Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες ζητούν τη συνολική υποστήριξη των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Η ισπανική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα στηρίξουν την Ελλάδα για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση που περνά.

«Είναι σαφές πως πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η Ευρώπη και το Eurogroup θα το κάνουν», επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Οι δηλώσεις του Θαπατέρο έγιναν μια ημέρα πριν την Σύνοδο της ΕΕ που σε μεγάλο βαθμό θα είναι αφιερωμένη στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Στη διάρκεια της συνόδου θα έχουμε ανακοίνωση ορισμένων χωρών που θα επιβεβαιώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Σε αυτό το στάδιο «θα είναι μια γενική δήλωση» που θα δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση και θα απευθύνουν σήμερα ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης της Αθήνας απέναντι στους κερδοσκόπους, επισημαίνει άλλη διπλωματική πηγή.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες απέρριψαν χθες Τετάρτη την ιδέα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από μεμονωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ και ζήτησαν αντίθετα μια συνολική υποστήριξη από όλες τις χώρες.

«Χωρίς αλληλεγγύη, αν δοκιμάσουμε την εφαρμογή λύσεων σε διμερή βάση στη ζώνη του ευρώ, θα διακινδυνεύσουμε να δούμε την Ελλάδα να υφίσταται και άλλες πιέσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν από τις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών, ανάμεσά τους ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ισπανός ομόλογός του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχαν διαβουλεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου βοήθειας προς στην Ελλάδα ώστε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία για συγκεκριμένες ενέργειες.

«Δεν υπήρξε απόφαση για ένα πακέτο μέτρων βοήθειας, ούτε ομοφωνία», τόνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ορισμένες χώρες, ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία, πήραν την πρωτοβουλία να εργαστούν πάνω σε ένα κοινό σχέδιο παροχής βοήθειας, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όμως, όπως υπογράμμισε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών, «οι απαντήσεις (στα προβλήματα) δεν πρέπει να είναι διμερείς όπως προτείνουν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αλλά συλλογικές».

Επίσης, οι σοσιαλιστές ηγέτες τόνισαν πως δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές απαιτήσεις από την Ελλάδα. «Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Αν φορτώσουμε πολύ την βάρκα το αποτέλεσμα υπάρχει κίνδυνος να είναι χειρότερο», τόνισε ένας από τους συμμετέχοντες.

Aπό το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: