Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ δικτύων

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επιβεβαιώνει καθημερινά με τις αποφάσεις της και τις επιλογές της τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της.

Όσο και να προσπαθεί να παράξει ισορροπίες στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας δε μπορεί να διαφύγει από τις επιταγές ενός ευρύτερου νεοφιλελευθερισμού που τείνει να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μονόδρομη οικονομική διαδικασία, με στόχο τη μετατροπή της κοινωνίας των πολιτών σε “κοινωνία της αγοράς”.

Ολα συμβαίνουν, η μείωση των μισθών, η ανεργία, οι λεγόμενες “ευέλικτες” μορφές εργασίας, η αυξανόμενη φτώχεια, που φέρει τη νεοφιλελεύθερη ταμπέλα του “αποκλεισμού”, η αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους σαν είναι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις μιας νομοτέλειας που δεν έχει υποκείμενα, δεν έχει θύτες και θύματα.

Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, που είναι μεν αντικειμενικό γεγονός και του οποίου, η μια μόνο διάσταση, η αγορά, ιδεολογικοποιείται και χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς ηγέτες και την εξουσία για να ποδηγετεί τους πολίτες του, οι οποίοι μέσα από τις προαναφερθείσες διαδικασίες έχουν καταλήξει να είναι καταναλωτές ή αποκλεισμένοι.

Πολλοί θεωρούν ότι ο σοσιαλισμός βρίσκεται σε παρακμή και ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα δεν είναι σε θέση να ξαναζωντανέψουν τα “οράματα” μιας παρελθούσας εποχής.
Όμως το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα, με την ένοια της ουτοπίας, μιας ιδεατής κατάστασης, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι οι έλληνες πολίτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην πραγματικότητα της νέας χιλιετίας, με τη συμμετοχή τους και θα ορίσουν τη ζωή τους και το κοινωνικό, πολιτικό πεπρωμένο τους.

Αυτή τη συμμετοχικότητα, αυτή την αντίδραση απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, επιδιώκει να οργανώσει και να κατευθύνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση, αναγνωρίζοντας τον Ελληνισμό της Διασποράς ως ανοικτό ορίζοντα συνάντησης των πολιτισμών και συνύπαρξης των πολιτικών του κόσμου.

Ο ρόλος των Αποδήμων, στην προσπάθεια αυτή του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η ύπαρξη ανθρώπων που βρίσκονται και εδώ και εκεί, που είναι Έλληνες πολιτισμικά και πολίτες ενός άλλου κράτους είναι αυτό ακριβώς που σημαίνει πολιτιστική παγκοσμιοποίηση ή πιο συγκεκριμένα κρυμμένη και αποσιωποιημένη διάσταση της.

Η δυνατότητα που παρέχουν τα ευρύτερα κοινωνικά πεδία, που δημιουργούνται από την κινητικότητα των ατόμων μέσω των εξελίξεων της τεχνολογίας και της πληροφορικής για μια νέα νοηματοδότηση του κοινωνικού και του πολιτικού στις σύγχρονες συνθήκες, είναι απεριόριστη.

Οι απόδημοι είναι φορείς αυτής της πρωτοπορίας, μέσα από το γεγονός ότι ανήκουν και δραστηριοποιούνται και εδώ και εκεί δημιουργώντας γέφυρες, διασυνδέσεις, ευρύτερα φόρα και ένα συνεχή διάλογο διαπολιτισμικό, που στην εποχή μας - όπως επισημαίνει ο Alain Tourain- σημαίνει πολιτικό διάλογο.

Οι οργανώσεις των Αποδήμων πρέπει να καταστούν οι “τόποι” ενός συνεχούς δημόσιου διαλόγου για να κυοφορηθεί το καινούργιο, μέσα από τις διαδιασίες κριτικής και σύνθεσης, που θα επανανομιμοποιήσουν την πολιτική δράση του ΠΑΣΟΚ.

Θα επανιδρύσουν το πολιτικό και το κοινωνικό μέσα από τη σύγκρουση, τη συναίνεση, τη δημοκρατία, για την υπέρβαση της κοινωνίας των 2/3 που κινδυνεύει να γίνει “κοινωνία του 1/3″ για τη σύναψη ενος συμβολαίου, στη θέση αυτού που η παγκοσμιοποιητική διαδικασία έχει διαρρήξει.

Κατερίνα Αυξεντίου
Μέλος ΚΟΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: