Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η πενταετία κλειδί για την ιθαγένεια

Το τελικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετες προϋποθέσεις για τη χορήγηση υπηκοότητας σε 500.000 μετανάστες

«Κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες: με μικρές τροποποιήσεις και αυστηρότερη σε ορισμένες περιπτώσεις της διαδικασίας κατατέθηκε χθες το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Διαβατήριο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από 500.000 νόμιμους μετανάστες, καθώς και 250.000 παιδιά της δεύτερης γενιάς θα δοθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του φθινοπώρου περισσότεροι από 266.000 ομογενείς και μετανάστες.

«Εθνική, κοινωνική και οικονομική ανάγκη» χαρακτήρισε την ένταξη των μεταναστών ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τις τροποποιήσεις που έγιναν από το αρχικό κείμενο το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Παραμένουμε σταθεροί στους στόχους μας, ενσωματώνοντας κάθε λογική και χρήσιμη πρόταση που κατέθεσαν πολίτες, φορείς, καθώς και τα πολιτικά κόμματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δείχνουν την πρόθεσή μας να πάμε σε συμφωνία των κομμάτων».
Απάντηση στις αιτιάσεις περί αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με την παροχή δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν εξαιρέσει κανείς τους ομογενείς, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές είναι μόλις το 0,65% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις για την απόκτηση ιθαγένειας από αλλοδαπούς, παρέμεινε η προϋπόθεση της πενταετούς νόμιμης διαμονής, παρά το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αυξηθεί το χρονικό διάστημα σε περισσότερα από 8 χρόνια.

Με τη συμπλήρωση των πέντε ετών, οι αλλοδαποί θα υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί εντός διετίας.

Προκειμένου ωστόσο να διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις, το υπουργείο αποφάσισε να γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία χορήγησης, στη βάση, όπως αναφέρθηκε, και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Έτσι, για την επαρκή γνώση ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού οι μετανάστες θα απαιτείται να περνούν από ειδικά τεστ, ενώ για να γίνει δεκτή η αίτηση πολιτογράφησης χρειάζονται και τρεις συστατικές επιστολές από Έλληνες πολίτες που διαμένουν στον ίδιο δήμο.

Στο τελικό νομοσχέδιο εξειδικεύεται παράλληλα και ο τρόπος εξακρίβωσης προϋποθέσεων, όπως η ομαλή ένταξη στην ελληνική κοινωνία και η συμμετοχή στην πολιτική ζωή.

Όπως ορίζεται, θα συνεκτιμώνται μεταξύ άλλων στοιχεία όπως γνώση της ελληνικής ιστορίας, η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή σωματεία, τα οποία να διαθέτουν μέλη που είναι Έλληνες, καθώς και η φοίτηση σε ελληνικούς εκπαιδευτικούς φορείς.

Ειδική ρύθμιση εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για όσους αλλοδαπούς μεταναστεύσουν νόμιμα μετά τη δημοσίευση του νόμου στη χώρα.

Έτσι, για αυτούς θα απαιτείται να συμπληρώσουν 7 χρόνια διαμονής, ενώ η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε έναν χρόνο.

Σε μία ενδιάμεση λύση οδηγήθηκε η κυβέρνηση για τα κριτήρια χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα, με δεδομένο πως η Ν.Δ. ζητούσε ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Από το αρχικό σχέδιο παρέμεινε μόνο η ρύθμιση που προβλέπει εξαετή φοίτηση και χορήγηση πριν από την ενηλικίωση, με δήλωση των γονέων.

Η Εκκλησία

Εν τω μεταξύ, τέλος στις διαμαρτυρίες μητροπολιτών για το θέμα της ιθαγένειας έβαλε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Με μία ισορροπημένη ανακοίνωση που κινείται στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Σύνοδος τονίζει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για θέμα που αφορά και χειρίζεται η Πολιτεία.

«Η θέσπιση του νόμου που αφορά την ιθαγένεια, δεν προέβλεπε ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, διά του Ελληνικού Κοινοβουλίου (...)», αναφέρεται στο χθεσινό ανακοινωθέν.




Από τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: