Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Παρέμβαση Ε. Βενιζέλου

Απο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Παρασκευή, 14/9/08

Το συνέδριο πρέπει να αποφασίσει ότι η λύση στα σημερινά προβλήματα δεν είναι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ορισμένοι στο πολιτικό και το επικοινωνιακό σύστημα που πιστεύουν και προωθούν μια τέτοια λύση.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι διόγκωσε όλα τα προβλήματα και κατέστησε την Ελλάδα ακυβέρνητη πολιτεία.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πλέον ψελλίζει τη λέξη μεταρρύθμιση, αλλά όπως ανέφερε, σήμερα δεν υπάρχουν μεταρρυθμιστικά άλλοθι.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε τη σύγκρουση στο Ασφαλιστικό για να αλλάξει την ατζέντα, προτιμώντας την πολιτική συζήτηση από την παραπολιτική σήψη.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει επιδοθεί σε μια επίδειξη ταξικής σκληρότητας, πολιτεύεται με έναν κοινωνικό συντηρητισμό και εμπλέκεται σε σκάνδαλα από τα οποία προφανώς φθείρεται.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το κίνημα περνάει την πιο δύσκολη φάση στην ιστορία του, εμφανιζόμενο ως μέρος και όχι ως λύση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προοδευτικές ομάδες του πληθυσμού που το αντιμετωπίζουν ως τμήμα του χθες και όχι του αύριο και αμφισβητούν αν μπορεί να δώσει κάτι καλύτερο από τη ΝΔ.

Ανέφερε επίσης ότι το επίσημο μήνυμα του λαού προς το ΠΑΣΟΚ δόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά χάθηκε πίσω από την αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου.

Ανέφερε επίσης ότι από τον Ιανουάριο και μετά στις έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφεται μια καθαρή τάση που πρέπει να ταρακουνήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες έρευνες καταγράφουν κεντροαριστερή πλειοψηφία.

Για να ξεπεραστούν όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια παραλυτική εσωστρέφεια, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αναφερόμενος στην προσωπική του στάση, τόνισε ότι είναι επιλογή η υπεύθυνη συμβολή στην ενότητα, την ανανέωση και τη νικηφόρα επαναφορά της παράταξης.

Πρέπει, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να μπορέσουμε να έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και με τους πολίτες.

Ανέφερε επίσης ότι η χώρα περνάει κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης, κρίση πολιτικής και ηθικής εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών, του μοντέλου ανάπτυξης, ενώ υπάρχει και ιδεολογική κρίση στον προοδευτικό χώρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο του κράτους τον οποίο θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό και πρότεινε το ΠΑΣΟΚ να ξαναμιλήσει για κεϋνσιανές πολιτικές και πλήρη απασχόληση. Πρότεινε να διατυπωθεί ως αίτημα η ριζοσπαστική αναδιανομή που περιλαμβάνει την πολιτική αναδιανομή, την αναδιανομή στις ευκαιρίες μάθησης κλπ και την αναδιανομή εισοδήματος.

Το τρίπτυχο το οποίο θα δώσει νόημα σε μια προοδευτική πολιτική ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι ανασυγκρότηση του κράτους, υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και του γενικού συμφέροντος και αναδιανομή.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει με τα μεγάλα προοδευτικά ρεύματα και δεν χρειάζεται να ζαλίζει τους πολίτες με υποτιθέμενες αριστερές ή δεξιές στροφές.

Πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πρέπει να είναι η ηθική του ανασυγκρότηση ώστε να ξαναβρεί τον αρχικό του ριζοσπαστισμό.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η διατήρηση του πλειοψηφικού χαρακτήρα του κινήματος, για το οποίο υπάρχει πλήρης συμφωνία όλων.

Τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, διότι, όπως τόνισε, αν το ΠΑΣΟΚ δεν βγει πρώτο κόμμα και δεν κερδίσει τις εκλογές, δεν θα υπάρχουν οι αριθμητικές προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να απασχολεί και τους συντρόφους του Συνασπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: