Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Ψαλίδι στις πρόωρες συντάξεις φέρνει το νέο Ασφαλιστικό

«Ποινές» στους συνταξιούχους που εργάζονται - Αύξηση ορίων ηλικίας γυναικών στο Δημόσιο από το 2013 - «κυμαινόμενη σύνταξη» ανάλογα με τις εισφορές

Τους βασικούς κυβερνητικούς άξονες για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος καθιερώνεται κοινωνική σύνταξη στο δημόσιο και ανταποδοτική από τα ταμεία, ενώ εξαλείφονται τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Αποχώρησε η ΓΣΕΕ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, σε διάφορα σημεία της ομιλίας του, φρόντισε να αφήσει εκτός αλλαγών τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας και στην αστυνομία. Έθεσε ως στόχο να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια –από τα 61,4 που είναι σήμερα στα 63,4- μέχρι το 2015. Ανακοίνωσε ότι από το 2013 θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας των ανδρών και των γυναικών, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση της βασικής σύνταξης, αλλά και την κατάργηση κάθε μορφής εθελουσίας εξόδου. Επανέλαβε ότι το σχετικό Νομοσχέδιο θα κατατεθεί το Μάρτιο.

Οι εξαγγελίες του υπουργού αναλυτικά:
Βασική Σύνταξη

Προτείνεται η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης «ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις». Η βασική σύνταξη θα αποτελεί ένα ελάχιστο ποσό το οποίο θα καταβάλλεται σε κάθε συνταξιούχο. Θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία και θα καταβάλλεται με προϋπόθεση τα 35 χρόνια διαμονής στη χώρα. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται και στους ανασφάλιστους υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν σήμερα για την καταβολή της βασικής σύνταξης από τον ΟΓΑ. Ο θεσμός της βασικής σύνταξης όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί για όσους συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 8-10 χρόνια.

Αναλογική σύνταξη

Εκτός από τη βασική σύνταξη, ο συνταξιούχος θα εισπράττει και η ανταποδοτική ή αναλογική σύνταξη, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις καταβληθείσες εισφορές. Εξετάζεται και η προσαύξηση της σύνταξης στις περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη ασφάλιση με την οποία δεν θεμελιώνεται αυτοτελές δικαίωμα σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

Μειωμένες συντάξεις

Προτείνεται σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με εξαίρεση τα υπουργεία προστασίας του πολίτη και άμυνας, η θέσπιση ενιαίου ποσοστού μείωσης των συντάξεων στην περίπτωση που προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης, Το ποσοστό της μείωσης, προτείνεται να ανέλθει στο 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη. Δηλαδή, για δύο χρόνια πρόωρης συνταξιοδότησης, ο ασφαλισμένος θα παίρνει 12% λιγότερη σύνταξη (6% ανά έτος).

Εθελουσία έξοδος

Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία και πρόωρη συνταξιοδότηση.

Εργασία συνταξιούχων

Για τους συνταξιούχους που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, προτείνεται:

1. Η αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.

2. Η υποχρεωτική ασφάλιση για τη νέα του εργασία ( ή για την παράλληλη εργασία εφόσον είναι παλιός ασφαλισμένος) και μάλιστα με προσαυξημένες εισφορές,

3. Το ψαλίδισμα της σύνταξης από ένα ποσό και πάνω για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία του συνταξιούχου

4. Η προσαύξηση της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά τη συνταξιοδότηση.

Αναπηρικές συντάξεις

Δημιουργείται ενιαίος μηχανισμός για την εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας. Θα προωθηθούν πολιτικές αποκατάστασης και επανένταξης των προσωρινά αναπήρων στην αγορά εργασίας. Τα άτομα με βαριές και οριστικές αναπηρίες, δεν θα επανεξετάζονται από τις υγειονομικές επιτροπές.

Βαρέα ανθυγιεινά

Θεσπίζεται ενιαίο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Οι λίστες των επαγγελμάτων θα επικαιροποιηθούν.

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων

Συγκροτούνται τρεις ομάδες για την κύρια σύνταξη: Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα ενταχθούν στις αντίστοιχες ομάδες. Θα προβλέπεται επίσης χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Επίσης, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας.

Όρια συνταξιοδότησης γυναικών στο δημόσιο

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το 2013.

Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής αποχώρησε η ΓΣΕΕ. Eξάλλου, αύριο η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συλλαλητήριο στις 10:00 οργανώνει στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ έχει καλέσει σε απεργία στις 24 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: