Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική για το Βατοπαίδι : Ετρεχε για συμβιβασμό η ΝΔ

Σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκονταν από τις αρχές του 2009 η Κτηματική Εταιρεία, το Νομικό Συμβούλιο και η Μονή Βατοπεδίου, εν γνώσει του τότε υπ. Οικονομικών.
Σε ανοικτή επικοινωνία -η οποία ήταν σε γνώση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών- ήταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η Ιερά Μονή Βατοπεδίου μέσα στο 2009, που κυριολεκτικά... έτρεχαν να κλείσουν όσο πιο γρήγορα γινόταν το θέμα του συμβιβασμού για την επιστροφή των ακινήτων, αρκετούς μήνες μάλιστα πριν από την έκδοση της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του ΝΣΚ. Παράλληλα, όπως έγινε χθες γνωστό, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) δεν έκανε κανένα φορολογικό έλεγχο ούτε στη Μονή ούτε στους εμπλεκόμενους τρίτους.

Συγκεκριμένα, έγγραφο του ΝΣΚ το οποίο παραδόθηκε στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δείχνει πως στις αρχές του 2009 υπήρξε ανταλλαγή επιστολών και αλληλογραφία όλων των πλευρών. «Τα έγγραφα αυτά μας πείθουν ότι επρόκειτο για ένα σύστημα με στόχο να κλείσει συμβιβαστικά το θέμα των ανταλλαγών που είχε ζητήσει η Μονή» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας. Πηγές από το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι «ο συμβιβασμός με τη Μονή θα εξουδετέρωνε ένα μέρος των ποινικών αδικημάτων και ότι θα έπαυε να υπάρχει ωφέλεια για το Δημόσιο».

Συγκεκριμένα:

- 6 Μαρτίου 2009 έγγραφο της ΚΕΔ προς τον ηγούμενο της Ι.Μ. Βατοπεδίου Γερμανό.

- 11 Μαρτίου 2009 έγγραφο της ΚΕΔ προς τον αντιπρόεδρο του ΝΣΚ Δ. Αναστασόπουλο με το συνημμένο σε αυτό σχέδιο αναστροφής σύμβασης ανταλλαγής. Το ίδιο έγγραφο, την ίδια μέρα, αποστέλλεται και προς τον υφυπουργό Οικονομίας Α. Μπέζα.

- 26 Μαρτίου 2009 έγγραφο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών με την έκθεση εκτίμησης των ακινήτων.

Αποκαλύφθηκε, ακόμη, ότι με νέα απόφασή του στις 5/8/2009 ο τότε υφυπουργός Α. Μπέζας αποδέχτηκε νέα γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, με την οποία το τελευταίο ουσιαστικά αρνήθηκε να επανεξετάσει επί της ουσίας το θέμα της κυριότητας της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της ΥΠΕΕ Ι. Καπελέρης κατέθεσε πως «δεν έχει γίνει κανένας απολύτως έλεγχος» επειδή δεν έλαβε σχετική εντολή από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκτός από έναν που αφορούσε τον κ. Σαχπατζίδη και ότι ουδέποτε διαβιβάστηκε στην υπηρεσία το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ για το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής. Το γεγονός αυτό σχολίασε ο κ. Ρόβλιας, λέγοντας ότι «εντάσσεται στην όλη προσπάθεια της συγκάλυψης».

Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: