Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα

Σύλλογος για την διάσωση της καρέτα - καρέτα
Γίνε εθελοντής - Βοήθησε οικονομικά κάνοντας δώρα στα παιδιά

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Σωστό το σχέδιο για μετανάστες

Ικανοποίηση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης από τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Βολές όμως για το άσυλο και τη μεταχείριση των ξένων

Θετικά βήματα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος αναγνώρισε στην κυβέρνηση ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ, περιγράφοντας παράλληλα με μελανά χρώματα τις συνθήκες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο ολιγοήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Χάμαρμπεργκ στη χώρα μας συναντήθηκε με μέλη της κυβέρνησης και κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του και να ενημερωθεί για την πρόοδο του ζητήματος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε εκπροσώπους των ελληνικών ΜΜΕ στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, ύστερα από συνάντηση είχε με τον Γ. Καμίνη, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του σε δύο κυρίως διαστάσεις:το σύστημα χορήγησης ασύλου και στις συνθήκες κράτησης.

Κατάρρευση

Οπως είπε, στο παρελθόν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να επισημάνει στην προηγούμενη κυβέρνηση τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν σχετικά, ωστόσο η έλλειψη ανταπόκρισης ήταν για εκείνον απογοητευτική.

«Εχουμε αναγνωρίσει», σημείωσε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εισροής μεγάλου αριθμού μεταναστών. Υπήρξαν, ωστόσο, προβλήματα που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο εξαιτίας του αριθμού τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήρη κατάρρευση του συστήματος ασύλου».

Αναφερόμενος στα σχετικά στατιστικά, ο κ. Χάμαρμπεργκ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χορηγεί άσυλο στο 0,06% του πληθυσμού των αιτούντων σε σύγκριση με ποσοστό 36% που χορηγείται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με αντίστοιχα αυξημένο όγκο αιτήσεων.

«Αυτό δεν βοηθάει τη φήμη της Ελλάδας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη», ήταν το σχόλιό του, ενώ περιέγραψε μια σειρά πρακτικών στη μεταχείριση των μεταναστών, οι οποίες «δεν έχουν καμία σχέση με τα διεθνή πρότυπα».

Ειδικότερα, έκανε λόγο για «άθλιες συνθήκες κράτησης» και τόνισε ότι το να δίνεται στους ανθρώπους που καταφεύγουν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο ένα χαρτί που απλώς απαιτεί την επιστροφή τους στη χώρα καταγωγής είναι»όχι μόνο απάνθρωπο αλλά και αναποτελεσματικό».

Ευρωπαϊκά πρότυπα

Αναφερόμενος στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για χορήγηση υπηκοότητας στους μετανάστες, εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι οι υπό συζήτηση διατάξεις φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οπως είπε, η προϋπόθεση των πέντε ετών διαμονής ενός μετανάστη στη χώρα, προκειμένου να ζητήσει χορήγηση υπηκοότητας, συμβαδίζει με την πρακτική των περισσότερων χωρών που έχουν εφαρμόσει ανάλογη πολιτική.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Εθνους», είπε ότι το κλίμα ξενοφοβίας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά αφορά όλη την Ευρώπη.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα έγινε ξενοφοβική προπαγάνδα από ορισμένους πολιτικούς χώρους κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο και εξέφρασε τη γνώμη ότι «αυτό θα πρέπει να το προσέξουν τα κόμματα της Αριστεράς».

Aπό το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: