Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για την Siemens - Δωροδοκίες επιπέδου... Νιγηρίας

Με το σκάνδαλο της Siemens πλούτισαν κόμματα, στελέχη, εταιρείες που έπαιρναν απευθείας συμβάσεις καθώς και στελέχη των Οργανισμών που ήταν ταγμένα να προστατεύουν την περιουσία των πολιτών. Σε αυτό το συμπερασμα οδηγήθηκαν τα μέλη της Εξεταστικής που αναζητά τον μίτο των «γκρίζων χρηματοδοτήσεων».
Στο ευσύνοπτο συμπέρασμα ότι στο σκάνδαλο της Siemens «πλούτισαν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» δηλαδή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, πολιτικά τους στελέχη, φορείς των εταιρειών που έπαιρναν απευθείας τις Προγραμματικές Συμβάσεις του Δημοσίου, καθώς και στελέχη των Οργανισμών που ήταν ταγμένα να προστατεύουν την περιουσία των πολιτών, οδηγήθηκαν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που αναζητά τον μίτο των «γκρίζων χρηματοδοτήσεων», μετά και τη χθεσινή κατάθεση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου.

Τώρα πλέον, όπως παρατήρησε μελαγχολικά η μάρτυς, «η Ελλάδα «λάμπει» στις χώρες που αναφέρονται ως οι πιο λαδωμένες από τη Siemens. Οι μεγαλοταμίες της εταιρεία,ς για παράδειγμα, μιλάνε για επίπεδα δωροδοκίας τύπου Νιγηρίας».

Από εκεί και πέρα, αυτά που απομένουν είναι οι γλαφυρές περιγραφές της δημοσιογράφου, στηριγμένες πάνω στο πλούσιο υλικό της δικογραφίας -το οποίο ειρήσθω εν παρόδω οι βουλευτές δεν έχουν στα χέρια τους- για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που επέτρεψαν να αναπτυχθούν στην εγχώρια Οικονομία συνθήκες λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

Αρωγός στην προσπάθειά τους, σύμφωνα με τη μάρτυρα, αναδεικνύεται ένα νοσηρό πλέγμα που απαρτίζουν υψηλόβαθμοι πλην όμως επίορκοι δικαστικοί, τραπεζίτες και διαφημιστικές εταιρείες που εμπλέκονται στις γιγαντιαίες και άκρως δαπανηρές προεκλογικές εκστρατείες όταν δεν λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ιμάντες διαφθοράς.

Οι... χαμένοι

Σε τούτη την ιλιγγιώδη πορεία, όπου το «μαύρο χρήμα» αποχρωματιζόταν σε πολύπλοκες διαδρομές στις άκρες του ορίζοντα, προτού καταλήξει στα χέρια του Μ. Χριστοφοράκου μέσα σε σακούλες, οι μοναδικοί χαμένοι, εκτός από τους πολίτες, ήταν όσοι ακέραιοι και ευσυνείδητοι λειτουργοί και κυβερνητικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν την ανομία, για να μπλέξουν σε περιπέτειες.

«Τελικά τα λεφτά μας πιάσανε τόπο», φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Χούμπνερ, επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου της Siemens που αναγνώρισε αφοπλιστικά «λαδώναμε τις διοικήσεις του ΟΤΕ (σ.σ: τέσσερις συνολικά επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ.) για να μας πληρώνουν ακριβά, αφού δεν ενεργοποίησαν ποτέ τις ρήτρες καθυστέρησης για τις εκτελούμενες συμβάσεις, πράγμα που θα ήταν εις βάρος μας». Ανάλογες μαρτυρίες επικαλέστηκε για να σημειώσει ότι το έργο επαναλήφθηκε στις συμβάσεις του ΟΣΕ, ενώ προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα, όταν υπενθύμισε ότι οι υφυπουργοί Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης και Β. Πολύδωρας και Εθνικής Άμυνας Π. Χηνοφώτης παρέλαβαν με καθυστέρηση και αρκετά προβλήματα το σύστημα ασφαλείας C4i δέχτηκαν να επιστραφούν στην κοινοπραξία των εταιρειών, όπου μετείχε και η Siemens οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, ύψους 154 εκατ. ευρώ. Προβλήματα διαπίστωσε και στις συμβάσεις του Προαστιακού, με ευθύνη των υπουργών κ.κ. Βερελή, Λιάπη, Στυλιανίδη και Χατζηδάκη.

Ευθύνες

Από τη μαρτυρία της κ. Μπουγάτσου προκύπτει ακόμη ότι, ο ανακριτής Δ. Οικονόμου δήλωνε πως είχε βρεθεί μπροστά σε πολιτικές τουλάχιστον ευθύνες του τέως υπουργού Μεταφορών Μ. Λιάπη, αλλά? τον πρόλαβε το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής, η οποία έκλεισε νύχτα στις 9 Μαΐου 2009.

Η κ. Μπουγάτσου αναφέρθηκε σε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, στην αγορά «ακούστηκε» ότι στην εταιρεία Telepasport συμμετείχαν πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ότι από κει «ξεπλύθηκε χρήμα», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο Θ. Τσουκάτος ενδέχεται να έχει πάρει για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και άλλα ποσά είτε από τη Siemens είτε από άλλες εταιρείες. Την προσεχή Τρίτη έχει προσκληθεί ο δικηγόρος του Γ. Σκαρπέλη, Γ. Μαντζουράνης.

Εφτασαν στη Βουλή οι πρώτες 9.000 σελίδες

Εφθασε στη Βουλή το πρώτο μέρος των βασικών εγγράφων της υπόθεσης Siemens, που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παραδοθεί οι πρώτες 9.000 σελίδες και όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η υπόλοιπη δικογραφία θα αποστέλλεται τμηματικά, εξαιτίας του τεράστιου όγκου της (ξεπερνά τις 90.000 σελίδες!). Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σ. Βαλυράκης με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη ζήτησε την ταχεία αποστολή της δικογραφίας από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς, ώστε να μη δυσχεραίνεται το έργο της Επιτροπής. Ο υπουργός ύστερα από συνεννόηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε, ενημερώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η αποστολή της δικογραφίας, που πρέπει να φωτοτυπηθεί σε χιλιάδες αντίγραφα και γι’ αυτό θα ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες.

Από την Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: