Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης για την αποστασία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Σάββατο 10 Μαΐου 2008
Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΒΑΣΙΛΕΥΣ: Μπορώ να χρησιμοποιήσω για ένα διάστημα μερικούς από τους βουλευτάς σας; Αλλωστε, έχετε και πολλούς…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, με την άνεσίν σας… Θέλετε μήπως να σας επιλέξω ορισμένους, οι οποίοι…

ΒΑΣΙΛΕΥΣ: Αφήστε, τους επιλέγω μόνος μου. Σας ευχαριστώ πάντως διά την συνεργασίαν…

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ, υποχρέωσίς μου, εκ του Συντάγματος…

15.7.1965. Ημέρα Πέμπτη, ώρα 19.00.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Δεκατρία λεπτά μετά έχει ανατραπεί!

Στα χρόνια που ακολούθησαν όλο και περισσότεροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αποστάτες… δεν αποστάτησαν, ο Κωνσταντίνος δεν έκανε συνταγματικό πραξικόπημα -μόνο ότι ο Γ. Παπανδρέου… προσφέρθηκε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία δεν μας είπαν ακόμα, οπότε, βασιλιάς και πρωθυπουργός θα είχαν το διάλογο που διαβάσατε…

Θα μπορούσαμε να το ακούσουμε και αυτό στο επιστημονικό συμπόσιο «Από τον Ανένδοτο στη δικτατορία» που οργάνωσε ο Κων. Μητσοτάκης στο ίδρυμά του (6-8 Μαΐου, τριήμερο).

Αν και ζήτησε από όλους «αντικειμενικότητα (…), ψύχραιμη αποτίμηση των εξελίξεων, χωρίς φανατισμούς, ιδιοτέλεια, πάθη, σκοπιμότητες (…), κάνοντας όλοι την απαραίτητη αυτοκριτική», ο ίδιος επανέλαβε μια από τα ίδια (σε δυο σημεία της ομιλίας του αποδίδει ευθύνες για την Αποστασία στον Γ. Παπανδρέου, σε τέσσερα στον βασιλιά!), μπλέκει
δράστες (αποστάτες και ΕΡΕ - Κόμμα Προοδευτικών που τους στήριζαν) και θύματα (Ε.Κ.), «ξεχνά» τη συμμετοχή του στην «κυβέρνηση» Νόβα («υπουργός» Συντονισμού και Εμπ. Ναυτιλίας), αποκαλεί «κεκράκτες» αυτούς που στη Βουλή «έφταναν στα άκρα» (ενώ ξέρει ότι υποστήριζαν τη νομιμότητα), παρομοιάζει την ανατροπή του Γ. Παπανδρέου με αυτή του… Στεφανόπουλου που ακολούθησε (!) και αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για δυο πράγματα:

το… χρηματισμό και τους Αμερικάνους.

Εγιναν τρία πραξικοπήματα:
Το εκλογικό του 1961, το συνταγματικό του 1965 και το στρατιωτικό του 1967


Οπως όλοι ξέρουμε, την περίοδο 1961-67 έγιναν τρία πραξικοπήματα:

1961. Εκλογικό. Βία, νοθεία, άγρια πράματα και συμμετοχή του στρατού στη νόθευση της λαϊκής βούλησης (ο γραμματέας του «Σχεδίου Περικλής» συνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος θα γίνει δικτάτορας 6 χρόνια μετά…), και των… Αμερικάνων: ο «σταθμάρχης» της CIA Λ. Κάμπελ και οι πράκτορες Πόρτερ και Λαμψί δης (Ελληνοαμερικανός) πρόσφεραν 3.000.000 δρχ. στον στρατηγό Λ. Σπαή, τ. υπουργό του Κέντρου, για να αποσύρει την υποψηφιότητά του
από το ΠΑΜΕ!

1965. Συνταγματικό. Στις 15.7 ο βασιλιάς ανατρέπει τη νόμιμη κυβέρνηση και υποχρεώνει σε παραίτηση τον Γ. Παπανδρέου, 17 μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο: 52,72% και 171 έδρες.

Αρχίζει η σαλαμοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ε.Κ. σε τρεις φάσεις: Νόβας (15.7), Τσιριμώκος (18.8) και Στεφανόπουλος (17.9.65-22.12.1966).

Για να μην αποτύχει η 3η λύση (Στεφανόπουλου) ξοδεύτηκε άφθονο χρήμα από τα ανάκτορα, επιχειρηματίες και Αμερικάνους, που είχαν τον πρώτο λόγο.

Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας Ν. Ανσουτζ και ο «σταθμάρχης» Τζον Μόρι (ύστερα από αίτημα του Κωνσταντίνου) ζητάνε από την Ουάσιγκτον ένα ποσό για την εξαγορά βουλευτών-αποστατών της Ε.Κ. Η αρμόδια «Επιτροπή 303» του
Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου απέρριψε το αίτημα. Χρήματα όμως, όπως όλοι ξέρουμε, δόθηκαν!

Πολλά χρόνια αργότερα (1992) ο ιστορικός του Στ. Ντιπάρτμεντ Τζιμ Μίλερ ερευνά επίσημα τα αρχεία της περιόδου 1964-68 προκειμένου να αποχαρακτηριστούν έγγραφα και να δοθούν στη δημοσιότητα! Υστερα από 10ετή αγώνα (και
κόντρα με τη CIA) θα δημοσιοποιήσει πενιχρά στοιχεία, θα δηλώσει όμως για την Αποστασία: «Δεν βρήκα αποδείξεις ότι δωροδοκήθηκαν βουλευτές της Ε.Κ. για να αποστατήσουν» («λάδωμα» με… αποδείξεις γίνεται;) αλλά θα προσθέσει: «Υποθέτω απ’ ό,τι διάβασα σε μνημόνια κ.λπ. πως στην πραγματικότητα ορισμένα στελέχη της Ε.Κ. εξαγοράστηκαν!

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ένας από τους πολιτικούς αυτούς ήταν ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης της Ε.Κ.». Και θα
διευκρινήσει ότι Μητσοτάκης και Στεφανόπουλος δεν χρειάζονταν χρήματα για να αποστατήσουν (δηλαδή δεν πήραν), αφού είχαν «πολιτικές φιλοδοξίες».

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης πριν από χρόνια δήλωνε στον Ν. Χατζηνικολάου (τότε Mega) ότι «οι δικοί του» δεν τα πήραν, χωρίς να διευκρινήσει ποιοι ήταν αυτοί και ποιοι οι «άλλοι» που τα πήραν. Τώρα δεν είπε λέξη. Με δεδομένο τον αριθμό των απο- στατών (Νόβας 21, Τσιριμώκος 11, Στεφανόπουλος 17) ήταν μια ευκαιρία για ξεκαθάρισμα πριν «μιλήσουν» τα αμερικάνικα αρχεία: πόσοι, πώς, πόσα -δηλαδή ποσά!..

1967. Στρατιωτικό. Μετά τους αποστάτες ακολούθησε η κυβέρνηση Ι. Παρασκευόπουλου (ΕΡΕ - Ε.Κ. σε συνεννόηση με τον βασιλιά) και η κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου (3.4.67), που προκήρυξε εκλογές για τις 28.5. Η νίκη της Ε.Κ. ήταν δεδομένη.

Ανάκτορα, Αμερικάνοι κ.λπ. δεν ήθελαν επιστροφή «των Παπανδρέου» στην εξουσία -ο Κωνσταντίνος μιλούσε ανοιχτά για «εκτροπή».

Τότε ο πρεσβευτής Φ. Τάλμποτ κι ο «σταθμάρχης» Τζον Μόρι ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να εγκρίνει ποσόν 100.000 δολαρίων για μια επιχείρηση επηρεασμού υποψήφιων βουλευτών με στόχο την αποδυνάμωση της ομάδας Αν. Παπανδρέου, προτείνοντας να χειρισθούν το θέμα (και τα δολάρια) ο διπλωμάτης Τζον Ντέι (πρεσβεία) κι ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοπράκτορας Τζωρτζ Ιωαννίδης («σταθμός»). Η «Επιτροπή 303» απέρριψε το αίτημα. Κάποιος (Ελληνοαμερικανός, ίσως) ξέροντας την παροιμία «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» σκέφθηκε: γιατί
να ξοδέψουμε χρήματα για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα; Βγάζουμε τα τανκς και ξεμπερδεύουμε! Θα ήταν και κάτι σαν δώρο στην Ελλάδα, ακριβώς στα 20 χρόνια της αμερικανοκρατίας: 1947-1967.

ΥΓ.: ο Κ. Μητσοτάκης επικαλείται τον Καραμανλή, λέγοντας ότι «υπήρξε στενότατος συνεργάτης του» στο Παρίσι επί χούντας (τόσο στενός που δεν τον περιέλαβε στη Ν.Δ. το ’74), και τον… Κωνσταντίνο! Είναι αυτό που λένε «ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη»!

Ο κ. Κ. Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος - συγγραφέας, πρώην εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: