Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΠΑΣΟΚ: Μείωση τιμών "εδώ και τώρα"

Με τον Γενικό Διευθυντή WWF Ελλάς κ. Δημήτρη Καραβέλα θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε χθες εθιμοτυπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή και συζήτησαν περισσότερο απο μία ώρα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως με το Γ. Παπανδρέου είχαν συνεργαστεί και παλαιότερα, όταν ήταν υπουργός Παιδείας και "θυμάμαι πόσο δημιουργική ήταν η συνεργασία μας". Ο κ.Ιερώνυμος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε επίπεδο πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας και σημείωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας - Πολιτείας, ενώ τόνισε ότι χάρηκε ακούγοντας τον Αρχιεπίσκοπο να λέει ότι υπάρχει η αρχή που βασίζεται στο γνωστό ''τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα τού Θεού τω Θεώ'' καθώς "οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους". Επίσης, ο κ.Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του προς τον κ. Ιερώνυμο τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον πρώην Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη.

Επίσης, ο κ.Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στην διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για την συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, καθώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης ότι "σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Γιώργου Παπανδρέου για συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Οσκαρ Φίσερ, τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Βάλτερ Στάϊνμάγιερ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκουέλ Μορατίνος".

Επίκαιρη ερώτηση για το ΕΣΥ

Επίκαιρη ερώτηση για την "κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ" κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Παπανδρέου, που σημειώνει ότι "για πέμπτο συνεχή χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εντείνεται η καθοδική πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας" καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του προκειμένου να αντιμετωπίσει την παντελή έλλειψη κυβερνητικής βούλησης και σχεδιασμού, και τον ερωτά "γιατί δεν παίρνει μέτρα ώστε να δοθεί τέλος στα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς σε βάρος του ΕΣΥ και των χρημάτων του ελληνικού λαού".

Μιχ. Χρυσοχοϊδης: Μείωση τιμών «εδώ και τώρα»

«Μείωση τιμών "εδώ και τώρα" που θα ξεκινά από μια ουσιαστική μείωση στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων και θα πρέπει να συνεχιστεί με μεσοσταθμική μείωση μέχρι 8% σε όλα τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης», πρότεινε ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοχοίδης ζήτησε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις καφετέριες, μείωση 30% και άνω.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι διατεθειμένο να δώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και να παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή του».

Ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Κίνημα θα προχωρήσει στην δημιουργία «εθνικού καταναλωτικού δικτύου».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοίδης «δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 85% της αγοράς του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Στο χώρο των προμηθευτών, το πρόβλημα πλέον παίρνει διαστάσεις ολιγοπωλίων και μονοπωλίων, με τις πρώτες 100 επιχειρήσεις, σε σύνολο 1.373 εταιρειών που προμηθεύουν την αγορά, να κατέχουν το 76% του συνόλου των πωλήσεων».

«Ταυτόχρονα, για κάθε προϊόν σ’ ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και πρώτης ανάγκης, μία έως και δύο το πολύ μεγάλες επιχειρήσεις προμηθεύουν από το 60% μέχρι το 99% των ποσοτήτων αυτού του προϊόντος» είπε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση «να ενεργοποιήσει τώρα όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της και να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή λειτουργία της αγοράς».

«Σήμερα οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η διατίμηση στο λάδι, είναι χωρίς καμιά πρακτική αξία, διότι απλά οι τιμές έχουν φτάσει πλέον πολύ ψηλά, σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι τιμές των τροφίμων και των προϊόντων πρώτης ανάγκης που διατίθενται στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί κατά 20-22% από τον Δεκέμβριο του 2007», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς «θα αντιμετώπιζε το θέμα των «λίγων αλυσίδων» τροφοδοσίας και παροχής αγαθών σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς»,ο κ. Χρυσοχοίδης ειπε ότι «θα εφαρμόζαμε τη νομοθεσία άμεσα. Εδώ έχουμε σαφέστατα καταφανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις που αποτελούν μονοπώλια και ολιγοπώλια και, αυτά τα φαινόμενα, ο νόμος τα «κολάζει». Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα ανέχονται και αυτά οδηγούν σε αισχροκέρδεια, σε υψηλές τιμές, σε άδικες τιμές σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

«Η μείωση των τιμών είναι ένα πολιτικό και οικονομικό ζήτημα, δεν είναι θέμα τιμής κάποιων ανθρώπων, μεταξύ δηλαδή των εμπόρων και των βιομηχάνων με την κυβέρνηση. Όλα τα άλλα, τα περί μείωσης του ΦΠΑ και παγώματος, όπως τα διατύπωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Πειραιά ή οποιεσδήποτε άλλες ευχές εκφράζονται, δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα στη χώρα», είπε ο κ. Χρυσοχοίδης κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που πρότειναν διάφορες επιχειρηματικές ενώσεις.

«Ναι, βεβαίως είναι υπεύθυνος ο πολίτης, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και πλαίσιο, για να μπορέσει ο πολίτης να ασκήσει την ευθύνη που του αναλογεί, σε μια αγορά η οποία θα λειτουργεί ανταγωνιστικά και νόμιμα», είπε ο κ. Χρυσοχοίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: