Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Αφορμή το απαξιωτικό ύφος της επιστολής Σημίτη

Από την Ελευθεροτυπία
του Πάνου Σώκου

Οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν, ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ έγινε, όμως το επίκεντρο δεν ήταν η Κεφαλονιά αλλά η Χαριλάου Τρικούπη...

Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε επί της ουσίας εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη, τον επί οχτώ χρόνια πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά πρόεδρος κόμματος επιβάλλει μια τέτοια ποινή στον προηγούμενο πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό.

«Εχεις αποφασίσει αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία έξω από τις αποφάσεις του κόμματος. Δεν μπορώ να το δεχτώ. Δεν προσμετράσαι ούτε συγκαταλέγεσαι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα», του έγραψε ο Γ. Παπανδρέου.

«Εχασες όλες τις εκλογές. Εγώ θα συνεχίσω να πράττω αυτό που μου επιβάλει η συνειδησή μου. Κάνε ό,τι νομίζεις», ήταν η ανταπάντηση Σημίτη.

«Ηταν χαμηλού προφίλ η ανταπάντηση Σημίτη. Κάτι έπρεπε να πει κι αυτός, αλλά έδειξε ότι δεν θέλει να το τραβήξει παραπέρα. Δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα παραιτηθεί κιόλας...», ήταν το σχόλιο συνεργατών του Γ. Παπανδρέου.

Σε νέα δίνη

Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δίνη νέας μεγάλης κρίσης. Αν εκτονωθεί θα εξαρτηθεί από τη στάση, τις επόμενες ημέρες, των κορυφαίων στελεχών και των υπστηρικτών του Σημίτη, που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αποφασίσει πώς θα αντιδράσουν. Πάντως ο Γ. Παπανδρέου, έλεγαν χθες κομματικά στελέχη, άνοιξε ένα δρόμο που ίσως θελήσει στο μέλλον να τον ξαναδιασχίσει και με μεγαλύτερη άνεση.

Την Τετάρτη πριν και μετά τη συζήτηση στη Βουλή έγιναν αρκετές συσκέψεις του Γ. Παπανδρέου με τους συνεργάτες του για το πώς θα αντιδράσει στη γνωστή επιστολή Σημίτη και στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού να υπογράψει το αίτημα για δημοψήφισμα. Επίσης, προσπάθησαν να βρουν γιατί ο Σημίτης έστειλε εκείνη την επιστολή με εκείνο το αυστηρό και απαξιωτικό ύφος. Αμέσως όλοι συμφώνησαν ότι η απάντηση έπρεπε να είναι παραδειγματική.

«Επρεπε να αντιδράσει ο Παπανδρέου. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς μετά και το απαξιωτικό ύφος της επιστολής Σημίτη, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε για ένα θέμα ήσσονος σημασίας, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ έστω και λίγο τσιμπάει στις δημοσκοπήσεις και κάνει μεγάλη προσπάθεια να ορθοποδήσει. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι ο Παπανδρέου να αντιμετωπίζει εμβόλιμα άσχετα γεγονότα, που μας πάνε πίσω. Αυτό πρέπει να σταματήσει με ένα μεγάλο μήνυμα σε όλους», μας έλεγε κορυφαίος παράγοντας του κόμματος, μεταφέροντάς μας το σκεπτικό που επικράτησε στις συσκέψεις.

Στο τραπέζι έπεσαν όλες οι πιθανές εκδοχές για το «γιατί» της κίνησης Σημίτη. Από την πιο απλή, ότι έτσι είναι ο Σημίτης και έτσι αντιδρά σε θέματα ευρωπαϊκά που τα θεωρεί σημαντικά, μέχρι και τις πιο ακραίες, ότι ίσως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του Παπανδρέου ή ακόμα και οι αποκαλύψεις για τη Ζίμενς...

Τυπικά...

Οι εισηγήσεις για το πώς να αντιδράσει ο Παπανδρέου κάλυψαν επίσης ένα ευρύ φάσμα. Από οριστική διαγραφή και από το κόμμα μέχρι κανονική διαγραφή από την Κ.Ο. ή και πολιτική αποδοκιμασία, «καθώς σε έναν πρώην πρωθυπουργό δεν επιβάλλεις διοικητικά μέτρα», όπως ειπώθηκε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι αποδέχθηκε μια μέση, αλλά επίσης σκληρή λύση: την πολιτική αποδοκιμασία μέσω μια ιδιότυπης διαγραφής από την Κ.Ο., με στόχο να τον εκθέσει.

Τυπικά, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου δεν έθεσε τον Κ. Σημίτη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την έννοια ότι δεν έστειλε τη σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Αυτό το έκανε, λέει, επειδή σέβεται την ιστορία και την προσφορά του Κ. Σημίτη. Επί της ουσίας τον κάλεσε να θέσει μόνος του εαυτόν εκτός Κ.Ο., κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε. Λέγεται ότι την επιστολή στον Κ. Σημίτη την έγραψε μόνος του στο σπίτι του, αφού μελέτησε όλες τις εισηγήσεις, και την έστειλε στους συνεργάτες του σήμερα το πρωί.

Η επιστολή του είναι στον ίδιο τόνο με την προχθεσινή του Κ. Σημίτη. Πολιτικά αυστηρή και... υποκριτικά φιλική.

- Επικαλείται τις ομόφωνες αποφάσεις των κομματικών οργάνων για το δημοψήφισμα, απορρίπτοντας τη θέση Σημίτη για κύρωση από τη Βουλή.

- Του επισημαίνει ότι η διαφοροποίησή του και η έμπρακτη άρνησή του να υπογράψει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα και να συνταχθεί με το σύνολο της Κ.Ο. αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη και δημιουργούν ερωτήματα για τη στόχευσή του.

- Ακολούθως αναφέρεται στην πολιτική συγκυρία στα προβλήματα που προκαλεί στους πολίτες η κυβέρνηση και στις προσδοκίες των πολιτών από το ΠΑΣΟΚ, για να επισημάνει επί της ουσίας ότι σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο μια διαφοροποίηση για ένα τέτοιο θέμα δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ και αποπροσανατολίζει.

Στη συνέχεια του γράφει ότι κινείται έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. «Μπορώ να το κατανοήσω, αλλά δεν μπορώ να το δεχθώ», σημειώνει, και υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι να διαφυλάττει την πολιτική ενότητα και συντεταγμένη δράση του κινήματος και γι'αυτό του λέει ότι δεν μπορεί να προσμετράται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος θα αξιολογεί και θα παρακολουθεί πάντα με ενδιαφέρον τις απόψεις του.

Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου του είπε ότι η διαφοροποίησή του ήταν πράξη διάσπασης της πολιτικής ενότητας του ΠΑΣΟΚ.

«Δύσκολη»

Ο Γ. Παπανδρέου ήταν στο γραφείο του στη Βουλή όταν έστειλε την επιστολή. Αποχωρώντας έπεσε επάνω σε δημοσιογράφους. Εγινε ο εξής διάλογος:

Ηταν εύκολη μια τέτοια απόφαση για έναν πρώην πρωθυπουργό, κύριε πρόεδρε;

«Η πολιτική έχει και δύσκολες αποφάσεις...»

Πιστεύεται ότι ήταν μια μεγάλη κίνηση;

«Αυτό θα το αξιολογήσετε εσείς...»

Τι θα κάνει τώρα ο κ. Σημίτης;

«Δεν θα προβλέψω εγώ τις αποφάσεις που θα πάρει για το μέλλον του ο κ. Σημίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: