Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Και ψήφος και ιθαγένεια

Ολοι οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα συμμετέχουν στις εκλογές του Δήμου και της Νομαρχίας τους, ενώ τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα θα αποκτούν αυτόματα την ελληνική υπηκοότητα. Κανένα εμπόδιο στη διακίνηση νόμιμων μεταναστών στα σύνορα

«E» 5/11


Την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το θέμα της μετανάστευσης επιβεβαίωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, χθες το πρωί, κατά την έναρξη των εργασιών της κυβερνητικής διάσκεψης του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.


Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε «σειρά διακριτών αλλά και συμπληρωματικών μεταξύ τους αξόνων δράσης» που αφορούν την αποφυγή της γκετοποίησης των μεταναστών, τη δυνατότητα συμμετοχής τους στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης για τους μόνιμα διαμένοντες, αλλά και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.


«Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση με γνώμονα την εδραίωση των ενταξιακών μας πολιτικών, αλλά και τον σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, πληρέστερη αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων επιστροφής στις χώρες καταγωγής και με την αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης πολιτικού ασύλου που σήμερα υπολείπεται των υποχρεώσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Αναφέρθηκε επίσης στην ανάληψη μέτρων που αφορούν:

- Την εδραίωση και τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαμονής και το σταδιακό πέρασμα σε μακροχρόνια καθεστώτα παραμονής για τους μόνιμους μετανάστες,


- Την εντατική προώθηση της κοινωνικής ένταξης, ώστε να αρθούν οι αποκλεισμοί της πρόσβασης σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή του τόπου.


Ο κ. Γ. Παπανδρέου επισήμανε τον συμβολισμό της διοργάνωσης του Φόρουμ στην Ελλάδα, η οποία «γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει μετανάστευση», όπως είπε χαρακτηριστικά.


Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην προσωπική εμπειρία «μετανάστευσης και προσφυγιάς» που έχει βιώσει, δήλωσε ότι ήταν για εκείνον «μια μεγάλη διαδικασία παιδείας, απόκτησης γνώσης για άλλους λαούς και παραδόσεις, για τη λειτουργία της δημοκρατίας, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την έννοια της ανθρώπινης αλληλεγγύης».

«Καμία ανοχή»


Στην ομιλία του ο γ.γ. του ΟΗΕ κατέγραψε προκλήσεις που απαιτούν άμεση δράση για τα θέματα μετανάστευσης: την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την εκμετάλλευση των μεταναστών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, από παράνομα κυκλώματα.


Ανέφερε ότι η οικονομική ύφεση «χτυπά» κυρίως τους μετανάστες, οι οποίοι δεν διαθέτουν δίχτυ προστασίας και καταγράφουν συνήθως τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. «Οι μετανάστες γίνονται εύκολα αποδιοπομπαίοι τράγοι για χαμηλά ημερομίσθια και για την απώλεια θέσεων εργασίας», επισήμανε και τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί επείγουσα δράση για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο κ. Μπαν Κι Μουν περιέγραψε την απειλή των κλιματικών αλλαγών στην αύξηση των περιβαλλοντικών μεταναστών και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.


ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Θα επιτρέπεται ελεύθερη επανείσοδος

Την ελεύθερη επανείσοδο των νόμιμων μεταναστών καθ όλη τη διάρκεια του έτους στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες, με δήλωσή του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.


Η εν λόγω απόφαση ελήφθη, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ύστερα από αιτήματα πολλών μεταναστευτικών οργανώσεων αλλά και του ίδιου του υπουργείου Εσωτερικών, για χορήγηση άδειας επανεισόδου στην Ελλάδα των κατόχων μπλε βεβαίωσης τύπου Α.


«Με την απόφασή μας αυτή δίνουμε τη δυνατότητα στους νόμιμους μετανάστες να ταξιδεύουν απρόσκοπτα στη χώρα τους για προσωπικούς, οικογενειακούς και θρησκευτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η μουσουλμανική γιορτή της 28ης Νοεμβρίου», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα εισηγηθεί την τροποποίηση του Νόμου 3386/2005, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.


ΙΔΡΥΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥΤην ίδρυση ενός επιτελικού κέντρου συντονισμού για την εφαρμογή των πολιτικών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους μετανάστες ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, κατά την ομιλία του στο παγκόσμιο φόρουμ.


Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε τους βασικούς άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι θα είναι:


- Η καθιέρωση απλών και ευέλικτων διαδικασιών αλλά και η παροχή έγκυρων τίτλων παραμονής στους νόμιμους μετανάστες,


- Η αποτελεσματική -σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις- διαχείριση του αυξανόμενου αριθμού παράνομων μεταναστών.


ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣΣτο υπουργείο Δικαιοσύνης περνάει η αρμοδιότητα για τη χορήγηση ασύλου σε μετανάστες, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το άσυλο στη χώρα μας, αλλά τόνισε ότι δεν είναι αστυνομικό θέμα και θα λυθεί σύντομα. Παράλληλα συζήτησε με τον κ. Μπαρό το ζήτημα φύλαξης των συνόρων από τη FRONTEX και ζήτησε να αλλάξει η συμφωνία του Δουβλίνου, ώστε να μη θεωρείται η Ελλάδα χώρα προέλευσης για τους λαθρομετανάστες που περνούν από εδώ, με αποτέλεσμα να μας τους στέλνουν πίσω οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταλήγουν.


Ο κ. Μπαρό εξέφρασε τη θέλησή του να βοηθήσει την Ελλάδα και ζήτησε από την Τουρκία να υπογράψει συμφωνία με τη FRONTEX και να τηρήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής λαθρομεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: