Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Συνεδριο Συμης - 2η ημερα

Κίνητρο για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μπορεί να αποτελέσει η πράσινη οικονομία, και να δώσει την δυνατότητα και την ευκαιρία να αλλάξει η διεθνής εικόνα και να ενισχυθεί η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας

Το μοντέλο της πράσινης οικονομίας και η σχετική πρόταση που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στην απογευματινή συνεδρία της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 12ου Συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται στην Σκιάθο.

«Η Ελλάδα μπορεί και έχει τις δυνατότητες να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στη χώρα να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς, αλλά και θα επηρεάσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α Παπανδρέου.

Στην παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται, όπως και στο παρελθόν, να έχει μεγάλους στόχους. Και ένας τέτοιος στόχος, όπως είπε, μπορεί να είναι η πράσινη οικονομία, όπως ήταν παλιότερα η ένταξη στην ΟΝΕ ή η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν στην πράσινη οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για να γίνουν όλες οι αλλαγές, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

Οι συμμετέχοντες στην συνεδρία σημείωσαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση της και τη δυνατότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να μπορεί να προσφέρει ενέργεια στην Τουρκία, η οποία έχει πολύ μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της πράσινης οικονομίας να απευθυνθεί σε όλες τις οικονομικές κοινωνικές ομάδες και να εξηγηθούν τα οφέλη του νέου προτύπου για κάθε κοινωνική ομάδα.
Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύων, μέσω των οποίων θα μπορεί να υπάρξει προστασία διαφόρων πηγών ζωής και ενέργειας, όπως είναι το νερό.

Σε ότι αφορά, το κόστος της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας και το βάθος χρόνου που απαιτείται για να αναπτυχθεί η εφαρμογή τους, η εκτίμηση είναι ότι το κόστος της επένδυσης είναι πολύ μικρότερο από το όφελος που θα προκύψει.

Εξάλλου, το κόστος μπορεί να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, εφόσον μία χώρα έχει ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και το κράτος αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες πηγές εναλλακτικών μορφών ενέργειας στον κόσμο.

Η εκτίμηση σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι ότι η Ελλάδα μπορεί μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία να καλύψει από αυτές τις πηγές το 35 έως 40% των αναγκών της.

Ταυτόχρονα ειπώθηκε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει διακοπή της προμήθειας από άλλες πηγές, όπως το φυσικό αέριο, το οποίο τονίστηκε ότι είναι συμβατό με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: