Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Πάνκαλος

Ο Θεόδ. Πάγκαλος μιλάει για την κυβέρνηση, τα stage, τα τελευταία οικονομικά μέτρα και το λιμάνι
Συνέντευξη στον Κωνσταντινο Ζουλα - "Κ"

«Θα βαρεθείτε να μας βλέπετε. Το ΠΑΣΟΚ βάζει τέλος στη φαυλοκρατία αιώνων» υποστηρίζει σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχυ της νέας κυβέρνησης και δηλώνοντας ότι «ρουσφέτια επί των ημερών της δεν θα δούμε».


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καλεί επίσης τους «πλουσίους να καταλάβουν επιτέλους ότι επί ΠΑΣΟΚ θα πληρώνουν περισσότερο», ενώ στέλνοντας ένα μήνυμα στους απεργούς λιμενεργάτες, τους προκαλεί να δημοσιοποιήσουν τα πραγματικά τους αιτήματα.


Τέλος, χαμογελά ειρωνικά σε όσους υποστήριξαν ότι ο ρόλος του θα είναι διακοσμητικός, ενώ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Ν.Δ. αναθεωρεί το «κύριος τίποτα» για τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο, αποκαλώντας τον πλέον «ο κύριος... τα πάντα όλα».




– Η ανάδειξή σας σε αντιπρόεδρο αιφνιδίασε. Εσείς πότε πληροφορηθήκατε τη συγκεκριμένη απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου;


– Το έμαθα κι εγώ την παραμονή της ανακοίνωσης της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό και του απάντησα βέβαια ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα.


– Να υποθέσω ότι εκλάβατε τον ρόλο σας ως ουσιαστικό και όχι τιμητικό, όπως κάποιοι υποστήριξαν...


– Δεν είμαι άνθρωπος που βολεύεται με τιμές. Οι αρμοδιότητές μου είναι αυτές που ανακοινώθηκαν. Ο συντονισμός του ΚΥΣΕΑ, -όταν απουσιάζει ο πρωθυπουργός- και της επιτροπής οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό και άτυπα, δηλαδή με ανεπίσημες, αλλά πολύ επωφελείς συναντήσεις. Αυτές δεν γίνονται χάριν κουβέντας, αλλά για να λαμβάνονται δεσμευτικές αποφάσεις.

Και στις συζητήσεις αυτές συντονιστικό ρόλο έχει είτε ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, είτε εγώ, είτε και οι δύο.


– Εσείς θα ελέγχετε και την τήρηση αυτών των αποφάσεων από τους υπουργούς;


– Τον τελευταίο λόγο τον έχει αυτονοήτως ο πρωθυπουργός. Αλλά στον δικό μου ρόλο προφανώς μπορεί να περιληφθεί και η υπόμνηση ότι «προ καιρού ελήφθη αυτή η αποφάση και παρακολουθούμε αν εφαρμόστηκε». Και αυτό θα το κάνω συστηματικά.

– Υπάρχει πάντως η αίσθηση ότι σε αυτές τις συζητήσεις οι δικές σας απόψεις εντέλει επιβάλλονται, όπως έγινε με τα stage.


– Στη συζήτηση ο καθένας προσφέρει με την προσωπικότητά του και με τη γνώση που έχει του προβλήματος. Κάποιοι με εμφάνισαν ως νέο Ηρώδη που έστειλε στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες αθώα παιδιά. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Κάποτε έπρεπε να τελειώσει η φαυλοκρατία σε αυτή τη χώρα και η ιστορική στιγμή ήρθε. Ιστορία χωρίς θύματα δεν γράφεται.

Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν μετά την προκήρυξη των εκλογών είναι ανυπόστατες και άκυρες. Αισχροί είναι όσοι τις υπέγραψαν προς άγραν ψήφων. Αυτούς να κυνηγήσετε. Οχι εμάς που εφαρμόζουμε τον νόμο.


– Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν συνέβαιναν τα αντίστοιχα;


– Προφανώς, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Εγώ έχω να αντιμετωπίσω τα ανοσιουργήματα των τελευταίων πέντε ετών.

Ξέρετε γιατί μας επιτίθενται; Γιατί τινάζουμε στον αέρα τα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια της δεξιάς, που ήταν πάντα η φαυλότητα και το ρουσφέτι. Επί των ημερών μας αυτά τελείωσαν.


– Υποστηρίζετε δηλαδή ότι δεν θα έχουμε κανένα κρούσμα διαφθοράς επί ΠΑΣΟΚ;


– Οχι βέβαια. Αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε για να το αποφύγουμε και πώς το αντιμετωπίζουμε αν εκδηλωθεί. Εμείς ήδη λαμβάνουμε μέτρα για πλήρη ηλεκτρονική διαφάνεια παντού.

Σε ό,τι αφορά τη βασική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την κυβέρνηση και τους βουλευτές, θεωρώ ότι δεν εξαρτώνται από κανέναν. Θα κάνουμε αυτό που νομίζουμε σωστό, με επιμονή και χωρίς ίχνος συνενοχής μεταξύ μας.

Ξέρουμε όλοι ότι είναι δύσκολο και επικίνδυνο το παιχνίδι της εφαρμογής των νόμων σε όλους τους τομείς. Κανείς όμως δεν θα φύγει ντροπιασμένος από αυτήν την κυβέρνηση.

Πιστέψτε με, θα βαρεθείτε να μας βλέπετε, γιατί εκφράζουμε τις ιδέες της νέας Ελλάδας και της νέας εποχής της ιστορίας μας.


– Αν σκέφτονται όλοι έτσι στο ΠΑΣΟΚ, πώς εξηγείτε την πρόσφατη ανταρσία στο Εθνικό σας Συμβούλιο κατά του νέου γραμματέα Σωκρ. Ξυνίδη; Δεν ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα όσων πιθανώς θέλουν καρέκλες εξουσίας;


– Αν κάποιοι σκέφτηκαν έτσι, ζουν σε λάθος εποχή, έχουν κάνει λάθος επιλογές και ανήκουν σε λάθος κόμμα.


– Θα μπορούσε κάποιος να σας αντιτάξει ότι μια ανάλογη μικροκομματική προεκλογική λογική ή και εσφαλμένους χειρισμούς πληρώνει και το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Cosco.

– Η προσπάθειά μας να αποτρέψουμε την παρούσα μορφή της σύμβασης ήταν δικαιολογημένη.

Δεν ξέρω αν πάντα πήρε τη σωστή μορφή ή αν πάντα χρησιμοποιήθηκαν οι σωστές διατυπώσεις. Οπως και να έχει όμως, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να απαλλάσσεται από υποχρεώσεις που έχουν συναφθεί νομίμως από την προηγούμενη.

Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση με έναν κινεζικό κολοσσό, ο οποίος μπορεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου.

Για να καταλάβετε τι μπορούν να μας προσφέρουν οι ταχύτατα αυξανόμενες εξαγωγές της Κίνας, αρκεί να πω ότι το σύνολο των εξαγωγών της το 1989 είναι οι σημερινές κινεζικές εξαγωγές μιας ημέρας!

Πέραν τούτου, η Κίνα έχει δείξει τη φιλική της διάθεση σε όλα τα διεθνή μας θέματα. Επομένως, η συμφωνία με την Cosco είναι θέμα γεωπολιτικής στρατηγικής επιλογής.


– Και με τους λιμενεργάτες τι θα κάνετε; Θα τους αφήσετε να κρατούν το λιμάνι κλειστό;

– Η επαναδιαπραγμάτευση σε ορισμένα σημεία της σύμβασης ουδόλως αιτιολογεί το κλείσιμο του προβλήτα που ματαιώνει το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Και αυτό πρέπει να το καλαλάβουν όλοι, κυρίως όσοι τυχόν έχουν ανομολόγητους σκοπούς, όπως αυτοί που διαβάζω στον «Ριζοσπάστη» και την «Αυγή».

Αν διαπραγματευτικός στόχος των λιμενεργατών είναι να ακυρώσουν τη σύμβαση ή και άλλες ανομολόγητες αξιώσεις, να βρουν το θάρρος να το πουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διαπραγμάτευση με αδιέξοδους ή ανομολόγητους πόθους δεν θα κάνουμε, πόσω μάλλον αν αρχίσει η οικονομία να υφίσταται βαρύτατες συνέπειες.


– Κάτι που καταλογίζεται ήδη στην κυβέρνηση είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην επιλογή των γενικών γραμματέων, όπως και ασάφεια στις αρμοδιότητες των υπουργείων. Δεν ήσασταν, υποτίθεται, έτοιμοι να κυβερνήσετε;


– Υπάρχουν όντως κάποια μικροπροβλήματα στις αρμοδιότητες, αλλά αιτιολογημένα, καθώς προχωρούμε στην πλήρη αλλαγή της κρατικής δομής. Δεν δέχομαι όμως κριτική για τους γραμματείς.

Το 2004 οι πρώτοι διορίσθηκαν έπειτα από 20 μέρες και ο τελευταίος ύστερα από 4 μήνες. Και δεν ήταν καν εκλεκτοί της Ν.Δ., αλλά κολλητάρια κάθε υπουργού.

Ενώ εμείς θέσαμε τρία κριτήρια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα. Να είναι από 30 ώς 60 ετών, να έχουν άριστη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική καταξίωση. Και σε χρόνο ρεκόρ ανακοινώσαμε τα πρώτα πρόσωπα.

– Δηλαδή δεν είναι «ΠΑΣΟΚ» αυτοί που ανακοινώσατε ή κολλητοί των υπουργών;


– Προφανώς αποφασίσαμε οι περισσότεροι να ασπάζονται την ιδεολογική γραμμή μας, όπως και να είναι αρεστοί στους υπουργούς, καθώς θα συνεργάζονται καθημερινά.

Αλλά κανένα από τα δύο αυτά κριτήρια δεν υπερίσχυσε των τριών πρώτων. Στις λίγες περιπτώσεις των υπουργών που προέβαλαν ενστάσεις η συζήτηση συνεχίζεται. Μπορεί να χρειαστούν ακόμη 30 μέρες.

Αλλά εδώ περιμέναμε αιώνες να τελειώσει η φαυλοκρατία στην Ελλάδα.

– Τα πρώτα οικονομικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ επικρίνονται ως επικοινωνιακά, καθώς η έκτακτη φορολόγηση 300 επιχειρήσεων με την τατόχρονη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης ουδόλως μειώνει το δημόσιο έλλειμμα.


– Εφαρμόζουμε πλήρως τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και είναι παράδοξο ότι αντιδρούν κάποιοι αυτόκλητοι επικριτές και όχι οι ίδιοι οι, υποτίθεται, θιγόμενοι. Ας το καταλάβουν επιτέλους όλοι.

Οι πλούσιοι επί ΠΑΣΟΚ θα πληρώνουν περισσότερο, προς όφελος των φτωχότερων.


– Κριτική σάς ασκείται και για την αιφνίδια ματαίωση της απόσυρσης των Ι.Χ. χωρίς να ακυρώσετε το χαράτσι που είχε επιβάλει η Ν.Δ. στα τέλη κυκλοφορίας.

– Αυτά είναι κοτσάνες διαφόρων ανυπόληπτων προσωπικοτήτων τύπου Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Το χαράτσι επεβλήθη για να ρίξουν το φοβερό έλλειμμα που απέκρυβαν και για να τα κονομήσουν οι κολλητοί τους, δηλαδή οι εισαγωγείς πολυτελών αυτοκινήτων.


– Μα και εσείς τιμωρείτε με 300 ευρώ ακόμη και τα παλιά 1400άρια, χωρίς πλέον να προσφέρετε στους κατόχους τους εναλλακτική λύση.


– Και ποιος σας είπε ότι αυτά τα αυτοκίνητα δεν είναι τα δεύτερα ή τα τρίτα μιας οικογένειας για να κυκλοφορεί ο κανακάρης της; Αν είναι να χρηματοδοτήσουμε κάτι εμείς, αυτό θα είναι οι μαζικές μεταφορές.


– Εν όψει διαδοχής στη Ν.Δ., ποιον θα προτιμούσατε ως αντίπαλο;


– Δεν θέλω εύκολο αντίπαλο, αλλά ισχυρή, ενωμένη και σοβαρή αντιπολίτευση που δεν θα διευκολύνει με αυτογκόλ το ΠΑΣΟΚ.


– Και την απόσυρση του κ. Αβραμόπουλου, που είχατε κάποτε χαρακτηρίσει «ο κύριος τίποτα», πώς την κρίνετε;


– Πιστεύετε ότι ήρθε η εποχή να διαπιστώσω ότι έκανα τότε λάθος; Δεν νομίζω. Απλά ο κ. Αβραμόπουλος μετεξελίχθηκε στον «κύριο τα πάντα όλα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: