Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΤ3 ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΗΣΗ»
16/06/08

-«Στην ιστορία κάθε κόμματος υπάρχουν στιγμές κρίσης και σύγκρουσης. Στην προκειμένη περίπτωση, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι εδώ έχουμε μια απλή αντιδικία μεταξύ του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρόεδρο, λαμβάνοντας υπόψη και τις στενές σχέσεις συνεργασίας που οι δύο άνδρες είχαν επί πολλά χρόνια.

Δυστυχώς, ο Κ.Σημίτης το 2004 δεν παρέδωσε στον Γ. Παπανδρέου μόνο την ευθύνη να υπερασπισθεί, στην επερχόμενη τότε εκλογική μάχη, την αποτυχία της τελευταίας κυβερνητικής του θητείας, αλλά επέβαλε, κατά κάποιο τρόπο, και τη συνέχιση της πολιτικής της δικής του περιόδου, ακόμη και στην πρώτη περίοδο της θητείας του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό οδήγησε σε αποτυχία. Τώρα έχουμε μια διαφορετική φάση εξέλιξης.

Το ΠΑΣΟΚ, με το πρόσφατο συνέδριο του, έλαβε την απόφαση να πάει αριστερά και να κινηθεί όπως και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας το τελευταίο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκροτήσει φιλολαϊκές και κοινωνικά ευαίσθητες πολιτικές για να ανταποκριθεί στην απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που υφίσταται τη φτώχεια, την ανεργία και την περιθωριοποίηση ως συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ.

Αναδεικνύεται, λοιπόν, ως ιδεολογικά και πολιτικά κυρίαρχη η κατεύθυνση συγκρότησης μιας νέας ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, στην οποία το ΠΑΣΟΚ καλείται από το λαό να πρωτοστατήσει.

Το πώς θα πετύχουμε αυτό το στόχο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δυνάμεις που εμμένουν στην ίδια πολιτική που ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι μια στάση και μια πολιτική όμοια με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που οδηγήθηκε σε συμβιβασμούς με το νεοφιλελευθερισμό, είχε συνέπεια περισσότερες αδικίες και ανισότητες για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και βέβαια οδήγησε σε πολιτική ήττα.

Ο Γ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, με αποφάσεις του συνεδρίου, έκαναν μια στροφή σε σχέση με αυτή την πολιτική. Ο Κ. Σημίτης, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν συμμετείχε ούτε στο συνέδριο, ούτε στις άλλες διαδικασίες του κόμματος ΠΑΣΟΚ και παρακολουθεί μόνο τα τεκταινόμενα στη Βουλή.

Είναι δικαίωμά του να ακολουθήσει όποια πορεία θέλει και να υποστηρίξει όποια άποψη επιθυμεί, αλλά δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε ότι σε αυτή την κίνηση του Κ.Σημίτη -για την υποστήριξη της διαδικασίας έγκρισης της ευρωπαϊκής συνθήκης μόνο από το κοινοβούλιο και όχι και με δημοψήφισμα-, ουσιαστικά περικλείεται η απαίτηση για εμμονή στην διατήρηση της πορείας που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ επί της δικής του προεδρίας. Άρα υπάρχει πολιτική διαφωνία, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενδυνάμωσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ κεντροδεξιών σεναρίων. Για αυτό ο Γ.Παπανδρέου αισθάνθηκε υποχρεωμένος να αντιδράσει για να προλάβει τις εξελίξεις.

Προσωπικά, θα προτιμούσα τέτοια θέματα να έρθουν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, να συζητηθούν ανοιχτά και να κατατεθεί με διαφάνεια το περιεχόμενο των διαφορετικών πολιτικών που συγκρούονται. Αυτό θα έκανα εγώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έτσι έπρεπε να αντιδράσει ο Γ.Παπανδρέου η κάποιος άλλος πρόεδρος. Καθένας έχει τις ευθύνες του, παίρνει την πρωτοβουλία και αντιδρά όπως εκείνος νομίζει σωστά.

-Όσοι βλέπουν ότι στο ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να ισχύει ό,τι και στη ΝΔ για τους πρώην προέδρους της, μένουν σε ένα επίπεδο καθωσπρεπισμού και παραβλέπουν ότι εδώ υπάρχει βαθιά πολιτική και ιδεολογική διαφορά».

Για το αν διαγράφονται οι πρώην πρωθυπουργοί.

«Δεν μπαίνει θέμα αρχής. Εδώ υπάρχει πολιτική διαφωνία και ρήξη και κρίνει ο αρχηγός, που έχει και την ευθύνη, πώς θα την αντιμετωπίσει. Την ίδια στιγμή όμως, ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε το ΠΑΣΟΚ σε μια ισχυρή ενότητα για να μπορέσουμε, ξεπερνώντας το όποιο πρόβλημα από αυτή την εξέλιξη, να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού που ζητάει δυνατό και δραστήριο ΠΑΣΟΚ, ικανό να δώσει λύσεις στα προβλήματά του.

-Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω πώς θα κινηθεί ο Κ. Σημίτης. Μπορεί να υπάρχει τώρα μια αντιδικία και πολιτική ρήξη, αλλά δεν παύουμε να είμαστε όλοι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όλοι θέλουμε να το υπηρετήσουμε. Είμαι βέβαιος ότι ανεξάρτητα των όποιων τακτικών επιλογών καθενός, σε τελική ανάλυση, όλοι θα στηρίξουμε τη νέα προοπτική που απαιτεί η λαϊκή βάση: τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα δώσει λύση στα τεράστια αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο λαός λόγω της πολιτικής της Ν.Δ.

Εκείνο που έχει σημασία τώρα είναι το ΠΑΣΟΚ να κινητοποιηθεί πολιτικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα του πολιτικού αγώνα μέσα στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: