Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Παπανδρέου: «Υπάρχει ελπίδα για λύση του Παλαιστινιακού»

Μιλώντας στο 6ο συνέδριο της Φάταχ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ στον αγώνα των Παλαιστίνιων.

Την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και του ΠΑΣΟΚ στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Φάταχ, που άρχισε σήμερα, Τρίτη, τις εργασίες του στη Βηθλεέμ.

Στο συνέδριο, που θεωρείται ιστορικό, καθώς διεξάγεται για πρώτη φορά μετά το 1989, οπότε είχε πραγματοποιηθεί στο Αλγέρι, μετέχουν 1.500 σύνεδροι.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του απηύθυναν για να μιλήσει στο συνέδριο και υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς του παλαιστινιακού και του ελληνικού λαού, αλλά και τις σχέσεις του Γιάσερ Αραφάτ με τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Οι κοινές μας αξίες μας οδηγούν στο να διεκδικήσουμε μια ενωμένη και ελεύθερη Παλαιστίνη, που θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Διατυπώνοντας το ερώτημα, αν υπάρχει ελπίδα για επίλυση του Παλαιστινιακού, έδωσε την απάντηση ότι «η ελπίδα υπάρχει από την παρουσία τόσων συνέδρων από όλα τα μέρη της γης, που είναι και το σημαντικότερο σημάδι ελπίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, υπενθύμισε την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Κάιρο και τόνισε ότι «η νέα διακυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητά για έναν συμβιβασμό και αυτό είναι μία ακόμη ελπίδα». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η λύση δεν μπορεί να έλθει με τα όπλα και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μιλήσουν με μία φωνή.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο Αμπάς, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, σημείωσε ότι τον υποστηρίζει και προς τους συνέδρους ότι «ήμασταν μαζί, είμαστε μαζί και θα είμαστε μαζί». Ελπίζω ότι θα βρεθούμε μαζί σε ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και ειρηνικό παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο της Φάταχ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έκανε μια ιστορική αναδρομή του παλαιστινιακού προβλήματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα γεγονότα του Λιβάνου το 1982 και γενικότερα στη συμβολή του Γιάσερ Αραφάτ στο παλαιστινιακό κίνημα.

Επίσης, επέμεινε στην ανάγκη ενότητας του παλαιστινιακού λαού και τόνισε ότι «και η Χαμάς είναι κομμάτι του Παλαιστινιακού λαού και ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρεί τον άλλον». Ο πρόεδρος Αμπάς έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να κοιμάται εν ειρήνη, γιατί τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια του συνεχίζουν τον αγώνα στο δρόμο που χάραξε.

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα.

Επίσης, μετέφερε στον πρόεδρο Αμπάς τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα τους, για ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο κράτος, μια ελεύθερη Παλαιστίνη». Τέλος τόνισε ότι «είναι δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ειρηνικά». Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, επίσης και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: