Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - Τι λεει ο τυπος

Ελευθεροτυπία

"Διαρκές συνέδριο ΣΥΝ με ομιλία Τσίπρα για το πρόγραμμα"

Το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ ξεκινά σήμερα με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα έχει αποδέκτες τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει βάρος στο πρόγραμμα του κόμματος και θα αναφερθεί στη συνθετική διαδικασία που ακολουθήθηκε τους τελευταίους μήνες για την προετοιμασία του και τη σύνταξή του. Στο εσωκομματικό ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της ανανεωτικής πτέρυγας να ψηφίσει «λευκό» και να μην υπερψηφίσει το πρόγραμμα, ασκούνταν πιέσεις να αρθούν οι ενστάσεις που ακούστηκαν και να γίνει δεκτό από όλες τις τάσεις του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τα «αδιέξοδα» του δικομματισμού και να επιτεθεί στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που, όπως θα πει, δεν μπορούν να αγνοούν την Αριστερά. Θα υπερασπιστεί τους αγώνες που έγιναν για το άρθρο 16, αλλά και τη μάχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των εργολάβων που χτίζουν «τέρατα» μέσα στην Αθήνα.

«Αλλοι θα έχουν τα διλήμματα», αναμένεται να πει ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας ουσιαστικά όσους το επιθυμούν να συμφωνήσουν με το πρόγραμμα του ΣΥΝ. Αυτή θα είναι επί της ουσίας η πρότασή του προς το ΠΑΣΟΚ. Με λίγα λόγια όποιοι προτείνουν συνεργασία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από το Διαρκές Συνέδριο θα έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το Διαρκές Συνέδριο εκτός από την έγκριση του προγράμματος αναμένεται να αποφασίσει και τη σύσταση «Διαρκούς Προγραμματικής Επιτροπής», που θα μελετάει και θα αποφασίζει για την ανανέωση του προγράμματος εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ

"Τεστ αντοχής για τον ΣΥΝ, το Συνέδριο"

Κρας τεστ για τις εσωκομματικές ισορροπίες αναμένεται να αποτελέσει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα, καθώς θα συζητηθούν η μάχη των ευρωεκλογών και το πρόγραμμα του κόμματος.

Οι αποστάσεις της ανανεωτικής πτέρυγας από το κείμενο που κατέθεσε η Επιτροπή Προγράμματος, αλλά και το θέμα που άνοιξε αιφνιδιαστικά από τον βουλευτή Φώτη Κουβέλη περί της στάσης του κόμματος στην περίπτωση της μη αυτοδυναμίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσουν το σημείο τριβής μεταξύ της μειοψηφούσας τάσης και της ηγεσίας του ΣΥΝ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα το απόγευμα, στο άνοιγμα του Συνεδρίου, να μιλήσει όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και να θέσει ψηλά τον πήχη εν όψει της μάχης των ευρωεκλογών. Οπως και να απαντήσει στην έντονη φιλολογία περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. 

Το στίγμα των διαθέσεων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προχθές, από το βήμα της βουλής, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε ότι η απάντηση είναι έξω από τα όρια της συναίνεσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει την κοινωνία, αλλά κάνει λάθος κανείς εάν πιστεύει ότι είμαστε το ναυαγοσωστικό του συστήματος», είπε ο κ. Αλαβάνος παραπέμποντας και στα συμπεράσματα από την στάση της Αριστεράς το 1989.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο-συμβολή του ΣΥΝ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με μεγάλη πλειοψηφία να εγκριθεί από τους αντιπροσώπους του Διαρκούς Συνεδρίου, παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις της ανανεωτικής πτέρυγας, θα ψηφίσει «λευκό» και θα καταθέσει ξεχωριστό κείμενο. 

Αμέσως μετά το Συνέδριο του κόμματος θα αρχίσει η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του εσωκομματικού δημοψηφίσματος -θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Μαρτίου- με το ερώτημα προς τα μέλη του κόμματος, ποιος θα καταλάβει την πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Τη θέση του επικεφαλής της ευρωλίστας θα διεκδικήσουν ο γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

"Αρχίζει την Παρασκευή το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού"

Με κεντρικά θέματα το πρόγραμμα του κόμματος και τη στρατηγική του εν όψει των Ευρωεκλογών, ξεκινά την Παρασκευή το Διαρκές Συνέδριο του Συνασπισμού. 

Το Συνέδριο πραγματοποιείται την ώρα που η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος αμφισβητεί την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΣΥΝ σε θέματα συνεργασιών ενώ η πλειοψηφία του Αριστερού Ρεύματος αφήνει υπαινιγμούς για τους Ανανεωτές υπονοώντας ότι δεν θα διστάσουν να οδηγήσουν το κόμμα σε διάσπαση. 

Σύμφωνα με τα Νέα, στη διάρκεια του συνεδρίου θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρόγραμμα για το οποίο έχουν διατυπωθεί ενστάσεις σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικολογία και φυσικά τις συνεργασίες αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις, δεδομένου ότι η πλειοψηφία ελέγχει περίπου το 70% του σώματος. 

Η μειοψηφία έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα καταθέσει κείμενο συμβολής στο πρόγραμμα ζητώντας να υιοθετηθούν πιο φιλοευρωπαϊκές θέσεις αλλά και ελαστικότητα του κόμματος σε θέματα διακυβέρνησης ενώ -με εξαίρεση κάποια στελέχη- θα ψηφίσει «λευκό». 

Οξυμένα είναι, επίσης, τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΝ με αφορμή και το εσωτερικό δημοψήφισμα για την επιλογή των υποψηφίων που θα πλαισιώσουν την ευρωλίστα. 

Το Αριστερό Ρεύμα υποστηρίζει την υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος Νίκου Χουντή ενώ η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει επιλέξει τη στήριξη του νυν ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

"Με έντονες διαφωνίες το συνέδριο του ΣΥΝ"

Με δύο, κατ’ ουσίαν, προγράμματα εκ των οποίων προκύπτουν οι σαφείς διαφωνίες των δύο κυρίαρχων τάσεων του ΣΥΝ σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, αρχίζουν το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Κεραμεικός», οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος. Χθες, το κλίμα πόλωσης και ευθείας αντιπαράθεσης που έχει διαμορφωθεί στην Κουμουνδούρου εντάθηκε ακόμη περισσότερο, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια, με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων της «εξέγερσης», όπως χαρακτηρίζει τα επεισόδια του Δεκεμβρίου.

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε μεγάλη δυσφορία στους ανανεωτικούς, πρώτον, διότι το συλλαλητήριο πραγματοποιείται εν μέσω συνεδρίου και δεύτερον, γιατί τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» όχι μόνο δεν συμμερίστηκαν ποτέ τον όρο «εξέγερση» αλλά καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και τα επεισόδια αλλά και τη στάση που κράτησε η ηγεσία του ΣΥΝ.

Στο πρόγραμμα των Ανανεωτικών που κατατίθεται στο συνέδριο ως «Κείμενο Συμβολής», αναλύονται διεξοδικά οι πέντε σημείων προγραμματικές αποκλίσεις που συγκροτούν τη διαφορετική προσέγγιση (πολιτικές συμμαχίες, ευρωπαϊκή κατεύθυνση, οικονομία, οικολογία, διεθνές περιβάλλον), επαναλαμβάνεται η απόφαση για «λευκό» στη διαδικασία ψήφισης του επίσημου εκλογικού προγράμματος ενώ παράλληλα τονίζεται ότι «για την Ανανεωτική Πτέρυγα είναι προφανές ότι ο ΣΥΝ έχει το δικαίωμα, όπως και οι άλλες συνιστώσες, να διαθέτει το δικό του πρόγραμμα». Αποδίδει επίσης στην ηγεσία του κόμματος την ευθύνη για την υποχώρηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική για «δυσκαμψία, αναποτελεσματικότητα και αλαζονεία» για να καταλήξει ότι «θα πρέπει να σταματήσει η επικρατούσα τα τελευταία χρόνια διαδικασία πολιτικής και προγραμματικής διολίσθησης του ΣΥΝ σε θέσεις που απέχουν πολύ από τις δικές του στο όνομα των συμφωνιών που γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, με την οποία θα αρχίσουν οι εργασίες, αναμένεται να αναφερθεί εκτεταμένα στη σημασία αλλά και στη συλλογική διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος, ζητώντας την υπερψήφισή του. Θα τονίσει ακόμη, ότι συνιστά «την απάντηση της Αριστεράς στην οικονομική και κοινωνική κρίση» και θα κάνει λόγο «για μια Αριστερά που μεγαλώνει και αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της χώρας», επιχειρώντας έτσι να αναστρέψει τις εντυπώσεις από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

"Ανοιχτή κόντρα στο πολιτικό μενού του ΣΥΝ"

Εμφύλιο στο εσωτερικό του Συνασπισμού προκαλεί η απόφαση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να ψηφίσει λευκό επί της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΝ στο Συνέδριο του κόμματος, καθώς υπάρχουν βασικά σημεία στα οποία διαφωνεί.

Την ίδια ώρα, στα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ρ/σ Στο Κόκκινο ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην προοπτική διακυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει όμως να συμμετάσχουμε σε μια διακυβέρνηση που θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «όλα είναι ανοιχτά, αφού υπάρχουν κύκλοι που βλέπουν σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο». Σημείωσε πάντως ότι ο Συνασπισμός θα εργαστεί για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έθεσε ψηλά τον πήχυ για τις ευρωεκλογές σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Π.Γ., φέρεται να υπερασπίστηκε -ως όφειλε- την πρόταση οι υποψήφιοι του ΣΥΝ να μπουν στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου, ωστόσο επιφυλάχθηκε λέγοντας ότι αν επιμείνουν οι σύμμαχοι να πάρουν τη δεύτερη θέση, και ιδιαιτέρως εφόσον προτείνουν γυναίκα, θα είναι δύσκολο να το αποφύγει κανείς. Λάδι στη φωτιά της συνεργασιολογίας έριξε και το μέλος της Π.Γ. Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος μιλώντας χθες στο Κανάλι 1 του Πειραιά κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να καταθέσει την πρότασή του για ψήφο ανοχής στο ΠΑΣΟΚ στο διαρκές συνέδριο, ώστε «να πάρει ένα 15%-20%, για να ξέρει ο κόσμος ποια είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: