Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα, είχαμε μία εξαιρετικά πλούσια σε περιεχόμενο συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Θα αναφερθώ σε μερικά από τα ζητήματα, τα οποία συζητήθηκαν. Ήδη, ο αρμόδιος πολιτικός υπεύθυνος του Κινήματος για τα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης, μίλησε για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας, αναφέρθηκε στην ανάγκη, το ΠΑΣΟΚ να χτίσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αυτό κάνουμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι μία πολιτική δύναμη ευθύνης και, ταυτόχρονα, είναι ένα Κίνημα που βρίσκεται δίπλα στο λαό και παλεύει μαζί με το λαό για τα προβλήματά του. Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ είναι ένας φορέας ευθύνης και αλλαγής.

Εκφράζουμε μία ευρύτατη κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στα μεσαία και τα δυναμικά στρώματα, από τη μια μεριά και, τους πιο αδύναμους και αποκλεισμένους στην ελληνική κοινωνία, από την άλλη.

Οι σημερινές πολιτικές της κυβέρνησης δεν έχουν να δώσουν προοπτική στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας.

Υποσκάπτουν τα θεμέλια της ζωής και της διαβίωσης των μεσαίων στρωμάτων και, βεβαίως, πλήττουν βαρύτατα τα πιο αδύναμα στρώματα και τα περιθωριοποιούν κάθε μέρα. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις που και ξαναδίνουν ελπίδα και προοπτική, αλλά και στηρίζουν ουσιαστικά τους αδύναμους στην Ελληνική κοινωνία.

***

Στη συζήτηση που ακολούθησε, καταρχάς, αναφερθήκαμε στο ζήτημα των εσωκομματικών εκλογών, την επόμενη Κυριακή. Όπως γνωρίζετε, την Κυριακή 18 Μαΐου, εκλέγουμε στο ΠΑΣΟΚ περιφερειακά όργανα, νομαρχιακά και τοπικά όργανα. Δημιουργείται κι ένας σημαντικός αριθμός νέων τοπικών οργανώσεων.

Όπως θα έχετε ήδη ακούσει, «τρέχουν» και κάποια ραδιοφωνικά μηνύματα, με τα οποία καλούμε τους φίλους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να συμμετάσχουν. Ευελπιστούμε ότι, απ’ αυτή τη διαδικασία, θα προκύψουν νέα όργανα, με τρία κριτήρια, τα οποία έχει θέσει στο Συνέδριο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την αξιοκρατία, την ανανέωση και την ενότητα και, μ' αυτή την εκλογή της Κυριακής, θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ανανέωσης των οργάνων μας, που ξεκίνησε από το Συνέδριο.

***

Στο Πολιτικό Συμβούλιο, έγινε μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα του ΟΤΕ. Το Πολιτικό Συμβούλιο ενέκρινε ένα κείμενο, το οποίο και θα σας διανεμηθεί. Επιγραμματικά, θα αναφερθώ σε μερικά από τα ζητήματα που αναφέρονται στο κείμενο.

Για το ΠΑΣΟΚ, οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, γιατί αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής προς όφελος του πολίτη και του καταναλωτή. Σε καμία άλλη προηγμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση δεν εκποιεί τον βασικό τηλεπικοινωνιακό της οργανισμό, σε ανταγωνιστή άλλης χώρας.

Εδώ, αυτό με το οποίο έχουμε να κάνουμε, δεν είναι μια στρατηγική συμμαχία. Είναι απλώς μια εξαγορά, μια εκχώρηση και αυτή η εκχώρηση γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες ζημιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ζημιώνουν επίσης και τους μικροεπενδυτές στον ΟΤΕ.

Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί μία σειρά από έωλα επιχειρήματα, αλλά δεν έχει απαντήσει σε μερικά βασικά ερωτήματα. Γιατί να παραχωρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στον ΟΤΕ; Τι θα κερδίσει ο Έλληνας καταναλωτής και τι θα κερδίσει η ελληνική οικονομία από αυτή τη διαδικασία; Σε αυτά τα ερωτήματα, δεν έχουμε ακόμα πειστικές απαντήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται στη Βουλή και στην κοινωνία, για να αποτρέψει αυτή τη διαδικασία εκχώρησης του δημοσίου ελέγχου. Θέλουμε έναν δυναμικό, εξωστρεφή, ανταγωνιστικό ΟΤΕ, ο οποίος να λειτουργεί στις σύγχρονες συνθήκες του ανταγωνισμού, στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες. Δεν θέλουμε έναν ΟΤΕ, παράρτημα ξένης πολυεθνικής.

Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα θεσμικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης της περίπτωσης της απιστίας, όπως έχει δηλωθεί και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη διαδικασία της εξαγοράς.

Όπως γνωρίζετε, την Παρασκευή, έχουμε καταθέσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» ερώτηση, σχετικά με τη διαδικασία εκχώρησης του δημοσίου ελέγχου στον ΟΤΕ και, βεβαίως, με το που θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, θα επανέλθουμε, για να σας πούμε τη θέση μας επί του συγκεκριμένου πλέον, διότι εδώ και καιρό ακούμε για τη συμφωνία, αλλά συγκεκριμένες λεπτομέρειες δεν έχουμε.

***

Συνταγματική αναθεώρηση, το επόμενο ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η τρέχουσα συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί κενό γράμμα. Ξεκίνησε, όπως όλοι θυμόμαστε, για επικοινωνιακούς λόγους, για να αλλάξει η κυβέρνηση την ατζέντα. Συνεχίστηκε με την κυβέρνηση να μην σέβεται το συναινετικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο σε κάθε συνταγματική διαδικασία και, βεβαίως, υπονομεύθηκε από τον τρόπο χειρισμού και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην ψήφιση και στην αλλοίωση της ψηφοφορίας συγκεκριμένων αναθεωρητέων άρθρων.

Είναι προφανές ότι, καμία πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανανέωση του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την παρούσα κυβέρνηση, γιατί πολύ απλά αυτή η κυβέρνηση υπονομεύει και τους θεσμούς, και το Σύνταγμα. Το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, απεχώρησε από τη διαδικασία αναθεώρησης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, για να ξαναγίνει αυτή η διαδικασία από μηδενική βάση.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της άμεσης δημοκρατίας στη χώρα. Στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος διαφθοράς και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Στην ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για παράδειγμα, τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου αξιοπρεπούς εισοδήματος διαβίωσης στη χώρα μας.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναζητεί σήμερα στηρίγματα, για να την ολοκληρώσει, στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Θα ήταν πολιτικό λάθος, να της δοθούν αυτά τα στηρίγματα. Θα ήταν πολιτικό λάθος, η σύμπραξη σε αυτή την κατεύθυνση γιατί, με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνεται χρονικά η δυνατότητα να υπάρξει μία πραγματική συνταγματική αναθεώρηση, που αγγίζει τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού βίου στη χώρα μας.

***

Όπως όλοι γνωρίζουμε, διότι όλοι μας χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα και παρακολουθούμε τι γίνεται γύρω μας, συνεχίζεται δυστυχώς η απεργία, η οποία έχει φέρει τα γνωστά, πολύ μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.

Σας θυμίζω, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε σχετική δήλωση, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί είναι ευθύνη της κυβέρνησης η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η τροφοδοσία της με καύσιμα. Ταυτοχρόνως, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσεως και βυτιοφόρων να αναλογιστούν το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και να αναστείλουν την απεργία. Να μην μετατρέψουν, δηλαδή, μία διαφωνία τους με την κυβέρνηση, σε μία διαφωνία τους και μία δυσκολία με την ίδια την κοινωνία.

Εδώ, θέλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση, να μην στηρίξει μία όποια λύση σε αρνητικές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια της χώρας.

***

Και θέλω να τελειώσω με μία αφιέρωση. Θέλω να αφιερώσω εξαιρετικά, στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ένα νούμερο, έναν αριθμό. Είναι ο αριθμός 42. Αυτός ο αριθμός είναι η διεθνής κατάταξη της χώρας μας στην επετηρίδα ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα, το 2008, έπεσε σε ένα μόλις χρόνο 6 θέσεις σε αυτή την κατάταξη. Από το 36, στο 42. Είμαστε 42η χώρα στις 55. Και αν δούμε λίγο προσεκτικά αυτά τα στατιστικά στοιχεία για τη διεθνή κατάταξη της χώρας, θα δούμε ότι, σε έναν επιμέρους δείκτη που αφορά στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα, σε ένα και μόλις χρόνο, ανάμεσα στο 2007 και στο 2008, η χώρα μας έπεσε 16 θέσεις, από τον αριθμό 30, στον αριθμό 46.

Αυτά όσον αφορά την κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, αυτά όσον αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης για αποτελεσματικότητα στο να προωθήσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Ερωτήσεις, παρακαλώ.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Με αφορμή αυτό που είπατε σε σχέση με την αναθεώρηση ότι θα ήταν πολιτικό λάθος η σύμπραξη, θέλω να σας πω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα υπόλοιπα κόμματα παρείχαν αυτή τη στήριξη, τη σύμπραξη αφού συμφώνησαν στην αναθεώρηση του άρθρου 57 για το ασυμβίβαστο, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε άλλη αναθεώρηση για τα επόμενα δέκα χρόνια. Το σχόλιό σας ποιο είναι σε αυτό;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το σχόλιό μου είναι ότι, η κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης, διότι περί κατάρρευσης πρόκειται. Η υπερψήφιση ελάσσονος σημασίας άρθρων, που σε κανένα ζήτημα δεν αλλάζουν και δεν λύνουν τα βασικά προβλήματα της πολιτικής ζωής, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Είναι παταγώδης αποτυχία. Και είναι κρίμα που τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμπράττουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς, θέλουμε μία πραγματική συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ανανεώνει τον πολιτικό βίο της χώρας. Υπάρχει κάποιος Έλληνας πολίτης, ο οποίος να μη βλέπει τα ζητήματα διαφθοράς; Να μη βλέπει τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική λογοδοσία, να μην βλέπει την ανάγκη ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας;

Να μη βλέπει την ανάγκη να αλλάξουν πολύ σημαντικά πράγματα σε σχέση και με την ενίσχυση του Κοινοβουλίου; Να στηρίξουμε συνταγματικά το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα; Όλα αυτά, παραπέμπονται σήμερα στις καλένδες. Και σε αυτά, τη βασική ευθύνη έχει βεβαίως η κυβέρνηση, αλλά στο βαθμό που τους αναλογεί, ευθύνη έχουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΓΟΥ: Για το ίδιο θα ήθελα δύο ερωτήσεις. Καταρχήν θα μπορούσατε, δεδομένου ότι μιλάμε ουσιαστικά για συνταγματική αναθεώρηση τριών άρθρων με πρώτο το άρθρο 57 δηλαδή την άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, μπορούμε να μιλήσουμε για συντεχνιακού τύπου αναθεώρηση πρώτον και δεύτερον θα ήθελα να σχολιάσετε τον τρόπο με τον οποίο χθες ο υπουργός Παιδείας ο κ. Στυλιανίδης επεχείρησε να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή βεβαίως το άρθρο 16.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ως προς το πρώτο, δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσουμε για συντεχνιακού τύπου αναθεώρηση, αλλά σίγουρα μπορούμε να μιλήσουμε για αναθεώρηση άνευ ουσίας.

Ως προς το δεύτερο ζήτημα. Κατανοώ απολύτως το πρόβλημα του υπουργού Εθνικής Παιδείας. Έκανε, πριν από μερικές μέρες, ένα τεράστιο ατόπημα με αυτά που είπε για το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Επιχειρεί σήμερα να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Θα του πρότεινα να ασχοληθεί με τη δουλειά την οποία του έδωσε να κάνει ο πρωθυπουργός, που είναι να φροντίσει να λειτουργεί σωστά και να βελτιωθεί η λειτουργία του δημόσιου Πανεπιστημίου και να μην προσπαθεί να διασώσει μία συνταγματική αναθεώρηση, αφενός και, το δικό του προσωπικό κύρος, αφετέρου, δημιουργώντας και βγάζοντας από τη μύγα ξύγκι, διότι περί αυτού πρόκειται.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ανακρίβειες, ελέγχεται γι΄ αυτό και σας παραπέμπω, τόσο στον συγκεκριμένο νόμο στον οποίο αναφέρθηκε, όσο και στα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή.

ΑΝΔΡ. ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Συζητήσατε καθόλου στο Πολιτικό Συμβούλιο για τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και αν όχι εν πάση περιπτώσει υπάρχει κάποιο σχόλιο από την πλευρά σας, γιατί βλέπουμε ότι παρά την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες εβδομάδες, τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να είναι πολλές ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως γνωρίζετε, από τη θέση αυτή, έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν σχολιάζω συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις. Αυτό που έχω να παρατηρήσω, και νομίζω πως το παρατηρεί και κάθε καλόπιστος πολίτης, είτε ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, είτε δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, είναι ότι υπάρχει μία διαφορετική ματιά των πολιτών για το ΠΑΣΟΚ, ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ανάκαμψης.

Αυτό το βλέπουμε όλοι εμείς που πηγαίνουμε στις εκλογικές μας περιφέρειες, βλέπουμε μία διάθεση των πολιτών να ακούσουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ και, είμαι σίγουρος ότι, αυτή η διάθεση, όσο ο κόσμος αισθάνεται στο πετσί του τα αποτελέσματα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και όσο πείθεται από τον προγραμματικό μας λόγο και από τις συγκεκριμένες προτάσεις που κάνουμε, όπως αυτή που κάναμε πρόσφατα, για παράδειγμα, για τα προβλήματα των δανειοληπτών, πιστεύω ότι αυτή η μεταστροφή θα μας οδηγήσει και στη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το ότι αυτό δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις που λέτε τώρα, σημαίνει ότι τις αμφισβητείτε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλετε να με οδηγήσετε να σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις. Σας είπα και πάλι ότι δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, σχολιάζω αυτό που εμείς παρατηρούμε στην κοινωνία. Η πολιτική γίνεται από και με την κοινωνία, δεν γίνεται με τις δημοσκοπήσεις.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε αν υπήρξε κάποια κριτική κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου σε σχέση με την εικόνα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΟΤΕ και κυρίως με όλα όσα προηγήθηκαν με αφορμή όσα είπε η κυρία Κατσέλη, αν κάποιοι θεωρούν ότι το κόμμα την άφησε ακάλυπτη έστω και για λίγες ώρες. Γι΄ αυτή την εικόνα διγλωσσίας ας το πούμε που φάνηκε προς τα έξω.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση. Τόσο ο Πρόεδρος, όσο και η αρμόδια πολιτική υπεύθυνη, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου, που στέκεται μπροστά σας, έχουν εκφράσει τον ίδιο πολιτικό λόγο, όπως το έχουν κάνει και τα στελέχη μας δημοσίως. Είναι, όμως, εξαιρετικά ανησυχητικό, αντί να συζητάμε αυτή τη στιγμή για το διατελούμενο έγκλημα σε βάρος του ΟΤΕ και της ελληνικής οικονομίας, να κάνουμε μία υποθετική συζήτηση, για το τι ακριβώς θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν, μετά τις εκλογές, πάρει την εξουσία.

Εδώ, έχουμε σε εξέλιξη, δυστυχώς, μία διαδικασία εκχώρησης του δημοσίου ελέγχου στον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό της χώρας, με αδιαφανείς διαδικασίες. Μία διαδικασία που προσβάλει βάναυσα το δημόσιο συμφέρον. Εμείς, επιμένουμε σε αυτό και εξηγήσαμε, νομίζω με πληρότητα, και τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχουμε, εάν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: