Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

ΝΔ - Μερική αναδίπλωση στις κινήσεις της ΜΙG

Από την Ημερησία
του Δημήτρη Τσιούφου

Να διασκεδάσει, αλλά και να αντιπαρέλθει τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόφασή της να μην καταδικάσει ευθέως την αγωγή του Ανδρ. Βγενόπουλου επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, την ώρα που το Μαξίμου έδινε σαφή εντολή να κλείσουν πριν από το καλοκαίρι όλα τα μέτωπα των αποκρατικοποιήσεων.

Η γενικευμένη αντίδραση απέναντι στις κινήσεις της MIG και η εν γένει αρνητική υποδοχή της στάσης της κυβέρνησης, ανάγκασαν χθες τον Θ. Ρουσόπουλο να σχολιάσει με δηκτική και μάλλον ειρωνική διάθεση την ενέργεια του κ. Βγενόπουλου, όταν ρωτήθηκε αν προβληματίζει την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μια βιομηχανία αγωγών επιχειρηματιών κατά πολιτικών που ασκούν κριτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε και πάλι στη δήλωσή του της 11ης Απριλίου, όταν για την αγωγή κατά του Αλ. Τσίπρα είχε υποστηρίξει πως δεν συμμερίζεται πρακτικές με αγωγές εναντίον πολιτικών αρχηγών που ασκούν κριτική και πρόσθεσε: «Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου έχει πάρει απάντηση και σε αυτό το θέμα, όπως και σε κάποια άλλα σχόλια, τα οποία γίνονται με αφορμή αυτό το νέο σπορ».

Μετατόπιση

Στην έστω και μικρή αυτή μετατόπιση οδηγήθηκε το Μαξίμου για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί τα μηνύματα που φτάνουν εκεί καταγράφουν μια «χλιαρή» αποδοχή πολλών βουλευτών του κόμματος ως προς τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρακτική Βγενόπουλου, αλλά και αμηχανία της κομματικής βάσης να δικαιολογήσει τη στάση αυτή.

Δεύτερον, γιατί πρέπει να ελαχιστοποιήσει και τις εσωκομματικές τριβές, αφού πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα τόσο το θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, αλλά και να ανοίξει μέτωπα στον τομέα της Παιδείας θέτοντας σε προτεραιότητα την υπόθεση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Γ. Σουφλιάς, ο Δημ. Σιούφας και ο Ν. Κακλαμάνης έχουν καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες του Ανδρ. Βγενόπουλου, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ -στη συνέντευξή του στο Mega- διατήρησε τις επιφυλάξεις του ως προς την καταλληλότητα του management των Γερμανών, αν και ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία, όταν αυτή θα έρθει στη Βουλή, γιατί όπως τόνισε «δεν θέλει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση».

Ο ΟΤΕ, είπε ο κ. Σουφλιάς, «σαφώς έπρεπε να πάει προς αποκρατικοποίηση. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο. Η θέση μου είναι ότι έπρεπε να πάει με τη μέθοδο της στρατηγικής συμμαχίας. Κατά κάποιον τρόπο είμαστε μέσα σε αυτό το πλαίσιο με το κατάλληλο μάνατζμεντ. Όπου εκεί βεβαίως χωράει κάμποση συζήτηση αν είναι κατάλληλο και πόσο κατάλληλο είναι».

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «η συμφωνία για τον ΟΤΕ είναι δεδομένη και είμαστε υποχρεωμένοι να τη στηρίξουμε».

Ερωτηθείς ο Θ. Ρουσόπουλος για τις «αποστάσεις» του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε πως «ο κ. Σουφλιάς ξεκαθάρισε με πολύ καλό τρόπο και την αχλύ των εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί από ορισμένα δημοσιεύματα», αποφεύγοντας οποιονδήποτε περαιτέρω σχολιασμό.

Γ. Σουφλιάς

Χθες ο κ. Σουφλιάς, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, επανήλθε στο θέμα του ΟΤΕ και σε κατ ιδίαν συνομιλία του με δημοσιογράφους υπογράμμισε πως η θέση του βοηθά την κυβέρνηση αν την αναλύσει σωστά και πρόσθεσε ότι δεν έχει λόγο να είναι δυσαρεστημένος ο Γ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας, αμέσως μετά απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, υποστήριξε πως δεν είναι δυσαρεστημένος από τη στάση του κ. Σουφλιά, ενώ σε επισήμανση αν βρίσκεται κοντά με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ είπε πως «βρισκόμαστε πάντα κοντά, αλλά απέναντι», σπεύδοντας να διευκρινίσει πως εννοεί τη χωροταξική διάταξη στις συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπής.

Για την τακτική της MIG επανήλθε χθες και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης διευκρινίζοντας, σε συνέντευξή στον «Αθήνα 9 84», ότι «σωστά ο κ. Παπανδρέου διαμαρτύρεται για τον κ. Βγενόπουλο.

Αλλά από την άλλη πλευρά θα έπρεπε αν ήθελε να είναι συμβατός, να μη θέτει θέμα απιστίας και να ζητά προανακριτική επιτροπή για να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πριν καν κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή».

Αντίθετος

Αντίθετος με την πρακτική των αγωγών εμφανίστηκε και ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε ότι «ο κάθε πολιτικός έχει δικαίωμα να κρίνει πράξεις και καταστάσεις, χωρίς βεβαίως να έχουν αυτές υβριστικό περιεχόμενο», προσθέτοντας πως ο λαός- και όχι τα δικαστήρια- «κρίνει τα όσα λέει ο πολιτικός».

Αντίθετα κάλυψη στον πρόεδρο της MIG συνέχισε να παρέχει ο Μ. Εβερτ ισχυριζόμενος ότι «η Δικαιοσύνη θα κρίνει, αν συκοφαντήθηκε κάποιος ή είπε την αλήθεια», αλλά πως «όταν ένας πολιτικός στρέφει ορισμένες κατηγορίες, πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί και τις συνέπειες που υφίστανται κάθε απλός πολίτης».

«Χτύπησε» πάλι ο Π. Τατούλης

Ενστάσεις και αιχμές για το εθνικό χωροταξικό σχέδιο διατύπωσε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κυβερνητικός βουλευτής Π. Τατούλης αμφισβητώντας ότι έχει ολοκληρωμένη στρατηγική, φιλοσοφία και όραμα.

Υποστήριξε, σε αντίθεση με τον Γ. Σουφλιά, ότι δεν συνιστά μεταρρύθμιση αφού δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν και υπερεκτιμώνται τα δημόσια έργα χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον στα προβλήματα της αυθαίρετης και της εκτός σχεδίου πόλης δόμηση.

Επιπροσθέτως εκτίμησε ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση τόσο στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο Βουλής πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Τέλος είπε πως η συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι γενική και αόριστη ενώ θα έπρεπε να συζητούμε συγκεκριμένα πώς θα γίνει με ποια κριτήρια και σε πόσο αριθμό περιφερειών θα καταλήξουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: