Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 3 Μαΐου 2008

«Αραχνιάζουν» 8.000 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά

Γραφειοκρατική εμπλοκή στην αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων εντοπίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοϊδης, ο οποίος προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ, επειδή οι αιτήσεις τους, που αγγίζουν τις 8.000, εξακολουθούν να βρίσκονται στο συρτάρι της ΡΑΕ.

«Αραχνιάζουν» 8.000 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά

Την ίδια ώρα που η χώρα μας απειλείται με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των ρύπων, η κυβέρνηση εμφανίζεται να «παγώνει» τις διαδικασίες για την είσοδο στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο «σκιώδης» υπουργός του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρ. Φώλια, επισημαίνει ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων οδηγείται σε τέλμα.

Ειδικότερα, καταγγέλλει ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι τις 27/3/08 συνέχιζε να δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ γνώριζε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο υλοποίησής τους, καλλιεργώντας έτσι επενδυτικές προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας με τη στάση της μια αγορά συμβούλων και μηχανικών που άνθησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το κόστος για κάθε επενδυτικό φάκελο εκτιμάται σε 15-20 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισημαίνει ότι μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να αναστείλει την υποβολή αιτήσεων για τη λήψη των αδειών, λόγω της υπέρβασης των στόχων του προγράμματος, είναι πιθανόν να αναζητηθούν αστικές ευθύνες αποζημίωσης των αιτούντων από το κράτος, όχι μόνο θετικές, ως προς το κόστος που ανέλαβαν, αλλά και αποθετικές ως προς τη προσδοκώμενη ωφέλεια που δυνητικά μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να αποφέρει.

Ενδεικτικά, 7.947 σχέδια είχαν υποβληθεί μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2008 για την παραγωγή συνολικής ισχύος 3.756 MW, όταν το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης προέβλεπε την εγκατάσταση 790 MW μέχρι το 2010.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ενώ ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταικα panel, το κράτος δεν είχε μεριμνήσει για αυτές τις καταστάσεις που ήταν αναμενόμενες.