Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Πώς αλλάζει τον χάρτη της Ελλάδας ο «Καποδίστριας»

ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ 1.034 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ - ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ - ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 15 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ
«Αγκάθι» οι συγχωνεύεις δήμων στο Λεκανοπέδιο Αττικής

Για να εκλεγεί ο αιρετός περιφερειάρχης, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα στηθεί διπλή κάλπη, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με τους νομάρχες, και στο εξής θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις παλαιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.



Ραγδαίες εξελίξεις στον εκλογικό χάρτη της χώρας ετοιμάζεται να επιφέρει ο καθορισμός των νέων αυτοδιοικητικών ορίων και θεσμών, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την πρόταση Σαμαρά για διάλογο από μηδενική βάση όσον αφορά στον εκλογικό νόμο και προχωρά σε συγχωνεύσεις και κατατμήσεις δήμων, συγχωνεύσεις νομαρχιών και καθιέρωση συστήματος αιρετής περιφερειακής διοίκησης.

Τα τελικά του σχέδια δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένα, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις συγχωνεύσεις στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας, όπως στην Ήπειρο και την Κρήτη, αλλά την Δευτέρα πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου θα αναπτύξει το περίγραμμα των προθέσεων του.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, χαράσσονται τα όρια περίπου 500 νέων δήμων (από 1.034 που είναι σήμερα) καταργούνται οι κοινότητες, και η διοίκηση σε δεύτερο βαθμό θα γίνεται πλέον από 10 έως 15 Περιφέρειες, στις οποίες όλες οι παλιές νομαρχίες θα αποτελούν, πλέον, διαμερίσματα.

Στη νησιωτική χώρα πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόταση καθιέρωσης ενός δήμου σε κάθε νησί, ανεξαρτήτως γεωγραφικής και πληθυσμιακής έκτασης του.

Επίσης, επανέρχεται ο παλαιός εκλογικός νόμος, βάσει του οποίου για την εκλογή δημάρχου θα απαιτείται το 50% συν 1 των ψήφων, έναντι του 42% που ίσχυσε στις εκλογές του 2006, μετά την τροποποίηση του νόμου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το 42% υπέρ του οποίου είχε ταχθεί και η σημερινή νομική σύμβουλος του Παπανδρέου, καθηγήτρια Γλυκερία Σιούτη, ρύθμισε καθοριστικά σε πολλές περιπτώσεις τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, ωφελώντας τη Ν.Δ., αφού έτσι απέφυγε να πάει σε δεύτερο γύρο πολιτικής αναμέτρησης, κερδίζοντας με την πρώτη 12 νομούς της χώρας.

Περιφέρειες

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της περιφερειακής διαίρεσης της χώρας στις 13 υπάρχουσες περιφέρειες και η ένταξη σε αυτές των νομαρχιών.

Για να εκλεγεί ο αιρετός περιφερειάρχης, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα στηθεί διπλή κάλπη, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με τους νομάρχες, και στο εξής θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τις παλαιές νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Παρότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους οικονομικούς πόρους, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σ' ένα αποκεντρωμένο φορολογικό σύστημα, ώστε μέρος των φόρων να καταλήγει απευθείας στα ταμεία των Περιφερειών.

Σε όλους τους δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες, επιτυχών συνδυασμός θεωρείται αυτός που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή το 50% συν ένα.

Εφόσον αυτό δεν γίνει την πρώτη Κυριακή, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή. Δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος του επιτυχόντος συνδυασμού.

Ο νικητής συνδυασμός παίρνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου και τα δύο πέμπτα (2/5) κατανέμονται στους επιλαχόντες συνδυασμούς αναλογικά.

Σε περίπτωση που την πρώτη Κυριακή κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή το 50% συν ένα, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Επιτυχών θεωρείται αυτός που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων, δηλαδή το 50% συν ένα.

Οι τακτικοί, όμως, και οι αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβαν.

Οι γρίφοι

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο εκλογής των περιφερειαρχών, των περιφερειακών συμβούλων και των δημοτικών συμβούλων.

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν η εκλογή του περιφερειάρχη θα είναι άμεση ή έμμεση, αν θα ψηφίζεται δηλαδή απευθείας από τον λαό ή από το περιφερειακό συμβούλιο και αν η συγκρότηση του περιφερειακού συμβουλίου θα γίνει με ισομερή συμμετοχή από κάθε νομό ή αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό του κάθε νομού.

Αναπάντητο δε είναι και το ερώτημα αν οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τα δημοτικά διαμερίσματα ή στο σύνολο του δήμου.

Οι συγχωνεύσεις στο Λεκανοπέδιο

Ο υπουργός Εσωτερικών μελετά τα πορίσματα των δύο επιτροπών που συνέστησαν στα τέλη Οκτωβρίου, βάσει των οποίων οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Λεκανοπέδιο, όπου παρατηρούνται και οι περισσότερες διοικητικές διαιρέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί καθώς τα δίκτυα παροχών, τα ύψος των κονδυλίων, οι αξίες της γης, η οικοδομική ανάπλαση, τα εμπορικά κέντρα και γενικότερα η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών είναι πανομοιότυπη και εν πολλοίς ενιαία.

Μέχρι στιγμής οι εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Εσωτερικών είναι να «προσαρτήσει» στον Δήμο της Αθήνας τους όμορους δήμους της Μεταμόρφωσης, του Γαλατσίου, του Ταύρου και ενδεχομένως της πολυπληθούς Καλλιθέας.

Παράλληλα, εξετάζει να αφαιρέσει από την Αθήνα τον Νέο Κόσμο, το Μακρυγιάννη και ενδεχομένως το Παγκράτι και να μεταφέρει τις περιοχές αυτές στον δήμο της Νέας Σμύρνης ή να ενώσει Νέα Σμύρνη με Παλαιό Φάληρο και ακολούθως να προσαρτήσει το Ελληνικό και το Καλαμάκι στη Γλυφάδα .

Ανάλογες εισηγήσεις δέχεται και για τη συγχώνευση του Βύρωνα με τον Υμηττό, ενώ κινήσεις θα γίνουν και στην Ηλιούπολη με την ένταξη της στην Αργυρούπολη και τον Άγιο Δημήτριο. Στα Βόρεια προάστια, εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Αμαρουσίου με Πεύκη και Ηράκλειο, της Αγίας Παρασκευής με τον Χολαργό ή του Χαλανδρίου με την Αγία Παρασκευή.

Από τις συγχωνεύσεις, αυτή τη φορά, ενδέχεται να μην τεθούν εκτός το Παλαιό Ψυχικό το οποίο ενδεχομένως απορροφήσει τη Φιλοθέη και η Κηφισιά όπου μπορεί να επεκταθεί προς Βριλήσσια, Μελίσσια ή ακόμη και προς την Άνοιξη και το Κεφαλάρι.

Στα Δυτικά προάστια δεν αναμένονται μεταβολές σε Περιστέρι, Αιγάλεω και Χαϊδάρι αν και εξετάζεται η συγχώνευση ορισμένων όμορων δήμων του Πειραιά με το Αιγάλεω και ένα μέρος της Νίκαιας.

Όσον αφορά τον δήμο του Πειραιά σε αυτόν αναμένεται ότι θα ενταχθούν όλες οι περιοχές μέχρι τα σύνορα του Κερατσινίου από τη μία πλευρά και από την άλλη έως το Νέο Φάληρο.

Όσον αφορά την πολυπληθή περιοχή των Καμινίων, ενδέχεται να μην προσαρτηθεί στον Πειραιά αλλά στο Μοσχάτο , όπως και ο δήμος του Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Αναλόγως στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν μεταβολές και στη συμπρωτεύουσα θα ενταχθεί το σύνολο των όμορων δήμων , με προτεραιότητα την Καλαμαριά ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας, η κυβέρνηση θελήσει να εντάξει έξι συνολικά νομαρχίες στον νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να… κάμψει τον Ψωμιάδη.

Από Press Time

Δεν υπάρχουν σχόλια: