Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Πεταλωτής : Αντικείμενο της εξεταστικής για την οικονομία η παραποίηση των στοιχείων

Για προσπάθεια σύγχυσης και συμψηφισμού αναφορικά με το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, την οποία προανήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, κατηγόρησε τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Τόνισε δε ότι «ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, ότι, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, δεν φοβόμαστε να ανοίξουμε κανένα οικονομικό ζήτημα για οποιαδήποτε περίοδο» και επισήμανε αφενός ότι τόσο η αναφορά του όσο και το πνεύμα αυτής, ήταν «σαφέστατα» και αφετέρου, ότι ο κ. Παπανδρέου είπε για μια ακόμη φορά: «Όλα στο φως».

Ειδικότερα, σε σειρά ερωτήσεων για το ποιες περίοδοι θα περιλαμβάνονται στην εξεταστική για την οικονομία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, ότι θα προχωρήσει σε εξεταστική για συγκεκριμένα ζητήματα, δηλαδή στα παραποιημένα στοιχεία.

«Η παραποίηση στοιχείων είναι αντικείμενο εξεταστικής και έχει άμεση σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία», είπε.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, ωστόσο, ότι το να ζητάει η ΝΔ να περιλάβει η εξεταστική την περίοδο από το 1981 και μετά αποτελεί «αμετανόητη» πρακτική, «προκειμένου να χαθούν οι τεράστιες ευθύνες της και να προκληθεί σύγχυση».

«Προκειμένου να δημιουργηθεί σύγχυση, δεν θα συναινέσουμε στο να υπάρξει απόκρυψη αλήθειας», σημείωσε.

«Η ΝΔ για να επιφέρει σύγχυση και συμψηφισμούς νομίζοντας ότι εμείς θα υποκύψουμε, μας μιλάει για 30 χρόνια πίσω. Αυτό δεν είναι αντικείμενο της εξεταστικής», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της παραποίησης στοιχείων, που οδήγησε σε παντελή αναξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό και μας έφερε ακόμα και σε κρίση δανεισμού, «θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες - εάν υπάρχουν - από την εξεταστική, για την οποία δεσμευτήκαμε και να περάσουμε μηνύματα και στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η ατιμωρησία έχει λάβει τέλος».

Ερωτηθείς αν θα περιλαμβάνεται στην εξεταστική, η περίοδος πριν και μετά την είσοδο στην ΟΝΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό το βάζει η ΝΔ και είχε κάθε ευχέρεια να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι «το να το θυμάται τώρα, ακριβώς αναδεικνύει την υποκρισία της και την ανυπαρξία πολιτικού λόγου και βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησής της».

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται με κανέναν ρεβανσισμό και ότι την ενδιαφέρει η αξιοπιστία της χώρας στον πολίτη και τους εταίρους, η οποία «με συμψηφισμούς και αποκρύψεις κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται».

Για επενδύσεις, μεταφορείς και υπόμνημα

Τον πολυμέτωπο αγώνα που χρειάστηκε να δώσει η κυβέρνηση σε πρωτοφανείς συνθήκες μέσα στους 12 μήνες διακυβέρνησής της ώστε να επιτύχει ένα πρωτοφανές σε μέγεθος οικονομικό συμμάζεμα, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση με την κινητικότητά της και με ισότιμη φωνή πλέον σε διεθνές επίπεδο, δημιουργεί τις συνθήκες για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και προχωράει στην προώθηση της ανάπτυξης.

Ο κ. Πεταλωτής έφερε ως παράδειγμα τόσο τις συμφωνίες αναπτυξιακού, εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας κ. Γουέν Ζιαμπάο στη χώρα μας, όσο και την ανάληψη έργου αιολικής ενέργειας από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ιορδανίας, καθώς επίσης και την εξέταση θεμάτων ανάπτυξης από μεικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ, στην οποία θα προεδρεύει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις κ. Χ. Παμπούκης.

Επισήμανε δε ότι αυτές οι συμφωνίες αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένες αγορές προς την Ελλάδα, στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία της χώρας.

«Όλα αυτά καταδεικνύουν την αλλαγή πορεία της χώρας και μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα εφόσον υπάρχει βούληση από τους πολίτες και μια κυβέρνηση που τολμά και μπορεί», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας ως άλλη μια πράξη ένδειξης εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας και τόνισε ότι δεν θα είναι μια επίσκεψη εθιμοτυπική, αλλά ουσίας που θα συμβολίζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα χαίρει της διεθνούς εκτίμησης

Σημείωσε μάλιστα ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει έναν εταίρο αυτού του βεληνεκούς όπως είναι η Κίνα.

Ερωτηθείς εάν η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης του προέδρου του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της CΟSCΟ σχετίζεται με το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ στην κινεζική πλευρά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση, εξηγώντας ότι «είναι θέμα αλλαγής προγράμματος».

Στον σύντομο απολογισμό που έκανε ο κ. Πεταλωτής για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης, ανέφερε ότι «βρήκαμε μια χώρα υπερχρεωμένη και διεθνώς απομονωμένη», μια κατάσταση που, όπως επισήμανε, «σε τίποτα δεν θύμιζε την ευφορία και την υπερηφάνεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την είσοδο στην ΟΝΕ».

Μίλησε ακόμη για «δικαίωση» από την επιλογή για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης και προστασίας από τις ανεξέλεγκτες ορέξεις των αγορών και σημείωσε ότι πλέον τα χρήματα, οι κόποι και οι θυσίες των πολιτών δεν πετιούνται στη μαύρη τρύπα της αδιαφάνειας και της διαφθοράς και των αλόγιστων δαπανών ενός υδροκέφαλου και γραφειοκρατικού κράτους.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού περί προσωρινής φύσης των μέτρων, ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι πολλά από αυτά ήταν αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας. Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη που θα έρθει, να μπορέσει να επανορθώσει, και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει εφόσον υπάρξουν συνθήκες και με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη, διότι, όπως εξήγησε, πολλά από αυτά τα μέτρα αποκατέστησαν κοινωνικές αδικίες.

Ως παράδειγμα τέτοιων μέτρων έφερε το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και το οποίο θα διορθώσει το άναρχο καθεστώς που υπήρχε στο Δημόσιο με εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Ακόμη, ανέφερε ότι αυτό αποτελεί συμπλήρωση της πολύ μεγάλης τομής που κάνει η κυβέρνηση στο κράτος μέσω του ΑΣΕΠ, του «Καλλικράτη», της «Διαύγειας» και της κατάργησης-συγχώνευσης υπηρεσιών του Δημοσίου.

«Στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχουμε διασυρθεί από συγκεκριμένες ενέργειες ελληνικών κυβερνήσεων με πρώτο και καλύτερο διδάξαντα τον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά και τόνισε ότι ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες για το πραγματικό έλλειμμα και ότι γι’ αυτό και η ΝΔ εγκατέλειψε την εξουσία.

Για μεταφορείς

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά φαίνεται ότι δικαιώνεται για την αποφασιστικότητα και την ψυχραιμία της. Οι συνθήκες ομαλοποιούνται», δήλωσε σχετικά με το θέμα των μεταφορέων και σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία υπόσχεση από τον κ. Χρυσοχοΐδη και τίποτα κάτω από το τραπέζι.

Για υπόμνημα Μπασιάκου-Κοντού

«Ο καθένας όταν είναι σε δυσχερή θέση μπορεί να επικαλείται ό,τι θέλει αλλά πρέπει και να το αποδεικνύει», είπε ο κ. Πεταλωτής σχετικά με την επιστολή των κ.κ. Μπασιάκου και Κοντού που με υπόμνημά τους άφησαν αιχμές για απόκρυψη στοιχείων από την προανακριτική επιτροπή για τη Μονή Βατοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: