Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Πρόταση Δυσπιστίας ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης του Καραμανλή

OMIΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

είναι πρωτοφανές, να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας η αντιπολίτευση, μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές. Όμως, η αντίδρασή μας, είναι μια αντίδραση απολύτως φυσιολογική, μία αντίδραση επιβεβλημένη, μπροστά στα πρωτοφανή που διαπράττει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Πρωτοφανή, τελικά, είναι τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτούς τους έξι μήνες. Είναι πρωτοφανής, η δική σας διακυβέρνηση μετά τις εκλογές. Είναι πρωτοφανής η ζημιά που προκαλείτε στη χώρα. Και σε αυτό, οφείλουμε να βάλουμε τέλος. Και θα βάλουμε τέλος.

Έχουμε μία κυβέρνηση, που διχάζει τους Έλληνες και τραυματίζει την κοινωνική συνοχή. Μία κυβέρνηση, που ξεπουλάει με αδιαφανείς συμφωνίες τον δημόσιο πλούτο. Μία κυβέρνηση, που υιοθετεί αντιδημοκρατικές πρακτικές αυταρχισμού, μία κυβέρνηση, που βυθίζεται στα κομματικά της σκάνδαλα και, μαζί, παρασύρει ολόκληρη τη δημόσια ζωή.

Μία κυβέρνηση, που καλλιεργεί την ανασφάλεια στους πολίτες. Με τις επιλογές της στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση χάραξε μόνη της και οριστικά την κόκκινη γραμμή απέναντι στην κοινωνία. Έβαλε απέναντί της τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους. Μας έβαλε όλους απέναντί της.

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, είναι μία πρόταση εθνικής ευθύνης, εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αποτυπώνει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες αισθάνονται αιχμάλωτοι μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής, που τους καταδικάζει και τους αδικεί. Είναι μία πρωτοβουλία με πέντε μηνύματα. Πέντε μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση: Αρνούμαστε να δεχθούμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και διαδικασίες, που ακολουθείτε και μέσα στη Βουλή, και εκτός Βουλής. Ναι, θα καθυστερούμε και θα εμποδίζουμε κάθε νομοσχέδιο που προσπαθείτε να περάσετε από τη Βουλή χωρίς διάλογο, χωρίς προετοιμασία, χωρίς σεβασμό στην ελληνική κοινωνία. Δεν δεχόμαστε τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας.

Και στην προσπάθειά σας, να υποβαθμίσετε την πρωτοβουλία μας, ως επικοινωνιακό τρυκ απέναντι στον Συνασπισμό, σας λέω απλά: Λίγη σεμνότητα, λίγη ταπεινότητα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Σεβαστείτε επιτέλους το δικαίωμα του ελληνικού λαού, να εκφραστεί μέσω της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αυτόν εδώ τον οίκο της Δημοκρατίας.

Δεύτερο μήνυμα προς την κυβέρνηση: Δεν δεχόμαστε και δεν θα αφήσουμε να περάσει η αντίληψη της μοιρολατρίας στον ελληνικό λαό. Πολύ σωστά σας επεσήμανε χθες ο κ. Βενιζέλος, καθώς και άλλοι ομιλητές του ΠΑΣΟΚ, ότι η προσπάθειά σας, δεν είναι απλώς μία οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, μία αντίστροφη αναδιανομή υπέρ των πλουσιοτέρων. Είναι και η συστηματική προσπάθειά σας να χειραγωγήσετε και να κάμψετε το ηθικό του Ελληνικού λαού.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στερεί την Ελλάδα από βασικά εργαλεία δημοκρατικού και εθνικού προγραμματισμού. Γι´ αυτό, η δική μας πρωτοβουλία στέλνει κι αυτό το μήνυμα, είναι μία ηχηρή δήλωση ότι, δεν θα περάσουν, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην περάσουν τα σχέδιά σας, εκποίησης του ελληνικού δημόσιου πλούτου.

Δεν θα βρείτε μία κοινωνία και μία αντιπολίτευση παθητική. Είμαστε κοντά στα προβλήματα, υπηρετούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις προοπτικές του μέσου Έλληνα και της Ελληνίδας, για μια κοινωνία αξιών. Και αυτό το μήνυμα έχει και αποδέκτες την άλλη Αριστερά, διότι η εύκολη ισοπέδωση των πάντων, εάν πλήττει επιφανειακά το ΠΑΣΟΚ, υπονομεύει βαθύτερα την ενότητα και την αυτοπεποίθηση του λαϊκού κινήματος. Σε μια εποχή, που ακριβώς αυτό ζητά η Δεξιά. Σε μια εποχή, που αυτή επιδιώκει την απαξίωση των πάντων. Σήμερα, το μήνυμά μας είναι ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει άλλος δρόμος.

Τρίτο μήνυμα προς την κυβέρνηση: Την πρώτη τετραετία, ο λαός έδωσε ελευθερία χειρισμών στην τότε νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τώρα, όμως, δεν της δίνει αυτή την ελευθερία. Διότι αυτήν την ελευθερία, εσείς την μετατρέψατε σε αυθαιρεσία. Αυθαιρεσία παντού. Στη δημόσια διοίκηση, στην κομματικοποίηση των πάντων, στη διαχείριση των χρημάτων, στη μη εκπλήρωση των δήθεν δεσμεύσεών σας, των προεκλογικών, στη δήθεν προστασία του εισοδήματος των μεσαίων και φτωχότερων Ελλήνων, ή και στη δήθεν προστασία του φυσικού μας και δασικού μας περιβάλλοντος.

Σήμερα, ο Ελληνικός λαός, δεν σας δίνει την εμπιστοσύνη του. Διότι αυτή την εμπιστοσύνη, εσείς την καταχραστήκατε. Διότι αυτή την εμπιστοσύνη, εσείς την προδώσατε. Τέλος λοιπόν η ανοχή, τέλος η λευκή επιταγή. Αυτό ζητάει ο Ελληνικός λαός, το ακούω παντού. Όχι άλλη ανοχή στη Νέα Δημοκρατία.

Δεν ανέχεται ο Ελληνικός λαός, σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, να τρέχετε για να προλάβετε να ξεπουλήσετε τη δημόσια περιουσία, σαν να ήταν δική σας. Σειρά στη λίστα έχουν ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή και τα λιμάνια. Το μήνυμά μας: Σας προειδοποιούμε, κύριοι της κυβέρνησης. Μην προχωρήσετε, σταματήστε τώρα το ξεπούλημα. Είμαστε εμείς εδώ, και θα μείνουμε θεματοφύλακες, εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, του εθνικού μας πλούτου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το ξεπούλημα του ΟΤΕ, με κυβερνητική εγγύηση. Ο ΟΤΕ παραδίδεται στα χέρια των Γερμανών, της Deutsche Telecom, με μεσάζοντα τη MIG του κ. Βγενόπουλου.

Μία επιχείρηση εθνικής στρατηγικής σημασίας, ένας Οργανισμός κρίσιμος, κρισιμότατος για την ανάπτυξη της χώρας μας, στην εποχή της γνώσης, της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, ανθελληνίζεται, και μάλιστα, αδιαφανώς και αιφνιδιαστικά. Πρόκειται για έγκλημα σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας. Και ένα έγκλημα που αναδίδει βαριά την οσμή του σκανδάλου.

Αλήθεια, τι κρύβουν, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα υπερκέρδη του μεσάζοντα; Γιατί η Deutsche Telecom δεν αγόρασε τις μετοχές κατευθείαν από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά προτίμησε να τις αγοράσει από τη MIG; Μεσολάβησε η κυβέρνηση στην αγοραπωλησία αυτή;

Ασφαλώς και μεσολάβησε. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο κύριος Αλογοσκούφης δηλώνοντας, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της μεταβίβασης του πακέτου της MIG, ότι βλέπει θετικά τη συνδιοίκηση του ΟΤΕ. Μια συνδιοίκηση, στην οποία οι Γερμανοί θα πάρουν τη διοίκηση και, το Δημόσιο, θα κρατήσει το «συν». Η κυβέρνηση λειτούργησε ως τρίτος εταίρος σε μια συναλλαγή, προκειμένου να εγγυηθεί την εκχώρηση του μάνατζμεντ στον αγοραστή.

Αυτή η εγγύηση ήταν που πληρώθηκε ως πανωπροίκι και έφερε 300 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της Marfin. Αλήθεια, με τι αντάλλαγμα δόθηκε η πανάκριβη αυτή εγγύηση και, ποιος θα εισπράξει το αντάλλαγμα αυτό, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας;

Η κυβέρνηση, όπως πάντα, σιωπά και κρύβεται. Αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που καίνε, καταφεύγει στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αυτών των εργαζομένων, που δικαίως ανησυχούν για την πορεία αυτού του δημόσιου Οργανισμού.

Θέλω να ξέρουν ότι, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, είναι στο πλευρό των εργαζομένων, στον αγώνα τους για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, του δημόσιου ελέγχου επί του ΟΤΕ. Θα σταθούμε δίπλα τους και θα στηρίξουμε τον αγώνα τους με κάθε τρόπο. Διότι αυτός ο αγώνας, δεν είναι ένας συντεχνιακός αγώνας - όπως θέλετε να λέτε – είναι ο αγώνας για τα συμφέροντα της χώρας, ολόκληρης της κοινωνίας.

Εμείς λέμε: τέρμα στην αυθαιρεσία σας, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Θα μας βρείτε απέναντί σας. Σε κάθε προσπάθεια, να εκχωρήσετε τις μεγάλες, βασικές δημόσιες υποδομές σε ιδιωτικά συμφέροντα, ξένα ή εγχώρια, θα μας βρείτε απέναντί σας. Στη μάχη, μαζί με τους εργαζόμενους, με κάθε μέσο, πολιτικό και νομικό, συνδικαλιστικό και κοινοβουλευτικό. Θα δώσουμε τη μάχη και στη Βουλή, και στα μέτωπα της κοινωνίας, στους δρόμους των απεργιών, στα πεζοδρόμια των διαδηλώσεων.

Και οι υποψήφιοι αγοραστές, καλά θα κάνουν να ξεχάσουν τις ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Και θα κάνουν ακόμα καλύτερα, να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την σαφή προειδοποίηση που τους απευθύνω σήμερα. Ακόμα και αν σήμερα αγοράσουν, από μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, αύριο, μετά τις εκλογές, θα βρουν απέναντί τους τη νέα πολιτική πλειοψηφία, τη νέα κυβέρνηση της Αλλαγής, την κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Ο δικός μας αγώνας θα είναι και είναι υπεύθυνος, αλλά και δυναμικά, κοντά στο λαό. Δεν θα είμαστε σε σας αρεστοί, αλλά θα είμαστε για τη χώρα χρήσιμοι.

Τέταρτο μήνυμα προς την κυβέρνηση: Τελείωσε η εποχή που μπορούσατε να επικαλεστείτε το παρελθόν. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, είμαστε περήφανοι γι' αυτά που δώσαμε στην Ελλάδα. Και είμαστε πάντα έτοιμοι, οποιαδήποτε στιγμή, να συγκριθούμε. Μια σύγκριση, η οποία είναι συντριπτική υπέρ του έργου μας και, συντριπτικά αρνητική, για την πορεία σας της τετραετίας.

Οι Έλληνες ξέρουν ότι αποτελούμε και αποτελέσαμε πραγματική μεταρρυθμιστική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε το κοινωνικό κράτος, έφτιαξε το ΕΣΥ, άλλαξε τη δημόσια εκπαίδευση, αναμόρφωσε τη δομή της Αυτοδιοίκησης, με τον Καποδίστρια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, εκσυγχρόνισε το κοινωνικό δίκαιο, ίδρυσε τα ΚΕΠ, έδωσε στην Ελλάδα ένα νέο ισχυρό νόμισμα, το ευρώ.

Αλλά η συνεχής, δική σας επίκληση του παρελθόντος, σήμερα, αποδεικνύει κάτι περίτρανα: Την δική σας γύμνια, την αδυναμία σας, την ένδοιά σας. Ούτε ιδέες, ούτε σχέδιο, ούτε έργο. Αυτή είναι η κατάληξη, μετά από τέσσερα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα, όμως, κρίνεστε εσείς, για την δική σας ιστορία, για τις δικές σας πολιτικές, για τις δικές σας τεράστιες ευθύνες. Η γραμμή με το χθες έχει τραβηχτεί.

Και εμείς, κοιτάμε το αύριο. Το αύριο των πραγματικών αναγκών και των πραγματικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους, της κοινωνίας και της οικονομίας. Προοδευτικές αλλαγές υπέρ του πολίτη, υπέρ των πολλών, υπέρ των αδυνάτων, σε όλους τους χώρους: Παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό, Δημόσια Διοίκηση, λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Αλλαγές, που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια παντού. Θα προασπίζονται την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα, θα βάζουν βαθιά το μαχαίρι στο απόστημα της διαφθοράς, πράγμα που εσείς δεν τολμήσατε και πια δεν τολμάτε να κάνετε, διότι έχετε μπλέξει πια πολύ άσχημα εσείς οι ίδιοι.

Το Πρόγραμμά μας είναι για μια Ελλάδα που προστατεύει, οχυρώνει. Οχυρώνει τον πολίτη και κατοχυρώνει τα δικαιώματά του σε ένα εξελισσόμενο και δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, παιδείας, ποιότητας στο περιβάλλον, αξιοποίησης της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Πέμπτο μήνυμα προς την κυβέρνηση: Η πρωτοβουλία μας είναι σε απόλυτη αντιστοιχία με το κοινό αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τα επικοινωνιακά τρυκ της κυβέρνησης, παρά τις συστηματικές προσπάθειες χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης στο κέντρο και στην περιφέρεια, με κρατικές διαφημίσεις και άλλου είδους εξυπηρετήσεις, σήμερα, έξι μήνες μετά τις δεύτερες εκλογές, παρουσιάζει πρόωρη γήρανση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στο 4,4%, ενώ οι αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης ξεπερνούν το 30%. Η ακρίβεια, βεβαίως, κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νοικοκυράς, και τους οδηγεί σε απόγνωση.

Οι νεοσυντηρητικές επιλογές σας, διευρύνουν συνεχώς κοινωνικές ανισότητες, κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βιώνουν τη λιτότητα. Χαριστικές οι ρυθμίσεις σας στις τράπεζες, επιβολή σκληρών μέτρων στον απλό κόσμο.

Οι μικρομεσαίοι βλέπουν τον τζίρο τους να συρρικνώνεται και οδηγούνται σε υπερδανεισμό. Εργασιακός μεσαίωνας, ανασφάλιστη εργασία, η ζοφερή πραγματικότητα των 600 ευρώ της νέας γενιάς, αλλά και των 300 ευρώ της μερικής απασχόλησης.

Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η οπισθοδρόμηση, αυτή η αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση, αυτή η κοινωνική απορρύθμιση, αυτός είναι ο μεταρρυθμιστικός παράδεισος της Νέας Δημοκρατίας.

Εκεί όπου βέβαια ξεπεράσατε τον εαυτό σας είναι στο ασφαλιστικό. Βάζετε βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Αυξάνετε τα όρια ηλικίας, μειώνετε τις συντάξεις, ενοποιείτε βίαια τα Ταμεία, με μόνο στόχο να βάλετε χέρι στα αποθεματικά τους, να καλύψετε κάποιες δημοσιονομικές τρύπες.

Στα δημόσια οικονομικά, η κατάσταση είναι τραγική. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν ήδη ξεφύγει και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στα έσοδα. Βεβαίως, το κράτος αντιμετωπίζει μείζονα κρίση πόρων και βεβαίως, η οικονομία είναι τελείως αθωράκιστη. Αθωράκιστη η ελληνική οικονομία μπροστά στους κλυδωνισμούς της διεθνούς αγοράς.

Και αυτό, μάλιστα, τη στιγμή που η διεθνής πιστωτική κρίση έρχεται και στα Βαλκάνια. Ειδικοί εκτιμούν ότι θα πλήξει έντονα τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, σε πρώτη φάση, και μετά, την Τουρκία. Δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και εμάς. Φημολογείται ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τις οικονομικές καταστάσεις των Ελληνικών Τραπεζών.

Γνωρίζετε αλήθεια ποιες είναι οι επισφαλείς τοποθετήσεις των ελληνικών τραπεζών; Έχετε σχέδιο, για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη οικονομική κρίση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη; Μέσα σε πέντε μήνες, χάθηκαν στο Χρηματιστήριο 55 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που συνιστά μια κρίσιμη αφαίμαξη πόρων από την Ελλάδα.

Η κρίση στην ελληνική οικονομία είναι βεβαίως εγγενής. Επιτείνεται από την εισαγόμενη κρίση, αλλά το αφετηριακό πρόβλημα είναι εγχώριο, από την πολιτική σας. Όταν η ανταγωνιστικότητα είναι μηδενική, τότε ο εισαγόμενος πληθωρισμός διαλύει την παραγωγική βάση και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Έτσι, διαμορφώνεται η δραματική εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κι έτσι μοιάζει η Ελλάδα με ακυβέρνητη πολιτεία. Ακυβέρνητη και ανοχύρωτη, όπου όλα τα βάρη της κρίσης φορτώνονται από την κυβέρνηση στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Αυτή είναι η δική σας πολιτική, μια πολιτική που μας οδηγεί σε μια πολιτεία, και ακυβέρνητη, και ανοχύρωτη, όπου το μαύρο χρήμα βεβαίως περισσεύει, όπου οι φίλοι και οι ευνοούμενοι της κυβέρνησης είναι οι τραπεζίτες, αυτοί στους οποίους χαρίστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αλλά οι στιγμές είναι κρίσιμες για τον τόπο. Μπροστά μας, βρίσκονται κυβερνητικές αποφάσεις, που θα προκαλέσουν βλάβες μη αναστρέψιμες. Μη αναστρέψιμες στα συμφέροντα της χώρας και του λαού. Αποφάσεις, που θα έχουν τεράστιο κόστος στην εθνική οικονομία, στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

Και ρωτώ - είναι και η υπουργός Εξωτερικών εδώ - με ποια διαπραγματευτική ισχύ θα πάει η Ελλάδα, μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα της οικονομίας, που εσείς έχετε δημιουργήσει, να αντιμετωπίσει θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό, το ζήτημα του Κοσόβου;

Όταν ήδη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας έχει βάλει σε μια συνεχή οικονομική περιπέτεια μετά την απογραφή, μια πολιτική απάτη, που κοστίζει ακόμα και σήμερα το κύρος μας, την αξιοπιστία μας, αλλά και τη δυνατότητά μας να κάνουμε τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που θα θωράκιζαν την οικονομία μας. Δηλαδή, να πάμε σε μια οικονομία πράσινη, που βασίζεται στην εκπαίδευση, την καινοτομία, τις νέες οικολογικές τεχνολογίες και την παράδοσή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τούτες τις μέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM. Το ΠΑΣΟΚ, από την αρχή, είπε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση του. Χαράξαμε με απόλυτη σαφήνεια την κόκκινη γραμμή της εθνικής μας θέσης, τη γραμμή, πίσω από την οποία, δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να υποχωρήσει κανείς: Μία σύνθετη ονομασία, με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα καθαρό όχι, σε όποια μορφή διπλής ονομασίας. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ από την αρχή.

Παρά την στήριξή μας, η κυβέρνηση κατάφερε να οδηγηθούμε στην τελευταία πρόταση Νίμιτς, που είναι βεβαίως πολύ χειρότερη κι από την προηγούμενη. Ακόμα και η αντίστοιχη πρόταση του Βανς το 1997, την οποία και απέρριψαν τα Σκόπια, ήταν καλύτερη για τα εθνικά μας συμφέροντα, δεδομένου ότι προέβλεπε και την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων.

Η τελευταία πρόταση του Νίμιτς, αποτελεί πρόταση διπλής ονομασίας. Καθαρές κουβέντες, λοιπόν, αυτή η τελευταία πρόταση Νίμιτς, για το ΠΑΣΟΚ, είναι απορριπτέα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Και για να τελειώνουν οι ψευδαισθήσεις, αυτό το διαπραγματευτικό αποτέλεσμα, μία πρόταση διπλής ονομασίας, είναι αποτυχία της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της διολίσθησης των διαπραγματευτικών μας θέσεων και των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει η κυβέρνηση προς τους διάφορους συνομιλητές της, δυστυχώς, ακόμα και εκτός της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί τώρα, ενώπιον του Κοινοβουλίου, ότι δεν θα υποχωρήσει σε πιέσεις και δεν θα δεχθεί διπλή ονομασία. Οφείλει επιπλέον να ξεκαθαρίσει, με ποια ακριβώς θέση θα πάει στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, στις 2 Απριλίου. Η αποφασιστική στάση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, είναι το ελάχιστο που περιμένει ο ελληνικός λαός και, αυτήν την στάση έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, αυτή την στάση απαιτούμε από την αρχή.

Βεβαίως, και πάλι σε μια επίδειξη ελαφρότητας και τακτικισμού, η Νέα Δημοκρατία μας κατηγόρησε ότι «κάνουμε δήθεν πρόταση μομφής, για να υπερκεράσουμε τον Συνασπισμό, χωρίς να αναλογιστούμε ότι, με την επιλογή μας, αποδυναμώνουμε την κυβέρνηση, ενώ είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση». Ουδέν ψευδέστερο.

Είμαστε κόμμα εθνικής ευθύνης, το έχουμε αποδείξει με έργα και όχι λόγια, κι αυτό ακριβώς πετυχαίνουμε, ακόμα και με αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Επειδή υπενθυμίζουμε, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλους τους διεθνείς παράγοντες, την κόκκινη γραμμή, και ζητάμε εμμονή σε αυτήν. Ενδυναμώνουμε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, ζητάμε σθεναρή στάση απέναντι στις πιέσεις.

Το τελευταίο μας μήνυμα: Η Ελλάδα μπορεί. Μπορεί να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αλλάξει τον ρου της σημερινής της πορείας. Χρειάζεται, όμως, μία κυβέρνηση, που δεν κινείται ενάντια στον λαό, αλλά μαζί με τον λαό. Που δεν τον αποθαρρύνει, αλλά τον ενισχύει. Που δεν τον αδυνατίζει, αλλά του δίνει αυτοπεποίθηση και νέες δυνατότητες. Μια κυβέρνηση, που θα υπηρετήσει τις αξίες, και όχι τις εξουσίες.

Εσείς, αγνοήσατε τις αντιδράσεις των εργαζομένων, τις απεργίες, τα μαζικά συλλαλητήρια. Περιφρονήσατε τον κοινωνικό διάλογο. Δεν διστάσατε να στείλετε τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές, να οργανώσετε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, να χρησιμοποιήσετε ακόμα και χειραγωγούμενους δικαστές, για να σπάσετε τους αγώνες και να κάμψετε το φρόνημα των εργαζομένων.

Εκθέσατε τη χώρα, με την περιφρόνηση των διαδικασιών που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, δημιουργήσατε ένα θεσμικό πρόβλημα, που θα το βρείτε μπροστά σας. Η αλαζονεία σας, σας τυφλώνει.

Θεωρείτε πράγματι, και το ακούμε συνέχεια αυτές τις μέρες, ότι η οριακή σας πλειοψηφία είναι αρκετή για να περάσουν τα μέτρα σας. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε ότι, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, οι αλλαγές γίνονται δημοκρατικά, με τον λαό. Αγαθό αποτελεί η κοινωνική συναίνεση, αγαθό αποτελεί η συνοχή και το φρόνημα του Ελληνικού λαού. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται κτήμα της κοινωνίας, όταν είναι κτήμα στη συνείδησή της. Μία αντίληψη, την οποία εσείς, προφανώς, δεν μπορείτε να υπηρετήσετε.

Αλλιώς, τα μέτρα έχουν τη μοίρα να είναι θνησιγενή, από την ημέρα της σύλληψής τους. Και μεθαύριο, που θα ψηφίσετε βεβαίως το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, να ξέρετε ότι ψηφίζετε ένα θνησιγενές έκτρωμα, που σύντομα θα αναιρεθεί από την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού.

Όσο κρύβεστε πίσω από επιχειρήματα του τύπου, «αυτά που κάνουν, είναι επικοινωνιακές τακτικές», τόσο επιβεβαιώνετε πόσο μακριά είσαστε από την πραγματικότητα κι από την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού. Όσο προσπαθείτε να συγκρίνετε το έκτρωμα, όπως έκανε ο κ. Καραμανλής, του ασφαλιστικού σας σχεδίου, με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, τόσο αποδεικνύετε ότι έχετε χάσει την αίσθηση του μέτρου, της πραγματικότητας που ζει ο ελληνικός λαός.

Η πλήρης δυσαρμονία των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, με την πολιτική βούληση που σήμερα εκφράζει ο ελληνικός λαός, είναι πλέον προφανής. Αυτοί είναι, κύριοι συνάδελφοι, και οι λόγοι που επέβαλαν την άμεση παρέμβασή μας, με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Μια πρωτοβουλία, που θέτει τους πάντες και, εσάς βεβαίως, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον κάθε βουλευτή προσωπικά, ενώπιον των ευθυνών του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,

μπορεί σήμερα η ισχνή κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, στην συνείδηση του λαού, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, η πρότασή μας έχει ήδη εγκριθεί, με πλειοψηφία συντριπτική.

Και αυτός ο λαός, ο λαός που φοβάστε, ο λαός που τον θέλετε στο περιθώριο, που τον θέλετε υποταγμένο σε μια μοίρα που την ορίζουν άλλοι, αυτός ο λαός θα σας δώσει την απάντησή του, στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Τότε, θα αναδείξει μια άλλη πλειοψηφία, δημοκρατική και προοδευτική. Πλειοψηφία Αλλαγής και Ανατροπής, που θα καταργήσει τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού σας νόμου και θα ανορθώσει τη χώρα, θα δώσει ξανά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες την ελπίδα.

Και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.


Μετά την ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είπε τα εξής:

Δεν είχα λόγο να απαντήσω, αλλά νομίζω ότι, περισσότερο το ύφος, αλλά και η ουσία, απ´ ό,τι μας είπε η κ.Μπακογιάννη με μια εξαιρετική έπαρση, γύρω από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, χρειάζονται μια απάντηση.

Θέλω να τονίσω ότι, πράγματι, το πρόβλημα είναι 17 ετών, είναι πολλών ετών πρόβλημα το Σκοπιανό, και όλοι μας θέλουμε να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα δικά μας συμφέροντα θα έλεγα, για το συμφέρον και των Βαλκανίων και της σταθερότητας της περιοχής.

Για να υπάρξει, όμως, η καλύτερη λύση, θα πρέπει να υπάρξουν και τα διαπραγματευτικά εργαλεία από πλευράς της Ελλάδας. Όταν πάει κανείς σε μία διαπραγμάτευση και έχει χάσει τα διαπραγματευτικά του εργαλεία, τότε η διαπραγμάτευση γίνεται άνιση και πάμε σε μία διολίσθηση και σε αδιέξοδα.

Εκεί έχουμε φτάσει σήμερα, κα Μπακογιάννη. Έχουμε φτάσει σήμερα σε αυτά τα αδιέξοδα, σε αυτή την ανάγκη να βάλουμε βέτο. Εμείς, λέμε ότι πρέπει να μπει βέτο, ως τελική, αναγκαστική λύση, διότι εσείς, η κυβέρνησή σας έχασε διαπραγματευτικά ατού.

Και ας ξεκινήσουμε - γιατί επειδή μιλήσατε με διάφορους υπαινιγμούς, δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν μας είπατε τι εννοείτε - με κάποια γεγονότα, τα οποία είναι πασιφανή και τα ξέρει όλος ο Ελληνικός λαός.

Ποιο είναι το προπατορικό αμάρτημα αυτής της υπόθεσης; Μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που είχε δύο διαφορετικές πολιτικές, του πρωθυπουργού, και του υπουργού Εξωτερικών. Εκεί είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσατε, αυτά που σήμερα διαπραγματευόμαστε, αν εσείς είχατε τότε το θάρρος, η παράταξή σας αν είχε το θάρρος, να τα είχαμε λύσει τότε, και δεν θα ήταν θέμα 17 ετών, να συρόμαστε, κα Μπακογιάννη και αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για το ανάστημα, για το οποίο μιλήσατε, να σας θυμίσω, ποιος σήκωσε το ανάστημά του. Το 1993, όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ, και επέβαλε το εμπάργκο απέναντι στα Σκόπια. Δεν θα ήμασταν σε καμία διαπραγματευτική θέση, εάν δεν είχε το ΠΑΣΟΚ αυτό το ανάστημα. Το ξεχάσατε, βεβαίως το ξεχάσατε.

Και θέλω να τονίσω κάτι ακόμα. Τέσσερα χρόνια, φτάσατε στο σημείο να μιλάτε περί μιας ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης με το βέτο. Βέτο δεν βάλατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ήρθε η ώρα. Και βεβαίως, αυτά τα οποία ακούμε από τον κ. πρωθυπουργό, τα ακούμε μετά από τέσσερα χρόνια.

Διότι η Ρωσία, το 1992-1993, ήταν αυτή που αναγνώρισε, επί Νέας Δημοκρατίας, τα Σκόπια, με την συνταγματική τους ονομασία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι επί Νέας Δημοκρατίας. Αυτά τα χρόνια, εμείς καταφέραμε να έχουμε διαπραγματευτικά όπλα ισχυρά, για να πάμε σε κάποια λύση. Εσείς, τα χάσατε. Βεβαίως, θα βρείτε δυσκολίες.

Και τέλος, να πω και κάτι ακόμα. Βεβαίως, εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση σε μια ισχυρή θέση. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι, οι παλινωδίες και του προηγούμενου, του προκατόχου σας υπουργού, που άλλα ερχόταν και έλεγε μπροστά μας, και άλλα μαθαίναμε ότι υπήρχαν σε ό,τι αφορά τα χαρτιά, στην επόμενη φάση, για το τι πραγματικά είπε ο κ. Νίμιτς, μας αναγκάζει -αλλά έτσι κι αλλιώς το κάναμε- να πούμε ευθέως ποια είναι η θέση μας.

Και είναι δικαίωμα, και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον Ελληνικό λαό, να λέμε ποια είναι η δική μας θέση. Και αυτή η θέση μας, είναι εκείνη που σας ανάγκασε, να τραβήξετε κι εσείς την κόκκινη γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: