Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οι αλλαγές στην φορολόγηση των εισοδημάτων

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Χείρα φιλίας σε περίπου τρία εκατομμύρια Ελληνες τείνει η κυβέρνηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, όμως, επιφυλάσσει εκπλήξεις για περίπου 500-600 χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι με βάση τα επίσημα βιβλία της εφορίας θεωρούνται προνομιούχοι. Στόχος είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αν και ζουν πλουσιοπάροχα φορολογούνται ως... πένητες.

Η αναδιανομή των φορολογικών βαρών που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου θα χαρακτηρίζει τις περισσότερες παρεμβάσεις που σχεδιάζεται να γίνουν στο φορολογικό νόμο. Το μοντέλο δοκιμάστηκε με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη περιουσία ώστε να ενισχυθούν περίπου 2,5 εκατ. Ελληνες με χαμηλά εισοδήματα.

Προγραμματίζεται και συνέχεια:

1 Από την αλλαγή στη φορολογική κλίμακα θα ευνοηθεί μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες.

Συγκεκριμένα, όσες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 30.000 ευρώ (έως 2.150 ευρώ τον μήνα). Αντίθετα, νέα βάρη θα προστεθούν στους 200.000 Ελληνες που έχουν ετήσιες αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ.

2 Με το νέο τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων (θα υπολογίζεται με κλίμακα αντί για ενιαίο συντελεστή 0,1%) περίπου 100.000 Ελληνες με περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ θα πληρώσουν διπλάσιο έως και πενταπλάσιο φόρο.

Αντίθετα, περίπου τρία εκατ. Ελληνες που σήμερα πληρώνουν 100-200 ευρώ για περιουσίες η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 400-500 χιλιάδες ευρώ θα επιβαρυνθούν λιγότερο ή και καθόλου.

3 Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων. Το μέτρο, όταν εφαρμοστεί, θα αγγίξει περισσότερους από 200.000 Ελληνες.

Είναι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αθλητές, βουλευτές, ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κάτοχοι σκαφών αναψυχής, ιδιοκτήτες ταξί και φορτηγών.

Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και ισχυρές κοινωνικές «ομάδες» όπως οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Τα επιδόματα που εισπράττουν στο υπουργείο Οικονομικών και προσαυξάνουν τους μισθούς τους κατά 80%, επιβαρύνονται με φορολογικό συντελεστή 20%. Στο εξής θα φορολογούνται με 40%.

4 Οι γονικές παροχές θα γίνουν φθηνότερες για περιουσίες έως 150-200 χιλιάδες ευρώ και ακριβότερες από αυτό το ύψος και πάνω.

Για περιουσίες άνω των 400-500 χιλιάδων ευρώ ο νέος συντελεστής φορολόγησης μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπλάσιος (10% αντί για 1%).

5 Η κατάργηση δαπανών μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα (υπερβαίνουν τις 900) πλήττει κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, ενώ αφήνει αδιάφορα τα χαμηλά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μέτρο των αποδείξεων που θέσπισε ο Γ. Αλογοσκούφης. Εμφανίζοντας δαπάνη 2.000 ευρώ σε εστιατόρια, αυτός που έχει εισόδημα πάνω από 75.000 ευρώ γλιτώνει σήμερα φόρο 320 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έχουν εισόδημα 14.000 ευρώ και ξοδεύουν το ίδιο ποσό δεν κερδίζουν απολύτως τίποτα.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν και άλλες τέτοιες εκπτώσεις: η αφαίρεση του 40% των τόκων στεγαστικών δανείων είναι μια από αυτές.


Το βασικό πρόβλημα στην «επιχείρηση αναδιανομής», είναι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Για τον περιορισμό της η κυβέρνηση μελετάει:

*Την ενίσχυση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πόθεν έσχες, ώστε όλοι οι φορολογούμενοι και κυρίως οι επαγγελματίες (περίπου 700-800 χιλιάδες συνολικά) να αναγκάζονται να εμφανίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Υπάρχουν προτάσεις ακόμη και για θέσπιση σκληρού πόθεν έσχες, το οποίο δεν θα προβλέπει καμία εξαίρεση.

Τα παράθυρα στη φοροδιαφυγή που πρέπει να κλείσουν είναι πολλά. Ακόμη και η ανέγερση πολυτελούς κατοικίας με τιμολόγια μικρότερης αξίας από την πραγματική ή η ενοικίαση σκάφους αναψυχής, επιτρέπει σε κάποιες κατηγορίες να ξεφεύγουν.

*Τη θέσπιση κριτηρίων (όπως το μέγεθος του γραφείου, ο μέσος όρος των κερδών αντίστοιχων επιχειρήσεων, τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης) για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για μέτρο το οποίο δοκιμάστηκε πριν από το 2000.

Στόχος του είναι να εμποδίζει τους επαγγελματίες να εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: