Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Όλες οι αλλαγές σε φόρους, μισθούς και συντάξεις

Ελαφρύνσεις για εισοδήματα εώς 35.000 ευρώ και επιβαρύνσεις από αυτό το όριο και πάνω φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα

Επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 40 χιλ. ευρώ, αλλά και ελαφρύνσεις για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Η αναδιανομή των φορολογικών βαρών αποσκοπεί και στην αντιστάθμιση των απωλειών από τις περικοπές σε μισθούς.

Η εισοδηματική πολιτική, που ανακοινώθηκε παράλληλα με το φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπει μείωση μεικτών αποδοχών έως 5,5% για τους δημόσιους υπαλλήλους, μέσω του περιορισμού επιδομάτων.

Το μπαράζ των κυβερνητικών ανακοινώσεων ολοκληρώθηκε με τη δημοσιοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Βασικός στόχος των αλλαγών, η αύξηση του πραγματικού χρόνου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, ώστε να φτάσει από τα 61,4 στα 63,4 μέχρι το 2015.

Φορολογική πολιτική

Η νέα φορολογική κλίμακα που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, φέρνει επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ αλλά και ελαφρύνσεις για τα εισοδήματα έως 35 χιλ. ευρώ και οριακή μείωση του φόρου (έως 50 ευρώ ετησίως) για τα εισοδήματα από 35 έως 40 χιλ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν οι έχοντες εισόδημα άνω των 60 χιλ. ευρώ, καθώς γι' αυτούς η ετήσια επιβάρυνση ξεκινά από τα 650 ευρώ και φτάνει στα 1.350 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άων των 75 χιλ. ευρώ.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου (παραμένει στις 12.000 ευρώ) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονται με φόρο 10% επί του υπολοίπου (δηλαδή επί του ποσού των αποδείξεων που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν). Για όσους συγκεντρώσουν αποδείξεις και πέραν του ποσού που θα τους ζητείται, παρέχεται η δυνατότητα για πρόσθετη φορολογική έκπτωση έως 300 ευρώ.

Καταργείται κάθε μορφής αυτοτελής φορολόγηση, αλλά και οι φοροαπαλλαγές που δεν αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (περισσότερα, εδώ).

Ο φόρος ακινήτων θα ενεργοποιηθεί από τις 400.000 ευρώ και πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Θα επιβαρυνθούν οι έχοντες πολλά ακίνητα καθώς για ακίνητα αξίας άνω των 800.000 ευρώ θα προβλέπεται συντελεστής 1% (περισσότερα, εδώ)

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα διαχωρίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων σε διανεμόμενα και μη. Τα διανεμόμενα κέρδη (δηλαδή τα μερίσματα) θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Η επιχείρηση θα προεισπράττει και θα αποδίδει στην εφορία το 40% των μερισμάτων ως προκαταβολή και στη συνέχεια ο μέτοχος θα πρέπει να εμφανίζει τα μερίσματα στη δήλωσή του προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Για τα μη διανεμόμενα κέρδη και με στόχο να αυξηθούν οι επενδύσεις, προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20% σταδιακά αρχής γενομένης από τα κέρδη του 2010 (περισσότερα, εδώ)

Σειρά μέτρων λαμβάνονται για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης ενώ θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία με εξαίρεση τις καταθέσεις. Όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα διενεργούνται μέσω τραπέζης (περισσότερα, εδώ)

Εξαγγέλθηκαν κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων (περισσότερα, εδώ).

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα. Προβλέπει σημαντική επιβάρυνση στην τιμή της αμόλυβδης, κατά 14,3 λεπτά για κάθε λίτρο. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θααυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά 934 εκατ. ευρώ (περισσότερα, εδώ).

Εισοδηματική πολιτική

Το δεύτερο σκέλος των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών αφορούσε στη "σφιχτή" εισοδηματική πολιτική για το 2010, μέσω της οποίας η κυβέρνηση αποσκοπεί στην εξοικονόμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Προβλέπει το καθολικό πάγωμα των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ και την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, μέτρα που "μεταφράζονται" σε μηνιαία απώλεια εισοδήματος για τους δημόσιους υπαλλήλους από 18 έως 345 ευρώ. Ανάλογες θα είναι οι περικοπές και για τα μέλη της κυβέρνησης και τους γραμματείς υπουργείων (περισσότερα, εδώ)

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας ως προτεραιότητα την κατάργηση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και την απαγόρευση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Προβλέπονται επίσης η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε σε βάθος δεκαετίας να υπάρχουν μόνο τρία (Μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών),η αύξηση ορίων ηλικίας γυναικών στο Δημόσιο από το 2013 και η θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Θεσμοθετείται βασική σύνταξη, με τα χρήματα που θα καταλήγουν στις τσέπες των φορολογούμενων να αυξάνονται, ανάλογα με τις εισφορές που κατέβαλαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιωμένα ή ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα (περισσότερα, εδώ)

Οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα
Η νέα φορολογική κλίμακα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει οκτώ φορολογικά κλιμάκια, διατήρηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ και επιβολή του ανώτατου συντελεστή 40% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

► Για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 12.000 ευρώ, συντελεστής 0%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.001 ευρώ, έως τις 16.000 ευρώ, συντελεστής 18%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 16.001 ευρώ, έως τις 22.000 ευρώ, συντελεστής 24%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 22.001 ευρώ, έως τις 26.000 ευρώ, συντελεστής 26%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 26.001 ευρώ, έως τις 32.000 ευρώ, συντελεστής 32%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 32.001 ευρώ, έως τις 40.000 ευρώ, συντελεστής 36%

► Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 40.001 ευρώ, έως τις 60.000 ευρώ, συντελεστής 38%

► Για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 60.001 ευρώ, συντελεστής 40%

Αποδείξεις

Οι χαμηλόμισθοι με αποδοχές έως και 6.000 ευρώ δεν θα χρειάζεται να συλλέξουν αποδείξεις.

Οι έχοντες εισόδημα από 6000 έως 12.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Οι έχοντες εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος. Δηλαδή, φορολογούμενος με αποδοχές 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 9.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν είτε ηλεκτρονικά, είτε σε ειδικό φάκελο ο οποίος θα αποστέλλεται στις ΔΟΥ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια, ώστε μελλοντικά όλα τα καταστήματα να είναι απευθείας συνδεδεμένα με την εφορία και οι φορολογούμενοι να απαλλαγούν από την ανάγκη συλλογής αποδείξεων.

Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ, οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.

Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

Για τα εισοδήματα του 2011 και εξής η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Με υπουργική απόφαση ορίζεται η μορφή της ηλεκτρονικής δήλωσης και οι εναλλακτικές δυνατότητες για την συμπλήρωση και υποβολή της (απευθείας, μέσω φοροτεχνικών γραφείων, μέσω ΚΕΠ).

Προσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Αρμόδιες Επιτροπές Εκτίμησης Εμπορικών Αξιών ανά έτος εκτιμούν και δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες. Για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμογής των κλιμακίων για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα προσαρμοσθούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Φορολόγηση της εκκλησίας

Η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας φορολογείται όπως και των άλλων ΝΠΔΔ κοινωφελούς σκοπού. Ομοίως φορολογούνται και τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας και των ιερών μονών.

Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: