Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προτείνει ο Τζ. Στίγκλιτζ

Στηλίτευσε την αποτυχία των οίκων αξιολόγησης κατά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση

Θετικός απέναντι στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτζ. Υπογράμμισε την ανάγκη για εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών. Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά υψηλοί και ως εκ τούτου δεν συνιστά την περικοπή τους. Δήλωσε επίσης ότι θα συμμετείχε σε μια συμβουλευτική προς την ελληνική κυβέρνηση επιτροπή, εάν μια τέτοια πρόταση έπαιρνε τελικά «σάρκα και οστά».

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο διάσημος οικονομολόγος χαρακτήρισε ως χρήσιμη τη συγκρότηση μιας "επιτροπής σοφών", η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβουλευτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεράσει την κρίση και να πετύχει τους στόχους της στην οικονομία.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, υποστήριξε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία από ότι ένα χρόνο πριν.

Η ομιλία του περιστράφηκε κυρίως γύρω από το καινούργιο του βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, με τίτλο: "Free fall: America, free market and the thinking of the world economy".

Ο Στίγκλιτζ αναφέρθηκε και στο κλίμα που συνάντησε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο Γιώργος τα πήγε πολύ καλά και κατάφερε να μειώσει τις ανησυχίες".

Περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Οι κατασχέσεις σπιτιών, είπε, αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 με 3,5 εκατομμύρια φέτος στις ΗΠΑ και έκανε λόγο για πολύ μεγαλύτερη από την επίσημη ανεργία του 10%. "Ένας στους 5 Αμερικανούς δεν βρίσκει δουλειά πλήρους απασχόλησης".

Ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι είναι απαισιόδοξος για την προοπτική σύντομης ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανάλογα με τις ΗΠΑ προβλήματα, και επισήμανε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει "μακροοικονομική δομή", όπως ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, που να υποστηρίζει τις χώρες με προβλήματα.

Επίσης, μετά από μακρά ανάλυση διαφόρων πτυχών της κρίσης, ο κ. Στίγκλιτζ είπε ότι "(τελικά) είναι εσφαλμένος ο "φετιχισμός" του ελλείμματος".

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ζήτησε να δημιουργηθεί ταμείο αλληλεγγύης για τη σταθεροποίηση με στόχο να βοηθηθούν οι ασθενέστερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. "Γιατί να μην δανείζει η ΕΚΤ κυβερνήσεις, δεν έχει εμπιστοσύνη σε αυτές" αναρωτήθηκε.

Στηλίτευσε την αποτυχία των οίκων αξιολόγησης στη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης και κλείνοντας την ομιλία του επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική διαφάνειας στα οικονομικά παρόλο που, όπως είπε, όταν έχεις διαφάνεια βλέπεις και δυσάρεστα πράγματα.


Από την Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: