Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Οι πέντε προτεραιότητες και τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ανάταξη της οικονομίας - Αρθρο του Γ. Παπανδρέου στον Επενδυτη (11/7/09)

Τις προτεραιότητες και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την ανάταξη της οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης παρουσιάζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ του ΕΠΕΝΔΥΤΗ», ενώ επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση για την τροχιά ύφεσης και δημοσιονομικής εκτροπής που έχει εισέρθει η ελληνική οικονομία.

«Στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες απάντησαν στο δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ζητούν και ψήφισαν αλλαγή πορείας. Να μπει και πάλι η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας, ασφάλειας, ευνομίας και κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ η οικονομία βουλιάζει και δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνει ότι αντίθετα σε αυτή την κρίσιμη φάση «η κυβέρνηση παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα. Απαξιώνει και ακυρώνει όλα τα εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής. Συνεχίζει να επιβάλει σκληρή φοροεπιδρομή σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων όπως με τα πρόσφατα μέτρα. Μέτρα τα οποία επιμελώς έκρυψε προεκλογικά. Και που διευρύνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολίτη προς την κυβέρνηση.

Αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη δημόσιου χρήματος στα Υπουργεία και ΝΠΔΔ. Κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Δεν στηρίζονται ουσιαστικά βιώσιμες επιχειρήσεις. Δεν βοηθιούνται σημαντικοί κλάδοι που πλήττονται. Δεν διοχετεύεται επαρκής ρευστότητα στην αγορά που ασφυκτιά. Δεν δίνει η κυβέρνηση διέξοδο και ελπίδα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Ούτε βέβαια έχει την βούληση, το σχέδιο ή την ικανότητα να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που επί των ημερών της διογκώθηκαν».

Χαρακτηρίζει την κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά «βαθιά κρίση θεσμών και αξιών» και προσθέτει ότι «η χώρα, χρειάζεται πολιτική βούληση για να αναβαθμιστούν οι θεσμοί πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης. Να ανακτηθεί η αξιοπιστία της. Διαφορετικά ό,τι μέτρα και να παίρνουμε θα ακυρώνονται στην πράξη. Θα πέφτουν σε μία μαύρη τρύπα σπατάλης και διαφθοράς. Ακόμα και θετικές πολιτικές θα σκοντάφτουν πάνω στον κυνισμό του πολίτη που σήμερα πιστεύει ότι όλα είναι μάταια. Με αποτελέσματα αρνητικά για την προοπτική, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή της χώρας μας».


 

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου θέτει 5 μεγάλες και άμεσες προτεραιότητες για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας:

Πρώτον, ένα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας.

Αναθέρμανση της οικονομίας που σημαίνει παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Βασικό κριτήριο θα είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας αλλά και η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας. Τα άμεσα μέτρα θα συνδυαστούν με πολιτικές που κάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική, προωθώντας μια βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη.

Θα αναθεωρηθεί το ΕΣΠΑ ώστε να αναπροσανατολίσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και να στηρίξει της μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης, σε συνδυασμό με άμεσα μέτρα όπως ένα πρόγραμμα συντήρησης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων ώστε να μειωθεί δραστικά η ανάγκη κατανάλωσης ενέργειας.

Η μεγάλη αυτή στροφή στην παραγωγική μας ταυτότητα θα εξυπηρετηθεί με την ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.

Τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Τον επενδυτικό νόμο, τις εγγυήσεις του δημοσίου.

Την αύξηση δαπανών για την παιδεία και την έρευνα.

Την προώθηση στοχευμένων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την επένδυση στα ευρυζωνικά δίκτυα.

Με σημαντικά φορολογικά κίνητρα και επενδύσεις για τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό, τον κατασκευαστικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες και σύγχρονες υπηρεσίες.

Το ελληνικό κράτος σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναστρέψει τις πελατειακές αντιλήψεις που καλλιεργούν την ανομία, την αυθαιρεσία, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και εν τέλει εμποδίζουν κάθε άξια πρωτοβουλία, την καινοτομία, την εξέλιξη, την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η άρση εμποδίων για τον πολίτη σημαίνει άρση όλων των αντικινήτρων που αναστέλλουν την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για αδειοδότηση, την χωροθέτηση και λειτουργία επιχειρήσεων, την ενεργό προσέλκυση παραγωγικών και πράσινων επενδύσεων.

Απαιτείται επίσης και η ρύθμιση χρεών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της κρίσης ώστε να μπορέσουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στο νέο οικονομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

 

Δεύτερον, στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας. Γιατί σε καιρούς κρίσης και οικονομικής ύφεσης, πρώτα προστατεύεις τους ανθρώπους.

Στο πρόγραμμα μας είμαστε σαφείς με μέτρα για την επιδότηση της εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, και στήριξη των ανέργων.

Με επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας για μικρές επιχειρήσεις υπέρ των νέων ως κίνητρο για προσλήψεις, βελτίωση και επέκταση των ενεργητικών μορφών απασχόλησης, ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στην ασφάλιση της ανεργίας, και εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων και απολυμένων σε τομείς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό και περιοχές σε κρίση.

Τα μέτρα αυτά δεν προστατεύουν απλά τον εργαζόμενο και τον άνεργο, αλλά θα τον προετοιμάζουν με κατάρτιση, εκπαίδευση, μετεκπαίδευση για τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα στην εργασία του.

 

Τρίτον, η δίκαιη αναδιανομή.Αναδιανομή που θα ωφελήσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Ο στόχος αυτός θα εξυπηρετηθεί με αλλαγή της φορολογικής πολιτικής και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Με καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, περιλαμβανομένων των μερισμάτων που διανέμονται στα φυσικά πρόσωπα και της καθαρής υπεραξίας από την αγοραπωλησία μετοχών.

Με αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και την αποτελεσματική φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες.

Όσοι έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα να επωμίζονται αναλογικά μεγαλύτερα βάρη.

Να πληρώνουν δηλαδή όλοι το δίκαιο μερίδιο φόρου που τους αναλογεί. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δικαίου και εμπιστοσύνης ανάμεσα στον φορολογούμενο και την πολιτεία.

Είναι γεγονός ότι και εδώ απαιτούνται τομές, που θα απλοποιούν και θα καθιστούν διαφανές το φορολογικό σύστημα ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά και να αισθάνεται, πολίτης και επιχειρηματίας, ότι τον σέβεται η πολιτεία και επιβραβεύει τη συνεπή φορολογική συνείδηση και πρακτική.

 

Τέταρτον, η σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας, με διαφάνεια, λογοδοσία, σχεδιασμό και σοβαρή διαβούλευση είναι εκ των ούκ άνευ γιατί την επιτυχία της χώρας μας.

Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, του κράτους πρόνοιας. Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα εξυπηρετηθεί με δραστικό περιορισμό της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο καθώς και την ανόρθωση της διαφάνειας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Με θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου ιδιαίτερα στα νοσοκομεία και στα ΝΠΔΔ. Να αποτρέπονται υπερτιμολογήσεις που εκτινάσσουν το κόστος των προμηθειών στα ύψη.

Με αυστηρό έλεγχο όλων των δαπανών, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητα, η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους.

Με αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, ώστε να λειτουργούν βάσει στόχων, με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, και αποκεντρωμένη οργάνωση.

 Στο πρόγραμμα μας καταθέτουμε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση απαιτεί τολμηρές τομές.

Προτείνουμε την καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων.

Την προώθηση συνολικά ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και στο σκέλος των εσόδων.

Με αναβάθμιση της ελεγκτικής διαδικασίας μέσω εισαγωγής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και εφαρμογής του point system, διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η σπατάλη, η ταλαιπωρία αλλά και η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. 

Να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης ότι οι φόροι που πληρώνει έχουν ανταποδοτικότητα - τα χρήματά του δαπανώνται σωστά και του επιστρέφονται σε υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση. Εξασφαλίζοντας υπηρεσίες άμεσες, προσιτές χωρίς γραφειοκρατία και διαμεσολάβηση. Φιλικές προς τον πολίτη. Ελεγχόμενες από τον πολίτη, όπως π.χ. με την υποχρέωση κάθε υπογραφή Υπουργού αλλά και ανώτατων στελεχών δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν και με την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους που θα καταστήσει το κεντρικό κράτος επιτελικό, ευέλικτο, αποτελεσματικό και όχι μια χοάνη που καταβροχθίζει χωρίς αποτέλεσμα τον πλούτο του ελληνικού λαού.

 

Πέμπτον, η αγορά στην υπηρεσία του πολίτη με νέο πλαίσιο εποπτείας.

Αποφασιστική ενίσχυση των θεσμών εποπτείας των αγορών προϊόντων, εργασίας και κεφαλαίου, ώστε να «σπάσουν» τα καρτέλ και οι εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά και να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να μπει τέλος στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.

Με αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας καταπολέμησης των καρτέλ, ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, και ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος εποπτείας των τραπεζών και όλων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.


 Ως προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος θέτει την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση καθιστώντας σαφές ότι από τις πρώτες ήμερες της διακυβέρνησης του «θα καλέσω τις πρώτες μέρες της κυβέρνησής μας τους κοινωνικούς εταίρους ώστε μαζί να συμφωνήσουμε τις αμοιβαίες μας υποχρεώσεις για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Και το πρόγραμμα αυτό - με την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση - θα αποτελέσει τη βάση για την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος ανασυγκρότησης της οικονομίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: