσει το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων, με Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή,
 Ότι θα είχαμε χιλιάδες νέους αστυνομικούς να κυκλοφορούν δίπλα στον πολίτη, στις γειτονιές,
 Ότι θα είχαμε αναμορφώσει και απλοποιήσει το ΕΣΠΑ και θα είχαμε προχωρήσει σε πρωτοφανείς κινήσεις για την προστασία του υπερχρεωμένου νοικοκυριού και την ενίσχυση του επιχειρηματία απέναντι στις Τράπεζες,
 Ότι θα είχαμε υλοποιήσει την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα,
 Ότι θα είχαμε προχωρήσει για πρώτη φορά σε τόσες διασταυρώσεις στοιχείων και θα κυνηγούσαμε, χωρίς δεύτερη σκέψη, περιπτώσεις προκλητικής φοροδιαφυγής,
 Ότι θα είχαμε καταφέρει τη μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων μέσα στο 2010, κατά 25% περίπου,
 Ότι θα είχαμε ξεκινήσει και σύντομα θα ολοκληρώσουμε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων,
 Ότι θα είχαμε καταφέρει τα Ασφαλιστικά Ταμεία να μειώσουν επιτέλους τις δαπάνες για φάρμακα και, μόνο στο ΙΚΑ, τον Ιούλιο του 2010, η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη ήταν μειωμένη κατά 55 εκ. ευρώ,
 Ότι θα είχαμε καταφέρει τα Νοσοκομεία να μειώνουν επιτέλους τις δαπάνες τους για υλικά, παρά την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα δημόσια Νοσοκομεία,
 Ότι θα είχαμε Εξεταστικές Επιτροπές που παράγουν αποτέλεσμα,
 Ότι θα είχαμε προσελκύσει το ενδιαφέρον για σοβαρές επενδύσεις στη χώρα μας,
 Ότι θα είχαμε ξανά ρόλο και λόγο στην περιοχή,

Και αν πριν από ένα χρόνο, σας έλεγα ότι, απέναντι στο φάσμα της χρεοκοπίας, θα κατορθώναμε να στήσουμε ένα πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης, από το μηδέν, και να εξασφαλίσουμε το πρωτοφανές ποσό των 110 δις, για να μην καταρρεύσει η χώρα, τότε θα άκουγα από παντού ότι, αυτά που λέω, «δεν γίνονται. Στην Ελλάδα, δεν γίνονται».

Να που γίνονται. Να που έγιναν. Και βέβαια γίνονται. Και βέβαια μπορούμε. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε.

Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα. Και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές.
Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».

Γιώργος Α. Παπανδρέου, 12/09/2010

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δεσμευτήκαμε να δώσουμε εμείς, η ίδια η κυβέρνηση, το παράδειγμα της αλλαγής νοοτροπίας στον τρόπο διακυβέρνησης και στο κράτος.

Κάναμε πράξη το αυτονόητο: ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, σε ρυθμό πρωτόγνωρο, κυρίως για τα δεδομένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Γιατί οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες αξίζουν μια κυβέρνηση που δουλεύει εντατικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας.

Αποφασίσαμε την κατάργηση όλων των Επιτροπών που ίδρυσε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, αλλά με παχυλές αμοιβές.

Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στην προκλητική χλιδή των κρατικών αυτοκινήτων. Η πρώτη δημόσια διαβούλευση υπουργικής απόφασης στην ιστορία του ελληνικού κράτους ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η σχετική απόφαση βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης. Το ανώτερο όριο κυβικών τίθεται στα 1600cc για τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και 1400cc για τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς. Ο συνολικός αριθμός των κρατικών αυτοκινήτων από 279 τον Οκτώβριο του 2009, μειώθηκε στα 172 σήμερα. Αντίστοιχα οι δαπάνες για βενζίνες και ανταλλακτικά έχουν μειωθεί κατά 70%, με εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Γενικά, είναι χαρακτηριστικό, ότι σε σχέση με πέρσι, το α’ οκτάμηνο του 2010 περικόπηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, οι δαπάνες δηλαδή για προμήθειες, τηλέφωνα, ρεύμα, αυτοκίνητα, αμειβόμενες Επιτροπές κ.α. - κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αποδεικνύουμε με κάθε μικρή και μεγάλη πρωτοβουλία μας το σεβασμό για τα χρήματα των φορολογουμένων, των Ελλήνων πολιτών.

Ξεκινήσαμε την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία. Δίνουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους και οι γνώμες τους λαμβάνονται υπόψη στην τελική μας νομοθετική πρόταση.

Ξεκινήσαμε με το πρώτο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων 80 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Γιατί άλλοι είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους, άλλοι είχαν περιπέσει σε αδράνεια ενώ υπήρχαν και φορείς που πραγματοποιούσαν δραστηριότητες που δεν δικαιολογούσε η νομική τους μορφή και στους περισσότερους υπήρχαν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.

Ψηφίσαμε νόμο ενάντια στους επίορκους πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, νόμος που ενισχύει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώνονται στο πόθεν έσχες, η έκπτωση από το πολιτικό αξίωμα όσων αποδειχθεί ότι συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες, η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων αποδεικνύουν στην πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγουν όλα στο φως.

Αποφασίσαμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις πολιτικές θέσεις-κλειδιά των Γενικών Γραμματέων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν πλημμύρισαν οι θέσεις αυτές από «κουμπάρους», κολλητούς και άσχετους. Αυτό θα ήταν για μας το πιο εύκολο. Αλλά είπαμε όχι. Αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα, δεν πρέπει να συνεχιστούν.

ΚΡΑΤΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεσμευτήκαμε για πραγματική αξιοκρατία και διαφάνεια στις προσλήψεις αλλά και στην εξέλιξη στο δημόσιο. Να σταματήσουμε την εξαγορά συνειδήσεων για μία θέση ή για μια προαγωγή στο δημόσιο.

Ψηφίσαμε ήδη το νόμο για την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Με αυτή τη πρωτοβουλία, όλες οι προσλήψεις γίνονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ. Καταργήσαμε τη συνέντευξη και διορθώσαμε προϋπάρχουσες αδικίες του συστήματος. Βάλαμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του δημοσίου, επαναφέραμε την αξιοκρατία. Σταματήσαμε την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων. Είναι μια θεμελιώδης διαρθρωτική αλλαγή μόνιμου χαρακτήρα. Βάζει την οριστική κόκκινη γραμμή μεταξύ πολιτικού συστήματος και κράτους. Το κράτος παύει να είναι λάφυρο διορισμών και οριοθετούμε οριστικά τα κόμματα και την πολιτική από το κράτος και τη διοίκηση. Στο ίδιο πλαίσιο καταγγέλθηκαν όλες οι συμβάσεις που συνάφθηκαν προεκλογικά στην αμαρτωλή ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

Δεσμευτήκαμε ότι θα πάρουμε κάθε μέτρο για τη δίκαιη και αξιοκρατική εξέλιξη και αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού»

Ψηφίστηκε και εφαρμόζεται ήδη ο νόμος για τo “Σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια – Σύσταση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.)”.

Τι προβλέπει ο νόμος:
Οι Γενικοί Διευθυντές για πρώτη φορά επιλέγονται από το ΕΙΣΕΠ, το ανεξάρτητο όργανο που ιδρύεται, κανένα από τα μέλη του οποίου δεν ορίζεται/προτείνεται από τον Υπουργό. Το 5μελές ΕΙ.Σ.Ε.Π. στελεχώνεται με 4 μέλη του Α.Σ.Ε.Π. και 1 του Συνηγόρου του Πολίτη τα οποία προτείνονται από τους Προέδρους των Ανεξάρτητων αυτών αρχών.
Εισάγεται για πρώτη φορά η γραπτή εξέταση, με ερωτηματολόγια πολλαπλών απαντήσεων, των διοικητικών ικανοτήτων και των γνώσεων των υποψηφίων με βαρύτητα αντίστοιχη της συνέντευξης στη μοριοδότηση.
Αντικειμενικοποιείται η διαδικασία της συνέντευξης και γίνεται απόλυτα διαφανής με τη δυνατότητα να την παρακολουθούν όλοι οι υποψήφιοι.
Οι θητείες όλων των προϊσταμένων γίνονται 5ετείς και έτσι αποσυνδέονται από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία
Ο Υπουργός δεν μπορεί στο εξής να ορίζει μέλη στα Υπηρεσιακά Συμβούλια υπαλλήλους που θα του οφείλουν ουσιαστικά τη γρηγορότερη εξέλιξή τους, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες…

Δεσμευτήκαμε να κάνουμε το κράτος πρότυπο διαφάνειας και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ψηφίστηκε ήδη και εφαρμόζεται άμεσα ο νόμος για την «υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο – πρόγραμμα Διαύγει@». Τι προβλέπει ο νόμος:
Καμία απόφαση δεν θα είναι εκτελεστή εάν πρώτα δεν έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο
Όλη η πληροφορία σε μία ιστοσελίδα για να μπορεί ο πολίτης να αναζητήσει εύκολα οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμεί και να υπάρχει έλεγχος ότι όλες οι αποφάσεις που συνεπάγονται δαπάνη αναρτώνται στο διαδίκτυο
Ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς χρέωση για τον πολίτη, σε όλα τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Από την 1η Οκτωβρίου θα αναρτούν τις αποφάσεις τους: ο πρωθυπουργός, το υπουργικό συμβούλιο και τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργών, οι υφυπουργοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και περιφερειών, οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων και των οργάνων στα οποία έχουν χορηγήσει οι ανωτέρω εξουσιοδότηση υπογραφής ή έχουν μεταβιβάσει αρμοδιότητα. Από την 1η Νοεμβρίου θα αναρτώνται οι πράξεις των οργάνων των ΝΠΔΔ, των οργάνων διοίκησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ από την 15η Μαρτίου 2011 θα αναρτούν τις αποφάσεις τους όλοι οι φορείς ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Πραγματοποιήσαμε την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Η απογραφή σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που δημιουργήθηκε σε χρόνο πρωτόγνωρο για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Αποτέλεσε ένα τεράστιο έργο με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές τόσο για την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη των χρηστών όσο και για την επεξεργασία των δεδομένων.
Υλοποιήθηκε χωρίς κανένα κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί το σύνολο των μοναδικών απογραφέντων ήταν περίπου 768.000 άτομα.

Σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος του 2011 μία πραγματική επανάσταση στην εξυπηρέτηση του πολίτη, με την «Κάρτα του Πολίτη».
Μέχρι το τέλος του 2011, οι πολίτες θα είναι σε θέση με την Κάρτα του Πολίτη να πραγματοποιήσουν πλήθος συναλλαγών με τη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται κανένα άλλο έγγραφο. Σπάμε οριστικά τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Η Κάρτα Πολίτη θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα, ενώ θα αξιοποιείται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει επίσης πολλαπλές χρήσεις , όπως π.χ. σε θέματα υπηρεσιών υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, φοιτητικά και σπουδαστικά θέματα, θέματα αγροτών, κ.α. Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελεί, τόσο το μέσον για την εξυπηρέτηση του πολίτη, όσο και για την υποστήριξη και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και της εφαρμογής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Προχωράμε άμεσα σε «Καλλικράτη» και στο κράτος, μία μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση που θέτει τα θεμέλια του νέου επιτελικού και αποτελεσματικού κράτους. Βασικοί στόχοι:
Η αξιολόγηση αλλά και επιβράβευση των άξιων και ικανών υπαλλήλων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν κίνητρο για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.
Η περιγραφή θέσεων (job description) σε όλο το Δημόσιο.
Ο συνολικός επανασχεδιασμός στις διευθύνσεις όλης της Δημόσιας Διοίκησης. Σήμερα, σε σύνολο 188 Διευθύνσεων υπάρχουν σήμερα κάποιες που δεν έχουν ούτε ένα τμήμα. Επίσης, υπάρχουν δεκάδες τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους και δεκάδες τμήματα που δεν έχουν ούτε προϊστάμενο ούτε υπάλληλο.
Η ανάπτυξη εφαρμογών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα στηρίξουν την «Κάρτα του Πολίτη».

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεσμευτήκαμε να αναμορφώσουμε την Αυτοδιοίκηση για να υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη και να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης.

Ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» και το Νοέμβριο πραγματοποιούνται οι πρώτες εκλογές για τη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης. Με τον «Καλλικράτη»:
Θεμελιώνουμε την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Προβλέπονται 13 κρατικές περιφέρειες, στη θέση των 76 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Β’ βαθμού που υπάρχουν σήμερα
Επαναθεμελιώνουμε την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, με 325 νέους ισχυρούς Δήμους στη θέση των σημερινών 1034 ΟΤΑ Α’ βαθμού.
Από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων προκύπτει συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 16.150 που είναι σήμερα περιορίζεται στους μισούς περίπου. Συνολικά οι περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις. Μόνο από τη μείωση αυτών των θέσεων πραγματοποιείται εξοικονόμηση της τάξης του 60%. Επιπλέον εξοικονόμηση 75.000.000 ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές.
Τα 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000. Τα 60.000 περίπου μέλη των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ, μειώνονται κατά 40.000.
Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.
Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Τίθενται προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ. Για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων καθιερώνουμε αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού.
Εισάγεται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.
Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών, όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους, υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για να μην ξοδεύεται ούτε ένα ευρώ με αδιαφανείς διαδικασίες. Σήμερα 500 Δήμοι δεν υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σήμερα καμία επιχείρηση ή ΝΠΔΔ δεν υπάγεται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ την οποία συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους. Σήμερα ο προσυμβατικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνο για συμβάσεις άνω του 1.000.000 ευρώ και δεν αφορά ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης.
Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη. Σε κάθε συνενωμένο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.
Συστήνονται παντού Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα. Γιατί η Κοινότητα, Δημοτική (πάνω από 2.000 κατοίκους) και Τοπική (κάτω από 2.000 κατοίκους), είναι το κύτταρο των νέων ισχυρών Δήμων που αναζωογονεί ο «Καλλικράτης». Επιπλέον ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με την απόδοση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στις κοινότητες.
Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στόχος να δώσουμε στους νέους από 18 ετών την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον του τόπου τους.
Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ». Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός των δημοτικών ΚΕΠ, με τη δημιουργία μικρών, αποτελεσματικών «Δημοτικών e – ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.
Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή στα ΚΕΠ, (άρθρο 98). Για όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ή να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα δημοτικά e-ΚΕΠ.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Δεσμευτήκαμε για δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών.

Ψηφίσαμε ήδη το νόμο που αλλάζει ριζικά το καθεστώς των δαπανών των συνδυασμών που συμμετέχουν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μια τομή στη διαφάνεια των οικονομικών των συνδυασμών, στη θέσπιση αντικειμενικών κανόνων για την ισότιμη τέλεση του προεκλογικού αγώνα και τη διαφάνεια στη διακίνηση του πολιτικού χρήματος. Για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και να διεκδικήσουν με ίσες δυνατότητες την εκλογή τους, άνθρωποι που έχουν πραγματική τοπική ακτινοβολία χωρίς να διαθέτουν ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά για πανάκριβες καμπάνιες.
Στους Δήμους το ανώτατο όριο δαπανών μειώνεται στο μισό, από τα 684.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 322.500. Στις Περιφέρειες το ανώτατο όριο δαπανών περιορίζεται στα 1.323.500 ευρώ από 5.992.000 που είναι σήμερα.
H μείωση των ορίων στις προεκλογικές δαπάνες πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την ισχυροποίηση του ελέγχου των δαπανών.

Προετοιμάζουμε τη μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σύστημα με ένα νέο εκλογικό νόμο που θα μειώνει τις αλόγιστες εκλογικές δαπάνες και θα χτυπήσει το «μαύρο» πολιτικό χρήμα.
Συγκροτήθηκε ήδη επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους η οποία βρίσκεται στα τελευταία στάδια επεξεργασίας της Νομοθετικής Πρωτοβουλίας που θα υλοποιεί την προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ένα νέο εκλογικό σύστημα. Θα ακολουθήσει εξαντλητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, διάλογος με ουσία, περιεχόμενο και χρονοδιάγραμμα για να μην καταλήξει διάλογος αναβολής. Βασικές αρχές που διέπουν την πρότασή μας: η πολυκομματική σύνθεση της Βουλής, οι σταθερές, στέρεες κυβερνήσεις, η ενίσχυση του ρόλου και του κύρους του Βουλευτή με την απαλλαγή του από την πίεση των πελατειακών σχέσεων και το χτύπημα στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα με το σπάσιμο των αχανών εκλογικών περιφερειών και τη δραστική μείωση της ανάγκης για προεκλογικές δαπάνες

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δεσμευτήκαμε για μία μεταναστευτική πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζει τα σύνορά μας και δίνει σιγουριά στον πολίτη. Δεσμευτήκαμε για σοβαρή αντιμετώπιση των ζητημάτων πολιτικής συμμετοχής ομογενών και νομίμων μεταναστών.

Ψηφίστηκε ήδη ο νόμος για τις «Σύγχρονες διατάξεις στον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών»
Γενική και απαράβατη προϋπόθεση για να ζητήσει αλλοδαπός να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, ο ίδιος ή το παιδί του, τη νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα. Καμία νομιμοποίηση μετανάστη δεν πραγματοποιείται με αυτό το νόμο.
Αντιστρέφουμε την πλήρη μέχρι σήμερα απουσία μέριμνας για τα παιδιά μεταναστών (της β’ γενιάς) που είναι γεννημένα ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα μαζί με τα παιδιά μας.
Προσφέρουμε την ελπίδα και την προοπτική σε όσους μετανάστες ζουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα ότι εφόσον το επιθυμούν, μέσα από συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, μπορούν να αποκτήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Έλληνα Πολίτη.
Τελειώνουμε με την αδιαφάνεια στην απόδοση ελληνικής ιθαγένειας. Εισάγουμε την υποχρεωτική αιτιολόγηση της απόφασης.
Προβλέπουμε την εξατομικευμένη εξέταση κάθε υποψηφίου μέσα από συγκεκριμένες και διαφανείς διαδικασίες όπως η γραπτή εξέταση στην Ελληνική Γλώσσα και τη γνώση του πολιτεύματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΩΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Η Κυβέρνηση κλήθηκε και έκανε μία βασική επιλογή. Η επιλογή είναι ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία. Η επιλογή είναι ανάμεσα στην εκπόνηση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου και δύσκολου τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και στην ταυτόχρονη χρηματοδότηση με το σημαντικότερο ποσό που έχει διατεθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις σε χώρα ποτέ ή το να βρεθεί η χώρα μας στο απόλυτο αδιέξοδο. Επιλέξαμε να σώσουμε τη χώρα. Να τη σώσουμε από χρεοκοπία.

Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που εμείς οι ίδιοι διεκδικήσαμε και χτίσαμε από το μηδέν, για την ενεργοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης με τη συμφωνία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Με το πρόγραμμα αυτό η χώρα μας εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια. Η χρηματοδότηση είναι αναπόσπαστο τμήμα του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για την υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων της χώρας.

Είμαστε σίγουροι ότι με τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, που είναι επίπονες για τους Έλληνες πολίτες, με τις θυσίες τις οποίες τους ζητάμε να κάνουν, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση της οικονομίας της χώρας μας. Διασφαλίζουμε τη συνεχιζόμενη δυνατότητα απρόσκοπτου δανεισμού. Θέσαμε τις βάσεις, για να γίνουν οι μεγάλες τομές, οι μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε την εντολή του Ελληνικού λαού. Να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας. Να κάνουμε πράξη ένα πιο αποτελεσματικό κράτος, ένα πιο δίκαιο κράτος, ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα. Ο πολίτης να αισθάνεται ότι τα χρήματα που πληρώνει, του επιστρέφονται από το κράτος σε σωστές υπηρεσίες, δημόσιες υπηρεσίες, υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης. Να κάνουμε πράξη μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, που δεν στέκεται σε πήλινα πόδια, αλλά είναι ανοιχτή στον κόσμο, η οποία προσθέτει αξία, ανοίγεται σε νέους ορίζοντες, στην πράσινη οικονομία.

Και πάνω απ’ όλα να βάλουμε κανόνες δικαίου. Να αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης σιγουριά δικαιοσύνης σε μια πολιτεία, που γνώμονας λειτουργίας της είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες.

ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό των δαπανών με πλαφόν και μείωση στους αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και κατά 50% μείωση στους αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων. Προχωρήσαμε ακόμα στην περικοπή παράλογων και ψευδών υπερωριών στον δημόσιο τομέα.

Προχωρήσαμε στη λύση μισθώσεων ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες που έχουν καταργηθεί. Για να μπει τέλος στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος ζητήθηκε από στους δημόσιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στους απαραίτητες ενέργειες, και να υποβάλλουν στις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες αίτημα για τη λύση των μισθώσεων των ακινήτων, στα οποία στεγάζονταν Υπηρεσίες στους που έχουν καταργηθεί και δεν λειτουργούν, ώστε να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες και να πάψει η καταβολή μισθωμάτων.

Καταργήσαμε δεκάδες αμειβόμενες Επιτροπές του Δημοσίου. Γενικά, είναι χαρακτηριστικό, ότι σε σχέση με πέρσι, το α’ οκτάμηνο του 2010 περικόπηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, οι δαπάνες δηλαδή για προμήθειες – τηλέφωνα, ρεύμα, αυτοκίνητα, αμειβόμενες Επιτροπές κ.α. – κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Προχωρήσαμε στην αποπληρωμή των οφειλών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το διάστημα από το 20005. Εξοφλήθηκαν οι παλαιότερες οφειλές και προχωρούμε το επόμενο διάστημα σε ρυθμίσεις που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

Δεσμευτήκαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό για την κατάσταση της οικονομίας.

Καταγράψαμε άμεσα και αποστείλαμε στην Eurostat τα δεδομένα του προϋπολογισμού για το 2009, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιο είναι το σημείο εκκίνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μας.

Συγκροτήσαμε ανεξάρτητη Επιτροπή η οποία κατέγραψε πλήρως τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, για να προχωρήσουν άμεσα οι μεγάλες τομές στη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού και εφαρμόζουμε σχέδιο δράσης για την αξιοπιστία των στατιστικών σε συνεργασία με την Eurostat.

Κάναμε ό,τι χρειαζόταν για να φύγουν το συντομότερο δυνατό οι σκιές πάνω από την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Δεσμευτήκαμε να ανορθώσουμε την διαλυμένη αξιοπιστία της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Προωθήσαμε άμεσα την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, γιατί η αξιοπιστία δεν χτίζεται με «αλχημείες» και «μαγείρεμα» στοιχείων.

Χτίζουμε αξιοπιστία μέσα από πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης για την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Με το νομοθετικό πλαίσιο για τη Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη τροποποιήθηκε ριζικά το ισχύον πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, την εισαγωγή ανώτατων ορίων δαπανών στον Προϋπολογισμό του κράτους και στους Προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης, εισάγοντας ταυτόχρονα ισχυρούς θεσμούς διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων και λογοδοσίας προς τους πολίτες για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα.

Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα κάθε μήνα να ελέγχει από το διαδίκτυο που πηγαίνουν τα χρήματά του, ποιος δαπανά, πόσο και γιατί.

Επιπλέον, με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής από τη Βουλή και τη δημιουργία Γραφείου Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο, η Βουλή των Ελλήνων αποκτά ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των κρατικών πόρων, ενώ με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο Διαδίκτυο σε εύληπτη μορφή, ώστε να είναι διαθέσιμα προς όλους τους πολίτες, υπηρετούμε τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δεσμευτήκαμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για να κάνουμε πράξη την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης μέσα από ένα δίκαιο σύστημα αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών, σύστημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή. Στόχος ο έλεγχος και η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Οι συντελεστές φορολογίας μειώθηκαν για τα χαμηλότερα εισοδήματα και αυξήθηκαν για τα μεγαλύτερα.

Με το νέο φορολογικό σύστημα αλλάξαμε ριζικά το φορολογικό σύστημα, βάζουμε τέρμα στο καθεστώς αυθαιρεσίας που ευνοούσε τη διακριτική φορολογική μεταχείριση ατόμων και εισοδημάτων. Εισάγαμε αρχές και κανόνες στο φορολογικό σύστημα, όπως η ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων και των εισοδημάτων, η κατάργηση απαλλαγών, εξαιρέσεων και εκπτώσεων που δεν υπακούν σε αυστηρά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια, ο έλεγχος της φορολογητέας ύλης, η αυστηρή αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων και της φοροδιαφυγής, η αποκλειστική εισαγωγή κριτηρίων αντικειμενικότητας στα συστήματα ελέγχου και η μείωση του διοικητικού βάρους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Στις αμέσως επόμενες προγραμματισμένες δράσεις μας προχωράμε στην περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και της συναλλαγής των φορολογούμενων με αυτό μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συστημάτων, την αναμόρφωση των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με την ενσωμάτωση των βασικών διατάξεών του στη φορολογική νομοθεσία.

Αναδιατάσσουμε τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους (επανασύσταση ΣΔΟΕ, αναδιοργάνωση ΔΟΥ)

Ενεργοποιήσαμε ξανά τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας προκλητικές εστίες φοροδιαφυγής και εισπράττοντας πρόστιμα για τα οποία για πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, παρά μόνο ασυδοσία. Αξιοποιώντας την πλούσια βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κάναμε για πρώτη φορά διασταυρώσεις εντοπίζοντας περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που προκαλούσαν το αίσθημα δικαίου και κυρίως αποτελούσαν πηγή απώλειας τεράστιων ποσών εσόδων για το κράτος.

Το επόμενο διάστημα προχωράμε με νομοθετική ρύθμιση στην αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού των υπηρεσιών και των εφοριών και στην καλύτερη κατανομή του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα τους, για να αποτελέσουν με τη σειρά τους παράγοντες για την καλύτερη απόδοση. Το νέο Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια αποτελεί ήδη νόμο του κράτους και με την επιλογή των επικεφαλής των υπηρεσιών του Δημοσίου, και την τοποθέτηση νέων προσώπων, οι νέοι προϊστάμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους απερίσπαστα. Στους νέους επικεφαλής έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι και όλοι αξιολογούνται ως προς τους στόχους αυτούς. Ταυτόχρονα κάνουμε διαρκώς ελέγχους σε όσους είναι υπεύθυνοι, ως προς την αποτελεσματικότητα και τη συνέπειά τους στην επίτευξη αυτών των στόχων. Μέσω αυτών των ελέγχων αποκαλύφθηκε και η περίπτωση κάποιων εφοριακών που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ή παρέβαιναν τα καθήκοντά τους, στους οποίους επιβλήθηκαν όσα προβλέπονταν από το νόμο. Διεξάγονται κάθε είδους έλεγχοι των υπαλλήλων και των υπευθύνων των εφοριών, σε αντίθεση με το παρελθόν που τέτοιοι έλεγχοι δεν υπήρχαν, για να μην χαλαρώσει το σύστημα.

Τον Οκτώβριο αλλάζει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για την εκδίκαση φορολογικών και τελωνειακών διαφορών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης. Να αλλάξει η σημερινή κατάσταση που επιτρέπει να διαρκούν οι διαδικασίες 7 έως 10 χρόνια έως ότου εκδοθεί η απόφαση για φορολογικές υποθέσεις.

Συγκροτήθηκε έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης με τη συγκρότηση ομάδων παρακολούθησης.

Η έκτακτη δομή που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων. Στόχος είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, για την διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις), για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Υ.).

Παράλληλα εργάζεται και η Ειδική Επιτελική Ομάδα Εργασίας, που παρακολουθεί τις διασταυρώσεις και έλεγχους σχετικά με μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, φοροδιαφυγή ενδοκοινοτικού ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ, σημαντικές διαφοροποιήσεις στοιχείων δηλώσεων ΦΠΑ μεταξύ των τελευταίων ετών, ληξιπρόθεσμες οφειλές με ακίνητα, εντοπισμό ανενεργών επιχειρήσεων, που αποστέλλει τα αποτελέσματά στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

Βάζουμε, χωρίς συγχωροχάρτια, διαχωριστική γραμμή με το αμαρτωλό φορολογικό παρελθόν και ρυθμίζουμε τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και τα ληξιπρόθεσμα με το Δημόσιο.

Προχωράμε στη ρύθμιση της εκούσιας κατάργησης των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος. Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία «τελευταία ευκαιρία» για μία «νέα αρχή». Τραβάμε οριστικά μια γραμμή Όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα.

Για να μην έχουμε 2,5 εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις, πάνω από 30 δισ. ευρώ που εκκρεμοδικούν στα δικαστήρια, 150 χιλιάδες φορολογικές δίκες που εκκρεμούν, 1,3 εκ. Έλληνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να μην χρειάζεται να τελεσιδικήσει μια απόφαση στο δικαστήριο χρειάζονται επτά με δέκα χρόνια. Γυρίζουμε σελίδα.

Ο κρατικός μηχανισμός και οι φορολογούμενοι οφείλουν να επαναοριοθετήσουν τη σχέση τους από την αρχή του 2011. Δίνεται σε όλους μια τελευταία ευκαιρία. Δίνεται μία τελευταία ευκαιρία και στη Δημόσια Διοίκηση, που ταλανίζεται ακόμα από χρόνιες παθογένειες, να κλείσει εκατοντάδες χιλιάδες ανέλεγκτες υποθέσεις, για τις οποίες δεν υπήρχε η δυνατότητα πραγματικού ελέγχου. Ώστε να αφοσιωθεί από το 2011 στις ανέλεγκτες χρήσεις του παρελθόντος όσον αφορά στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και στον εφεξής έλεγχο των χρήσεων όλων των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων εντός του ίδιου ή του αμέσως επόμενου έτους.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τη φορολογική τους υποχρέωση, συνειδητοποιώντας ότι η υποχρέωση καταβολής του φόρου, αποτελεί ύψιστη συνταγματική υποχρέωση, και η πολιτεία που στο παρελθόν αδρανούσε και έκλεινε τα μάτια, θα αξιώνει με αυστηρό, επίμονο και αποτελεσματικό τρόπο την απόδοση των φόρων.

Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία προς τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που είναι εύλογο και δίκαιο. Κλείνουμε οριστικά με όλο το παρελθόν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χτίζουμε όλο το φορολογικό σύστημα από την αρχή.

Αποκαταστήσαμε αδικίες στα τέλη κυκλοφορίας και δώσαμε κίνητρα για στροφή στην «καθαρή τεχνολογία»

Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή του πλαισίου υπολογισμού των τελών για το 2010, έκανε βελτιώσεις και σημαντικές ελαφρύνσεις. Ανακοινώσαμε το νέο απλοποιημένο πλαίσιο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με το οποίο αναιρούνται οι τέσσερις διαφορετικές κλάσεις ταξινόμησης και το οποίο οδηγεί σε μείωση των τελών κυκλοφορίας για 3,2 εκ. κατόχους αυτοκινήτων (πάνω από 60% του συνόλου). Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η φορολόγηση του αυτοκινήτου στην κατεύθυνση της μείωσης των περιβαλλοντικών του επιπτώσεων, προχωρήσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ταξινόμηση των τελών κυκλοφορίας όλων των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, συνδέοντας τη αποκλειστικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του κάθε οχήματος (γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Στόχος είναι η στροφή των καταναλωτών σε πιο «καθαρής τεχνολογίας» οχήματα με αντίστοιχες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Καταγράψαμε τους δημοσίους υπαλλήλους και προχωράμε στη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών

Για πρώτη φορά έγινε απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού. Παράλληλα προωθούμε την δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Μια Αρχή που θα οδηγήσει στην κεντρική καταγραφή της μισθοδοσίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να γνωρίζει το κράτος, οι πολίτες και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα πού πάνε τα χρήματα και η εισοδηματική πολιτική να γίνεται με δίκαια κριτήρια για όλους τους υπαλλήλους, στοχεύοντας επιπλέον στην άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου. Με την πρωτοβουλία αυτή, το κράτος απέκτησε άμεσα και γρήγορα λεπτομερή εικόνα για το ανθρώπινο δυναμικό του και πλήρη έλεγχο των πληρωμών. Με την κίνηση αυτή, η ελληνική Κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα για την βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και έδειξε την αποφασιστικότητα της να διορθώσει χρόνιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ρυθμίσαμε το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου, η Ελλάδα συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (που υπήρξε άμεση συνέπεια της εγκληματικής ανικανότητας και αμέλειας της προηγούμενης κυβέρνησης στην προάσπιση των ελληνικών θέσεων) σε σχέση με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και θεσπίζονται αλλαγές με στόχο την εναρμόνιση του ασφαλιστικού του δημοσίου τομέα με τις ρυθμίσεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ενισχύουμε στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Δημιουργήσαμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ. Δεν είναι μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Σκοπός του είναι η στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον καταστεί αναγκαία και πρόκειται να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δίκτυ ασφάλειας για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τις Τράπεζες, ώστε η αποδέσμευση των εγγυήσεων να συνδέονται με την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Συμφωνήθηκε να υπάρξει με κάθε τράπεζα ξεχωριστά ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επιτρόπους του Δημοσίου, ώστε πράγματι να διασφαλιστεί πως οι πόροι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Βάλαμε τάξη στο σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης.

Με το νομοθετικό πλαίσιο για την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη σύσταση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, δώσαμε οριστική λύση στο ζήτημα που αφορά τους ασφαλισμένους εταιρειών και προέκυψε λόγω των νομοθετικών κενών και των αντιφατικών διατάξεων που κάλυπταν τη διαδικασία μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών. Εξασφαλίσαμε, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις δυσλειτουργιών στο μέλλον, με την κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και τη δημιουργία Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, κατά το πρότυπο του Επικουρικού Κεφαλαίου που καλύπτει την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο πλέον αναλαμβάνει να εξασφαλίσει είτε την ομαλή διαδικασία μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων ζωής υπό εκκαθάριση εταιρειών σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες είτε να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους.

Νομοθετήσαμε για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά στην προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά. Με τις ρυθμίσεις της Οδηγίας εισάγαμε μια σειρά από σημαντικές διοικητικές καινοτομίες που διευκολύνουν την εγκατάσταση των φυσικών και των νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών.

Προωθούμε σειρά λύσεων σε χρονίζοντα θέματα όπως τα τυχερά παίγνια για τα οποία η Ελλάδα πληρώνει 31 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ανά ημέρα.

Η Κυβέρνηση άνοιξε διάλογο με τους πολίτες για μία νέα νομοθετική παρέμβαση, που στόχο έχει την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς παιγνίων. Με την καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνο η χώρα καταδικάστηκε με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η επιβολή προστίμου ύψους 31.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκ. ευρώ ανά έτος, ενώ την ίδια στιγμή η παντελής απουσία ρυθμιστικού πλαισίου άνοιξε την αγορά τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δημιουργώντας μια τεράστια παράνομη αγορά. Η Κυβέρνηση προχωρά με απόλυτη διαφάνεια στην αποτελεσματική ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις συμπεριλαμβανομένων της προσέλκυσης ανηλίκων, του εθισμού των πολιτών και της απώλειας σημαντικών πόρων από τα νοικοκυριά. Κάναμε διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς, και σύντομα έρχεται στη Βουλή το νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της αγοράς.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χρόνο που πέρασε, απόλυτα συνεπείς με τη δέσμευσή μας, χαράξαμε και ήδη υλοποιούμε εξωτερική πολιτική πρωτοβουλιών που ενδυναμώνει τη φωνή και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της χώρας μας. Παράλληλα με την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων, βγήκαμε μπροστά με μελετημένα, προσεκτικά βήματα για την ανάκτηση του διπλωματικού μας κεφαλαίου στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τον Καύκασο και την περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Αποδείξαμε ότι και θέλουμε, και μπορούμε, να έχουμε λόγο και ρόλο επί των μεγάλων διεθνών ζητημάτων. Η Ελλάδα ερωτάται, συμμετέχει, ανοίγει δρόμους. Τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας, με θάρρος και φαντασία.

Ένα χρόνο μετά, ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Κυβέρνηση έχει κάνει και θα συνεχίσει τις κατάλληλες κινήσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να προσφέρει, είναι αξιόπιστος και πολύτιμος εταίρος.

Η Κύπρος έχει ξανά δίπλα της την Ελλάδα με πράξεις. Το Κυπριακό είναι κορυφαίο ζήτημα και προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έχει εισέλθει σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς. Υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός της Ελλάδας με την Κύπρο και πλήρης στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια. Η Τουρκία οφείλει να αποδείξει ότι επιθυμεί λύση. Να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και να ανταποκριθεί θετικά στις ουσιαστικές προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των χωρών της γειτονιάς μας. Καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο, με συνεχείς επαφές, επισκέψεις και συναντήσεις να δώσουμε πάλι φωνή και παρουσία στην Ελλάδα ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Πήραμε πολύ συγκεκριμένες και σημαντικές πρωτοβουλίες για τα Βαλκάνια, την περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος μας, με τη γνωστή πλέον σε όλους «Ατζέντα 2014» που έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης ελληνικής πρωτοβουλίας για τα Βαλκάνια το 2003 με τη «Στρατηγική της Θεσσαλονίκης». Πλέον η «Ατζέντα 2014» είναι γνωστή σε όλους και διεθνώς και στηρίζεται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, δίνοντας νέα και ουσιαστική πνοή στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ακόμα και στο πιο σύνθετο και επιτακτικό ζήτημα της περιοχής μας, στο ζήτημα του Κοσόβου, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε την περιοχή μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναδεικνύοντας τη σημασία του διαλόγου και των συναινετικών λύσεων ως μοναδική βιώσιμη διέξοδο για τα ζητήματα των Βαλκανίων. Η Ελλάδα τόλμησε, δεν κρύφθηκε. Ανέλαβε τις ευθύνες της και συμβάλει πάλι αποτελεσματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είμαστε ξεκάθαροι στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι τελευταίοι μήνες συνέβαλαν στο να αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Οι πιέσεις δεν είναι πάνω στην Ελλάδα. Με πολύ πειστικό τρόπο δείξαμε σε όλους τους εταίρους αλλά και σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα, ότι η Ελλάδα διαθέτει την πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος. Παράλληλα όμως τονίσαμε και το σαφές πλαίσιο γι’ αυτήν τη λύση την οποία η Ελλάδα επιδιώκει: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes. Εμείς με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο αντιμετωπίζουμε και απευθύνουμε συνεχώς την πρόσκληση προς την πλευρά των Σκοπίων να έρθει να συζητήσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να βρεθεί η λύση αυτή που θα ανοίξει και το μέλλον της γειτονικής μας χώρας και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα χέρια του κ. Γκρουέφσκι είναι το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας του. Μπορεί να διαλέξει το διάλογο και να φτάσουμε σε λύση ή να συνεχίσει την εθνικιστική ρητορική που οδηγεί στα αδιέξοδα του βαλκανικού παρελθόντος.

Εργαζόμαστε για ξεκάθαρες σχέσεις με την Τουρκία. Επιθυμούμε τη στενή συνεργασία με την Τουρκία μέσα σ’ ένα πολύ καθαρό, γνωστό πλαίσιο: πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πιστεύουμε σ’ αυτή την πολιτική προσέγγισης και συνεργασίας, το δείξαμε με τις εκατέρωθεν επισκέψεις των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, το δείξαμε με την υπογραφή πολυάριθμων μνημονίων συνεργασίας. Βεβαίως υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σ’ αυτήν την πορεία. Θέλουμε όμως και είμαστε έτοιμοι να προσπαθήσουμε. Παράλληλα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με στόχο την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι της σημερινής Τουρκίας, αλλά της ευρωπαϊκής Τουρκίας. Χωρίς λευκές επιταγές. Αναδεικνύουμε το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, αναδεικνύουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο ευρωπαϊκό και διεθνές προσκήνιο, απαιτώντας τη συμμόρφωσή της προς το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας, και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Δίνουμε ξανά το παρόν στη Μέση Ανατολή με μελετημένες κινήσεις που έχουν ως κύριο άξονα το εθνικό συμφέρον και την περιφερειακή σταθερότητα. Αξιοποιούμε τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και παράλληλα εμβαθύνουμε και διευρύνουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ. Οι σχέσεις αυτές είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πραγματικά μπορεί να συνεισφέρει με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο στο Μεσανατολικό, το οποίο έχει και αυτό εισέλθει, όπως όλοι ξέρουμε, σε μια πολύ κρίσιμη νέα φάση.

Ρίχνουμε μεγάλο βάρος στο ρόλο μας στην ΕΕ και την ευρωπαϊκή μας πολιτική, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών μας, ενεργοποίηση που έχει να κάνει σαφώς με το διάλογο και την προσπάθεια κοινών στόχων και συναινέσεων σε πολιτικό επίπεδο. Αλλά ταυτόχρονα εργαζόμαστε για την αξιοποίηση της ελληνικής παρουσίας σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που ήδη είναι σε εξέλιξη, παράλληλα με τη σταθερή συνεργασία με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στον ΟΗΕ, σε όλα τα όργανα και τις διαδικασίες τους. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού εξήρε την εφετινή Ελληνική Προεδρία της Ομάδας Επαφής για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Περαιτέρω, συμμετείχαμε ενεργά με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (MDGs).

Με επιτυχία ολοκληρώσαμε την Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ το 2009, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασίας στην Ευρώπη, όπου καταδείξαμε την ανάγκη αναθεώρησης της έννοιας της ασφάλειας, όπως και την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας μιας περιοχής που εκτείνεται από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ. Θεωρούμε θεμελιώδες ορόσημο για το διάλογο για την ασφάλεια στην Ευρώπη το κληροδότημα της Ελλάδας, τη γνωστή «Διαδικασία της Κέρκυρας», η σημασία της οποίας έχει αναγνωριστεί ρητά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η ανοικτή διαδικασία ευρύτερου πολιτικού διαλόγου έχει καθιερώσει στόχους φιλόδοξους αλλά και ρεαλιστικούς, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των 56 συμμετεχόντων-κρατών του ΟΑΣΕ, την ανάκτηση του συνεργατικού πνεύματος που συνέδεσε τους ιδρυτές του ΟΑΣΕ, την προαγωγή της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Χάρη στη δέσμευση και στη συμμετοχή των εταίρων μας του ΟΑΣΕ στη «Διαδικασία της Κέρκυρας», το όραμα της Χάρτας των Παρισίων του 1990 για μια Νέα Ευρώπη – της οποίας την 20η επέτειο γιορτάζουμε φέτος – έχει πλέον την προοπτική να γίνει πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό πεδίο ασφάλειας.

Ασκούμε την Προεδρία του ΟΣΕΠ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, έως το τέλος του 2010 με προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη - μία επιλογή ανάπτυξης βασισμένη στην πεποίθηση ότι ο συνδυασμός της πράσινης τεχνολογίας, της διαχείρισης των πηγών και της περιβαλλοντικής σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την περιφερειακή συνεργασία, επιχειρηματικότητα και αύξηση της απασχόλησης. Προετοιμάζουμε την Υπουργική Διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα συνοδεύεται και από επιχειρηματικό φόρουμ.

Αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του Περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Κεντρικό θέμα της Προεδρίας μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) είναι «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη». Περαιτέρω, η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνει την έναρξη μίας νέας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή, σε στενή συνεργασία με τα Κράτη της Μεσογείου που είναι ισχυρώς δεσμευμένα στην περιβαλλοντική και ενεργειακή ασφάλεια. Η επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας αυτής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στην πορεία προς τη συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή στο Κανκούν.

Συμβάλλουμε στην ανάδειξη του θέματος της μετανάστευσης και τονίζουμε το σοβαρότατο και συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει και η χώρα μας. Για την Ελλάδα η μετανάστευση πρόκειται για φλέγον ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και σε όλες τις πτυχές του. Η Ελληνική Προεδρία του τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD) προσπάθησε να προωθήσει αυτήν τη συνολική προσέγγιση. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 2-5 Νοεμβρίου 2009 υπό τον τίτλο «Ενσωματώνοντας τις πολιτικές μετανάστευσης στις στρατηγικές ανάπτυξης προς όφελος όλων», εξετάσθηκε μεγάλος αριθμός σημαντικών ζητημάτων. Περαιτέρω, δεδομένου του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καλούμε την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την λήψη μέτρων με γνώμονα την επίδειξη αλληλεγγύης και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των Κρατών-Μελών και ειδικότερα ως προς τη βελτίωση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που επιβαρύνει υπέρμετρα και δυσανάλογα τη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, η επικείμενη λειτουργία του Επιχειρησιακού Γραφείου της FRONTEX στον Πειραιά την 1η Οκτωβρίου 2010 θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και όφελος για την προσπάθεια ελέγχου της υφιστάμενης παράνομης μεταναστευτικής πίεσης στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Στηρίζουμε δυναμικά την οικονομική διπλωματία, σε μία δύσκολη οικονομικά διεθνή συγκυρία. Μέσα σε ένα χρόνο έλαβαν χώρα περισσότερες μικτές Διυπουργικές Επιτροπές και διμερείς επαφές για θέματα οικονομικής πολιτικής από οποιαδήποτε άλλη περίοδο, με αποκορύφωμα το ελληνοαραβικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Ξαναζωντανεύουμε τη συνεργασία με τη Ρωσία, ξεδιπλώνουμε τις προσπάθειές μας στην Ασία και τον αραβικό κόσμο.

Ως προς την αναπτυξιακή συνεργασία, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η Ελλάδα ήταν παρούσα παντού, από την Αϊτή έως το Πακιστάν. Έχουμε προγραμματίσει και κάνουμε μια εκ βάθρων αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της αρμόδιας υπηρεσίας με απόλυτη διαφάνεια, που σημαίνει πως ό,τι προγραμματίζεται, όποια πρόταση εγκρίνεται μέσα από μία συγκεκριμένη διαδικασία, μπαίνει στο διαδίκτυο από την πρώτη ημέρα, και δεύτερον αποτελεσματικότητα, ώστε κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη που διατίθεται να έχει αποτέλεσμα αναπτυξιακό.

Αξιοποιούμε το διαμάντι που λέγεται Απόδημος Ελληνισμός. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και την επανεξέταση μετά από 15 χρόνια της λειτουργίας του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού.

Η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σεβασμό. Για να επιτύχουμε κάτι στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχουμε πάντα την «εθνική συνεννόηση». Για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε η σύσταση Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει το έργο να επεξεργαστεί ένα νέο στρατηγικό δόγμα που θα λειτουργήσει ως πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό θα είναι ένα πλάνο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και θα γίνει με τη συμμετοχή πρώτα απ’ όλα των παραγόντων και των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά σε στενή συνεργασία και με τον Ακαδημαϊκό χώρο και όλους αυτούς οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν σ’ αυτό το έργο. Σ’ αυτές τις επεξεργασίες, σ’ αυτές τις προετοιμασίες πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ( ΕΣΕΠ).

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Δεσμευτήκαμε για αποτελεσματικές Ένοπλες Δυνάμεις, που λειτουργούν με διαφάνεια και με ενισχυμένο κοινωνικό ρόλο

Εφαρμόζεται νέα δέσμη μέτρων για τη θητεία. Προωθήσαμε την καταγραφή των κατατασσόμενων στον ΟΑΕΔ, καθώς και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν την εκπαίδευση και την αναγνώριση προϋπηρεσίας ανάλογα με τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της θητείας τους.

Καταργήθηκε η ρουσφετολογική «γαλάζια» συνέντευξη για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών.

Εφαρμόζονται νέα μέτρα διαφάνειας για τους εξοπλισμούς όπως ο κώδικας δεοντολογίας και διαφάνειας στις επαφές των στελεχών με εταιρείες οπλικών συστημάτων

Υπογράφηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή η Σύμβαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου κατασκευάζονται τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, βάζοντας τέλος στην κρίση που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ανοίξαμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην κοινωνία

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που εγγυάται την αξιοκρατία και τον επαγγελματισμό.

Ψηφίστηκε νέος νόμος για την κάθετη δομή διοίκησης των ΕΔ και για την νέα δομή δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα. Εφαρμόζεται νέα διαδικασία κατάρτισης των εξοπλιστικών προγραμμάτων υπό το διαρκή έλεγχο της Βουλής.

Εκσυγχρονίστηκε η στρατολογική νομοθεσία και εισήχθη ο θεσμός του ειδικού έφεδρου οπλίτη.

Αναβαθμίστηκαν ακαδημαϊκά τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (μεταπτυχιακά προγράμματα, συνεργασία με ΑΕΙ κλπ)

Προωθήθηκε η σύνταξη τριετούς προϋπολογισμού προγραμμάτων και εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 1 δις το 2010 από εξοπλιστικά προγράμματα.

Επανασχεδιάστηκε η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί (σχέδιο Δευκαλίων)

Διαμορφώθηκε το στρατηγικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της σχέσης των Ενόπλων Δυνάμεων με το μοντέλο «πράσινης ανάπτυξης» (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις, «πράσινα» νοσοκομεία και στρατόπεδα κ.ο.κ.) με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΚΑ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, παρά το εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε

α) Απλοποίηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

Στο ΕΣΠΑ, τριπλασιάσαμε την απορρόφησή του μέσα σε ένα χρόνο. Από μόλις 3,5% απορρόφηση που παραλάβαμε (παρόλο που το ΕΣΠΑ «έτρεχε» από το 2007), σήμερα η απορρόφηση έχει φτάσει το 10,6% (Σεπτέμβριος 2010), και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεπεράσει το 15%.

Απλοποιήσαμε δραστικά όλες τις διαδικασίες υλοποίησης προγραμμάτων (ψηφίσαμε σχετικό νόμο τον Μάρτιο 2010). Αναμορφώσαμε το ΕΣΠΑ, υπογράφοντας Επιχειρηματικές Συμφωνίες Υλοποίησης με τις περιφέρειες και τα υπουργεία, δίνοντας έμφαση σε δράσεις υψηλού αναπτυξιακού αποτελέσματος που πιάνουν τόπο: την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την πράσινη ανάπτυξη. Δώσαμε πόρους για τουρισμό και υγειά που δεν υπάρχουν επιχειρησιακά προγράμματα.

Διασφαλίσαμε Χρηματοδοτικούς Πόρους για τη Χρηματοδότηση του Εθνικού Σκέλους του ΕΣΠΑ. Υπογράφτηκε, την 1η Ιουλίου 2010, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η σύμβαση για τη χρηματοδότηση με 2 δις € του εθνικού σκέλους του ΕΣΠΑ, με ευνοϊκούς όρους. Η χρηματοδότηση αφορά μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, περιφερειακά έργα υποδομών, περιβαλλοντικά έργα, δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, δράσεις απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας, ψηφιακής σύγκλισης, έρευνας καθώς και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JEREMIE και JESSICA.

Κάναμε πράξη την αποκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ προς την Περιφέρεια. Εκχωρήσαμε πόρους ύψους 7,5 περίπου δισεκ. ευρώ και αρμοδιότητες στις 13 Περιφέρειες της χώρας με την υπογραφή Επιχειρηματικών Συμφωνιών Υλοποίησης.

Εισάγουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με βασικό αρωγό το ΤΕΜΠΜΕ (στο εξής ΕΤΕΑΝ) με στόχο να κινητοποιήσουμε 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ την περίοδο 2010-2011, που ανατροφοδοτούν τις επιχειρήσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις για ρευστότητα και επενδύονται σε βιώσιμα επενδυτικά σχέδια

β) Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα

Εξειδικεύονται οι μέχρι σήμερα αποσπασματικές και ασύνδετες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια με ολοκληρωμένα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν επανασχεδιασθεί 12 υφιστάμενα περιφερειακά προγράμματα και είχαν προωθηθεί 8 νέα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα ύψους άνω των 2 δις €, με πόρους από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και με στοχευμένη χρήση εθνικών πόρων.

γ) Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων

Ψηφίσαμε ήδη νόμο και απλοποιούνται από τις αρχές Οκτώβρη σε 1 βήμα και 1 ημέρα από 15 βήματα και 35 που ισχύουν έως τώρα, οι διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων. Θεσπίζεται η λειτουργική έννοια της υπηρεσίας μιας στάσης για τις επιχειρήσεις.

Επόμενο βήμα: η ριζική απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ανασχεδιάζεται το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών, και επιμέρους αδειών που απαιτούνται για την αδειοδότηση. Μειώνονται περιττές και χρονοβόρες διαδικασίες. Μειώνονται δραστικά και προσδιορίζονται συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες.

δ) Επιτάχυνση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων

Έχουμε ήδη ξεμπλοκάρει μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Με την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την Επιτάχυνση των Μεγάλων Έργων η κυβέρνηση και η χώρα αποκτούν ένα εργαλείο συμπύκνωσης του χρόνου και διαφανοποίησης των διαδικασιών υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων. Αφορά κατ’αρχήν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν μία θετική και πολλαπλασιαστική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας μας, επενδύσεις οι οποίες «αντιλαμβάνονται» το γεωπολιτικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Με το σχέδιο νόμου, προσδιορίζεται αντικειμενικά η έννοια του Μεγάλου Έργου με βάση τη σημαντικότητα και το εύρος της θετικής επίδρασης μιας επένδυσης στην Εθνική Οικονομία, ενώ καθιερώνονται ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα στη διαδικασία Μεγάλων Έργων. Στην πρόταση νόμου εισάγεται ένα ειδικό, ευέλικτο, αντικειμενικό και αποτελεσματικό πλαίσιο κανόνων, διαδικασιών και διοικητικών δομών για την υλοποίηση μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δικτύων και τελικά υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πεδία στα οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας είναι τα εξής: τουρισμός, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια. Βάσει του Μνημονίου η κοινή επιτροπή που θα δημιουργηθεί θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες. Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

ε) Χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων

Χρηματοδοτούμε επενδυτικά σχέδια μέσω του Επενδυτικού Νόμου, διοχετεύοντας άμεσα πόρους στην οικονομία. Έχουμε διαθέσει 700 περίπου εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα, ενισχύοντας δεκάδες επιχειρήσεις στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Για ολόκληρο το 2010 θα ενισχυθούν ιδιωτικές επενδύσεις με περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Στ) Επανασχεδιασμός Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.


Δώσαμε προτεραιότητα εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, σταματώντας την σπατάλη δημόσιου χρήματος και την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με έργα αμφίβολης ανταποδοτικότητας.

ζ) Άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα

Στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού τολμήσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη ιστορική τομή με την άρση του καμποτάζ στη θαλάσσια κρουαζιέρα. Το είπαμε και το κάναμε. Βάλαμε τις βάσεις για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ώστε η χώρα μας να μπορεί να γίνει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο. Για εμάς πολιτική είναι να υλοποιούμε βαθιές τομές που κανένας μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να κάνει.

Δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στη αγορά

Ενεργοποιήσαμε δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ τα οποία πρότειναν οι ίδιοι οι φορείς της αγοράς. Για να καλυφθούν δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, αλλά και να εξοφληθούν εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ενώ είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα που αφορά σε χορήγηση εγγύησης δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Υπεγράφη ήδη με τους παραγωγικούς φορείς το Συμβόλαιο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ύψους 9.1 δισεκ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Προχωρήσαμε στη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, υλοποιώντας στροφή στα ανακυκλούμενα κεφάλαια, με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ που προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013. Στηρίζουμε κατά προτεραιότητα την καινοτομική επιχειρηματικότητα , την εξωστρέφεια, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια. Με τους πόρους του Ταμείου θα ενισχύσουμε, με τη χορήγηση μικροπιστώσεων και χαμηλότοκων δανείων, νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ―ο πολιτισμός― θα αποτελέσει εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική.

Ενεργοποιήσαμε το Ταμείο JEREMIE και το ενισχύσαμε με ακόμα 150 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις ψηφιακής σύγκλισης και αναβάθμισης της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Δεσμευτήκαμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε το εισόδημα του πολίτη σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες.

α) Μάχη για τη μείωση των τιμών

5.000 φάρμακα ανατιμολογήθηκαν με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων, που αντίστοιχο δεν λειτουργεί πουθενά στην Ε.Ε. Αποτέλεσμα, μειώσεις σε τιμές κατά 20%, βαθειά ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας και εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά μας ταμεία που τόσο χρόνια αιμορραγούν λόγω της υπερτιμολόγησης.

Παγώσαμε για το σχολικό έτος 2010-2011 τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δίνοντας ένα ουσιαστικό στήριγμα σε χιλιάδες οικογένειες.

Δώσαμε μια βαθιά ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες που είναι στο νοίκι, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους δύναμη. Τροποποιήσαμε με νομοθετική διάταξη τους όρους και τα αποτελέσματα της καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή, ενώ π.χ. η αποζημίωση που θα καταβάλει ο μισθωτής περιορίζεται από τέσσερα μηνιαία μισθώματα σε ένα.

Για πρώτη φορά υπόκεινται σε έλεγχο 40 πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλα μερίδια αγοράς σε βασικά αγαθά, με σκοπό να διαπιστωθεί η έκταση των υπερτιμολογήσεων στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους στη χώρα .

Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών από τον Δεκέμβριο του 2009, παρέχοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθεί πάνω από 1.000 προϊόντα σε 9 σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές.

β) Κινήσεις ουσιαστικής ενίσχυσης του νοικοκυριού και του επιχειρηματία στη σχέση τους με τις τράπεζες

Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων. Από τα πρώτα νομοσχέδια που ως Κυβέρνηση ψηφίσαμε ήταν αυτό που έδωσε τη δυνατότητα σε 27.000 περίπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Χιλιάδες επαγγελματίες και καταναλωτές που αποπλήρωσαν τις οφειλές βγήκαν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

«Δεύτερη ευκαιρία» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας για προστασία των νοικοκυριών από την υπερχρέωση με νόμο που ψηφίσαμε. Δίνουμε πλέον διέξοδο, μια δεύτερη ευκαιρία, σε κάθε συμπολίτη μας που αποδεδειγμένα, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία αδυνατεί σήμερα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Δεσμευτήκαμε να προωθήσουμε τη διεθνή παρουσία της χώρας μας καθώς και την αναπτυξιακή μας δυναμική στον τομέα της Ναυτιλίας

Συστήσαμε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θέσαμε σε νέα βάση τη σχέση μεταξύ της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Σ.Ε.Π. Α.Ε., θυγατρικής της COSCO, με στόχο την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος, την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και την ανάταξη των υπηρεσιών. Αναδεικνύουμε τον Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο με αναβάθμιση των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών χρηματοδοτώντας έργα ύψους 1 δισ. ευρώ, με βάση το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα επενδύσεων 2010-2014 του ΟΛΠ. Στον χώρο της ακτοπλοΐας προωθούμε πρωτοβουλίες προκειμένου ο Πειραιάς να γίνει ένα λιμάνι σύγχρονης εξυπηρέτησης για τους επιβάτες, τους τουρίστες και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή καλύψαμε το θεσμικό κενό για την παροχή προστασίας σε Έλληνες ναυτικούς που είναι ναυτολογημένοι σε πλοία υπό ελληνική σημαία και εκτελούν πλόες εσωτερικού, οι οποίοι εγκαταλείπονται από τον πλοιοκτήτη. Με την τροπολογία αυτή δόθηκε τέλος σε ένα χρόνιο και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που προκαλούσε στους ναυτικούς η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό με προσέλκυση νέων στελεχών και κίνητρα για την παραμονή του υπάρχοντος στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Προτεραιότητα αποτελεί η ανακαίνιση και η αναβάθμιση του Κέντρου Επιμόρφωσης Εμπορικού Ναυτικού. Από την πρώτη στιγμή υπογράψαμε απόφαση για την πρόσληψη εκατόν ογδόντα (180) ωρομίσθιων καθηγητών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, υιοθετώντας το όραμα της Πράσινης Ανάπτυξης

α) Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων με πυρήνα του την Πράσινη Ανάπτυξη.

Το Πρόγραμμα που δημιουργήσαμε στοχεύει στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των υδατικών πόρων, στην ορθή διαχείριση των μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αντιμετώπιση, μετριασμό και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην αστική αναγέννηση, στο βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και στο συντονισμό των περιβαλλοντικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:
Η προσέλκυση και η πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό €44,44 δισ. έως το 2015.
Η δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

β) Ανακύκλωση

Ψηφίσαμε το νόμο για την ανακύκλωση, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που οδηγούν σε μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, εξοικονομώντας πόρους και ενέργεια.

Προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί στη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, συνδέσαμε τα τέλη που πληρώνουν με τις ποσότητες που απορρίπτουν, καθώς και με τη παροχή υπηρεσιών, εφαρμόζοντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για ανακύκλωση. Ανάλογη είναι και η μέριμνα για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας η Ελλάδα θα αποφύγει καταδίκες και πρόστιμα που προέκυψαν από την κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών.

γ) Προστασία καμένων περιοχών

Ψηφίσαμε, από την πρώτη στιγμή, νόμο για την προστασία των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής από τις πυρκαγιές του 2009. Είχαμε δεσμευτεί να θωρακίσουμε το φυσικό πλούτο της Ελλάδας και να βάλουμε φραγμό στην αυθαιρεσία. Δημιουργήσαμε υπηρεσία κατεδαφίσεων και θεσμοθετήσαμε την κτηματογράφηση και τη σύνταξη δασικών χαρτών για τις περιοχές που κάηκαν.

Επικυρώσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που βάζει σε νέα βάση την προσπάθειά μας για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, όχι μόνο για την ανακούφιση των περιοχών και των κατοίκων τους αλλά κυρίως για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξή τους. Πρόκειται για μια συλλογική κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία προβλέπει και τους κατάλληλους μηχανισμούς διυπουργικού συντονισμού. Και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελεί νόμο του Κράτους.

δ) Πράσινο Ταμείο και κύρωση Δασικών Χαρτών

Καταθέσαμε στη Βουλή σχέδιο νόμου για το Πράσινο Ταμείο και την κύρωση Δασικών Χαρτών. Το Πράσινο Ταμείο, το κυριότερο εργαλείο εφαρμογής της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί ένα οργανωμένο, δομημένο και πλήρες σύστημα άσκησης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πολιτικής. Με το νέο νομοσχέδιο, απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες κατάρτισης έως και κύρωσης των δασικών χαρτών. Η προστασία του δασικού πλούτου μπορεί να επιτευχθεί με την κύρωση των δασικών χαρτών.

ε) Παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα

Προστατέψαμε το περιαστικό πράσινο της πρωτεύουσας, με την αναστολή κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στον Υμηττό, στους ορεινούς όγκους Πατέρας, Γεράνεια, Κιθαιρώνας και Πάστρα, καθώς και στους υγροτόπους Ψάθας της Δυτικής Αττικής και Βουρκάρι του Δήμου Μεγάρων.

Προχωρήσαμε στη διάνοιξη ενός παραλιακού μετώπου των 1,8 χιλιομέτρων, με στόχο να προσφέρουμε στον πολίτη το αυτονόητο δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της Αττικής και συνεχίζουμε.

Αναβαθμίζουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων και αναπλάσεων που περιλαμβάνονται στα Προγράμματα «Αθήνα-Αττική 2014» και «Θεσσαλονίκη 2012». Με πεζοδρομήσεις κεντρικών δρόμων, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, άνοιγμα του παραλιακού μετώπου ταρατσόκηπους, ποδηλατόδρομους και μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα, οι δύο πόλεις αλλάζουν και μετατρέπονται σε σύγχρονες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με νέα ταυτότητα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Στο ίδιο πνεύμα, αρχίσαμε μια δράση καθαίρεσης διαφημιστικών πινακίδων.

Ανακηρύξαμε τη Λίμνη Καστοριάς σε Περιοχή Προστασίας της Φύσης.

Υπογράψαμε την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία για την προστασία του οικότοπου των Πρεσπών, διαφυλάσσοντας ένα πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο.

Θεσπίσαμε για τον Ασωπό αυστηρά όρια εκπομπών για τις βιομηχανίες της περιοχής και εξασφαλίσαμε όχι μόνο ασφαλές πόσιμο, αλλά και αρδευτικό νερό. Παράλληλα, δρομολογήσαμε ενέργειες που απαιτούνται για τη σταδιακή αποκατάσταση των ρυπασμένων υπόγειων νερών.

Θέλοντας να βάλουμε ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών και ανταποδίδοντας ισοζύγιο ωφέλειας στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του πολίτη, ψηφίσαμε το νόμο «ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Έτσι, αποκαθίσταται με δίκαιο τρόπο ένα κοινωνικό πρόβλημα που αφορά ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας, οφείλοντας παράλληλα σεβασμό στους πολίτες που δεν έχουν αυθαιρετήσει.

Στ) Βιοποικιλότητα

Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας, ως εθνικού κεφαλαίου και κρίσιμης παρακαταθήκης της χώρας για το μέλλον. Το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες χαρακτηρισμού περιοχών προστασίας και αποσαφηνίζει τι επιτρέπεται και τι αποκλείεται από αυτούς τους σημαντικούς θύλακες βιοποικιλότητας και φυσικών πόρων. Επιπλέον, έρχεται να συμπληρώσει κενά που αφορούν για παράδειγμα στην προστασία των μικρών υγροτόπων και στα μέτρα διαχείρισης και προστασίας των περιοχών του κοινοτικού δικτύου Natura 2000.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφαρμόζουμε μία εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, που στόχο έχει να καταστήσει την Ελλάδα ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Εκτός από την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακή «πύλη» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δύση, Ευρώπη και τα Βαλκάνια, κατασκευάζουμε και συνεχώς επεκτείνουμε ένα ολόκληρο δίκτυο που διαπερνά ολόκληρη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε αποφασιστικά τη διασύνδεση του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου με την Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ιταλία. Με παρόμοιες πρωτοβουλίες, εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, καταπολεμάμε την ενεργειακή φτώχεια και κατά συνέπεια προστατεύουμε το περιβάλλον. Κάναμε πραγματικότητα την ομαλή απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ο ενεργειακός τομέας της χώρας προσφέρει τώρα σημαντικές ευκαιρίες για καινούργιες επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ψηφίσαμε νόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγώντας τη χώρα σε μια καινούργια εποχή όπου θα αξιοποιούνται οι πλούσιοι φυσικοί της πόροι σε ήλιο, αέρα και θάλασσα. Ο νέος νόμος απλοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, τονώνοντας την εγχώρια βιομηχανία και προσφέροντας καθαρή και εγχώρια παραγόμενη ενέργεια σε καταναλωτές και παραγωγικούς φορείς.

Καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σχεδιασμό για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε θέματα ενέργειας (20-20-20), ο οποίος εξειδικεύει ανά έτος τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Περιλαμβάνει συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη συμμετοχή κατά 10% των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και 4% μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου. Μέχρι το 2020, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ.

Θεσπίσαμε τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ), ένα μέτρο που συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής των κτηρίων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Τα οφέλη από τον ΚΕΝΑΚ είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Τα οικονομικά οφέλη αφορούν κυρίως στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και εξόδων συντήρησης των κτηρίων και στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Τα κοινωνικά οφέλη αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη αφορούν στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα.

Ψηφίσαμε νόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση σε κτήρια, εγκαταστάσεις και παραγωγικές διαδικασίες, που δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και μικρομεσαίες βιοτεχνίες, αλλά και σε κάθε πολίτη, να εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Προωθήσαμε νομοθετική ρύθμιση που αφορά στις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, αλλάζοντας τις διαδικασίες με τις οποίες ο δημόσιος τομέας προμηθεύεται προϊόντα, υπηρεσίες, έργα. Οι δημόσιοι φορείς ως μεγάλοι καταναλωτές οφείλουν να χρησιμοποιούν την ισχυρή αγοραστική τους δύναμη για αγαθά και υπηρεσίες που σέβονται το περιβάλλον και συμβάλλουν σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων, όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ρύπανση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η εξάντληση των φυσικών πόρων.

Προχωρήσαμε στο πάγωμα των οικιακών τιμολογίων της ΔΕΗ μέσα στο 2010, επιδεικνύοντας την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία που υπαγορεύει η παρούσα οικονομική συγκυρία. Ακόμη, ορίσαμε ότι οι ευπαθέστερες κοινωνικά ομάδες θα πληρώνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, έως και 20%, εντασσόμενοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Θέσαμε εκτός λειτουργίας τη ρυπογόνο μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 1», δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η αρχή των αλλαγών στην Παιδεία έπρεπε να ξεκινήσει από τη βάση του εκπαιδευτικού μας συστήματος όχι από την κορυφή όπως γινόταν μέχρι τώρα. Με όραμα ουσιαστικό και δέσμευση πολιτική θέσαμε το Μαθητή στο επίκεντρο της πολιτικής μας στην Παιδεία. Όλα στην εκπαίδευση πρέπει να συγκλίνουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών. Για αυτό είπαμε «Πρώτα ο Μαθητής». Όχημα για το όραμα και τη δέσμευση μας αυτή είναι το «Νέο Σχολείο». Μια συνολική πολιτική πρόταση που οδηγεί στην υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης για «Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους».

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

α) Το «Νέο Σχολείο» κτίζεται με θεμέλια στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Επικεντρώνουμε στην πραγματική μαθητική ζωή, έτσι όπως αυτή ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και συνεχίζεται στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δεν επικεντρώνουμε στις εισαγωγικές εξετάσεις όπως συνέβη αρκετές φορές μέχρι σήμερα, - χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα - αλλά εκεί που μπαίνουν βάσεις της μάθησης. αλλά και του νέου τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ. Χτίζουμε το Νέο Σχολείο με πρωταγωνιστή το μαχόμενο εκπαιδευτικό.

Το «Νέο Σχολείο» οικοδομείται σε πέντε βασικές αρχές και αξίες: ολοήμερο, ενταξιακό, ψηφιακό, αειφόρο, καινοτόμο. Στο πλαίσιο της νέας εκπαιδευτικής πολιτικής, τον πρώτο χρόνο ψηφίσαμε και ολοκληρώσαμε τις δύο πρώτες μείζονες νομοθετικές παρεμβάσεις για την παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και τη διά βίου μάθηση. Το τρέχον σχολικό έτος υλοποιούνται οι εξής συγκεκριμένες δράσεις και επιμέρους στόχοι του Νέου Σχολείου:
Εκπόνηση νέων και ευέλικτων Προγραμμάτων Σπουδών για την υποχρεωτική εκπαίδευση,
Ολοκλήρωση της πρότασης για τη δομή, το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων σπουδών του Νέου Λυκείου, καθώς και του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
Υλοποίηση του Θεσμού: «Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα» στα 800 πολυπληθέστερα, 12θέσια σχολεία της χώρας (30% του μαθητικού πληθυσμού), στο ενιαίο πρόγραμμα εντάσσονται από την Α’ Δημοτικού η διδασκαλία πληροφορικής και Αγγλικής ώστε να είναι δίδεται πιστοποιητικό γλώσσομάθειας και πληροφορικής στην Γ’ Γυμνασίου. Εισάγεται από φέτος ο θεσμός της φιλαναγνωσίας και μαθήματα αισθητικής αγωγής (μουσική, θέατρο) με πρόσληψη 2.000 ειδικών εκπαιδευτικών.
Εξορθολογισμός και μείωση της ύλης στην Ε’ και την Στ’ δημοτικού και στο Γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, με στόχο την καλύτερη εμπέδωση της από τα παιδιά.
Αναβάθμιση του διδακτικού ρόλου και του κοινωνικού κύρους του Έλληνα εκπαιδευτικού για το Νέο Σχολείο, με την εφαρμογή και υλοποίηση της δράσης για την Εθνική Στρατηγική Επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ( 155 εκατ. €).
Πιλοτικό πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης (600 σχολεία εθελοντικά μέχρι στιγμής) για την κριτική ενίσχυση/υποδοχή του «Νέου Σχολείου».
Στρατηγική αναδιάρθρωση της Ειδικής Αγωγής, με ένα σχέδιο κρίσιμων δράσεων: προμήθεια ειδικού υλικού για όλα τα ειδικά σχολεία και για πρώτη φορά διορισμοί στην Ειδική Αγωγή μέσω ΑΣΕΠ, εξασφάλιση πιστώσεων για παράλληλη στήριξη (εκπαιδευτικός ανά μαθητή) για τα παιδιά με αναπηρία.
Εκπαιδευτικές δράσεις και κυρίως σημαντικές παρεμβάσεις για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες:
Ρομά, από φέτος ειδικά προγράμματα σε 80 δήμους
Μειονότητα της Θράκης, ξεκίνησε από Σεπτέμβρη πρόγραμμα υποστήριξης σε όλα τα σχολεία και με κινητές μονάδες στα χωριά
Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Σε 20 σχολικές μονάδες με στόχο τη μείωση της σχολικής διαρροής σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.
Υποστήριξη του Νέου Σχολείου με την υλοποίηση της στρατηγικής για το ψηφιακό σχολείο που εμπεριέχει εκπαιδευτική πλατφόρμα και ψηφιακό περιεχόμενο και επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Όλη η ύλη της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού των τριών τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, όλων των μαθημάτων, είναι σε ψηφιακή μορφή με βοηθήματα και επιπλέον υλικό για τη βοήθεια των μαθητών. Το ψηφιακό σχολείο περιλαμβάνει υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές για τα σχολεία, (φορητά εργαστήρια υπολογιστών και διαδραστικούς πίνακες). Από εφέτος το ψηφιακό σχολείο εφαρμόζεται πιλοτικά στα 800 δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα και σε 1250 Γυμνάσια. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός όλων των έργων για το ψηφιακό σχολείο ανέρχεται στα 616 εκατ.€ με ορίζοντα το 2015.
Δημιουργία ψηφιακών βοηθημάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Σχεδιασμός/εφαρμογή του θεσμού του «Τεχνολογικού Σχολείου» και ειδικότερα του «Τεχνολογικού Λυκείου»

β) Εκπαιδευτικοί. Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου αφορούσε την «Αναβάθμιση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού». Ο Νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει:

Διατάξεις σχετικά με την εξέλιξη και τον επαγγελματικό βίο του εκπαιδευτικού

Το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, ο θεσμός του μέντορα, η αξιολόγηση , η αντικειμενική επιλογή στελεχών με επιτροπές που περνούν από την Βουλή κλπ. Ο νόμος έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, ενώ οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν μείζονες πολιτικές επιλογές συζητούνται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (πχ. το περιεχόμενο της αξιολόγησης).

Οι διορισμοί των εκπαιδευτικών από το επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα γίνονται με ενιαίο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο.

Συγκροτήθηκαν τα Συμβούλια επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης με αναβαθμισμένο κύρος, αφού οι πρόεδροι και οι αναπληρωτές ορίσθηκαν μετά από ακρόαση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πραγματοποιήθηκε η επιλογή Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, μέσα από μια αντικειμενική, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία και με οργανωμένη και μαγνητοφωνημένη συνέντευξη για πρώτη φορά στο Δημόσιο Τομέα.

Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης ( τ. κολέγια)

Με τον ίδιο Νόμο ρυθμίστηκε το χρόνιο ζήτημα της αδειοδότησης των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης (τ. κολέγια). Ανατράπηκε η φαυλότητα αδειοδότησης των «κολεγίων» και ορίστηκε ως φορέας ελέγχου και αδειοδότησης το ΕΚΕΠΙΣ το οποίο μέχρι 31 Αυγούστου υλοποίησε την πρώτη εφαρμογή του νόμου. Όσα κολέγια δεν συμμορφώθηκαν με τις διατάξεις του νέου νόμου συνεχίζοντας να παραπλανούν τους νέους και τις οικογένειες τους, ως φερόμενα πανεπιστήμια, υπέστησαν τις νόμιμες κυρώσεις.

Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Επίσης, με τον ίδιο Νόμο ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από 1ης Σεπτέμβρη η συγχώνευση των εκκλησιαστικών σχολείων (από 27 σε 10) με σημαντικό οικονομικό όφελος 2 εκατ.€ αλλά και αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης τους.
Προσαρμόστηκαν όλες οι διαδικασίες της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης σε αυτές των δημοσίων σχολείων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Με το ΠΔ 38/2010 ενσωματώθηκε η οδηγία που αφορά στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα στο καθεστώς εκκρεμοτήτων και καταδίκης της χώρας επί 20 χρόνια .

γ) Δια Βίου Μάθηση. Με βάση το Νόμο για την «Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης» που ψηφίστηκε:

Αποτυπώνονται με σαφήνεια τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης δια βίου μάθησης, αποκεντρώνονται οι λειτουργίες της και προβλέπεται η δυνατότητα διασύνδεσης και συνεργασίας όλων των φορέων μέσω του Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης.

Ορίζεται πλέον με σαφή τρόπο η περιφερειακή λειτουργία της Επαγγελματικής Κατάρτισης ώστε η Περιφέρεια και ο Δήμος να έχουν λόγο στην επιλογή και λειτουργία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ορίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας πιστοποίησης και αδειοδότησης για 5000 εργαστήρια σπουδών που απασχολούν πάνω από 40.000 εργαζόμενους και λειτουργούσαν μέχρι σήμερα χωρίς άδεια και πλαίσιο.

Νομοθετείται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα) με στόχο την αναγνώριση των προσόντων των ατόμων, από όπου και αν αυτά αποκτήθηκαν και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.

Ανασυγκροτείται η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και η οργανωτική και διοικητική αρχιτεκτονική του συστήματος διά βίου μάθησης με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης και επιτελικών φορέων με διακριτές αρμοδιότητες.

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, βελτιώσαμε την καθημερινότητα του φοιτητή και εξοικονομούμε πόρους. Μέσα από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ‘’Εύδοξος’’ www.eudoxus.gr ο φοιτητής μπορεί άμεσα να επιλέγει και να παραγγέλλει με ηλεκτρονικό σύστημα τα συγγράμματα του ενώ απέκτησε πρόσβαση δωρεάν σε 11.500 ηλεκτρονικά συγγράμματα και σε σημειώσεις καθηγητών που τις έχουν διαθέσει στο σύστημα. Από τις 4 Οκτωβρίου 2010 οι φοιτητές παίρνουν τα συγγράμματα στην ώρα τους. Βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία και τις ουρές.

Φέτος επιτρέπουμε την αυτόματη μετεγγραφή φοιτητών σε περιοχή που φοιτά αδερφός ή αδερφή χωρίς όρους όταν πρόκειται για περιφερειακό πανεπιστήμιο. Συνεισφέρουμε στην αποφυγή των 3 σπιτιών σε πολλές οικογένειες.

Επελέγησαν και υλοποιούνται 141 projects μεταξύ Πανεπιστημίων και Επιχειρήσεων με στόχο νέα προϊόντα και πατέντες και επελέγησαν και χρηματοδοτήθηκαν οι πρώτες spin off εταιρίες από Πανεπιστήμια

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Σε μια δύσκολη χρονιά τα σχολεία άνοιξαν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους και τα βιβλία περίμεναν τους μαθητές. Και στην παιδεία το αυτονόητο γίνεται πράξη. Απόδειξη ότι από μόνη της η φροντίδα, η αλλαγή νοοτροπίας στο Κράτος, είναι αρκετή για να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών.

Διαχείριση από τον Νοέμβριο 2009 της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με στόχο να αντιμετωπιστεί η μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές των προσλήψεων.

Επιστροφή 5000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία τους

Αλλαγή του σχεδιασμού του τρόπου στελέχωσης σε ετήσια βάση των σχολείων.

Εξορθολογισμός και αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων των σχολείων της Ομογένειας με επιστροφή 1000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στην Ελλάδα.

Κατάργηση 6 φορέων και συγχώνευση εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου. Έχει προχωρήσει η επεξεργασία και σύντομα θα υλοποιηθεί η συγχώνευση συγκεκριμένων φορέων.

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ:
ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ


α) Τριτοβάθμια

Ξεκίνησε πριν λίγες μέρες η διαδικασία δημόσιου διαλόγου για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πυλώνες της ριζικής αλλαγής που προτείνεται οροθετούνται σε γενικές γραμμές ως εξής: Ουσιαστική αυτοτέλεια των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, εισαγωγή και θεσμικά της αξιολόγησης και της κοινωνικής λογοδοσίας, διεθνοποίηση και εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής διαδικασίας, σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την κοινωνία και την οικονομία, πρόοδος μετρήσιμη και στοχοθεσία στην Τεχνολογία, στην Έρευνα, στην κοινωνία της γνώσης.

Υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους προτείνουμε να βασιστεί ο διάλογος:
Ο πρώτος άξονας αφορά στη νέα ταυτότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη νέα ταυτότητα του Πανεπιστημίου, τη νέα ταυτότητα του Τεχνολογικού Ιδρύματος, με σεβασμό και κύρος. Αυτό περνάει μέσα από το νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η διαδικασία της αξιολόγησης.
Ο δεύτερος άξονας είναι η νέα ταυτότητα για το φοιτητή: σπουδές με αξία
Ο τρίτος άξονας είναι η νέα ταυτότητα για τους καθηγητές. Διεθνής αναγνωρισιμότητα, καταξίωση και διάκριση. Η διεθνοποίηση σημαίνει να δώσουμε περισσότερη Ελλάδα στον κόσμο και να ελκύσουμε περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα.

β) Έρευνα και Τεχνολογία

Η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι πλέον οργανικά διασυνδεδεμένες με την εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση σε μια σχέση αλληλοτροφοδότησης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό και η συσσωρεμένη γνώση που βρίσκεται σήμερα στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα αλλά και να διασφαλισθεί η μακροχρόνια ανάπτυξη της Έρευνας και της Παιδείας στη χώρα.

Η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, συλλέγει προτάσεις για την ενδυνάμωση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στην Ελλάδα, την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού και την δημιουργία ενιαίου χώρου έρευνας. Κυρίως τη στενότερη σύνδεση έρευνας, Παιδείας, κοινωνίας και οικονομίας.

Επίσης, αποφασίστηκε -και ψηφίστηκε εντός του 2010- η πιο ευέλικτη μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ), του οποίου η συγκρότηση αποφασίστηκε το Σεπτέμβριο. Το Ε.Σ.Ε.Τ είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής. Το νέο Ε.Σ.Ε.Τ αποτελείται από 11 διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη. Ο ρόλος του είναι κρίσιμος ενόψει της προετοιμασίας του νέου θεσμικού πλαισίου, για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα.
Ακόμα, έχει ξεκινήσει η νέα διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων που προβλέπεται ανά 5ετία. Για πρώτη φορά στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν τόσο τα κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), όσο κι άλλοι εκτός ΓΓΕΤ και Υπουργείου Παιδείας δημόσιοι ερευνητικοί φορείς. Η πρώτη φάση της αυτοαξιολόγησης των κέντρων έχει ήδη ολοκληρωθεί και γίνεται η προετοιμασία της εξωτερικής αξιολόγησης από διεθνή οίκο.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ

Δεσμευτήκαμε για την προώθηση, με απόλυτη διαφάνεια, της ανάπτυξης των υποδομών στη χώρα μας. Για μας, η ανάπτυξη, με απόλυτη διαφάνεια, των μεταφορών, των υποδομών και τα δημόσια έργα αποτελούν βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον πρώτο χρόνο:

Ψηφίσαμε, μετά από εξαντλητικό διάλογο, το νόμο για την απελευθέρωση των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, εξασφαλίζοντας σε όσους ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο τριετή μεταβατική περίοδο προκειμένου να μεταβούν ασφαλώς στη νέα εποχή της ανοιχτής αγοράς. Παράλληλα, διασφαλίσαμε το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να ασκήσει το επάγγελμα του μεταφορέα εφ’ όσον πληροί τις προϋποθέσεις, ενώ γλιτώσαμε την χώρα από πρόστιμα της Ε.Ε. που θα ανέρχονταν σε 100.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης αλλαγής του καθεστώτος που επικρατούσε. Με την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού θα έχουμε χαμηλότερες τιμές κομίστρων και τελικώς χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα.

Παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να ψηφισθεί εντός του Οκτωβρίου, προκειμένου να σταματήσει να αιμορραγεί η ελληνική Οικονομία από το δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας ελλειμματικών υπηρεσιών. Κι αυτό χωρίς να χάσει κανείς από τους εργαζόμενους τη δουλειά του και να υποστεί περικοπές στις βασικές αποδοχές του.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την Οδική Ασφάλεια και αναμένεται να ψηφισθεί εντός του Οκτωβρίου. Εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020. Ακόμη, αναπτύσσεται σύστημα εποπτείας και επιμέρους ρυθμίσεις του θεσμού τεχνικού ελέγχου οχημάτων για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, απελευθερώνεται η Λειτουργία Συνεργείων και Πρατηρίων Υγρών και Αερίων Καυσίμων, ρυθμίζονται θέματα οδικών μεταφορών και κυρώνεται Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΣΘ.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ολοκληρώθηκε μέσα στο Σεπτέμβριο η δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού, πηγαίνουμε σε μια Αρχή η οποία θα συντονίζει και θα οδηγεί τις πτήσεις. Επιτυγχάνουμε αύξηση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου, μείωση του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες, μείωση του χρόνου καθυστερήσεων. Μια μικρή επανάσταση αποτελεί η ρύθμιση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης και ανάπτυξης των ελληνικών αεροδρομίων στην ελληνική περιφέρεια. Ένα άλλο μεγάλο θέμα που ρυθμίζεται δια νόμου πλέον, μετά την πρώτη τομή που έγινε στις αρχές αυτού του χρόνου είναι η απελευθέρωση του handling.

Δημιουργήθηκε Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης έργων μελετών και υπηρεσιών. Το Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης υπηρετεί δύο σκοπούς: την κατά κυριολεξία διαφάνεια αφενός, αφού τα ουσιώδη στοιχεία της εξέλιξης κάθε έργου αναρτώνται στο διαδίκτυο και αφετέρου υπηρετεί τη συγκέντρωση με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο αξιόπιστων στοιχείων για την παρακολούθηση και τη βελτιωτική παρέμβαση στην εξέλιξη συμβάσεων έργων και υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται 2.851 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 14,35 δισ. ευρώ.

Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων έργων και μελετών. Έγινε πρόσκληση προς όλους τους φορείς αλλά και ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του χώρου, καθώς και στους πολίτες να υποβάλλουν προτάσεις σχετικά με την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που παρουσιάζει το υφιστάμενο πλαίσιο για την παραγωγή Δημοσίων Έργων. Επί του παρόντος διεξάγεται διαβούλευση για την οριστικοποίηση των τελικών νομοσχεδίων, με το ΤΕΕ και τις μελετητικές και εργοληπτικές οργανώσεις. Επίσης έχει προετοιμαστεί σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής με αρμοδιότητες στους ελέγχους ωριμότητας, την εκδίκαση ενστάσεων στο προσυμβατικό στάδιο, τη συμμετοχή στις Επιτροπές παραλαβής έργων, στη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων στα έργα και τη Διαχείριση Μητρώου Μελετητών & Γραφείων / Εταιρειών Μελετών – χορήγηση πτυχίων.

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση με σύμβαση παραχώρησης της ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο.

Επανασχεδιάζονται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ακυρώθηκαν οι σχετικές προεκλογικές δημοπρατήσεις, αφού τα έργα δεν ήταν ώριμα και έλειπαν μελέτες. Τα νέα Οδικά Έργα της Αττικής, επαναξιολογούνται, λαμβανομένου υπόψη και του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού που βρίσκεται υπό σύνταξη. Για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι χρειάστηκε παράταση προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος χρηματοδότησης του έργου, αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει τους πόρους, να επιλυθούν θέματα λειτουργίας με συνεργασία ΥΠΑ/ΓΕΑ, δεδομένου ότι εφάπτεται με το στρατιωτικό αεροδρόμιο της περιοχής και να επιλυθούν τα θέματα προμήθειας, τοποθέτησης και λειτουργίας του εξοπλισμού αεροναυτιλίας σε συνεργασία με την ΥΠΑ. Όλα αυτά διευθετήθηκαν και οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο αναμένεται να υποβληθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Λαμβάνονται μέτρα για την επίσπευση και επανεργοποίηση των έργων παραχώρησης. Διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις για τις χαράξεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Η Κυβέρνηση επιταχύνει τις απαλλοτριώσεις, αρχικές και συμπληρωματικές με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου. Επιταχύνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και οι αρχαιολογικές έρευνες στις περιοχές των έργων, μετά από Μνημόνιο Συνεργασίας που συντάχθηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Καταρτίστηκε Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών της Θεσσαλονίκης, με άξονες την εκπόνηση συναινετικού Σχεδίου Αναφοράς, τη συγκρότηση κατάλληλων οργανωτικών δομών και την εξασφάλιση των κατάλληλων χρηματοδοτικών πηγών.

Αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα, για πρώτη φορά, το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, ξεκινώντας την αποξήλωση από τις κεντρικές λεωφόρους και καθιερώνοντας ταυτόχρονα νέους κανόνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εγκρίθηκε η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας, κατά το πρότυπο της Εγνατίας, για την υλοποίηση ενός σημαντικότατου και για πρώτη φορά συνολικού προγράμματος έργων στην Κρήτη.

Καταγράφηκαν και επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα των έργων, τα οποία εκτρέπουν τον προϋπολογισμό και τον χρόνο περαίωσής τους ώστε να καταρτιστεί ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του συνόλου των έργων (συγχρηματοδοτούμενα ή μη).

Προωθείται η κατασκευή πεζογεφυρών σε αστικές λεωφόρους, όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός ατυχημάτων.

Για πρώτη φορά είχαμε διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες για τις διακρατικές συμφωνίες, τις άγονες γραμμές και την εξυπηρέτηση εδάφους των αεροδρομίων. Εξάλλου, για πρώτη φορά ο διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση εδάφους τέθηκε σε διαβούλευση στο διαδίκτυο.

ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεσμευτήκαμε για ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου, αλλά και εξασφαλίζει τους νέους και τις γενιές που έρχονται. Γιατί για μας, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς να αισθάνεται ο πολίτης σιγουριά και ασφάλεια. Τα προβλήματα που κληρονομήσαμε είναι τεράστια. Από την πρώτη ημέρα όμως σηκώσαμε τα μανίκια και δίνουμε καθημερινά λύσεις, ενώ παράλληλα, δίνουμε δείγματα γραφής, με καθαρές κουβέντες, για τις τομές που πρέπει να γίνουν σε όλο το φάσμα των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Προχωρήσαμε στη μεγαλύτερη αλλαγή που έγινε ποτέ στο Ασφαλιστικό για να σώσουμε τα Ταμεία και να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη σύνταξη και στις επόμενες γενιές.

Την ασφαλιστική ρύθμιση επέβαλαν δεκαετίες αδράνειας με καταστροφικά αποτελέσματα. Το παρόν σύστημα εξήντλησε τα όριά του και από το 2009 δεν είχε δυνατότητα να εξασφαλίζει τις συντάξεις των νυν συνταξιούχων, αλλά και όσων ασφαλισμένων θα έβγαιναν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Το 2009 το κράτος έδωσε 2,5 δις έκτακτη επιχορήγηση για να δοθούν συντάξεις. Το 2010 θα χρειαζόμασταν 3,8 δις ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το 2011 θα απαιτούνταν ακόμη 5 δις ευρώ. Πραγματική μαύρη τρύπα.

Οι βασικές αιτίες της κατάρρευσης; Πρώτον ότι η σχέση εργαζομένων προς ασφαλισμένων από 4 προς 1, έχει γίνει 1,7 προς 1. Δεύτερον, οι πελατειακές πολιτικές αποφάσεις προηγουμένων ετών (π.χ. ένταξη στο Ι.Κ.Α. ταμείων των Δ.Ε.Κ.Ο., με πολύ μεγάλες συντάξεις, δίχως όμως τους σχετικούς πόρους για τις επόμενες δεκαετίες) και τρίτον η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή και η σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη και στη δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις και για ιατρικά υλικά (βηματοδότες κ.λπ.).

Η Κυβέρνηση μας χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος προχώρησε στην υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όπως την είχε εξαγγείλει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το 2007 και το 2009. Υπήρξαν επώδυνα μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν από την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας και έχουμε ως κυβέρνηση δεσμευθεί πως όσοι έχουν πληγεί θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη.

Αλλάξαμε ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται από το κράτος και η αναλογική σύνταξη θα βασίζεται σε περισσότερο χρόνο εργασίας και θα σχετίζεται με το πόσες εισφορές καταβάλλει ο ασφαλισμένος. Άρα ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα γίνει φύλακας των ενσήμων του και έτσι θα περιοριστεί και η εισφοροδιαφυγή. Οι υπηρεσίες υγείας σταδιακά θα περάσουν στο Υπουργείο Υγείας. Κι ακόμη, γίνεται πλήρης διάκριση της σύνταξης από τις προνοιακές παροχές, ούτως ώστε να αρχίσει επιτέλους να δομείται ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας στην Ελλάδα και να μην ασκείται συνταξιοδοτική πολιτική μέσω της προνοιακής πολιτικής. Ταυτοχρόνως, δίνεται η μάχη για τη μείωση των φαρμακευτικών και λοιπών ιατρικών δαπανών.

Διαδοχική ασφάλιση. Από 1.1.2011 τίθενται σε ισχύ οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον υπολογισμό της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στόχος των αλλαγών είναι να περιοριστούν οι αδικίες του σημερινού συστήματος και να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης, που θα πάρουν όσοι έχουν ασφαλιστεί σε δύο Ταμεία. Γιατί σήμερα, όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, είναι οι μεγάλοι χαμένοι του συστήματος, καθώς παίρνουν έως και 30% χαμηλότερη σύνταξη σε σχέση με όσους έχουν όλα τα χρόνια σε ένα Ταμείο.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΙΧΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ

Ξεδιπλώνουμε ήδη ένα Δίχτυ Προστασίας, που δεν υπήρχε στην αγορά εργασίας, με κίνητρα ύψους 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ..
Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπορούν να βρουν ευκολότερα δουλειά όσοι σήμερα είναι άνεργοι. Εκεί, άλλωστε, στοχεύει και το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων μέχρι 25 και τις κάλυψης μέρους του μισθού τους από τον ΟΑΕΔ.
Με γνώμονα πάλι την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, για τους απολυμένους 55 - 64 ετών, εφαρμόζουμε πρόγραμμα αυτασφάλισης, καθώς και πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, που επιδοτείται.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται από τον ΟΑΕΔ ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα πρόγραμμα με στόχο την προστασία 300.000 - 500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο. Ιδιαίτερα θα βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Στόχος μας είναι στο προσεχές τετράμηνο, να μην υπάρχει κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Συνολικά, πάνω από 3,5 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τους πόρους του ΟΑΕΔ θα κατευθυνθούν στις ευάλωτες ομάδες - νέοι άνεργοι, άτομα με αναπηρία.

Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων.

Ενισχύουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και με Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Ήδη, από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα Δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Προχωρήσαμε σε άμεσες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης στην κατανάλωση του φαρμάκου:

5.000 φάρμακα ανατιμολογήθηκαν με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Αποτέλεσμα, μειώσεις σε τιμές κατά 20%, βαθειά ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας και εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά μας ταμεία που τόσο χρόνια αιμορραγούν λόγω της υπερτιμολόγησης.

Με την ανατιμολόγηση χιλιάδων φαρμάκων, την απαρχή του ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης και τη γενικότερη πολιτική περιορισμού με κάθε τρόπο της σπατάλης, παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στο ΙΚΑ μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% με εξοικονόμηση 40 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα στον ΟΓΑ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης τον Ιούλιο κατά 24,5% και εξοικονόμηση 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Προωθείται ήδη κοινοπραξία και σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας, τη συνδιαπραγμάτευση για την αγορά υπηρεσιών υγείας και τη συνείσπραξη των εισφορών, χωρίς κατάργηση της αυτονομίας τους.

Ταυτόχρονα, πήραμε συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Προχωρήσαμε ,για πρώτη φορά, σε μια γενναία διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Με το πρόγραμμα «Ρυθμίζω και Κερδίζω» δίνουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να ενταχθούν στην διαδικασία της ρύθμισης, διευκολύνοντας τους στο να υπερβούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, είχαμε ραγδαία εντατικοποίηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, με αποτέλεσμα μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2010 να επιβληθούν πρόστιμα της τάξης των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ μόνο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και πρόστιμα της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για ανασφάλιστη εργασία.

ΥΓΕΙΑ

Δεσμευτήκαμε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνει σιγουριά στον πολίτη. Με ποιοτικές υπηρεσίες και πρόσβαση για όλους. Δεσμευτήκαμε για μία πολιτική στην υγεία που θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τις υπέρογκες σπατάλες και θα εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα στον πολίτη στις δύσκολες στιγμές τόσο για την υγεία του όσο και για την υγεία των δικών του. Και στα θέματα υγείας, μέσα σε ένα χρόνο, διορθώσαμε πολλά κακώς κείμενα που κληρονομήσαμε και δώσαμε σαφέστατα δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε.

Πανδημία της Νέας Γρίπης. Προχωρήσαμε ταχύτατα σε επικαιροποίηση και ανάπτυξη του Σχεδίου για την αντιμετώπιση της Πανδημίας της Νέας Γρίπης και στην υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού. Ταυτόχρονα, με νομοθετική ρύθμιση δώσαμε τη δυνατότητα για επιπλέον αποζημίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε περίπτωση πανδημιών.

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ανοίξαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες 77 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 26 Νοσοκομεία της χώρας που έμεναν για χρόνια κλειστές.

Προσλήψεις. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, και παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε, προσεληφθήκαν με ταχύτατες διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ 211 νοσηλευτές για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων
Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ για άμεση πρόσληψη 3.103 νοσηλευτών το 2010, όπως είχαμε υποσχεθεί.
Επίσης, προχωρήσαμε σε άμεση σύσταση, με νομοθετική ρύθμιση, 1000 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ, πέραν των οργανικών θέσεων, για στελέχωση των νοσοκομείων και ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Εφημερίες γιατρών. Επιλύσαμε, με νομοθετική ρύθμιση, το χρονίζον πρόβλημα των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του ανώτατου ορίου συνολικών αποδοχών τους από 5.150 σε 6.500 ευρώ.

Περιορισμός σπατάλης στα νοσοκομεία. Με την πολιτική μας άρχισε επιτέλους να συμμαζεύεται η τεράστια σπατάλη που παρατηρείται στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στην καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης φάρμακου. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά:
Οι συνολικές μηνιαίες δαπάνες των νοσοκομείων το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 4%.
Οι μηνιαίες δαπάνες των νοσοκομείων για υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό και φάρμακα το α΄ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 17%.
Και όλα αυτά την ώρα που αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία το α’ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε 19%. Δηλαδή όχι μόνο νοσηλεύτηκαν περισσότεροι, αλλά ξοδέψαμε και λιγότερα.

Χρέη νοσοκομείων. Προχωρήσαμε άμεσα σε διαδικασία ρύθμισης των ύψους 6,2 δις ευρώ χρεών των νοσοκομείων. Έγινε αποπληρωμή εντός 2009 1,2 δις των χρεών αυτών.

Ολοήμερο νοσοκομείο. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου.

Απλοποιήσαμε, ενισχύσαμε και θέσαμε από 1η Σεπτεμβρίου σε ισχύ την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Πάταξη διαφθοράς. Για πρώτη φορά τέθηκαν σε αργία τέσσερις ιατροί που είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί για χρηματισμό.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεσμευτήκαμε να στηρίξουμε τον παραγωγό της ελληνικής υπαίθρου και να τον βάλουμε στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης. Μέσα σε μόλις 1 χρόνο καλύψαμε σωρεία εκκρεμοτήτων που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέτουμε τις βάσεις για την συνολική αναβάθμιση της αγροτικής μας παραγωγής. Μεταξύ άλλων:

Αυξήθηκε η επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Δόθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες.

Αυξήθηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες. Για το 2010 ορίστηκε στα 160 εκατ. Ευρώ παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Κυβέρνηση ενισχύει και πάλι τον Έλληνα αγρότη αυξάνοντας το συνολικό ποσό επιστροφής του ΕΦΚ κατά 40 περίπου εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

Καταβολή χρηματικής προκαταβολής εξισωτικής αποζημίωσης 2009: Η καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων ύψους 170 εκ € ετησίως θα καταβάλλεται μόνο από εθνικούς πόρους που εξευρέθηκαν και η διαχείριση των οποίων γίνεται με διαφάνεια και νομιμότητα..

Λαμβάνονται μέτρα για τη διαφάνειας και το δημόσιο έλεγχο στη διαχείριση των δικαιωμάτων και των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών: δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, της κατανομής του εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης 2006-2008, των πληρωμών αποζημιώσεων, ενημέρωση των παραγωγών με sms για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2010, αγροτικό κτηματολόγιο, εκσυγχρονισμός ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2010.

Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες. 530 Επενδυτικά σχέδια (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια Βελτίωσης) ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα καταβάλαμε μέσω του ΕΛΓΑ 142 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους του 2007.

Σε συνεργασία με την ΟΚΕ και με τη συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας των πολιτών διοργανώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου ο Κοινωνικός Διάλογος για την Αγροτική Πολιτική με άξονες :
Το μέλλον της ΚΑΠ
Διαρθρωτικές πολιτικές - Αλέξανδρος ΜΠαλτατζής (2007-2013)
Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής – ΕΛΓΑ
Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος
Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά
Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής
Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης
Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων
Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών

Αγροτικό Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.: έχει ήδη εγκριθεί και ενεργοποιείται από τον Οκτώβριο του 2010. Καλύπτει επιδότηση επιτοκίου και εγγύηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη γεωργία και 30 εκατ. ευρώ για την αλιεία.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες: με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη ψηφιστεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία οι νόμοι για το μητρώο των αγροτών και την οργάνωση του ΕΛΓΑ. Με το μητρώο αγροτών ξέρουμε ποιοι είναι οι αγρότες, πόσοι είναι, πού είναι εγκατεστημένοι, με τι είδους καλλιέργειες ασχολούνται, ώστε να είναι αποτελεσματικότερος ο προγραμματισμός της παραγωγής. Με το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ επανακαθορίζονται οι κανόνες για τη γεωργική ασφάλιση και τις κρατικές ενισχύσεις (ΠΣΕΑ) στους αγρότες, με κύριους στόχους τη διαφάνεια, τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού, την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής. Τα επόμενα νομοθετικά βήματα προσανατολίζονται:
στην ριζική αναδιάρθρωση του συνεταιριστικού κινήματος
στην οργάνωση ενός ενιαίου πανελλαδικού μηχανισμού ελέγχων των τροφίμων (ποιότητα, προέλευση, ιχνηλασιμότητα)
στην αγορά φυτοφαρμάκων (συνταγολόγιο, έλεγχος τιμών, προστασία περιβάλλοντος και υγείας αγροτών/καταναλωτών)
στην οριοθέτηση των εμπόρων αγροτικών προϊόντων με αυστηρές προϋποθέσεις και κυρώσεις

Προώθηση συμβολαιακής γεωργίας: Ο παραγωγός αποκτά τη βεβαιότητα ότι το προϊόν του θα πωληθεί σίγουρα και γνωρίζει την αμοιβή του πριν αρχίσει να καλλιεργεί ή να συλλέγει. Επιδίωξή μας είναι η γενικευμένη συμβολαιακή γεωργία ώστε σε λίγα χρόνια να μην υπάρχει αγρότης έξω από αυτήν, εκτός αν ο ίδιος το θέλει. Αναγκαία προϋπόθεση: η αναβάθμιση της συλλογικής έκφρασης των αγροτών μέσα από τους νέους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών.

Αναδιοργανώνονται και ενισχύονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις ανά είδος προϊόντος και με τοπική αναφορά.

Ανάδειξη-προώθηση προϊόντων ελληνικής γης: τα προϊόντα της ελληνικής γης είναι κλειδί για την «εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας. Πήραμε την πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός δικτύου προϊόντων ελληνικής γης, στο οποίο καλούνται να συμμετέχουν οι δήμοι, οι συνεταιρισμοί και οι πολιτιστικοί σύλλογοι των περιοχών όπου παράγονται τα παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης. Πρώτο δείγμα προϊόντων του δικτύου αποτελούν όσα προϊόντα συμμετείχαν φέτος το καλοκαίρι στις γιορτές προϊόντων της Ελληνικής Γης. Η παράδοση συνδέεται με την προώθηση στις αγορές μέσω της σύμπραξης τοπικών αρχών, ιδιωτών και κράτους.

Προώθηση της μεσογειακής διατροφής. Η ελληνική μεσογειακή διατροφή, αποτελεί το στόχο του νέου προσανατολισμού του Υπουργείου στην παραγωγή των τροφίμων. Διοργανώνονται συλλογικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την κινητοποίηση/ανταλλαγή τεχνογνωσίας των παραγωγών. Στο ίδιο πλαίσιο, στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2010 ανακηρύσσεται το αγρόκτημα «Τριανταφυλλίδειο κληροδότημα» στη Βυτίνα ως η έδρα της Ελλάδας και του Υπουργείου για τη Μεσογειακή Διατροφή.

Σχεδιασμός – διαχείριση αγροτικής γης : προχωράμε στη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση προς όφελος της οικονομίας. Στόχος: η συστηματική διαχείριση του νερού, της ποιότητας εδάφους και η ανακατανομή αναπτυξιακών πόρων μέσω χωροταξικού σχεδιασμού και ορθολογικής διαχείρισης γης. Η ολοκλήρωση του Ο.Σ.Δ.Ε: μας δίνει εικόνα για την πληρότητα των στοιχείων και τις επιλέξιμες εκτάσεις..

Ενεργειακή επάρκεια αγροτικής εκμετάλλευσης: με συνδυασμό προγραμμάτων και μέτρων, όπως η χρήση νερού, η επιδότηση των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σταθμών για ιδία χρήση των παραγωγών και η χρήση της γεωθερμίας και σε θερμοκήπια, επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε το στόχο για την ενεργειακή επάρκεια της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Επανασχεδιασμός Οργανισμού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – εξοικονόμηση δαπανών: Στόχος η μετεξέλιξη του Υπουργείου σε επιτελικό όχημα σχεδιασμού στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, φιλικό προς τον πολίτη-αγρότη που θα λαμβάνει υπόψη:
τη νέα δομή της χώρας, βάσει Καλλικράτη
τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (αντίστοιχες υπηρεσίες ΕΕ)
την ενίσχυση του διατροφικού τομέα
τον καλύτερο συντονισμό με τα συναρμόδια υπουργεία
τις απαιτήσεις των πολιτών για γρήγορη, αξιόπιστη, διαρκή ενημέρωση

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ψηφίσαμε ήδη νόμο για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την επιρροή της εκτελεστικής. Η έκφραση γνώμης από τη Βουλή των Ελλήνων για τους δικαστικούς λειτουργούς διευρύνει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και ενισχύει τη διαφάνεια. Παράλληλα, ενισχύεται το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στους μεγάλους σχηματισμούς της χώρας.

ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΗ

Τα δυο νομοσχέδια για την επιτάχυνση της ποινικής και της διοικητικής δίκης που ήδη παρουσιάσαμε, έρχονται να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αρνησιδικίας που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η ποινική συνδιαλλαγή, η επιτάχυνση της προκαταρκτικής εξέτασης, η πρότυπη δίκη αλλά και η ταχεία περαίωση υποθέσεων για φορολογικές παραβάσεις είναι θεσμοί, που στόχο έχουν την ταχύτερη διευθέτηση των υποθέσεων. Πρόκειται για μέτρα ανάσα στα Δικαστήρια που θέτουν σε νέα αφετηρία τα δεδομένα στη Δικαιοσύνη.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, προχωρά κατά προτεραιότητα στην κίνηση των διαδικασιών με στόχο την ταχεία και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Ως βασικές επιλογές του είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η διαμόρφωση συνθηκών διαφάνειας στην εξέλιξη των διοικητικών δράσεων και εν τέλει τη λογοδοσία στον πολίτη.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών. Επιχειρείται, με τη βοήθεια διαμεσολαβητή, η επίλυση διαφορών με συναινετικό τρόπο σε συμφωνία που ικανοποιεί τα συμφέροντα των εμπλεκομένων. Πρόκειται για μια καθαρά ιδιωτική, μη δεσμευτική μέθοδο επίλυσης διαφορών που σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Με νομοσχέδιο που προωθούμε επιχειρείται η άμεση ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της συναφούς κοινοτικής οδηγίας.

Ψηφίσαμε νόμο που εξασφαλίζει ένα σύγχρονο και εναρμονισμένο πλαίσιο, για την αποτελεσματική διευθέτηση περιπτώσεων διασυνοριακής πτώχευσης. Αφορά περιπτώσεις στις οποίες ο αφερέγγυος οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία σε περισσότερα από ένα κράτη ή ορισμένοι από τους πιστωτές του οφειλέτη δεν πολίτες του κράτους που διεξάγεται η διαδικασία.

Με βασικό άξονα την επιεικέστερη αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον νόμο 3860 άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στους ανήλικους δράστες. Ο περιορισμός του χρόνου προσωρινής κράτησης των ανηλίκων, η μείωση των προβλεπόμενων ποινών, αλλά και η ίδρυση δικτύου (ΚΕΣΑΘΕΑ) για το συντονισμό των αρμόδιων φορέων, σηματοδοτούν παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανηλίκων.

Με νέο νόμο που ψηφίσαμε βελτιώσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, εκπληρώνοντας παράλληλα και την υποχρέωσή μας για κύρωση της «Σύμβασης του Παλέρμο» και των σχετικών Πρωτοκόλλων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, της Λαθραίας Διακίνησης Μεταναστών και της Παράνομης Διακίνησης Όπλων. Αν και η ελληνική νομοθεσία έχει ήδη καλύψει ζητήματα που θέτει η Σύμβαση , με τον νέο νόμο ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο σε θέματα έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής στο πεδίο του οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, τροποποιήθηκαν άρθρα που αφορούν στην εμπορία ανθρώπων, ώστε να καλύπτεται η εμπορία ιστών, αλλά και η εκμετάλλευση προσώπων, με τον εξαναγκασμό τους σε επαιτεία.

Προωθούμε ήδη νομοσχέδιο για αυξημένες εγγυήσεις για την τήρηση της διαφάνειας στον τρόπο ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. Στόχος είναι να ξεπεραστούν βασικές δυσλειτουργίες στο σύστημα ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Με το εν λόγω νομοσχέδιο μπαίνει «μπλόκο» σε συμβάσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός δικαστικός έλεγχος . Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχεται προληπτικά η νομιμότητα με την υποχρέωση έκδοσης των σχετικών αποφάσεων σε σύντομες προθεσμίες.

Επίσης, με άλλο σχέδιο νόμου που προωθούμε, προσαρμόζονται οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με τον Νόμο 3003/2002. Ειδικότερα, ορίζονται οι έννοιες των προσώπων που προστατεύονται κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ρυθμίζεται το θέμα της προσταγής και καθιερώνεται η ευθύνη των στρατιωτικών διοικητών και άλλων ιεραρχικά ανωτέρων. Ρυθμίζονται με λεπτομέρεια, το έγκλημα της γενοκτονίας,τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου κατά προσωπικών αγαθών. Για όλα τα ανωτέρω εγκλήματα προβλέπονται σοβαρότατες ποινές μέχρι και την ισόβια κάθειρξη, ενώ ρητά ορίζεται ότι δεν ισχύει γι’ αυτά η παραγραφή.

Με την εγγύηση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και της δικαστικής αρχής, προχωράμε σε ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη, οδηγίας για τη διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας από τους παρόχους διαθεσίμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η επεξεργασία των δεδομένων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που διαταχθεί άρση απορρήτου από τη Δικαιοσύνη σε βάρος κατηγορούμενου. Επίσης, προβλέπονται βαρύτατες ποινές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου.

Το «άνοιγμα» τέλος της Εθνικής Σχολής Δικαστών στα σύγχρονα επιστημονικά και ιδεολογικά ρεύματα, αλλά και η αναμόρφωση της Διοίκησης της Σχολής με αντιπροσωπευτικές συνθέσεις, επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος του νομοσχεδίου, είναι δικαστικοί λειτουργοί υψηλού επιπέδου που θα προσφέρουν στην απονομή της Δικαιοσύνης.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Δεσμευτήκαμε για Σώματα Ασφαλείας που προστατεύουν αποτελεσματικά τη ζωή και την περιουσία του πολίτη, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά του. Και μέσα σε μόλις ένα χρόνο είχαμε:

Μείωση της εγκληματικότητας. Κλοπές και ληστείες μειώθηκαν σημαντικά στα αστικά κέντρα το πρώτο εξάμηνο του 2010 με την εφαρμογή της νέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Η εμφανής αστυνόμευση και η διακλαδική συνεργασία οδηγούν σε καθημερινά αποτελέσματα, ορατά στην καθημερινότητα του πολίτη.

Απελευθέρωση των αστυνομικών δυνάμεων από την εκτέλεση καθηκόντων που δεν σχετίζονται με την αποστολή και το έργο τους. Ήδη 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει σε καθήκοντα εμφανούς αστυνόμευσης από υπηρεσίες γραφείου. Το μέτρο σχετίζεται και με τον σχεδιαζόμενο "Αστυνομικό Καλλικράτη" που θα οδηγήσει σε μικρότερα, ισχυρότερα Αστυνομικά Τμήματα με περισσότερο προσωπικό και λιγότερες διοικητικές ανάγκες-υπηρεσίες.

Συνεχή παρουσία πεζών και εποχούμενων περιπολιών στη γειτονιά (Αστυνομικός της Γειτονιάς), ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή από τις 18/01/2010 σε περιοχές της Αθήνας και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, καταγράφεται σημαντικό αστυνομικό και κοινωνικό έργο και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Στόχος είναι η επέκτασή του και σε άλλες περιοχές με το νέο έτος (2011)

Δημιουργία Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) σε Αθήνα και δήμους Αττικής με 2.500 περίπου αστυνομικούς. Εφαρμόζεται σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής από 29/03/2010. Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας (με έμφαση στις τουριστικές περιοχές) από τα τέλη Ιουλίου 2010.

Αναδιοργάνωση και Στελέχωση Τμημάτων Ασφαλείας (TA) ΕΛ.ΑΣ με κριτήρια τις ζώνες εγκληματικότητας στην Αττική. Ήδη σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2010.

Αναδιοργάνωση Αστυνομικών Τμημάτων (AT) ΕΛ.ΑΣ με κριτήριο τις ζώνες επικινδυνότητας και τη νέα διοικητική δομή του Σχεδίου "Καλλικράτης". Πιλοτική εφαρμογή στην Αττική έως τέλος 2010. Σταδιακή πλήρης εφαρμογή εντός τριετίας.
Σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη 6 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

Προετοιμασία για τη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας και πρόσληψη 100 Αστυνομικών Ειδικών Καθηκόντων για άμεση στελέχωση.

Δραστική αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων – Trafficking. Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του αρμόδιου τμήματος της ΕΛ.ΑΣ στο πλαίσιο της σύστασης νέας Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Εντάσσεται στο Πολυνομοσχέδιο με το οποίο αναδιαρθρώνεται το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Αντιμετώπιση εγκληματικότητας & αστικής υποβάθμισης στο κέντρο της Αθήνας. Σε εφαρμογή από 15/3 συνεχείς επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ – «Δράσεις για την Αθήνα» σε συνεργασία με κλιμάκια δημοτικής αστυνομίας και ΣΔΟΕ.

Πραγματική καταγραφή της εγκληματικότητας. Από 01/01/2010 και για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της εγκληματικότητας σε πραγματικό χρόνο. Η Αντεγκληματική Πολιτική σχεδιάζεται και υλοποιείται με βάση πραγματικά δεδομένα και όχι υποθέσεις.

Πολιτική Ανοιχτών Δημόσιων Δεδομένων. Η Τροχαία δημοσιεύει καθημερινά πρωτογενή στοιχεία ατυχημάτων σε όλη την επικράτεια. Τακτικοί εξάμηνοι απολογισμοί δράσεων της Αστυνομίας και των Διευθύνσεών της και συνεχές «άνοιγμα» των δεδομένων προς τον πολίτη και τους ερευνητές.

Σε αντιστοιχία με την Δίκυκλη Αστυνόμευση της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε η Δημιουργία Ομάδων Δίκυκλης Περιφρούρησης Δασών Πυροσβεστικού Σώματος. Σε εφαρμογή η εκπαίδευση του προσωπικού από τον Ιούλιο του . Υλοποίηση δράσης από 7/2010

Έγινε μεταφορά Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Με έναν πρώτο πρόχειρο υπολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, εκτιμάται ότι φέτος κάηκε λιγότερο από το 1/3 των δασικών εκτάσεων που κάηκαν πέρσι.

Αξιοποιούνται πλέον σύγχρονα τεχνικά μέσα (π.χ. δορυφορικά συστήματα εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών) για τη συγκρότηση μηχανισμού άμεσης ενημέρωσης των τοπικών δυνάμεων. Χρήση εφαρμογών Google Earth από το Πυροσβεστικό Σώμα για την αντιπυρική περίοδο 2010. Οι εφαρμογές θα εμπλουτίζονται διαρκώς.

Οργάνωση και λειτουργία call center για τη δυναμική ενημέρωση του κοινού στις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση συμβάντος (καταστροφής). Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να είναι πλήρως ενσωματωμένος με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας της Χώρας και να υποστηρίζει τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, παρέχοντας άμεσα και ουσιαστικά πληροφορίες, οδηγίες και κατευθύνσεις προς το κοινό, κατά τις πρώτες ώρες της καταστροφής. Έχει συσταθεί σχετική ομάδα εργασίας υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Αναβάθμιση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αστυνόμευσης Λιμένων. Χωροταξική αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων Λιμένων Πάτρας - Ηγουμενίτσας, προς την καλύτερη αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης. Αυστηριοποίηση και βελτίωση τρόπων ελέγχων διακινούμενων προσώπων και μέσων μεταφοράς.

Θωράκιση θαλάσσιων συνόρων για την καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης. Στενή συνεργασία Λιμενικού Σώματος, ΕΛ.ΑΣ και Υπουργείου Εξωτερικών για επιχειρησιακή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης. Κλείσαμε την έξοδο των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη σε Λιμάνια και Αεροδρόμια. Στείλαμε μήνυμα στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι ένα εύκολο διαμετακομιστικό κέντρο.

Βελτίωση Διαχείρισης Περιστατικών Ρύπανσης. Έχουν εγκριθεί 76 Τοπικά Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης για τη Διαχείριση Περιστατικών Ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες, σε αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Θέσαμε και θέτουμε ως βασικό στόχο την εγγύηση και αναγνώριση των πολιτιστικών δικαιωμάτων δημιουργίας και απόλαυσης για όλους ως αναπόσπαστο στοιχείο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα δεσμευτήκαμε να επενδύσουμε στον Τουρισμό και να αναβαθμίσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Παραλάβαμε δύο Υπουργεία χωρίς καμία στρατηγική στόχευση, χωρίς διαχειριστική ικανότητα και χωρίς τη δυνατότητα να αντιληφθoύν και πολύ περισσότερο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής. Με αυτά τα δεδομένα και συγχωνεύοντας οργανικά τα δύο Υπουργεία, χαράξαμε στρατηγική που οικοδομείται σε τρεις πυλώνες: νοικοκύρεμα, αξιοποίηση δυνατοτήτων και ανάδειξη πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού σε μοχλό ανάπτυξης.

ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

Ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο η διαδικασία κλεισίματος του Γ΄ ΚΠΣ, για την οποία επίσης δεν υπήρχε καμία προετοιμασία, αν και το πρόγραμμα είχε τυπικά ολοκληρωθεί από τις 30 Ιουνίου 2009. Το πρόγραμμα έκλεισε με επιτυχία, αφού το ποσοστό απορροφητικότητάς του άγγιξε το 105%.

Θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη, αντιμετωπίστηκε το μείζον θέμα των εκατοντάδων εκκρεμοτήτων που παραλάβαμε στα γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κλπ), ζήτημα το οποίο είχε τεράστιες επιπτώσεις σε οικοδομικές υποθέσεις πολιτών, ενώ καθήλωνε και πολλές επενδυτικές δραστηριότητες.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα νέο τρόπο προσλήψεων του ωρομισθίου και εποχιακού προσωπικού, το οποίο, σε απόλυτη αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία με την απόλυτη εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων του ΑΣΕΠ.

Έχει ήδη αρχίσει η εξόφληση, κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης που προωθήσαμε στη Βουλή των δεδουλευμένων περίπου 550 ωρομισθίων υπαλλήλων, εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε τους εργαζόμενους ακόμη και από τις αρχές του 2008.

Παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση πληρώθηκαν μέχρι σήμερα περίπου 6 εκ. ευρώ σε οφειλές για έργα πολιτιστικών υποδομών που εκκρεμούσαν από το 2004 (!), πρόβλημα που θα χρειαστεί στο προσεχές διάστημα ν’ αντιμετωπιστεί συνολικά. Στην αποπληρωμή των χρεών εντάσσονται και τα χρέη του ΕΟΤ, τα οποία σταδιακά ρυθμίζουμε με διαπραγμάτευση για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας. Αντιμετωπίζονται επίσης τα χρέη του ΟΠΕΠ, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ΕΡΤ.

Προωθούμε με Προεδρικά Διατάγματα τους εσωτερικούς κανονισμούς / οργανισμούς στους εποπτευόμενους φορείς, ώστε να μπει τάξη στο διοικητικό και οργανωτικό τους σύστημα (Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, ΕΚΕΒΙ, ΕΟΤ, ΟΤΕΚ κλπ.).

Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει αφενός τα ακίνητα (αστικά και αγροτεμάχια) που ανήκουν στο Υπουργείο, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες, και αφετέρου τις κηρύξεις και τις ζώνες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Το έργο αυτό θα προστατεύσει τη δημόσια περιουσία από καταπατήσεις και θα βελτιώσει τη διαδικασία απαλλοτριώσεων. Η καταγραφή των κηρύξεων και των ζωνών προστασίας αφενός θα βοηθήσει την προστασία των μνημείων, και αφετέρου θα καταστήσει ευκολότερη, ταχύτερη και οικονομικότερη την εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και άλλων κρατικών φορέων σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση για τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς που διέπουν τις χρήσεις της γης σε κάθε περιοχή, και τις αδειοδοτήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που βάζει τάξη αλλά και ταυτόχρονα θέτει προδιαγραφές ανάπτυξης, διότι θέτει κανόνες που μέχρι σήμερα απουσιάζουν.

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση των ποικίλων αμειβόμενων επιτροπών και ομάδων εργασίας, που λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια στο Υπουργείο. Οι επιτροπές μειώθηκαν δραστικά, όπως και τα μέλη τους, είναι όλες άμισθες, (από τις 14 Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας που λειτουργούσαν στον Τομέα Πολιτισμού του Υπουργείου καταργήσαμε τις 10 και ανασυγκροτήσαμε καθιστώντας τες άμισθες τις άλλες 4), ενώ εξορθολογίστηκε ο τρόπος λειτουργίας και ο σκοπός για τον οποίον συγκροτήθηκαν. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού καταργήθηκαν 32 μη θεσμοθετημένες επιτροπές και εξοικονομήθηκαν σε ετήσια βάση περίπου 3.120.000 € (το ποσό αυτό είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που ξοδεύτηκαν στις επιτροπές αυτές την 5ετία 2005-2009). Στο ίδιο πλαίσιο εξοικονόμησης δημόσιου χρήματος και περιορισμού της σπατάλης, μειώσαμε κατά εκατομμύρια ευρώ το κόστος των διοικήσεων σε ΕΡΤ και ΟΠΑΠ.

Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό, συρρίκνωση και κατάργηση εποπτευομένων φορέων (ΟΠΕΠ, ΤΔΠΕΑΕ, ΕΚΕΘΕΧ, ΕΛΣ, ΑΓΡΟΤΗΜΑ, ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΚΘΒΕ-Όπερα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κινηματογράφου - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κλπ.). Προχωρούμε στη συγχώνευση των Ολυμπιακά Ακινήτα ΑΕ – ΕΤΑ ΑΕ με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη. Η νέα εταιρεία θα διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Εξορθολογισμός και στη διαχείριση του ΕΟΤ με αποτέλεσμα η μείωση των δαπανών στον Οργανισμό να ξεπερνά το 55% και να ανέρχεται σε ποσό 51.381.285,31 ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Προχωρήσαμε σε εξορθολογισμό και του συστήματος επιδοτήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών μέσω συγκεκριμένων κριτήριων ανάλογα με τη σημασία και την αποδοχή τους από την κοινωνία. (αριθμός αθλουμένων, παράδοση αθλήματος, δημοφιλία, επιτυχίες κλ.π.).

Επαναλειτούργησε τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), προσφέροντας στους αθλητές εξειδικευμένες υπηρεσίες (ιατρικές, εργομετρικές κ.ά.) για την υποστήριξη του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού.

Εισάγαμε νέους κανόνες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Η αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ με τη συναίνεση των Ομοσπονδιών είναι ο πρώτος καρπός αυτής της πολιτικής. Συνδέουμε και εξαρτούμε τις κρατικές χρηματοδοτήσεις με την καταπολέμηση της βίας.

Αναπροσαρμόστηκαν όλοι οι προϋπολογισμοί ανειλημμένων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ νέων 2011, Μεσογειακοί Αγώνες 2013, Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών 2013) στο απολύτως αναγκαίο μέτρο. Σεβόμαστε τη πρότερη διεθνή δέσμευση της χώρας αλλά και το δημόσιο χρήμα. Με τον εξορθολογισμό αυτό εξοικονομούμε συνολικά 120.000.000 €.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το Μητρώο των Πολιτιστικών Φορέων και το Μητρώο των Επιχορηγήσεων θέτοντας τέρμα στη χρόνια κατάσταση των επιχορηγήσεων-ρουσφετιών και στις πελατειακές σχέσεις και καθιερώνοντας διαφάνεια και αξιοκρατία σε ένα σύστημα το οποίο νοσούσε βαριά. Με την ίδρυση του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της επιχορήγησης. Κάθε φορέας καταγράφει το σύνολο των στοιχείων του, προγραμματισμό και απολογισμό. Δεν χρηματοδοτείται κανείς αν δεν παράγει πραγματικά έργο και καλείται να λογοδοτήσει όποιος χρηματοδοτήθηκε χωρίς να προσφέρει το έργο που υποσχέθηκε. Ταυτόχρονα γίνεται για πρώτη φορά συστηματική χαρτογράφηση του συνόλου των πολιτιστικών φορέων της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, με στόχο τη διαφάνεια και εκκαθάριση της σωματειακής βάσης δημιουργήσαμε μητρώο αθλητικών ομοσπονδιών. Εκκαθαρίζεται η σωματειακή βάση του Ελληνικού Αθλητισμού από σωματεία «μαϊμούδες», που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και δημιουργείται το μητρώο των επιχορηγούμενων φορέων. Από το 2011 κανένα σωματείο που δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο με συγκεκριμένα στοιχεία για την αθλητική δράση δεν θα χρηματοδοτείται. Το μητρώο δεν είναι μια πολιτική εξοικονόμησης πόρων αλλά η βάση μιας νέας εθνικής αξιολόγησης του σωματειακού αθλητισμού. Τέλος υιοθετείται κεντρικός συντονισμός των επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΟΠΑΠ, ώστε να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός και να αποφεύγονται επικαλύψεις - διπλοεπιχορηγούμενοι.

Ενισχύουμε την διεθνή εικόνα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης και στον τουρισμό.
Ολοκληρώνουμε μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ταυτότητα της Ελλάδας με στόχο την εξειδικευμένη στρατηγική ανά χώρα, ανά προϊόν και ανά περιφέρεια αναφορικά με την προβολή και τη διαφήμιση σε ξένα μέσα. Επενδύουμε σε μια Ελλάδα που αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, την πολυποικιλότητά της, τη δυνατότητά της να προσφέρει πλούσιες εμπειρίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και πεδίο ενδιαφέροντος των πελατών όλο το χρόνο και σε κάθε μήκος και πλάτος της.
Πήραμε μεσοπρόθεσμα μέτρα για την τόνωση του τουρισμού, στηρίζοντας τις μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις μέσω δύο νέων προγραμμάτων εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ, και των ευρωπαϊκων προγραμμάτων JEREMIE και JESSICA, επιταχύνοντας τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, με έμφαση στον «Πράσινο Τουρισμό», στον «Εναλλακτικό Τουρισμό», το «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» και το «Συνεργάζομαι – Καινοτομώ στον Τουρισμό», προχωρώντας στην άρση του καμποτάζ, την οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης όλων των αεροδρομίων της χώρας μας και την απαλλαγή από την καταβολή τελών προσγείωσης και παραμονής αεροσκαφών όλων των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων, εκτός του Ελ.Βενιζέλου, για τη φετινή περίοδο, απλοποιώντας τις διαδικασίες για την έκδοση βίζα για τουρίστες που προέρχονται από αγορές που θεωρούνται νέες και δυναμικές, και υλοποιώντας το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και για τη διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.
Για να στηρίξουμε τη νέα στρατηγική της χώρας μας για τον τουρισμό, βάλαμε σε άμεση εφαρμογή το νέο portal του ΕΟΤ visitgreece.gr. Για την αντιμετώπιση της κρίσης άμεσα δημιουργήσαμε Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων σε θέματα τουρισμού, επισπεύσαμε τη διαδικασία αποπληρωμής των υπέρογκων χρεών που μας είχε κληροδοτήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, εγγυηθήκαμε τα έξοδα διαμονής και σίτισης των τουριστών των οποίων το ταξίδι τους θα καθυστερήσει για λόγους ανωτέρας βίας, ενεργοποιήσαμε τα δίκτυα με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού και όλα τα επικοινωνιακά δίκτυα που απαιτούνται για την άμεση παρακολούθηση των εξελίξεων σε σχέση με την προβολή της Ελλάδας σε κάθε χώρα, κινητοποιήσαμε τον απόδημο Ελληνισμό και τους Έλληνες της διασποράς. Υλοποιήσαμε πολυάριθμα ταξίδια δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ και εκπροσώπων μεγάλων tour operators προκειμένου να επιτευχθεί θετική αρθρογραφία για την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τα social media, και συγχρόνως ξεκινήσαμε μια νέα συμμετοχική προσπάθεια για την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στο Εξωτερικό, το YOU IN GREECE. Με ελάχιστα μέσα και με τη συνεργασία της ΕΡΤ δημιουργούμε προωθητικό οπτικοακουστικό υλικό για τις παραπάνω καμπάνιες.

Θέσαμε τη Δημόσια Τηλεόραση στην υπηρεσία του πολιτισμού, της αξιόπιστης ενημέρωσης και του διαλόγου. Διασφαλίσαμε καθεστώς διαφάνειας, αξιοκρατίας και συνετής διαχείρισης των οικονομικών της. Ήδη η οικονομική εξυγίανση της εταιρίας έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και αναμένεται ότι ο ισολογισμός του 2010 θα κλείσει με πλεόνασμα που θα υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα, εξορθολογίζεται το καθεστώς των εξωτερικών συνεργατών και αξιοποιείται το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ. Βάλαμε τέλος στις αργομισθίες και τις υπέρογκες αμοιβές στελεχών. Η στρατηγική της Δημόσιας Τηλεόρασης επαναπροσδιορίζεται πάνω στη βάση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ποιότητας. Το πρόγραμμα της ΕΡΤ θα έχει έμφαση στο πολιτισμό, τον διάλογο, την αξιόπιστη ενημέρωση, την ομογένεια.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Παραδίδουμε στους πολίτες τα κλειστά μέχρι σήμερα ολυμπιακά ακίνητα και τα μετατρέπουμε σε κέντρα ανάπτυξης, αθλητισμού, πολιτισμού και ανάτασης της ζωής στην πόλη: το Αττικό Άλσος, ο Άγιος Κοσμάς, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, η ολυμπιακή εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων κ.α., που ρήμαζαν για χρόνια, βρίσκονται πλέον στη διάθεση του κοινού. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.

Αξιοποίηση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένταξη του Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση στέρησε από τον Πολιτισμό το τομεακό πρόγραμμα, ενώ δεν άφησε απόθεμα ώριμων έργων για ένταξη στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ή στα Τομεακά Προγράμματα.
Ξεκινώντας από μηδενική σχεδόν βάση ωριμάσαμε περίπου 300 έργα προς ένταξη τόσο στα ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) όσο και στα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα («Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Διοικητική Μεταρρύθμιση») και τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (διασυνοριακά, διακρατικά, διαπεριφερειακά), με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 800 εκ. ευρώ.
Έχει δρομολογηθεί η ένταξη έργων για την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, για τον εκσυγχρονισμό Μουσείων ή δημιουργία νέων και για την ανάπτυξη δράσεων Σύγχρονου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, εκτός από το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, δημιουργούμε τους 13 Πολιτιστικούς Περιφερειακούς Άτλαντες, καθώς και το Εθνικό Αρχείο Μνημείων, έτσι ώστε το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας να είναι καταγεγραμμένο, προσβάσιμο και απολύτως αξιοποιήσιμο.
Στο πλαίσιο της «Διοικητικής Μεταρρύθμισης» σχεδιάσαμε την απλοποίηση των διαδικασιών των τεσσάρων Διευθύνσεων του τομέα του πολιτισμού που έρχονται καθημερινά και εντατικά σε επαφή με τον πολίτη, έτσι ώστε και οι ενδιαφερόμενοι να κερδίζουν χρόνο και χρήματα, ενώ το δημόσιο θα εξορθολογήσει τις διαδικασίες του κερδίζοντας εκατοντάδες ανθρωποώρες. Παράλληλα, και στο ίδιο πλαίσιο προχωρούμε την ψηφιοποίηση με παράλληλη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των πρακτικών των Κεντρικών Συμβουλίων του Υπουργείου (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ, Συμβούλιο Μουσείων) με στόχο και πάλι την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιστημονικής κοινότητας.
Ένταξη του Τουρισμού στο ΕΣΠΑ. Εντάσσουμε έργα στο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 205 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 83 εκατ. θα διοχετευτούν στον τομέα των υποδομών και τα υπόλοιπα σε ενισχύσεις του ιδιωτικού τομέα. Ένταξη έργων Τουρισμού στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Μείζον ζήτημα αποτελεί και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στον Τουριστικό Τομέα. Μέσω του ΕΣΠΑ, δίνουμε έμφαση στην κατάρτιση και τη συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του τουρισμού με προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκατ. ευρώ που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην προώθηση της καινοτομίας.
Ταχύτερη έκδοση visa για συγκεκριμένες χώρες. Ήδη στην αγορά της Ρωσίας η έκδοση της visa γίνεται μέσα σε 48 ώρες, χρόνο ρεκόρ για τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία παρατηρείται από το Μάρτιο 2010 μέχρι και σήμερα αύξηση στην έκδοση θεωρήσεων της τάξης του 36,2% σε σχέση με πέρυσι και από την Ουκρανία αύξηση της τάξεως του 100%. Ως προς την Κίνα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτύχουμε αύξηση της εισροής των κινέζων τουριστών στη χώρα μας.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΟΧΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχουμε σχεδιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για την πλήρη λειτουργία λιμένων. Το Υπουργείο στοχεύοντας στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και την αξιοποίηση των υποδομών μας σχεδιάζει ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι 28 λιμένες και να κατασκευαστούν άλλοι 53 χωροθετημένοι. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, στοχεύοντας σε τουρισμό ποιότητας και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες και διευρύνοντας το πεδίο των επενδύσεων.

Προωθούμε την ανάπτυξη των Περιφερειών μέσω της φιλοξενίας σημαντικών διεθνών διοργανώσεων. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 που θα γίνουν στο Βόλο και στη Λάρισα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης και προβολής της Θεσσαλίας. Τόσο με την προβολή διαφόρων μορφών τουρισμού στην περιφέρεια Θεσσαλίας (π.χ. καταδυτικός τουρισμός στις Σποράδες, θρησκευτικός και αθλητικός στα Μετέωρα, περιπατητικός στο Πήλιο και στον Όλυμπο, αγροτουρισμός στον κάμπο κλπ.) όσο και με την προβολή των θεσσαλικών προϊόντων και την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής.

Επίκειται σχέδιο νόμου για τον Αγροτουρισμό, ώστε να εισαχθούν οι βασικοί ορισμοί και ένα πλαίσιο λειτουργίας επιχειρήσεων στον τομέα αυτό που αναμένεται να δώσει σοβαρές εναλλακτικές στον χειμαζόμενο αγροτικό κόσμο αλλά και σε όσες τουριστικές επιχειρήσεις προτίθενται να αναπτύξουν δραστηριότητα στον λεγόμενο τουρισμό περιπέτειας (adventure tourism) και σχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα Ιαματικού Τουρισμού & Θερμαλισμού.

Επίκειται ο νέος νόμος για τον Κινηματογράφο, με τον οποίο ενισχύεται η νέα δημιουργία. Σε πρόσφατο νομοσχέδιο εντάξαμε φορολογικά κίνητρα που προβλέπεται ότι θα δώσουν νέα ώθηση και σαφή αναπτυξιακή πνοή στον χώρο.

Δίνουμε προστιθέμενη αξία σε αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και τα αναδεικνύουμε μέσω συντονισμένης επικοινωνιακής πολιτικής και στρατηγικής σε τουριστικά γεγονότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, στον οποίο εκμεταλλευόμενοι την Επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα, καταφέραμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή πολιτιστική και αθλητική εμπειρία για τις συμμετέχοντες. Έχουμε ήδη υπερδιπλασιάσει για φέτος τις συμμετοχές δρομέων (από περίπου 10.000 σε περισσότερους από 20.000) και αναμένουμε η οικονομία της Αττικής να ωφεληθεί από τις αφίξεις ξένων δρομέων με 40.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα χτίζουμε ένα εξαιρετικά δυνατό brand name (“Marathon”) που θα ενισχύει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η επόμενη ετήσια επαναλαμβανόμενη αθλητική διοργάνωση που θα επιχειρήσουμε να αναβαθμίσουμε σε προσοδοφόρο τουριστικό γεγονός είναι το Ράλι Ακρόπολις, το οποίο καταφέραμε ήδη με συντονισμένες προσπάθειες να επανεντάξουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC).

Αναδεικνύουμε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών. Κάθε χρόνο οι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης – και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να συμβάλει- θα συμμετέχει στην πρόσκληση της πόλης προς έναν πολιτισμό και θα ανταλλάσει μαζί του πολιτιστικά αγαθά. πολιτισμό. Η αρχή θα γίνει από το 2011 με το πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή, θα ακολουθήσει το 2012 το πρόγραμμα για τα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη κ.ο.κ.. Στόχος είναι όλοι οι φορείς μέσα από συντονισμένες δράσεις – και όχι παράλληλες ανεξάρτητες αφηγήσεις- να γίνουν πυλώνες ανάδειξης των πολιτισμών και μέσα από αυτά τα προγράμματα να προβληθεί παγκοσμίως η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης που είναι το πολιτιστικό «δυναμό» της Ελλάδας και η καθοριστική της θέση ως σταυροδρόμι πολιτισμών στην ευρύτερη Νοτιανατολική Ευρώπη. Μέσω των δράσεων αυτών θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης και θα καταστεί παράλληλα η Βόρειος Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός προσελκύοντας νέους επισκέπτες και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: