Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ευρώπης

Σκληρή κριτική σε Κομισιόν, Νέα Δημοκρατία και ελάσσονα αντιπολίτευση

Η χθεσινή απόφαση στήριξης των προσπαθειών για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θέτει πλέον σε δοκιμασία την αξιοπιστία ολόκληρης της Ε.Ε. τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Η μάχη δεν τελείωσε, αλλά μόλις αρχίζει», υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με σκληρά λόγια απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για τον ρόλο τους στην κρίση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την εισήγησή του, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες αποκαλύφθηκε σε όλο της το "μεγαλείο" η εγκληματική πολιτική των τελευταίων ετών. "Όσα αντιπολιτευτικά λέγαμε ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα", τόνισε. Έκανε σαφή αναφορά στην αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι υπάρχουν ιστορικές ευθύνες για τον κατήφορο και καλώντας τους υπεύθυνους να είναι ΄"πιο σοβαροί" απέναντι στους Έλληνες και να "μετρούν"τα λόγια τους. "Λεηλατούσαν μέχρι το 'παρά πέντε', χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον λαό", είπε για την προηγούμενη κυβέρνηση.

Άσκησε έντονη κριτική και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, λέγοντας ότι έχουν ευθύνη και όσοι "χάιδεψαν" από ιδιοτέλεια ή μικροκομματικές σκοπιμότητες αυτή τη νοοτροπία και εξίσωναν το ΠΑΣΟΚ με μια καταστροφική, όπως τη χαρακτήρισε, κυβέρνηση.

Εντονότατη ήταν η κριτική του απέναντι στην Κομισιόν -αν και δεν την κατονόμασε- λέγοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη επιχείρησαν να κρύψουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα, επειδή παρείχαν ασυλία στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν της είχαν επισημάνει τον ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει. Απέδωσε δόλο στη Νέα Δημοκρατία για τα ψευδή στατιστικά στοιχεία με τα οποία προμήθευε την Ευρώπη, λέγοντας ότι υπήρξε σκόπιμη παραποίηση.

Όσον αφορά στη δράση της Ε.Ε. από τον Οκτώβριο μέχρι και χθες, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, εμφανίστηκε άτολμη απέναντι στις αγορές, υπήρξε πολυφωνία, έλλειψη συντονισμού, ακόμη και διχογνωμίες, οι οποίες υπονόμευσαν τις προσπάθειες ενότητας της Ευρώπης.

Τόνισε πως το γεγονός ότι η Ευρωζώνη δεν μας ζήτησε να αποταθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για βοήθεια σημαίνει ότι θέτει σε δοκιμασία την αξιοπιστία της και τη βούλησή της απέναντι στις αγορές, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επανορθώσει τα λάθη της. Προειδοποίησε το ακροατήριό του, ότι γι΄αυτόν τον λόγο η Ε.Ε. θα είναι αυστηρή απέναντι στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε φιλότιμο, γιατί στην περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος σταθερότητας, θα είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουν την Ελλάδα ως πηγή όλων των προβλημάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων κερδοσκοπικών επιθέσεων, λέγοντας ότι θα φτάσουμε στην "Ιθάκη", αλλά δεν είναι στο χέρι μας τι θα συναντήσουμε πριν το τέλος του ταξιδιού. Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων τομών και μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντας παθογένεια την έννοια του πολιτικού κόστους.

Aπό την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: