Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Τρία αγκάθια διχάζουν τον ΣΥΝ

Μετεκλογικές συνεργασίες, το ευρωψηφοδέλτιο και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 
Του Σπυρου Καραλη - Καθημερινή

Με την αναμενόμενη υπερψήφιση του εκλογικού προγράμματος από την πλειοψηφία των συνέδρων αλλά και με ξεκάθαρες πλέον τις διαφωνίες στο εσωκομματικό πεδίο ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΝ. Η «Ανανεωτική Πτέρυγα», όπως είχε προαναγγείλει, ψήφισε «λευκό» καταθέτοντας παράλληλα ως «Κείμενο Συμβολής» το δικό της πρόγραμμα με σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σειρά ζητημάτων.

Ενα από αυτά είναι το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, μια προοπτική για την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας έχει κουραστεί να λέει διαρκώς «όχι». Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την άρνηση του κόμμματος σε μετεκλογικές συνεργασίες και απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους Ανανεωτικούς, αφού είπε ότι δέχεται προτάσεις να ενδιαφερθεί η Αριστερά για τη διακυβέρνηση του τόπου, συνέχισε λέγοντας ότι στην ουσία εννοούν στήριξη στον δικομματισμό «βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Αριστερά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις πολιτικές θέσεις και τις κοινωνικές αναφορές της «για ένα κομμάτι εξουσίας».

Παρέμβαση Κουβέλη

Από την πλευρά του, ο κ. Φώτης Κουβέλης στην παρέμβασή του στο συνέδριο απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι η σύγχρονη αριστερά δεν μπορεί να αρνείται να επηρεάσει με το περιεχόμενο των προγραμματικών της θέσεων το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας και ότι οφείλει να προβάλει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας στηριγμένη σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. «Εχει καθοριστική σημασία ποια πρόσωπα αλλά και ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και με ποιες προγραμματικές θέσεις θα διαχειριστούν την αντιμετώπιση της επελαύνουσας οικονομική κρίσης» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Οι διαφωνίες συνεχίστηκαν στο συνέδριο και σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος καθώς ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανυποχώρητος στην πρόταση να καταλάβουν την πρώτη, τρίτη και πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρεις πρώτοι που θα αναδειχθούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα και δεύτερη, τέταρτη, έκτη να εκπροσωπηθούν πρόσωπα που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό το σχήμα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανόν ο νυν ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, που συγκαταλέγεται στα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, να βρεθεί στην τρίτη θέση και να κινδυνεύει σοβαρά να μην εκλεγεί καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρώτος στο εσωκομματικό δημοψήφισμα θα αναδειχθεί ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος κ. Νίκος Χουντής.

Οι αγώνες της νεολαίας

Ενα άλλο σημείο που απασχόλησε διχαστικά το συνέδριο είναι η δριμεία κριτική που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα επεισόδια του Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπεραμύνθηκε ευθέως των επιλογών της ηγεσίας αλλά και των κινητοποιήσεων της νεολαίας. «Βρεθήκαμε εκεί, σε αυτό το πρωτόγνωρο κίνημα, με όλες μας τις δυνάμεις. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Φέραμε στο προσκήνιο τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά αιτήματα που ώθησαν τόσο κόσμο να βγει στους δρόμους. Και υπερασπιστήκαμε το κίνημα της νεολαίας από τη λάσπη και τη συκοφαντία. Αντισταθήκαμε στο επικοινωνιακό σχέδιο της εξουσίας, ένα σχέδιο, το οποίο επιχειρούσε να ταυτίσει τη φωνή των εξεγερμένων νέων με την τυφλή βία και τις καταστροφές. Παρά τις πιέσεις δεν κάναμε ούτε ένα βήμα πίσω» είπε, πετώντας το μπαλάκι στα στελέχη της Πτέρυγας που ασκούν έντονη κριτική στην ηγεσία για μη έγκαιρη αποδοκιμασία των βιαιοτήτων.

Οι Ανανεωτικοί εκτιμούν ότι έχει κοστίσει στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ και επικαλούνται τη συνεχή πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για να καταδείξουν τις λανθασμένες επιλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: